Siisti pyörävarasto elementeistä

Voit rakentaa tämän pyörävajan muutamassa päivässä. Vaja rakennetaan elementeistä, jotka tehdään rimoista ja OSB-levyistä. Vajassa on hieno ruohokatto.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Kolme päivää kahdelta rakentajalta.
Hinta
1 500 euroa

Johdanto

Voit rakentaa tämän kätevän pyörä- ja työkaluvajan työkaverin kanssa yhdessä pitkässä viikonlopussa. Vedenkestävistä levyistä ja vaakarimoista tehty vaja näyttää tyylikkäältä ja nykyaikaiselta. Vajassa on lisäksi upea ruohokatto, joka auttaa pitämään pihan kuivana.

LUE LISÄÄ: Täydellinen tulos ilmaisella 3D-suunnitteluohjelmalla!

Pyörävajan rakentamisessa ei ole mitään kovin vaikeaa. Kiinnitä huomiota siihen, että rimat ovat suorassa joka puolella. Työkaverin avulla vaja valmistuu kolmessa päivässä.

Ohjeet

01
Rakenna aluksi seinät ja ovi 5 Vaihe

Vajan seinät ja ovi rakennetaan valmiiksi verstaassa tai autokatoksessa. Vajan voi pystyttää heti, kun elementit ovat valmiit. Vajaa ei pystytetä tolppien varaan, vaan seinät säädetään oikeaan korkeuteen säätöruuveilla. Niitä voi käyttää vain suoralla pohjalla, joten vaja kannattaa pystyttää laatoitukselle.

Seiniin käytettävät OSB-levyt on tarkoitettu ulkokäyttöön, mutta ne kannattaa käsitellä lakalla, maalilla tai kuullotteella.

1

Aloita kokoamalla seinät ja ovi. Vajaan tarvitaan kolme samanlaista seinää ja yksi seinä, jossa on oviaukko. Kiinnitä tolpat (A) sekä ala- ja yläjuoksut (B) toisiinsa kahdella 5x120 millin ruuvilla.

2

Asenna seinien alle säätöjalat (C). Jalat säädetään oikeaan korkeuteen elementin alajuoksuun upotettavien säätöruuvien avulla. Jokaiseen seinäelementtiin tarvitaan neljä säätöjalkaa.

3

Säädä jalat 1,5 senttiä elementin pohjasta. Se vähentää säätämistä huomattavasti siinä vaiheessa, kun seinät ovat pystyssä. Laatoitus on yleensä epätasainen, joten ruuvien säätäminen vie aikaa.

4

Sahaa alimmat seinälevyt (D) viistosti poikki. Käännä käsisirkkelin terä vinoon ja sahaa levy 45 asteen kulmassa. Siten sadepisarat putoavat maahan, eikä vesi imeydy levyn alareunasta rakenteisiin.

5

Kiinnitä alin levy runkoon 5x50 millin ruuveilla. Kohdista levyn vasen pää rungon reunan tasolle ja anna oikean pään mennä toisen reunan yli. Kohdista levyn alareuna sentin verran rungon reunan alapuolelle.

02
Pystytä vaja 7 Vaihe

Viimeistään tässä vaiheessa on syytä kilauttaa kaverille. Tarvitset työkave-ria seinäelementtien nostamiseen ja pystyssä pitämiseen, jotta voit ruuvata rungot yhteen.

Varmista seuraavaksi, että vaja on vaakasuorassa ja kaikki säätöjalat yltä-vät maahan asti.

Sen jälkeen voit liimata ja ruuvata loput seinälevyt kiinni runkoihin ja sahata ylipitkät levyt poikki. Viimeistele seinät maalaamalla tai lakkaamalla levyt sekä ulkoa että sisältä.

1

Pystytä takaseinä. Kanna seinäelementti oikeaan paikkaan. Nosta seinä kunnolla irti maasta kantamisen ajaksi, jotta säätö jalat eivät osu maahan ja väänny. Tue seinä pystyyn parilla vinotuella.

2

Pystytä toinen seinä ensimmäisen seinän sisäpuolelle. Seuraava seinä asennetaan edellisen ulkopuolelle. Vasemmanpuoleisiin nurkkiin jää näkyviin kaksi tolppaa (A) ja oikeanpuoleisiin yksi tolppa (A).

3

Nosta toinen seinä ensimmäisen seinän tasolle. Seinä on helppo nostaa lankun­ pätkän ja lapion avulla. Säätöjalkojen ei tarvitse yltää maahan tässä vaiheessa. Ne säädetään oikeaan korkoon myöhemmin.

4

Yhdistä kaksi ensimmäistä seinää toisiinsa kolmella 5x120 millin ruuvilla. Varmista, että seinät ovat täsmälleen yhtä korkealla. Asenna loput seinät samalla tavalla limittäin kuin ensimmäiset.

5

Väännä säätöjalat oikeaan korkeuteen kiinto avaimella. Laatoituksen pitää olla varsin tasainen, sillä säätöjalat alkavat huojua, jos niitä nostetaan yli kolme senttiä. Aseta seinän alle lisätuki, jos tarve vaatii.

6

Asenna seinälevyt (D). Levitä asennus liimaa alimman levyn ponttiin ja asenna seuraava levy sen päälle. Ruuvaa levyt kiinni 5x50 millin ruuveilla. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy kaksi pystytolppaa, mutta oikeassa reunassa vain yksi. OSB­levyt peittäävät oikean puolen toisen tolpan näkyvistä. Kuvassa käytetään tavallista kapeampia levyjä.

7

Viimeistele seinät lakkaamalla. Maalaa seinät ulkopuolelta, jotta ne kestävät säätä. Tämä vaja lakataan, jotta levyn pintakuvio jää näkyviin. Levyt voi suojata myös maalilla tai peittävällä kuullotteella.

03
Käsittele rimat ja ruuvaa ne kiinni 8 Vaihe

Vajan ympäri asennettavat vaakarimat saavat vajan näyttämään kevyeltä ja nykyaikaiselta. Sahaa kaikki rimat kerralla ja maalaa ne ennen asentamista joka puolelta, jotta rimojen taakse valuva vesi ei tee vahinkoa.

Joka seinällä on 16 rimaa, joiden väliin jätetään noin 8,5 senttiä leveät raot. Asenna rimat vatupassin ja väli­ kapuloiden avulla, jotta rimat menevät varmasti oikeille paikoilleen.

1

Sahaa rimat (E) katkaisusirkkelillä. Tee rimoista 259 senttiä pitkät ja asenna ne limittäin samalla periaatteella kuin seinä­ rungot. Asenna kaksi rimaa paikalleen ja varmista, että ne ovat sopivan mittaiset.

2

Maalaa rimat haluamallasi värillä. Käsittele oksankohdat aluksi oksalakalla, jotta pihka ei tihku maali läpi. Kun oksa lakka on kuivunut, maalaa rimat joka puolelta kahteen kertaan.

3

Anna maalin kuivua vuorokauden ajan jokaisen maalauskerran jälkeen. Rimat pitää hioa oksalakan levittämisen jälkeen, mutta ensimmäistä maalikerrosta ei tarvitse hioa. Kuivaa rimat vajassa, jotta ne eivät kastu.

4

Sahaa ikkunoiden ja oven aukot. Voit tehdä ikkunoista niin isot kuin haluat. Sahaa aukot käsisirkkelillä. Kiinnitä ikkuna­aukon sisäreunaan lista ja liimaa huullokseen pala pleksiä vajan ulkopuolelta.

5

Kiinnitä ylin seinärima (E). Aseta irtorima kattopalkkeja (F) vasten ja paina ylin seinä ­ rima irtorimaa vasten. Kiinnitä rimat väli­ aikaisesti puristimilla. Ruuvaa rima kiinni vajan sisäpuolelta 5x70 millin ruuveilla.

6

Kiinnitä rimat vajan joka puolelle. Käytä apuna välikapuloita ja puristimia, ja ruuvaa rimat kiinni vajan sisäpuolelta. Työ sujuu nopeammin kahdestaan, jos toinen pitelee rimoja ja työkaveri ruuvaa ne kiinni.

7

Sahaa oven saranapuolen rimat 45 asteen kulmassa, jotta ovi mahtuu avautumaan. Myös seinän rimat pitää katkaista viistosti. Sahaa rimojen toiset päät poikki suorassa kulmassa. Muista maalata rimojen päät.

8

Lukko on yksinkertainen salpa, joka kiinnitetään oviriman alle. Salpa ei näy päälle päin mutta pitää oven kiinni. Salpa ei estä murtovarkauksia, joten asenna oveen tarvittaessa riippulukko.

04
Tee kattoon pieni kallistus 5 Vaihe

Katto on hyvin yksinkertainen, sillä se tehdään samoista OSB-levyistä kuin vajan seinät. Levyt kiinnitetään ruoteisiin, jotka asennetaan poikittain kattopalkkien päälle.

Ruoteet tehdään halkaisemalla 123 milliä leveät lankut viistosti siten, että lankun toisesta päästä tulee 12 senttiä leveä ja toisesta päästä kuusi senttiä leveä.

1

Asenna aluksi viisi kattopalkkia (F). Palkit on tehty kaventamalla 123x48 millin lankut 100x48 millin kokoisiksi. Palkit asennetaan syrjälleen ja ruuvataan kiinni seinien ylä-juoksuihin 150 millin ruuveilla.

2

Asenna ruoteet (G) syrjälleen. Myös ruoteet tehdään 123x48 millin lankuista. Ne halkaistaan viistosti siten, että lankun toisesta päästä tulee kuusi senttiä leveä ja toisesta 12. Siten kattoon tulee loiva kaato.

3

Ruuvaa kattolevyt (H) kiinni ruoteisiin. Kohdista levyjen saumat ruoteiden kohdalle. Liimaa kaikki saumat ja ruuvaa levyt kiinni 5x50 millin ruuveilla. Sahaa ruoteiden päät suoriksi käsisirkkelillä.

4

Kiinnitä otsalevyt (J). Otsalevyt on tehty 39 senttiä leveistä OSB-levyistä. Kohdista otsalevyn yläreuna 12 senttiä kattolevyn yläpuolelle. Käytä asennus liimaa kaikkiin saumoihin.

5

Peitä katto huovalla. Jos haluat vajaan huopakaton, vaja on nyt valmis. Jos haluat ruohokaton, katolle pitää levittää vesieriste. Vesieristettä myydään samoissa paikoissa kuin ruohomattoja.

Materiaalit

18 mm OSB-levyjä, 120x250 cm:

 • 8 seinälevyä (D)
 • 4 kattolevyä (H)
 • 4 otsalevyä (J) á 39x320 cm

70x70 mm höylättyä tolppaa:

 • 16 seinätolppaa (A) á 208 cm
 • 8 ylä- ja alajuoksua (B) á 241,2 cm
 • 2 ovitolppaa (A1) á 181 cm
 • 2 ylä- ja alajuoksua (B1) á 100 cm

48x123 mm lankkua:

 • 5 kattopalkkia (F) á 320 cm (leveys 120 mm)
 • 5 kattoruodetta (G) á 320 cm (toinen pää halkaistaan 6 senttiä leveäksi)

45x70 mm höylättyä mäntyä:

 • 64 seinärimaa (E) á 259 cm

Lisäksi:

 • 16 säätöjalkaa, 10 mm, + kierreholkit
 • 1 salpa oveen
 • 2 pleksiä ikkunoihin
 • 4 lehtisaranaa oveen
 • Asennusliimaa ja ruuveja
 • Kattohuopaa
 • Vesieristettä ja maksaruohomattoja
 • Oksalakkaa ja lakkaa, maalia tai kuullotetta

Vie aikaa

Kolme päivää kahdelta rakentajalta.

Hinta

Huopakatolla noin 1 500 euroa. Ruohokatto lisäksi noin 800 euroa. vaneriin.

Vaikeusaste

Pyörävajan rakentamisessa ei ole mitään vaikeaa. Rimat pitää kiinnit-tää tarkasti yhtä korkealle vajan joka puolella.

Piirustus

Vajan rakenne

Vaja rakennetaan neljästä samanlaisesta seinästä, joista yhdessä on oviaukko. Jokaisessa elementissä on ala- ja yläjuoksu, joiden väliin ruuvataan neljä runkotolppaa. Oviseinän alapalkki sahataan poikki, ja se siirretään oven päälle.

Seinäelementit asennetaan limittäin. Vasemman puoleiset nurkat ovat keskenään samanlaisia, samoin oikeanpuoleiset nurkat.

Vajan rakenne

3D-malli

3D-malli

Pyörävaja elementeistä

Elementeistä tehty pyörävaja ruohokatolla

Avaa 3D-malli

3D-malli

Seinät ja ovi

Jokainen elementti koostuu ala- ja yläpalkista, ja niiden välille ruuvataan neljä tolppaa tasaisin välein. Alapalkki sahataan poikki oven kohdalta, ja siitä tehdään yläpalkki.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pystytä seinät suoraan

Säädä asennusruuveja kiintoavaimella. Voit panna jotain niiden alle, sillä ruuvit tarvitsevat kiinteän pohjan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Seinien ja oven koristelistat

Sahaa saranapuolelle 45 asteen kulma, jotta ovi avautuu. Voit sahata myös seinälistat 45 asteen kulmassa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Asenna kattoruoteet syrjälleen

Asenna kattoruoteet syrjälleen toiseen päähän, jotta kattoon tulee kallistus

Avaa 3D-malli

3D-malli

Ruohokaton rakenne

Vesitiivis/juurenkestävä kalvo, vettä imevä kapillaarikerros, uv-suojattu muoviallas, kevyt kasvualusta ja maksaruohot.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa etatä viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

TEKNIIKAT: Suorakulma isoihin projekteihin

Voit tehdä sen helposti kolmesta laudasta

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Vinkit & niksit

Ruohokatto = helppo katto

Ruohokaton asentaminen ei ole tähtitiedettä. Markkinoilla on eri kasveista koostuvia valmiita ruohomattoja, jotka asennetaan suoraan huopakaton ja vesieristeen päälle. Suodatinkerros, vesivarasto, kasvumaa ja kasvit ovat valmiina matoissa, jotka asennetaan tiiviisti vieri viereen. Tässä jutussa esiteltävät kasvimatot ovat maksaruohomattoja, jotka ovat kestäviä ja sopivat sen vuoksi katoille.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pyörävaja