Poistoputki tuulettimelle ja kuivausrummulle

Eristetty poistoputki johtaa kosteuden kylpyhuoneesta katolle kylmän yläpohjan läpi eikä valuta kondenssivettä takaisin sisätiloihin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
25 euroa

Johdanto

Jos asennat puhaltimen, joudut myöhemmin eristämään letkun niiltä osin, joilta se kulkee lämmittämättömän tilan läpi. Muussa tapauksessa letkussa oleva lämmin ja kostea ilma jäähtyy niin paljon, että ilman kosteus kondensoituu ja yläpohjaan ja märkätilaan alkaa tippua vesipisaroita.

Ongelman välttää, jos käyttää eristettyjä flex-putkia tavallis-ten eristämättömien putkien sijaan ilmanvaihtokanavien asen-nuksissa. Näin saa ratkaistua kaksi pulmaa yhdellä kertaa.

Näytämme nyt, miten läpivienti tehdään oikein kylpyhuo-neesta yläpohjan läpi ulos. Tämän mökin katto koostuu vain lau-doituksesta ja kattohuovasta. Aluskaterakenteissa läpivienti pii-punhatulle on tiivistettävä myös yläpohjan kohdalta. Tiivistys-osia myydään yleensä kattomateriaalien lisätarvikkeina.

Tämän katon kaltevuus on niin vähäinen, että emme mahtuneet yläpohjatilaan työskentelemään. Tämän vuoksi leikkaamme yläpohjaan reiän, jotta työ voidaan tehdä alakerrasta. Kana-vien teon jälkeen rakensimme yläpohjan kipsilevyistä.

Päästä ilmaa myös sisään

Et voi imeä ilmaa huoneesta ulos, ellet samalla päästä huoneeseen uutta, raitista ilmaa.

Jotta huoneeseen virtaisi tarpeeksi uutta ilmaa, ovessa pitää olla vähintään 100 cm2:n aukko rakennusmääräysten mukaan. Sahaa ovea alareunasta niin, että lattiaan jää 2 cm rakoa.

Monet avaavat kylvyn päätteeksi ikkunan. Tämä on huono tapa, sillä tuuli puhaltaa kosteuden muihin huoneisiin, mikä ei ole tarkoituksenmukaista. Anna sen sijaan puhaltimen puhaltaa kylvyn jälkeen niin kauan, että kosteus katoaa. Pidä ikkuna suljettuna - ja mahdollisesti ovi avattuna.

Tähän taloon asennettiin puhallin suihkua varten ja ilmanpoisto kuivausrummulle. Nyt kaikki kosteusongelmat on poistettu.

Ohjeet

01
Kokoa osat 5 Vaihe

Kaikki katon alle asennettavat osat kannattaa koota yhteen, ennen kuin ryhtyy sahaamaan kattoon reikää. Tällöin katossa ei tarvitse olla avonaista reikää kovin pitkään.

Liitososan päässä (D) on useita ”muo-virenkaita”, joiden avulla se voidaan sovittaa erilaisiin putkien halkaisijako-koihin. Kun olet löytänyt omaan putkeesi sopivan ”renkaan”, leikkaa pää-tyosa rautasahalla. Näin saat vedettyä letkun liitososan yli ja kiristettyä liitok-sen letkunkiristimellä.

1

Kiinnitä liitososa C eristettyyn putkeen (B) painamalla se putkeen kiinni. Napsauta pyöreän letkun (D) liitososa kiinni. Liitokset kiinnitetään ja tiivistetään tiivisteteipillä.

2

Liitososa D leikataan ja kiristetään kiinni. Katkaise liitoskohta ensin rautasahalla niin, että liitososan halkaisija sopii letkukokoon. Työnnä joustava flex-putki liitoksen yli ja kiinnitä se letkunkiristimellä.

3

Vedä eriste ja harmaa ulompi muoviputki tiiviisti liitokseen asti. Kiinnitä se vähintään kahdella kierroksella ilmanvaihtoteippiä.

4

Lyhennä eristetty putki puukolla. Tee tämä kuitenkin vasta sitten, kun olet mitanut kattorakenteesi paksuuden sekä kattolautojen tukemiseen tarkoitetun listan paksuuden. Tässä käyttämämme lista on 33 mm paksu.

5

Tarkista, että katkaistu putki sopii piipunhattuun, ennen kuin kiipeät katolle jatkamaan töitä.

02
Asenna piipunhattu 5 Vaihe

Ennen kuin kiipeät katolle, poraa kat-toon sisäpuolelta reikä, jotta näet, mihin kohtaan piipunhattu tulisi sijoittaa.

Porattava reikä on keskipiste aukolle, johon piipunhattu sijoitetaan. Reiän paikka on helppo merkitä ja sahata pis-tosahalla, jos käytät eristeputkesta leikkaamaasi putkenpalaa apuna.

Piipunhatun tulee sopia katon pääl-lystemateriaaliin. Tämä katto on verhoil-tu kattohuovalla, joten piipunhatun jal-kana on suuri, litteä levy. Se kiinnitetään paksulla, yhtenäisellä vanalla bitumi-pohjaist SikaBlackSeal-1 -massaa, joka sekä liimaa että tiivistää. Tämän vuoksi kattoa ei ole tarve paikata lisähuopapa-lalla jalan ja sen reunojen ympäriltä.

1

Aseta eristeputkesta leikkaamasi putkenpala keskelle reikää, jonka porasit sisäpuolelta. Vedä merkkiviiva koko putken ympäri.

VINKKI: Huopakattoon on paras käyttää öljyliitua merkkiviivojen piirtämiseen.

2

Poraa reiät kaikkiin merkkiviivan kulmiin. Jos käytät 8 mm poraa, saat työnnettyä pistosahanterän reiästä. Leikkaa pistosahalla koko matkan ympäri. Leikkaa pari milliä viivan ulkopuolelta, niin putki mahtuu aukkoon hyvin.

3

Työnnä leikattu putkenpala puoliksi piipunhattuun ja sijoita piipunhattu putkineen reikään. Nyt voit piirtää merkkiviivan piipunhatun ison jalan (laipion) reunoja seuraten.

4

Aseta piipunhattu pohja ylöspäin, kun pursotat kaksi vanaa liimaa laipioon. SikaBlackSeal-1 sekä liimaa että tiivistää hyvin. Tämän vuoksi piipunhatun jalkaa ei tarvitse peittää ylimääräisellä huo-papalalla, kun piipunhattu on asennettu.

5

Aseta piipunhattu jälleen aukkoon ja paina laipio kattoa vasten. Poraa 6 mm reiät 10 cm:n välein laipion reunaan. Laita reikiin 4 x 30 mm ruostumat-tomat ruuvit ja muoviset aluslevyt.

03
Asenna letkut 5 Vaihe

Nyt voit asentaa eristetyn flex-putken kylmään yläpohjatilaan. Jos yläpohja on tehty vain laudoista kuten esimerkis-sämme, vankista alustaa ensin, sillä vähintään kaksi laudoista on katkaistava. Tässä kiinnitimme kaksi 33 mm:n listaa 4 x 45 mm ruuveilla. Ruuvit eivät saa olla niin pitkiä, että ne ylettyvät kattohuopaan asti. Listojen pitää kyetä vankistamaan yläpohjan alapintaa niin paljon, että se pystyy kannattele-maan ilmanvaihtoletkua.

Kun letku on paikallaan, voit eristää ja rakentaa uuden märkätilan katon alapuolelta - ellet ole niin onnekas, että olet voinut työskennellä ullakolla ilman, että joudut avaamaan rakenteita.

1

Eristysputken palan voi poistaa sisäpuolelta, sitä tarvittiin vain piipun-hatun sijoittamiseksi oikein. Työnnä nyt reikään varsinainen eristeputki, johon aikaisemmin yhdistit letkun.

2

Aseta kattoon tekemäsi aukon molempiin sivuihin listat ja ruuvaa ne kiinni lautoihin. Listat ovat tarpeen vain, jos katossa on laudoitettu aluskate, sillä laudat menettävät kantokykynsä, kun kattoon sahataan reikä.

3

Kiinnitä liitososa listoihin. Voit tehdä tämän neljällä aluslevyllisellä ruuvilla - tässä on muoviset aluslevyt.

4

Vedä letkua alaspäin niin, että se yltää tarkasti uuteen kipsilevyväli-pohjaan asti, kun lyhennät letkun veitsellä. Teräslankaa ei voi leikata veitsellä, se on katkaistava sivuleikkureilla.

5

Kun sisäkatto on kunnossa, puhallin asennetaan flex-letkuun. Osat kiinnitetään letkunkiristimellä ja puhallin ruuvataan kiinni sisäkattoon.

TÄRKEÄÄ! Puhaltimen saa kytkeä vain valtuutettu sähköasentaja.

04
Kuivausrumpu vaatii liitososan 3 Vaihe

Letkut yhdistetään liitos-osalla ja letkunkiristimellä.

Jos aiot kytkeä kuivausrummun puhaltimen sijaan, työjärjestys on samanlainen, kunnes tullaan märkätilan kattovaihee-seen. Tällöin letkut on yhdistettävä liitos-osaa käyttämällä. Letkut kiinnitetään letkunkiristimellä.

Kun lyhennät flex-letkua, sitä on vedet-tävä ulos niin paljon, että se on juuri ja juuri tarpeeksi pitkä. Näin letkun rypytys oikenee parhaalla mahdollisella tavalla, jolloin se ei muodosta vastusta putken läpi virtaavalle ilmalle.

1

Liitososa työnnetään eristettyyn putkeen, ennen kuin se kiinnitetään letkunkiristimellä.

2

Eristettä on ”avattava” hieman, jotta letkunkiristimen saa paikalleen.

3

Kipsilevykatoissa liitososa tiivistetään Sikaflex 11 FC:llä osan ympäriltä. Nyt flexletku voidaan kiinnittää.

Materiaalit

• Piipunhattuja, ilmastointiletkuja, puhallin yms. (tässä Duka)
• Sauma- ja liimamassaa (tässä Sikaflex 11 FC, SikaBlackSeal-1)
• Ilmastointiteippiä
• 4 x 30 mm ruostumattomia ruuveja muovisin aluslevyin
• 33 x 33 mm listoja
• Ruuveja ja aluslevyjä

Puhallin: esim. Pax-puhallin
Sauma- ja liimamassa: Sika Finland, sika.fi, (09) 511 433 11

Vie aikaa

1 päivä

Hinta

Noin 25 € kahteen kanavaan + puhallin ja sähköasennus-kustannukset.

Vaikeusaste

Tehtävä ei ole vaika. Vain tiiviiden liitosten teko voi olla haaste - esimerkiksi höyrynsulun ja flex-putken välinen liitos.

Piirustus

Uusi ilmanvaihto kylmän yläpohjatilan läpi

Piipunhatun tulee sopia katon päällysteeseen. Se sijoitetaan niin lähelle katon harjaa kuin mahdollista. Näin taataan paras mahdollinen veto.

Uusi ilmanvaihto kylmän yläpohjatilan läpi

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Ilmastointi