Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kestävä kasvilava, joka torjuu etanat

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tämä istutuslaatikko ratkaisee kaiken. Se pitää yrttisi erossa muista kasveista, on sopivalla korkeudella, häätää etanat ja linnut sekä kestää vuosikausia. Lisäksi sen rakentaminen on todella helppoa.

Johdanto

Tämän kasvilava on todella helppo tehdä. Etenkin, kun otetaan huomioon, mihin kaikkeen se pystyy tavallisiin markettimalleihin verrattuna.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Varaslähtö kasvukauteen

Laatikko on luja, rakennettu pitkäkestoisista materiaaleista, eikä sitä tarvitse maalata. Laatikko on suljettu joka puolelta, joten se pitää pois niin vuohenputket, etanat kuin linnutkin. Voit tehdä laatikosta pidemmän tai korkeamman tarpeidesi mukaan ja rakentaa nurkkiin pitemmät tolpat. Myös laatikon nurkat on helppo rakentaa limittäin. Olemme keksineet helppoja ratkaisuja laadusta tinkimättä.

LUE LISÄÄ: Näin rakennat upeat ja halvat istutuslaatikot

Ohjeet

Tolpat ja laudat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Katkaise nurkkatolpat (A) ja suojaa niiden päät. Liimaa tolpan kärkeen sopivankokoinen bitumikaistale (G). Maalaa tolpat.

2

Sahaa laudat (B) ja (C). Voit käyttää käsi sahaa, mutta sahausjäljestä tulee siistimpi sirkkelillä. Sahaa kaikki pitkien sivujen 120-senttiset laudat (B) ja päätyjen 80-senttiset laudat (C) mittaan.

3

Esiporaa reiät ruuveille lautoihin (B) ja (C). Tee sapluuna, jotta saat ruuvattua ruuvit viivasuoraan riviin nurkkatolppien keskelle. Limitystekniikan vuoksi ruuvit tulevat eri etäisyyksille nurkasta laudan eri päissä.

4

Kiinnitä pitkien sivujen laudat (B) 5x50 millin ruostumattomilla ruuveilla. Limitä lautojen päät siten, että joka toinen päättyy tolpan tasolle ja joka toinen työn-tyy tolpan yli laudan paksuuden verran.

5

Aseta pitkät sivut vastakkain ja kiinnitä päätylaudat (C). Tarkista, että lautojen päät ja reunat ovat tiiviisti kiinni toisissaan. Peitä lautojen avoimet päät päätykappaleilla (D).

Kangas, verkko ja etanareunus

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Kiinnitä kuitukangas (E) tolppiin ja laitoihin. Leikkaa kankaasta palat, jotka yltävät tolppien ympäri ja peittävät laatikon pohjan. Nosta kangasta 4-5 senttiä ylimmän laudan reunan yli.

2

Paina etanareunus (F) reunan päälle siten, että kuitukangas jää listan alle. Tämä profiililista työntyy 6,5 senttiä ulos laatikon reunasta ja taipuu 40 astetta alaspäin. Muutkin profiilit toimivat.

3

Sovita etanareunus (F) nurkkatolppiin, jotta etanat eivät pääse ryömimään lavalle tolppien nurkkia pitkin. Millinpaksuisia alumiinilistoja on helppo leikata peltisaksilla.

4

Ruuvaa profiililistat (F) kiinni reunoihin itseporautuvilla ruuveilla niin, että ne tarttuvat. Varo ruuvaamasta niitä liian syvälle, sillä ruuvi voi ”pyörähtää ympäri” ja menettää otteensa kokonaan.

5

Ruuvaa jokaisen tolpan päähän rengas ja viritä niiden välille rautalangat. Lanka tukee verkkoja, jotka viritetään tarpeen mukaan lavan päälle, jotta linnut ja muut marjarosvot pysyvät loitolla.

6

Kasaa istutuslaatikko ja täytä se kasveillesi sopivalla maalla. Maan paino pitää laatikon paikallaan, joten sitä ei tarvitse kiinnittää erikseen. Lava on tehty kestävistä materiaaleista ja kasvit on suojattu etanoilta ja linnuilta

Materiaalit

75x75 mm kestopuutolppaa
• 4 nurkkatolppaa (A) a 90 cm

25x150 mm komposiittilautoja
• 6 lautaa, pitkät sivut (B), a 120 cm
• 6 lautaa, lyhyet sivut (C) a 80 cm
• 12 päätykappaletta (D)

Lisäksi
• Kuitukangasta (E), 1 metriä leveää, 4 metriä
• Etanareunus (F) alumiiniprofiilipeltiä 5 metriä. Leikataan mittaan.
• 4 rengasta
• 4 mm paksua muovipäällystettyä rautalankaa, 4 m
• Ruostumattomia teräsruuveja, 5x50 mm
• Alumiinipeltiruuveja, 5x25 mm
• Bitumikermiä (G), 70x70 mm
• Liimaa
• Maalia tolppiin
• Lintuverkkoa

Piirustus

Näin rakennat kasvilavan

Tämän kasvilavan rakentaminen on helppoa, sillä siihen tarvitaan vain hyvä sirkkeli ja vähän maalia.
Tarvitset vain kahdenmittaisia lautoja, vaikka ne limitetään. Limitys tehdään kiinnittämällä laudan toinen pää tolpan tasalle ja toinen pää tolpan yli. Limitys peittää laudan toisen pään, joten tarvitset päätykappaleet (D) vain toiseen päähän. Voit rakentaa istutuslaatikon makusi mukaan kahden, kolmen tai neljän laudan korkuiseksi. Voit tehdä myös nurkkatolpista niin pitkät kuin haluat, jotta saat lintuverkon tarpeeksi ylös. Kuitukangas pitää mullan lavalla ja estää rikka ruohoja leviämästä lavalle maasta. Alumiinilista on tehokas keino etanoita vastaan.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Kestävä kasvilava, joka torjuu etanat
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin