Tuuletin katon läpi

Kylpyhuoneen tuuletin on helpointa asentaa seinään, mutta ilmastointiputken voi viedä myös katolle.

Johdanto

Peili huurtuu ja seinät kostuvat. Olet viihtynyt pitkään mukavassa kylvyssä. Kuivattuasi poistut kylpyhuoneesta ja suljet oven takanasi. Sinulla on lämmin ja kuiva olo, mutta kylpyhuone on yhä kostea.

Kostea ja lämmin ilma ei tee hyvää talolle. Vähitellen huomaat, että kylpyhuoneen ilma muuttuu yhä huonommaksi. Kylpyhuoneessa tuoksuu ehkä hieman homeiselta tai ummehtuneelta, ja ennen pitkää huomaat ensi merkit siitä, että sisäilmastossa on todella jotain vikaa: homesienet alkavat jättää tummia jälkiä nurkkiin, etenkin suihkunurkkaukseen ja kylpyammeen sekä viemärin ympärille.

Onneksi ongelmien ei tarvitse edetä näin pitkälle. Yksinkertainen laadukas tuuletin (mieluiten merkkituote) ja muutamien helppojen kylpysääntöjen noudattaminen voivat pelastaa sekä talon että sisäilmaston. Älä menetä toivoasi, vaikka kylpyhuoneen seinään ei ehkä pysty poraamaan reikää huonon ilman poistamista varten. Kerromme, miten voit päästät kosteuden ulos kattoon porattavan reiän kautta.

Kun kosteus nousee kylpyhuoneessa, tuuletin käynnistyy ja lähettää kostean ilman ulos.

Näissä rakennusohjeissa on:

 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Rakennuspiirustukset
 • Materiaalilista
 • Video

Ohjeet

01
Reikä ulkokattoon 5 Vaihe

Kun suunnittelet ilmanvaihtohormin viemistä ulkokaton läpi, sinun on arvioitava katon alapuolelta kylpyhuoneesta tuulettimen kiinnityspaikka. Sitten sinun on laskettava piirustusten ja mitan avulla, missä reiän on suurin piirtein oltava ulkokatossa.

Paikkaa ei voi valita vapaasti. Kattorakenteen kantavia osia ei voi katkaista. Hormin suojaksi asetettavan kattokuvun on sovittava katelevyihin. Tässä käsiteltävä kupu tulee katelevyn tilalle, joten se on asetettava todella tarkasti.

Jos rakennuksessa on tiilikatto tai muu kate, jota ei voi irrottaa levyinä, katolle on asennettava sopiva kattokupu. Lisätietoja saat myyjältä ja valmistajalta.

1

Poista katelevy ja poraa reikä aluskattoon saneerausporalla. Saneerausporalla varmistat, että reikä tulee oikeaan kohtaan katon alle sisäkattoon. TÄRKEÄÄ! Tarkasta ensin, että et poraa johtoja, putkia tai muita kojeita.

2

Sahaa nyt reikä koko kattorakenteen läpi. Pistosaha tai puukkosaha sopivat tehtävään. Muista, että hormin halkaisija on 100 mm ja että hormi on eristettävä. Eli Ø 200 mm:n reikä on sopiva.

3

Kattokuvun alaosa on kiinnitettävä. Tässä katossa on aluskate. Sahaa yksi ruode poikki ja työnnä kuvun litteä kaulus aluskatteen alle. Kiinnitä kattokupu ruuveilla, kiinnitä aluskate ja naulaa ruode takaisin.

4

Aseta kuvun yläosa ruoteiden päälle. Aseta katelevyt kuvun yläosan päälle ja alaosan alle, jotta vesi ei pääse kattorakenteisiin.

5

Aseta katelevyt paikalleen. Nyt katon sisäpuolelle ei voi mitenkään päästä sadevettä. Ruuveilla kiinnitettävä kattokuvun suojus voidaan irrottaa ilmanvaihtohormin asentamisen ajaksi.

02
Reikä sisäkattoon 3 Vaihe

1

Kun olet tehnyt reiän ulkokattoon, tee reikä ullakon sisäkattoon. Sisäkaton reiän on oltava täsmälleen ulkokaton reiän kohdalla. Voit merkitä reiän paikan tarkasti käyttämällä kuvassa näkyvän kaltaista luotilankaa.

2

Poraa ohuella saneerausporalla reikä sisäkaton läpi. Nosta ensin eristettä ja tarkasta, että et poraa piilossa olevia johtoja tai muita asennuksia.

3

Tee terävällä reikäsahalla reikä sisäkattoon alapuolelta. Sijoita keskiöpora saneerausporalla tehtyyn reikään, jos mahdollista. Tässä 100 mm:n putkelle tehdään reikä 110 mm:n sahalla.

03
Ilmanvaihtohormi 4 Vaihe

Ilma johdetaan ulos halkaisijaltaan 100 mm:n kierresaumaputkea pitkin. Näitä galvanoituja putkia on saatavissa erimittaisina tuulettimen koon mukaan.

Putken pituus on helpointa sovittaa työntämällä putkea ylös reikään alapuolelta, kunnes putken alapää on sisäkaton tasalla, ja kiinnittämällä putki sitten väliaikaisesti kiilalla tai naulalla.

Sen jälkeen voit merkitä ylhäällä ulkokatolla, mistä kohdasta putki on sahattava poikki.

Kylmän ullakkotilan läpi vietävä putki on eristettävä. Jos putkea ei eristetä, sen sisäpuolelle tiivistyy kondenssivettä.

1

Työnnä putkea ylöspäin, kunnes se on aivan sisäkattoverhouksen tasalla. Kiinnitä kierresaumaputki väliaikaisesti pienellä naulalla tai kiilalla.

2

Merkitse ylhäällä ulkokatolla, mistä kohdasta putki on sahattava poikki. Putken on oltava kattokuvun yläreunan tasalla, kuten kuvasta näkyy.

3

Sahaa putki poikki rautasahalla. Tee merkintä koko putken ympärille ja kierrä sitten putkea ympäri vähitellen sitä mukaa kun saat sahatuksi putken.

4

Eristä putki kauttaaltaan ylös asti. Kiristä eriste tiiviisti putken ympärille esimerkiksi teräslangan avulla. Tässä on varattu tilaa 50 mm:n eristeelle.

04
Tuuletin 3 Vaihe

1

Sähköasentajan on vietävä johto kierresaumaputkea pitki. Kun johto on näin lähellä putkea, se jää kokonaan piiloon, kun tuuletin on asennettu. TÄRKEÄÄ! Sähköasennus on jätettävä valtuutetun sähköasentajan tehtäväksi.

2

Nyt voit asentaa tuulettimen. Tämänmallisesta PAX-tuulettimesta voit nypätä erittäin kätevästi potkurin irti, kun se on puhdistettava pölystä ja liasta.

3

Nyt huono ilma poistuu kattokuvun kautta. Tuulettimessa on kosteusanturi, joten se käynnistyy kosteuden lisääntyessä ja sammuu itsestään, kun kosteus on vähentynyt säädetylle tasolle.

Materiaalit

 • Automaattiohjattu tuuletin
 • Kierresaumaputki, Ø 100 mm
 • Kattokupu
 • Raitisilmaventtiilit (seinä, ikkunanpoka)
 • Väliseinien venttiilit ja venttiiliritilät
 • Ilmanvaihtoritilöiden seinäputket

Lisäksi:

 • Ruuveja
 • Aluskateliimaa

Erikoistyökalut:

 • Puukkosaha
 • Reikäsaha, Ø 110 mm
 • Pitkä saneerauspora (8 mm)
 • Vie aikaa

  Riippuu olosuhteista. Tähän tehtävään kului noin päivä.

Hinta

Tämän projektin hinnaksi tuli noin 230 euroa. Tuulettimen osuus oli 175 euroa.

Vaikeusaste

Vaikeinta on reiän poraus kattoon. Se on helpompi tehdä katelevyillä verhoiltuun kattoon kuin vanhaan tiilikatteeseen.

Piirustus

Tiivis kupu

Jos asennat kattokuvun oikein, voit luottaa siihen, että katon läpi sisätiloihin ei ala äkkiä tippua sadevettä. Kuvussa on kolme osaa. Aluskattoon tai ruoteisiin kiinnitetään tiiviisti alaosa ja kuvun päälle sijoitetetaan yläosa, jonka päälle asetetaan katelevyt niin, että sadevesi virtaa levyjen päältä eikä koskaan sisään niiden alle. Lopuksi kuvun huipulle kiinnitetään suojus, joka estää sateen pääsyn hormiin.

Tiivis kupu

Video

Näin käytät puukkosahaa

Sahassa on paljon voimaa, ja se on korvaamaton purkutyökalu. Puukkosahalla ja oikealla terällä voi sahata puuta, rautaa, tiiltä ja betonia. Tällä videolla esitellään kaikki sahanterät ja kerrotaan, miten sahaa kannattaa käyttää.

Suorat sahauslinjat pyöreisiin esineisiin

Vinkit & niksit

Ilmaa on johdettava ulos ja sisään

Huoneesta ei voi poistaa huonoa ilmaa päästämättä sisään uutta ilmaa. Varmista siksi, että ilma pääsee kiertämään vapaasti huoneesta toiseen koko talossa.

Tuulettimella voit poistaa huonon ilman kylpyhuoneesta, mutta jos sinne ei tule korvausilmaa, sisäilma ei parane. Siksi taloon on johdettava raitista ilmaa seinässä tai ikkunoiden puitteissa tai tarvittaessa molemmissa paikoissa sijaitsevien raitisilmaventtiilien kautta.

Jotta raitis ulkoilma pääsisi kylpyhuoneeseen huonon ilman tilalle, myös asunnon huoneiden väliin on asennettava venttiileitä esimerkiksi poraamalla huoneiden väliseiniin reikiä. Huoneiden väliset venttiilit estävät lisäksi lattiavedon.

Voit asentaa huomaamattoman raitisilmaventtiilin suoraan ikkunapuitteisiin.

Raitisilmaventtiili on suojattava tuulelta.

Huoneiden välillä on oltava venttiileitä, jotta ilma pääsee kiertämään.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Ilmastointi