Tiiviiden saumojen salaisuus

Saumamassa voi olla joustavaa, tiivistä tai pelkkä koriste. Saumaaminen on helppoa, jos tiedät perusasiat kolmesta erilaisesta saumamassasta. Se auttaa myös välttämään ärsyttävien rakojen syntymisen.

Sauman leveys on ratkaisevan tärkeä asia elastisen saumamassan käyttämisessä.

Sauman leveys on ratkaisevan tärkeä asia elastisen saumamassan käyttämisessä.

Miksi sauma irtoaa seinästä, vaikka massaputkilo oli kallis ja sauma tehtiin tarkasti kaikkien sääntöjen mukaan? Valmistaja väittää, että sauma kestää rakenteiden elämistä, mutta se on täyttä valetta!

Toinen vaihtoehto on, että vika on saumaajassa eikä saumamassassa. Jotkut saumamassat pitää levittää erittäin huolellisesti. Ennen saumaamista pitää tietää myös se, miten sauman on tarkoitus toimia.

Esimerkiksi elastinen saumamassa ei jousta kaikissa olosuhteissa. Sitä voi verrata kuminauhaan, joka työnnetään pieneen rakoon ja liimataan kiinni. Kiinni liimattu kuminauha ei pysy joustavana vaan hapertuu ja irtoaa ennen pitkää. Niin käy myös väärin tehdylle saumalle: se halkeaa tai sen viereen tulee rako.

Elastinen saumamassa joustaa ja kestää pitkään, jos sitä käytetään oikein ja oikeassa paikassa. Sama koskee muovipohjaista saumamassaa, joka pysyy sitkeänä ja tiiviinä, sekä akryylisaumamassaa, joka sopii kapeiden rakojen peittämiseen ja viimeistelyyn.

LUE LISÄÄ: Valitse oikea saumalaasti

3 erilaista saumamassaa

Elastinen sauma
Joustava sauma pitää tehdä oikein, jotta se venyy ja kestää rakenteiden liikkumisen repeämättä.

Muovisauma
Muovisauma täyttää raon ja pitää veden pois rakenteista. Muovi kovettuu vain pinnasta.

Koristesauma
Koristesauman tekniset kyvyt eivät ole kummoisia. Sauman tarkoitus on peittää epätasaiset saumat ja raot.

1. Elastinen sauma

Elastinen sauma ei pidä vettä.

Elastiset eli joustavat saumamassat ovat tulleet markkinoille viime vuosikymmenten aikana ja syrjäyttäneet muovipohjaiset massat monessa työssä.

Elastisen saumamassan kemiallisessa koostumuksessa on niin paljon hyviä puolia, että elastiset massat ovat muuttuneet erikoistuotteista valtavirraksi viimeisten 10-20 vuoden aikana. Joustavasta saumasta on hyötyä monessa paikassa.

Elastisen sauman - toiselta nimeltään liikuntasauman - tekeminen vaatii taitoa ja vie aikaa. Elastinen saumamassa kannattaa levittää pyöristetyn saumatiivisteen päälle, jotta sauma pysyy joustavana. Saumatiiviste on vaahtomuovia.

Sauma muotoutuu täytettävän sauman ja sen pohjassa olevan tiivisteen mukaan. Saumamassa tarttuu kiinni raon reunoihin muutamassa minuutissa, mutta ei tartu alla olevaan tiivisteeseen. Se tarkoittaa, että kovettunut saumamassa liikkuu ympärillä olevien rakenteiden mukana. Rakenteet voivat elää esimerkiksi ilmankosteuden tai lämpötilan muutosten vaikutuksesta.

Teimme lankkuun huulloksen ja liimasimme sen päälle pleksiä, jotta sauman muoto näkyy kuvissa. Sahasimme lankun poikki, kun sauma oli kovettunut.

Paina tiiviste saumattavaan rakoon. Saumatiivisteen pitäisi olla 10-15 prosenttia rakoa leveämpi. Tiivisteen pitää olla niin syvällä, että sen päälle levitettävä massa­ kerros on noin puolet sauman leveydestä. Siten saumasta tulee mahdollisimman joustava.

Purista saumamassaa tiivisteen päälle. Leikkaa patruunan kärjestä sopivan ko­ koinen palanen, jotta ulos tulevan massan leveys vastaa kutakuinkin raon leveyttä.

Tasoita sauman pinta silikonilastalla. Tasoittaminen tekee sauman pinnasta siistin ja varmistaa, ettei massan sisään jää onttoja kohtia. Pieniä silikonisaumaimia myydään yleensä muutaman lastan sarjoina.

2. Muovisauma

Muovisauma ei kovetu koskaan.

Muovipohjaisia saumamassoja on suhteellisen helppo käyttää. Muovisaumassa on liimaista ja tarttuvaa ainetta, joka kuivuu vain pinnasta. Pinnan alla oleva massa pysyy tahmaisena ja joustavana.

Massa ei kovetu koskaan kokonaan, vaan sen koostumus muistuttaa kokoon painettua purukumia. Sauma kestää pientä liikettä ja venyy noin 10 prosenttia. Se ei kuitenkaan sovi rakoihin, joiden ympärillä olevat rakenteet elävät paljon.

Muovipohjaisen massasauman pitää olla sopivan kokoinen, jotta se toimii hyvin. Lisäksi massa kannattaa suojata auringon uv-säteiltä. Sauma kestää kuitenkin aikaa ja vettä, jos se suojataan kunnolla auringolta ja kolhuilta.

Tiivistämiseen ja LVI-töihin

Muovipohjaista massaa voi levittää myös saumatiivisteen päälle. Tiiviste ei kuitenkaan paranna sauman joustavuutta vaan toimii täytteenä ja vähentää saumamassan menekkiä.

Muovipohjaisia saumamassoja käytetään etenkin katto- ja putkitöissä.

Muovisauma täyttää huulloksen melkein kokonaan. Tämänkin huulloksen toisella puolella on pleksiä, jotta sauman muoto näkyy selvästi.

Tämä rako on niin kapea, ettei siihen mahdu tiivistettä. Rako täytetään kokonaan saumamassalla.

Purista muovisaumamassa tiiviisti raon pohjalle, jotta rako täyttyy kokonaan. Massaan ei saa jäädä onttoja kohtia.

Voit tasoittaa sauman silikonilastalla, saumaustikulla tai sormella. Jos massaa tarttuu vääriin paikkoihin, voit pyyhkiä sen pois rätillä.

3. Koristesauma

Koristesauma peittää pienet raot.

Akryylipohjainen saumamassa on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi jalkalistojen ja seinän välisiin rakoihin. Akryylisauma­ massa ei ole yhtä kehittynyttä kuin elastinen saumamassa tai muovisaumamassa, mutta akryylimassa on halpaa ja sitä on helppo käyttää. Akryylimassa on joustavaa, mutta se laajenee ja supistuu vain noin 10-15 prosenttia laadusta riippuen. Se kuitenkin riittää pienten rakojen peittämiseen.

Akryylisaumamassan käyttämisessä pitää ottaa huomioon monta asiaa. Akryylimassa tarttuu useimpiin materiaaleihin, mutta pintojen pitää olla puhtaita ja pölyttömiä. Sauma kuivuu ja sen voi maalata, mutta massa imee likaa ja pölyä myös maalin läpi. Jos käytät akryyli­ massaa maalaamisen yhteydessä, maalaa pinnat aluksi, anna maalin kuivua, tee akryylisauma, anna sen kuivua ja levitä maalia myös akryylisauman päälle. Siten sauma pysyy puhtaana eikä kellastu. Etenkin halvat massat kellastuvat helposti.

Kaikkein halvimmat massat kannattaa kiertää kaukaa. Muutaman euron kalliimmat massat ovat usein selvästi laadukkaampia.

Kiinnitimme listan taakse pari tikkua, jotta tilanne näyttäisi samalta kuin epätasaisessa seinässä. Osa sauma­ massasta valuu listan taakse täyttää raon.

Levitä massa puhtaan jalkalistan päälle. Tee putkilon kärkeen pieni reikä, jotta saumasta ei tule liian leveä.

Tasoita massa saumaimella. Kokeile, millä kulmalla saumasta tulee parhaan näköinen.

Nyt rako on peitossa. Anna sauman kovettua, ennen kuin maalaat sen seinä­ maalilla. Muuten sauma imee itseensä likaa.

Näin löydät oikean saumamassan ja oikeat työkalut

Saumamassojen nimet vaihtelevat valmistajan mukaan. Jos et ole varma, sopiiko putkilossa oleva massa omiin tarkoituksiisi, lue tuoteseloste tarkasti. Alla on saumamassojen yleisimpiä kauppanimiä.

Elastiset saumat

  • Rakennusmassa
  • MS-polymeerimassa
  • Märkätilasilikoni
  • Saniteettisilikoni

Muovisaumat

  • Bitumi
  • Kumibitumiliima
  • Kattomassa

Koristesaumat (akryyli)

  • Akryylisaumamassa
  • Akryylimassa

Hyvän massapistoolin tunnistaa ennen kaikkea siitä, että se on tukeva. Vapautinta pitää olla helppo käyttää, jotta massa tulo loppuu heti, kun se on tarpeen. Älä luota rautakaupan alelaarin tuotteisiin. Ne eivät kestä, ja niitä on vaikea käyttää.

Pienet silikonisaumaimet tekevät saumoista siistit ja sopivat etenkin tee se itse -rakentajille. Saumainten nurkat ovat erilaiset, joten niistä voi valita muodon, joka sopii parhaiten kuhunkin tilanteeseen.