Kasvilava

Kohopenkki on nerokas keksintö, joka nostaa kasvit ja vihannekset selkää säästävälle korkeudelle. Kokosimme kaikki kohopenkin rakennusohjeet yhteen, jotta löydät helposti ideoita ja ohjeita kohopenkin rakentamiseen.

Rakenna itse kohopenkki

Kohopenkit ovat nerokkaita monesta syystä. Ensinnäkin kohonpenkki ja tee se itse -työt sopivat hyvin yhteen. Kohopenkin rakentaminen on helppoa, ja mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Säästät paljon rahaa rakentamalla kohopenkin itse. Kohopenkin rakentaminen alusta asti on mukavampaa kuin kaupasta ostetun valmispenkin kokoaminen.

Rakenna itse puinen kohopenkki

Kohopenkki on helpointa rakentaa itse puusta. Voit päättää itse kohopenkin korkeuden ja leveyden. Kaksi metriä pitkän ja metrin leveän kohopenkin rakentaminen ei maksa juuri mitään. Kohopenkki kannattaa rakentaa siten, että sen keskelle yltää molemmilta puolilta.

Lehtikuusitolpat ja -laudat sopivat mainiosti kohopenkin rakentamiseen. Jos sinulla on terassiprojektista ylijääneitä laudanpätkiä, kohopenkki tulee entistäkin halvemmaksi.

Katso rakennusohjeet: Helppo ja halpa kasvipenkki

Rakenna sopivan korkuinen kohopenkki

Itse rakennetusta kohopenkistä on helppo tehdä juuri sopivan korkuinen, joten rikkaruohoja ei tarvitse kitkeä kontillaan. Penkin korkeus kannattaa suunnitella huolellisesti ennen penkin rakentamista.

Rakenna itse pyörillä liikkuva kohopenkki

Umpipohjaista, pyörillä liikkuvaa kohopenkkiä on helppo liikutella paikasta toiseen sen mukaan, kuinka paljon kasvit tarvitsevat aurinkoa. Pyörillä liikkuvaan kohopenkkiin voi rakentaa säleikön, jota pitkin kasvit voivat kiipeillä. Siten liikkuva kohopenkki voi olla samalla seinä, jolla voi suojata terassin tuulelta joka suunnasta.

Katso rakennusohjeet: Pyörillä liikkuva kohopenkki - Kasvimaa oven viereen

Käytä kohopenkkejä pihan suunnitteluun

Itse rakennettuja kohopenkkejä voi hyödyntää pihan suunnittelussa. Kohopenkit näyttävät erittäin hyviltä, joten ne sopivat mainiosti pihan suunnitteluun.

Rakenna itse erikokoisia kohopenkkejä

Kohopenkit voivat olla minkä kokoisia tahansa, joten ne sopivat sekä isojen omakotitalojen pihoille että pienten asuntojen terasseille. Voit rakentaa kohopenkkejä myös päällekkäin, jotta saat hyödynnettyä tilan mahdollisimman hyvin.

Katso rakennusohjeet: Fiksu kohopenkki terassille

Pitempi kasvukausi kohopenkeillä

Kohopenkki pidentää kasvukautta, sillä kohopenkissä oleva multa on lämpimämpää ja kuivuu nopeammin kuin maassa. Lisäksi kohopenkin multa on helpompi pitää sulana.

Etkö tiedä, millaista maata kohopenkissä pitää käyttää? Lue lisää täältä: Mikä multa sopii kohopenkkiin?

Rakenna itse kohopenkki ja torju tappajaetanat

Jos tappajaetanat piinaavat pihaasi, itse rakennetusta kohopenkistä on todella paljon hyötyä. Kohopenkkiin on helppo rakentaa yksinkertainen reunus, joka pitää etanat loitolla. Se takaa, etteivät ihanat, vihreät salaatit päädy limaisten nilviäisten iltapalaksi.

Katso rakennusohjeet: Rakenna itse kasvilavan etanareuna.

Löydä seuraava tee se itse -kasvilavasi täältä

Löydät näiltä sivuilta apua ja ideoita seuraavan kohopenkkisi rakentamiseen. Näytämme muun muassa, miten rakennat halvan kohopenkin, teet etanareunuksen, miten asennat kohopenkkiisi renkaat ja miten teet kohopenkin, joka suojaa terassia tuulelta.