Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Saumaaminen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Näyttää hämmästyttävän helpolta, miten muurari ottaa laastia hierrinlatalta ja käy saumaamaan. Se ei kuitenkaan ole niin helppoa miltä näyttää. Usein osa laastista tipahtaa matkalla pois muurauskauhalta. Sen voi kuitenkin välttää käyttämällä oikeaa tekniikkaa.

Kun muuraus on kaavittu ja harjattu kunnolla, voidaan aloittaa saumaaminen. Saumauslaasti sekoitetaan huolellisesti ämpärissä. Sitten muurari asettaa uutta saumauslaastia hierrinlatalle ja vaivaa sitä niin, että siitä tulee lähinnä ranskanleivän muotoinen.

Vaivattaessa laastista tulee notkeampaa ja helpompaa käsitellä. Sen jälkeen laasti leikataan viipaleiksi latalla, joka asetetaan sauman viereen. Saumattaessa on tärkeää, että käytetään voimaa, jotta saumasta tulee tiivis ja kestävä.

Toinen menetelmä on pitää lattaa aivan sauman vieressä ja suunnilleen työntää saumalaasti saumaan. Menetelmä ei ole aivan yhtä siisti, mutta sen sijaan hyvin nopea. Kun kaikki vaakasuorat saumat ovat valmiina, ylimääräinen laasti poistetaan kaapimalla saumaraudalla.

Myös pystysuorat saumat on täytettävä. Laastia pannaan vain saumaraudan etummaiseen kolmannekseen, joka on sauman pituinen. Vaakasuorien saumojen tavoin tässäkin on käytettävä voimaa, jotta saumasta tulee tiivis.

On lukemattomia erilaisia saumatyyppejä. Tässä käytetään 2 mm syvyistä sisäänpainettua saumaa. Siihen tarvitaan puunpalasta, josta on leikattu pala pois ja jonka keskelle on isketty naula niin, että se ulottuu 2 mm palikan reunan yli.

Naulanpään avulla saumaa kaavitaan nyt 2 mm muuraukseen verrattuna. Sen jälkeen kaikki saumat tasoitetaan saumaraudalla, jolloin niistä tulee tiiviitä ja aivan tasaisia.

Näin vesi ei pääse tunkeutumaan saumoihin niin, että ne halkeavat pakkasella. Pystysaumoissa kannattaa käyttää erityistä saumarautaa, jonka taitos vastaa sauman korkeutta.

Lopuksi muuraus hangataan säkkikankaan palasella, joka irrottaa muuraukseen jääneen laastin. Jos saumaus tehdään huolellisesti, muurausta ei tarvitse käsitellä happoliuoksella.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin