Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Vaja
  1. ALOITA ALUSTASTA

Voit tehdä vajan pohjan mielesi mukaan. Tärkein edellytys on, että alustasta tulee luja.

Tässä jutussa vaja rakennetaan tolppien varaan ja vajan lattia tehdään laatoista. Teoriassa vaja voidaan pystyttää tolppien varaan ilman muita perustustöitä ja lattiaksi kelpaa pelkkä tiiviiksi poljettu maa.

Laattapintainen lattia tai sorakerros kuitenkin parantaa vajan käyttömahdollisuuksia. Pelkkä tasoitettu maa muuttuu sateella mutavelliksi tai jos vajassa kävellään märillä kengillä. Kiinteä alusta myös suojaa vajassa säilytettäviä koneita kuten ruohonleikkuria.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Vala maailman helpommat perustukset

2. RUNKO ON YKSINKERTAINEN LANKKURAKENNELMA Ensisilmäyksellä rungon rakenne voi näyttää monimutkaiselta. Tosiasiassa tämä runko koostuu 16:sta toisiinsa naulatusta lankusta. Kokenut rakentaja selviää vajaurakasta helposti, ja aloittelija oppii siitä paljon. Tee työt tarkasti ja huolehdi, että kulmista tulee suorat. Samanlainen rakenne sopii moniin muihinkin kohteisiin.

3. KATON RAKENNE ON YKSINKERTAINEN Tämä katto on rakennettu A-pukkiristikoilla. Se on vanha ja luja tapa katon rakentamiseen.

A-pukkiristikon rakenne on yksinkertainen: lappeensuuntaiset vinopuut sekä vaakapuu muodostavat todella lujan kolmiorakenteen. Kolmion kulmia voi säätää, jotta katon korkeudesta ja kallistuskulmasta saadaan juuri sopivat.

Aseta ristikot tarkasti pystysuoraan.

Aseta ristikot tarkasti pystysuoraan.

4. ILMAVA ULKOVUORAUS ANTAA HALKOJEN KUIVUA Nyt kun vajan runko on valmis, ja on aika suojata sisäpuoli tuulelta ja tuiskulta. Kattopellit asennetaan paikoilleen ja kattorakenteet naulataan lujasti kiinni runkoon, jotta tuuli ei vie kattoa mukanaan.

Päädyissä katto kiinnitetään runkoon vinolaudoilla. Ulkovuorauksen tekeminen on yksinkertaista: pystylaudat vain naulataan kiinni vaakakoolaukseen. Vesikourut asennetaan vasta sitten, kun koko vaja on valmis ja maalattu.

LATAA PDF-TIEDOSTO, JOSTA SAAT YKSITYISKOHTAISET OHJEET