20 saumausvinkkiä

Mestarisaumaajaksi ei synnytä, mutta jokainen voi oppia sellaiseksi. Tässä jutussa kokenut saumaaja paljastaa vinkkinsä ja niksinsä, joiden avulla sinäkin voit tehdä tiiviitä ja siistejä saumoja ja välttää massan leviämisen vääriin paikkoihin.

7. Akryylisauma voi vaimentaa ääntä

Akryylisaumamassaa käytetään sisäseinien ja kattojen viimeistelyyn, sillä massa on maalattavaa. Sitä voi käyttää myös äänieristämiseen väli­ seinän reunojen tiivistämisessä. Tiiviit reunat estävät ääntä kulkeutumasta huoneesta toiseen.

Jos teet kaksinkertaisen kipsilevy­ seinän, jätä sisemmän levyn reunoille noin 10-12 milliä leveät raot, jotta saat tehtyä levyn ympärille tarpeeksi leveät saumat. Ne eristävät ääntä tehokkaammin kuin kapeat saumat tai reunaan asti ulottuva levy.

8. Kuidut tekevät laastisaumoista vahvemmat

Laastisaumojen tekeminen on helppoa ja halpaa, ja rakenteissa oleva kosteus pääsee haihtumaan niiden läpi ulkoilmaan. Voit käyttää perinteistä kikkaa ja sekoittaa laastiin eläinten karvoja tai tekokuituja. Ne tekevät laastista vahvempaa. Kuiduton laasti rapistuu helposti vanhetessaan ja voi irrota, jos ovi lyödään kiinni liian kovasti.

9. Kätevät silikonisaumaimet

Pienet silikonista tehdyt saumaimet ovat uskomattoman käteviä. Niistä saa hyvän otteen ja niitä on helppo käyttää. Rautakaupoissa on paljon erilaisia saumaimia, joissa on erimuotoisia reunoja ja nurkkia. Niistä on helppo valita sopiva profiili sauman tyypin mukaan. Pieniä silikonisaumaimia myydään yleensä muutaman kappaleen pakkauksissa, jotka maksavat noin seitsemän euroa.

10. Suojaa reunat, jotta saat terävät saumat

Jos saumaat ensimmäistä kertaa, voit suojata saumattavan kohdan reunat maalarinteipillä. Se säästää paljon aikaa, eikä massa leviä mihin sattuu. Varmista, että maalarinteippi tarttuu joka puolelta tiiviisti kiinni alustaan. Muista irrottaa teippi, ennen kuin massa kovettuu. Vedä teippiä varovasti, jotta sauman reunat eivät irtoa sen mukana.

11. Tasoita akryylisaumat kuivilla työkaluilla

Akryylisauma on helppo tasoittaa märällä sormella, mutta se on huono idea. Vesi liuottaa sauman pinnan ja pilaa sen. Akryylisaumat pitää tasoittaa kuivilla työkaluilla. Nurkkien tasoittamiseen kannattaa käyttää pieniä muovi- tai silikonisaumaimia. Listojen reunat ja muut pitkät raot voi saumata pensselillä ja maalata saman tien.

12. Vahva ja kestävä sauma saumanauhan avulla

Ikkunan tai oven ympärille tehty elastinen sauma pysyy hyvässä kunnossa ja kestää pitempään, kun sen taakse asennetaan saumanauha. Elastista saumamassaa käytetään kahden sellaisen rakenteen välissä, jotka liikkuvat hieman toisiinsa nähden. Saumasta tulee joustava ja kestävä, jos se on oikean muotoinen eli keskeltä ohut ja reunoilta paksu. Massa leviää pyöreän saumanauhan reunoille siten, että tartuntapinnoista tulee mahdollisimman leveät. Muista jättää jonkin verran tilaa saumanauhan taakse, jotta massa ei irtoa toiselta tai molemmilta puolilta.

13. Käytä saumausnestettä, älä astianpesuainetta

Saumat voi tasoittaa puutikulla sen jälkeen, kun massan pinnalle on levitetty liukastavaa ainetta. Astianpesuaineessa on se huono puoli, että se sisältää tartuntaa heikentäviä ainesosia. Se tarkoittaa, ettei tasoitettuun kohtaan voi lisätä enempää massaa, jos saumassa on kolo.

14. Liota saumaustikkuja pari vuorokautta

Anna saumaustikkujen liota vedessä parin vuorokauden ajan, ennen kuin aloitat saumaamisen. Silikoni ei tartu kiinni märkään tikkuun ja leviää tasaisemmin. Voit liottaa tikkuja tavallisessa vedessä tai saumausnesteessä. Älä käytä astianpesuainetta, jotta voit lisätä saumaan massaa tarpeen vaatiessa.

15. Leikkaa putkilon kärki oikean kokoiseksi

Massaputkilon kärjen leikkaamisessa kannattaa olla tarkkana, sillä reiästä pitäisi tulla yhtä leveä kuin saumasta. Massaa on helppo levittää, kun sitä tulee sopivasti. Reiän pitää olla mieluummin hieman liian pieni kuin iso. Reikää voi aina leikata isommaksi, mutta ei pienentää.

16. Vältä sotkut kätevillä puhdistusliinoilla

Rauta- ja verkkokaupoissa myydään saumaamiseen tarkoitettuja puhdistusliinoja, joissa on saumausnestettä. Liinoilla on helppo pyyhkiä pois kaikenlaiset saumamassat, ja liinoilla voi puhdistaa myös sormet. Se on kätevää, sillä massan leviämistä käsiin on vaikea estää kokonaan. Liinaa voi käyttää myös sauman tasoittamiseen sormen ympärille taitettuna. Liina ja siihen tarttunut ylimääräinen saumamassa on helppo heittää menemään käytön jälkeen, eikä paikkoja tai välineitä tarvitse pyyhkiä puhtaiksi.

17. Siistimmät saumat terävillä tikuilla

Puisten saumaustikkujen pitää olla teräviä, jotta ylimääräinen saumamassa irtoaa helposti ahtaasta nurkasta. Tikun kärki kannattaa hioa mahdollisimman teräväksi hiomapaperilla. Hio myös tikun muut reunat, jotta sauman pinnasta tulee siisti ja tasainen. Muista suihkuttaa tikkuun saumausnestettä, ennen kuin kaavit pois ylimääräisen massan. Silikoni irtoaa paljon helpommin kosteasta kuin kuivasta puutikusta.

18. Vältä ylimääräiset sotkut massapistoolilla

Tehokkaalla massapistoolilla saumaaminen on kymmenen kertaa helpompaa kuin ilman. Pistoolissa pitää olla hyvä vapautinnappi, jotta mäntä ei purista putkilosta ulos liikaa massaa. Ylimääräinen massa leviää vääriin paikkoihin, ja sitä on vaikea pyyhkiä pois. Hyvä massapistooli maksaa 30-40 euroa. Markkinoilla on sekä mekaanisia että sähköllä toimivia massapistooleja, joissa on tehokas vapautinnappi.

19. kuivat silikonisaumat kestävät pitempään

Kylpyhuoneen silikonisaumat homehtuvat nopeasti, koska ne ovat aina kosteita. Saniteettisilikoniin lisätään homehtumista estäviä kemiallisia aineita, mutta niiden vaikutus heikkenee ajan kuluessa. Jos silikonisauman pinnalle ilmestyy hometta, se leviää syvemmälle silikoniin. Silloin ei auta muu kuin vaihtaa koko sauma, sillä silikonia ei voi puhdistaa kuten laastisaumaa. Voit välttyä homeelta ja pahimmassa tapauksessa sauman vaihtamiselta, jos pidät sen puhtaana ja kuivana. Se tarkoittaa, että pinnat pitäisi pyyhkiä kuiviksi jokaisen suihkun jälkeen ja huolehtia siitä, että tilassa on hyvä ilmastointi. Kuivat saumat pysyvät kunnossa pitkään.

20. Sopiva saumanauha pitää sauman tiiviinä

Jos saumaat esimerkiksi ikkunan reunat elastisella massalla, rakoon kannattaa työntää solumuovista tehty saumanauha. Nauhan pitää olla sopivan kokoinen, jotta se pysyy tiukasti paikallaan, kun sitä vasten puristetaan massaa. Käytä nauhaa, joka on noin 25 prosenttia rakoa isompi. Nauhaa voi olla vaikea saada paikalleen, mutta se0 pysyy aloillaan ja pitää sauman tiiviinä molem milta puolilta.

    Muut lukevat juuri nyt …