Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

7 vinkkiä istutuslaatikoihin

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Saatko istutuslaatikoistasi kaiken irti? Tutustu näihin seitsemään vinkkiin ja selvitä, miten voit koota ja käyttää istutuslaatikoita tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan.

7 vinkkiä istutuslaatikoihin
1

Terävä reuna pitää etanat poissa

Voit estää etanoiden pääsyn istutuslaatikkoon, kun lisäät alumiinilistan tapaisen terävän reunan laatikon yläreunaan. Saatavana on myös itsekiinnittyvää kupariteippiä, joka pitää etanat loitolla. Etanat kun eivät halua ryömiä kuparin päällä.

2

Suojaa kasvit verkolla

Marjapensaat, kuten mustaherukat, punaherukat ja mansikat, on helppo peittää istutuslaatikossa verkolla. Jätä esimerkiksi kulmatolpat korkeiksi ja pingota niiden väliin naru, jotta verkko ei ole aivan kiinni kasveissa.

3

Vuorottelu tuottaa tulosta

Istutuslaatikoissa kasviksia viljellessä niitä kannattaa vuorotella. Tämä tarkoittaa sitä, ettet kasvata samoja kasveja vuosi toisensa jälkeen samassa kohdassa vaan vaihtelet kasveja. Muutoin kasveihin voi tulla sairauksia ja sato heikentyä.

4

Varaslähtö kesäkauteen

Jos haluat aloittaa sekä kasvisten että kukkien kasvattamisen aikaisin, voit antaa niille varaslähdön peittämällä istutuslaatikon kirkkaalla muovilla. Se lämmittää sekä multaa että ilmaa kasvien ympärillä, joten ne kasvavat nopeammin.

Istutuslaatikko on helppo peittää esimerkiksi muoviputkista tehdyllä kehikolla, jonka kaarien ylle muovi pingotetaan. Muista sulkea myös päädyt, jotta muovikatto on tiivis.

5

Helpota kitkentää ja sadonkorjuuta

Sato kannattaa suunnitella helposti saataville, kasvatatpa sitten vihanneksia tai koristekasveja. Sadonkorjuun ja rikkaruohojen kitkemisen on oltava helppoa, joten laatikko ei saa olla niin leveä, ettei sen keskelle yletä.

Kun rakennat istutuslaatikon itse, voit tehdä siitä helposti juuri itselle sopivan. Varmista myös, että työskentelykorkeus on sopiva.

6

Muovi pidentää käyttöikää

Puinen istutuslaatikko kestää pitempään, jos vuoraat sen muovilla ennen mullan lisäämistä. Voit käyttää myös kattopinnoitetta, jos laatikon kasveja ei viljellä syötäväksi. Puun sijaan voit myös rakentaa istutuslaatikon komposiittimateriaaleista, jotka kestävät kosteutta.

7

Säästä multaa valepohjalla

Jos kasvatat kasveja, joilla ei ole suuria juuristoja, voit tehdä valepohjan vaikkapa styroksista. Silloin istutuslaatikon täyttäminen ei vaadi paljon multaa. Laatikosta tulee myös kevyempi, jos aiot siirtää sitä pyörillä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin