Helppo ja sopivan korkuinen istutuslaatikko

Tämän istutuslaatikon rakenne on yksinkertainen, ja se siihen tarvitaan vain kahta erikokoista puuta. Sen rakentaminen on helppoa ja sopii kaikille.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
300 euroa

Johdanto

Hyvän istutuslaatikon rakentaminen ei ole vaikeaa. Tämä malli on yksi kaikkein helpoimmista. Rakenna kaksi samanlaista seinää, yhdistä ne toisiinsa laudoilla, täytä istutuslaatikko mullalla ja istuta siihen mitä haluat.

Tämän istutuslaatikon rakenne on yksinkertainen, ja sen mittoja on helppo muokata oman mielen mukaan. Sama koskee materiaaleja. Voit rakentaa istutuslaatikon lehtikuusesta, jalopuusta tai komposiitista.

Istutuslaatikon pidentää viljelykautta, sillä istutuslaatikon multa lämpenee keväällä nopeammin kuin routainen kasvimaa. Se tarkoittaa, että kasvit saavat lentävän lähdön kesään.

Haluatko nähdä lisää erilaisia istutuslaatikkoita? Olemme koonneet tänne kaikki istutuslaatikoiden tee se itse -ohjeet.

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään vaihe vaiheelta, miten:

 • sahaat osat ja kokoat ne yhteen
 • yhdistät seinät toisiinsa
 • asennat pohjalle kuitukankaan
 • valitset istutuslaatikolle sopivan mullan

Ohjeet

01
Sahaa ja yhdistä seinien osat 6 Vaihe

Tämä istutuslaatikko tehdään 32 laudasta, joista puolet ovat 95 senttiä pitkiä ja puolet 90,2-senttisiä. Rakentamiseen käytetään lehtikuusilautoja.

Puut sahataan käsisirkkelillä ja ohjainkiskolla työpöydän päällä, mutta voit käyttää myös katkaisu- ja jiirisirkkelillä. Lautoihin porataan valmiit reiät ruuveja varten. Se helpottaa ja nopeuttaa lautojen asentamista.

Lopuksi rakennetaan kaksi samanlaista seinää ruuvaamalla laudat kiinni tolppiin.

1

Aloita sahaamalla. Istutuslaatikkoon tarvitaan yhteensä 28 seinälautaa ja neljä kansilautaa. Sahaa laudat käsisirkkelillä tai katkaisu- ja jiirisirkkelillä.

2

Poraa ruuvinreiät. Rakenna yksinkertainen ohjuri, jotta saat porattua reiät helposti ja nopeasti. Käytä 5 millin terää ja poraa kaksi reikää laudan kumpaankin päähän.

3

Poraa reiät sarjatyönä. Ohjuri varmistaa, että ruuvit osuvat samoihin paikkoihin joka laudassa.

4

Aseta lattialle kaksi tolppaa (A). Kiinnitä ylin lauta (C) tolppien päiden tasolle. Kiinnitä kaikki laudat kummastakin päästä kahdella ruuvilla. Varmista 5 millin välikapuloilla, että kaikista raoista tulee yhtä leveät.

5

Asenna kaikki laudat (C). Varmista, että kaikki laudat ovat suorassa. Jos haluat, voit upottaa ruuvinkannat puun pinnan tasolle.

6

Ruuvaa jalat kiinni. Asenna istutuslaatikon alle kalustejalat, jotta laudat eivät kosketa maata. Kiinnitä kalustejalat kahdella ruuvilla ja poraa niille valmiit reiät.

02
Yhdistä seinät toisiinsa 4 Vaihe

Laudoista (A) ja tolpista (C) tehdyt seinät yhdisteään toisiinsa laudoilla (B).

Istutuslaatikosta tulee neliön muotoinen. Laudat (B) kiinnitetään seiniin samalla tavalla kuin laudat (C) tolppiin. Lautojen väliin jätetään 0,5 millin raot, joiden leveys varmistetaan välikapuloilla. Ruuvaa laudat kiinni molemmista päistä kahdella ruuvilla.

1

Asenna ensimmäinen lauta (B). Ruuvaa lauta kevyesti kiinni toisesta päästä ja asenna toinen pää tarkasti oikeaan paikkaan.

2

Kiinnitä lauta. Ruuvaa lauta pysyvästi kiinni, kun se on oikeassa paikassa. Kiinnitä aluksi molemmat ruuvit toiseen päähän.

3

Asenna kaikki laudat. Ruuvaaminen sujuu nopeasti, kun kaikissa laudoissa (B) on valmiit ruuvinreiät.

4

Kiinnitä viimeiset seitsemän lautaa (B). Asenna laudat samalla tavalla kuin toiselle puolelle. Ruuvaa ensimmäinen lauta tarkasti suoraan kulmaan.

03
Asenna pohjalle kuitukangas 2 Vaihe

Istutuslaatikko on nyt koottu valmiiksi, joten on aika vuorata sisäpuoli. Seiniin kiinnitetään patolevy ja kuitukangas, jotta maan kosteus ei imeydy puuhun.

Kuitukangas kiinnitetään hakasilla. Aseta istutuslaatikko tukevalle pohjalle kuten pihalaattojen päälle. Kun kasvilava on paikallaan ja kuitukangas on asennettu, voit täyttää istutuslaatikon mullalla ja istuttaa kasvit.

1

Kiinnitä patolevy nauloilla. Patolevy suojaa lautoja maan kosteudelta.

2

Niittaa kuitukangas kiinni patolevyyn. Kiinnitä lopuksi kuitukangas istutuslaatikon sei-niin ja pohjalle. Varmista, että kuitukankaan saumat eivät vuoda.

Materiaalit

90x90 mm lehtikuusitolppia:

 • 4 nurkkatolppaa (A) á 101,6 mm

28x145 mm lehtikuusilautaa:

 • 14 seinälautaa (B) á 95 cm
 • 14 seinälautaa (C) á 90,2 cm
 • 4 peitelautaa (D) á 95 cm

Lisäksi:

 • Ruuveja: 4,5x60 ja 4x35 mm
 • Patolevyä
 • Kuitukangasta
 • Hakasia
 • Puuliimaa
 • Metallisia kalustejalkoja
 • Nauloja: 2,1x20 mm

Vie aikaa

Päivän.

Hinta

Tämä lehtikuusesta tehty kasvilava maksoi noin 300 euroa. Kestopuu on halvempaa, mutta se ei sovi ruokakasvien viljelyyn.

Vaikeusaste

Tämän istutuslaatikon rakenne on hyvin yksinkertainen. Kaikki onnistuu, kun pidät lautojen väliset raot yhtä leveinä.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

3D-malli

Yksinkertainen kohopenkki

Rakenne on niin yksinkertainen, että istutuslaatikonkin syvyyttä, korkeutta ja leveyttä on helppo säätää.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Lautareunat

Istutuslaatikon päälle tehdään reunus laudoista, joiden päät sahataan sirkkelillä viistossa kulmassa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Muista raot

Muista jättää lautojen väliin 5 millin raot.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Aloita kahdesta sivusta

Rakenna aluksi yksi sivu, jonka molemmissa päissä on tolppa.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Video

VINKIT: Tue upotussahan ohjainkisko

Video

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko