Ikkunan saumaaminen

Kun taloon rakennetaan uusi ikkuna, se on tietenkin saumattava. Monet käyttävät tiivistevaahtoa, toiset solumuovitiivistettä, mutta tässä näytetään, miten saumaus tehdään laastilla.

Aluksi tehdään eristys. Muurari on leikannut muutaman kaistaleen mineraalivillaa, jotka asetellaan varovasti ikkunan ja muurin väliseen rakoon.

Eristystä ei saa painaa kasaan, koska eristysvaikutus perustuu mineraalivillan kerrosten välissä olevaan ilmaan. Tässä työvaiheessa on käytettävä hengityssuojaa. Kun eristeet ovat paikallaan, saumaan kiinnitetään 24 millimetrin saumanauha.

Saumanauhaa on saatavana eripaksuiseina niin, että se vastaa ikkunan ja muurauksen välistä etäisyyttä.

Saumanauha ei tule aivan kohdalleen niihin kohtiin, joista ikkuna on ruuvattu kiinnu muuriin. Nauhaa ei kuitenkaan katkaista, vaan siihen tehdään lovi niin, että ruuvi mahtuu läpi. Kaiken kaikkiaan saumanauhaan pitäisi tulla mahdollisimman vähän liitoksia.

Mitä tiiviimmin se on paikallaan, sitä vähemmän lämpöä haihtuu sauman kautta. Nurkkaan laitetaan siksi vielä pieni palanen saumanauhaa, jotta siitä tulee mahdollisimman tiivis. Kun muuri on kostutettu harjalla, hierrinlattaan hierotaan laastia, ja saumaus voi alkaa.

LUE LISÄÄ: Näin käytät laajenevaa saumanauhaa

Työ aloitetaan ikkunan alareunasta. Näin muurari voi saumata ylöspäin ilman että laasti valuu alas. Kun koko sauma on saumattu, se tasoitetaan saumausraudalla niin, että siitä tulee tasainen ja tiivis, eikä siihen pääse vettä.

Ylimääräinen laasti poistetaan sivelemällä sauma ja ikkunankehykset kostutetulla patterisiveltimellä.

Lopuksi ne pyyhitään kuivalla rätillä.Sama tehdään muille ikkunaa ympäröiville saumoille. Muurattu sauma on helppo tehdä, ja se sointuu hyvin yhteen muurauksen kanssa. Samalla tavalla voi saumata myös oviaukon.

    Lisää samasta aiheesta Saumaus