Varaslähtö kasvukauteen

Voit rakentaa minikasvihuoneen edullisesti ja antaa kasvimaallesi ison etumatkan. Kierrätysmateriaaleista rakennettu minikasvihuone ei maksa juuri mitään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
6 tuntia
Hinta
50 euroa

Johdanto

Kasvilava toimii kuin minikasvihuone

Kasvilava toimii periaatteessa kuin minikokoinen kasvihuone. Voit taimettaa kasvisi lavalla ja siirtää ne avomaalle tai antaa kasvien kasvaa lavalla syksyyn asti. Voit korjata sadon ja nauttia vihanneksista paljon aikaisemmin kuin siinä tapauksessa, että olisit kasvattunut ne avomaalla alusta asti.

Kierrätystavarasta rakennettu kasvilava

Tämä kasvilava rakennetaan kierrätystavarasta, joten sen hinta pysyy matalana. Ikkuna löytyi paikallisesta kierrätyskeskuksesta. Ikkunan koko määrittää kasvilavan mitat. Runko rakennetaan kierrätetystä lehtikuusesta.

Päästä aurinko kasvilavan sisään

Kasvilavan runko rakennetaan viistoksi, jotta ikkuna kallistuu aurinkoon päin ja säteet pääsevät paremmin kasvilavan sisään. Kasvilavan ikkuna kannattaa lisäksi suunnata etelää kohti, jotta auringon säteet pääsevät sen sisään suurimman osan päivästä.

Lue lisää: Puutarha

Valmistele kasvilavan maa

Kun olet löytänyt kasvilavalle aurinkoisen paikan, kaiva kasvilavan kohdalle noin 50 senttiä syvä kuoppa. Vuoraa kuoppa kuitukankaalla ja oljilla, lisää päälle kunnon kerros hevosenlantaa ja lapioi pinnalle multaa.

Säätele kasvilavan lämpöä ikkunalla

Erittäin aurinkoisina päivinä kasvilava voi lämmetä nopeasti, ja se voi pahimmillaan koitua pienten taimien kohtaloksi. Muista raottaa ikkunaa lämpiminä päivinä, jotta kasvit saamat hieman ilmaa. Ota huomioon myös halla ja sulje ikkuna kylminä öinä.

Lataa kasvilavan rakennusohje tältä sivulta, jos haluat antaa kasvimaallesi lentävän lähdön kesään. Opastamme sinua lavan rakentamisessa ja kerromme, kuinka paljon hevosenlantaa lavalle kannattaa lapioida.

Ohjeet

01
Ikkunan valmistelu 3 Vaihe

Ensin valmistellaan ikkuna. Sen puitteet ovat hieman ränsistyneet, joten ne pitää hioa puupuhtaiksi ja maalata, jot-ta ikkuna kestää ulkoilmaa.

Ensin poistetaan lasilistat reunojen ympäriltä, jotta lasi voidaan irrottaa. Nyt vanha maali on helpompi kaapia pois ja puite hioa puupuhtaaksi, jotta siihen voidaan sivellä uusi maali. Esimerkin maaliksi valittiin tervamaali, jotta puite kestäisi mahdollisimman hyvin ulkona.

1

Poista ikkunasta lasi. Poista lasilistat ja nosta lasi varovasti irti puitteesta.

2

Poista puitteesta kaikki irtomaali. Purista puite kiinni vakaaseen alustaan ja poista kaikki irtomaali kaapimella. Hio sitten puite, jotta uusi maali kiinnittyy hyvin.

3

Puite kiilataan ja maalataan. Puite maalattiin kahdesti tervamaalilla, jotta se kestää ulkona ympäri vuoden. Aseta lasi paikalleen, kun puite on kuivunut.

02
Osat sahataan ja kootaan 7 Vaihe

Laudat sahataan niin, että niistä voidaan rakentaa kehikko, joka on tässä mitoitet-tu 95 x 98 cm ikkunan mukaan. Kehikossa on kaikilla sivuilla kaksi lautaa. Sivujen ylimmät laudat sahataan viistoon, jotta kehikkoon saadaan 10 cm:n kaltevuus takareunasta etureunaan. Kehikon korkeus takareunassa (jonne ikkunat saranoidaan) on 29 cm ja edessä 19 cm. Kehikko kiinnitetään kulma-tolppiin, jotka jatkuvat 40- 45 cm kehikon alapuolelle.

1

Sahaa lauta pituus-suunnassa istutuslaatikon kulmia varten. Jaa se niin, että saat siitä kaksi noin 6 cm ja 9 cm leveää kappaletta. Ne sahataan myöhemmin 65 cm pituuteen.

2

Kokoa istutuslaatikon kulmatolpat. Pienet kappaleet liimataan ensin PU-liimalla ja kiinnitetään tämän jälkeen 5 x 60 mm ruuveilla. Esiporaa ruuveja varten!

3

Sahaa pitkien sivujen ylimmät laudat viistosti oikeaan pituuteen. Pitkät sivut ovat takaa 10 cm etureunaa korkeammat. Yhdistä kaksi lautaa ja sahaa ne kerralla, niin saat niistä samanlaiset.

4

Kiinnitä kehikon alaosa kulmiin. Kun olet koonnut kehikon alimman osan, kiinnitä se puristimilla kulmiin siksi aikaa, kun kiinnität sen 5 x 60 mm ruuveilla esiporatuista rei’istä.

5

Kiinnitä kehikon yläosa. Kun kehikon alin osa on tukevasti kiinnitetty kulmatolppiin, kiinnitä kehikon yläosa kulmatolppiin.

6

Sijoita istutuslaatikko pihalle haluamaasi kohtaan. Merkitse alue ja kaiva maahan kuoppa. Sen pitää olla noin 50 cm syvä. Täytä kehikko, ennen kuin asennat ikkunan.

7

Kiinnitä ikkunapuite, kun olet täyttänyt laatikon mullalla. Puite kiinnitetään kahdella saranalla istutuslaatikon takareunaan.

Materiaalit

• Ikkuna (tässä 95 x 98 cm)
• Höyläämätöntä lehtikuusta, 145 x 28 mm

Lisäksi:
• PU-liimaa
• 2 saranaa
• Ruuveja, 5 x 60 mm
• Maalia (tässä tervamaalia)

Vie aikaa

Noin puoli päivää.

Hinta

Noin 60 €.

Vaikeusaste

Istutuslaatikon valmistus kierrätysmateriaaleista ei ole vaikeaa.

Piirustus

Istutuslaatikossa on neljä jalkaa, kehikko ja päällimmäisenä ikkuna, jotta laatik-koon saadaan valoa. Istutuslaatikon mi-tat määrittää ikkuna, joka tässä on 95 x 98 cm. Kehikon sivut tehdään kahdesta laudasta, joista ylin on sahattu viistoon, jotta ikkuna saadaan kaltevaan asentoon. Ikkuna kiinnitetään kehikon yläreunaan.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Puutarha