Kun muuraus on kaavittu ja harjattu kunnolla, voidaan aloittaa saumaaminen. Saumauslaasti sekoitetaan huolellisesti ämpärissä. Sitten muurari asettaa uutta saumauslaastia hierrinlatalle ja vaivaa sitä niin, että siitä tulee lähinnä ranskanleivän muotoinen.
Vaivattaessa laastista tulee notkeampaa ja helpompaa käsitellä. Sen jälkeen laasti leikataan viipaleiksi latalla, joka asetetaan sauman viereen. Saumattaessa on tärkeää, että käytetään voimaa, jotta saumasta tulee tiivis ja kestävä.
Toinen menetelmä on pitää lattaa aivan sauman vieressä ja suunnilleen työntää saumalaasti saumaan. Menetelmä ei ole aivan yhtä siisti, mutta sen sijaan hyvin nopea. Kun kaikki vaakasuorat saumat ovat valmiina, ylimääräinen laasti poistetaan kaapimalla saumaraudalla.
Myös pystysuorat saumat on täytettävä. Laastia pannaan vain saumaraudan etummaiseen kolmannekseen, joka on sauman pituinen. Vaakasuorien saumojen tavoin tässäkin on käytettävä voimaa, jotta saumasta tulee tiivis.
On lukemattomia erilaisia saumatyyppejä. Tässä käytetään 2 mm syvyistä sisäänpainettua saumaa. Siihen tarvitaan puunpalasta, josta on leikattu pala pois ja jonka keskelle on isketty naula niin, että se ulottuu 2 mm palikan reunan yli.
Naulanpään avulla saumaa kaavitaan nyt 2 mm muuraukseen verrattuna. Sen jälkeen kaikki saumat tasoitetaan saumaraudalla, jolloin niistä tulee tiiviitä ja aivan tasaisia.
Näin vesi ei pääse tunkeutumaan saumoihin niin, että ne halkeavat pakkasella. Pystysaumoissa kannattaa käyttää erityistä saumarautaa, jonka taitos vastaa sauman korkeutta.
Lopuksi muuraus hangataan säkkikankaan palasella, joka irrottaa muuraukseen jääneen laastin. Jos saumaus tehdään huolellisesti, muurausta ei tarvitse käsitellä happoliuoksella.