Kasvihuoneeksi muuttuva istutuslaatikko

Istutuslaatikon päälle levitettävä muovikatos lämmittää taimia keväällä. Kun sää lämpenee, voit vaihtaa muovin verkkoon, joka suojaa kasveja linnuilta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
150 euroa
Kasvihuonelava: Näin rakennat kasvihuonelaatikon.

Rakenna kasvihuonelaatikko vain 150 eurolla.

Johdanto

Tämä nerokas istutuslaatikko sopeutuu vuoden kiertoon muuttumalla kasvihuoneeksi.
Laatikon päälle asennettavat rautakaaret on helppo peittää suojamuovilla, joka lämmittää taimia kylmällä kevätsäällä. Muovin voi irrottaa myöhemmin keväällä ja korvata verkolla, joka suojaa kasveja nälkäisiltä linnuilta ja muilta eläimiltä.

LUE LISÄÄ: Mikä multa sopii istutuslaatikkoon?

Rakennusohjeiden mukana on kattava materiaalilista ja kasvihuonelaatikon piirustukset. Näytämme, miten:

 • rakennat istutuslaatikon pitkät sivut
 • kokoat lavan ja täytät sen maalla
 • teet lavan päälle kaaret ja kiinnität ne lavaan

Ohjeet

01
Rakenna pitkät sivut verstaassa 5 Vaihe

Istutuslaatikon pitkissä sivuissa on nurkka-tolpat ja yksi keskitolppa. Pitkät sivut rakennetaan sapluunan avulla, jotta niistä tulee samanlaiset. Sahaa laudat tarkasti oikean mittaisiksi katkaisu- ja jiirisirkkelillä pituusrajoittimen avulla.

Päätylaudat sahataan vasta, kun pitkät sivut ovat oikealla paikalla. Sahaa päätylaudat sopivan pituisiksi ja poraa niihin valmiit reiät, jotta ruuvit eivät halkaise lautoja.

1

Rakenna sapluuna, jotta pitkistä sivuista tulee samankokoiset. Purista lauta kiinni pöytään syrjälleen. Aseta neljä senttiä leveä rima lautaa vasten ja tolpat kohtisuoraan rimaa vasten.

2

Työnnä nurkkatolppa (A) kiinni rimaan. Aseta tolpan viereen laudan (B) paksuinen apukapula. Kohdista laudan (B) pää samaan linjaan apukapulan reunan kanssa.

3

Poraa lautoihin (B, C, D ja E) reiät poraus­ sapluun avulla, jotta nurkkatolpan ruuvit eivät osu toisiinsa. Poraa pääty lautojen reiät K­reikien läpi, pitkien sivujen reiät L­reikien läpi.

4

Ruuvaa ensimmäinen lauta (B) kiinni pitkän sivun tolppiin. Kohdista laudan ylä­ reuna neljä senttiä tolppien (A) yläpuolelle. Kiinnitä laudat 4,8x75 millin ruuveilla.

5

Ruuvaa kiinni loput laudat (B ja C). Alin lauta (C) on hieman leveämpi kuin muut, jotta istutuslaatikosta tulee 40 senttiä korkea. Kiinnitä leveä lauta neljällä ruuvilla.

02
Kokoa istutuslaatikko, ja täytä se mullalla 7 Vaihe

Kokoa istutuslaatikko oikealle paikalleen. Kaiva aluksi tolpille noin 60 senttiä syvät kuopat. Tee kuopista hieman tolppia isommat, jotta voit hienosäätää lavan suoraan.

Valmiiksi koottu lava vuorataan sisäpuolelta muovilla, joka suojaa puuta kosteudelta. Muovin yläreunan päälle asennetaan rimat, jotka suojaavat ja peittävät muovin. Rimoja tarvitaan myös istutuslaatikon päälle asennettavien rautakaarien kiinnittämiseen.

1

Päätä istutuslaatikon paikka ja kaiva kuopat tolpille (A). Asenna pitkät sivut noin 130 sentin päähän t oisistaan. Kaiva kuopista niin isot, että voit säätää lavan reunat suoraan kulmaan.

2

Aseta tolpat kuoppiin. Alimpien l autojen pitää jäädä jonkin verran maan yläpuolelle. Tarkista pääty laudalla (D), että pitkät sivut ovat sopivalla etäisyydellä toisistaan.

3

Kiinnitä päätylaudat (D) 4,8x75 millin ruuveilla. Poraa aluksi tolppiin valmiit reiät laudoissa olevien reikien läpi. Kiinnitä laudat puristimella poraamisen ajaksi.

4

Tarkista, että lava on suorakulmainen ja vaakasuorassa. Täytä tolppien kuopat hiekalla puoliväliin asti. Tarkista, että lava on pysynyt suorassa ja täytä kuopat kokonaan.

5

Vuoraa istutuslaatikon sisäpuoli paksulla muovilla. Tässä käytetään 0,15 milliä paksua muovia, jota on helppo taivuttaa. Kiinnitä muovi niiteillä.

6

Kiinnitä rimat (F ja G) lavan sisäpuolelle 4,2x55 millin ruuveilla. Rimat suojaavat ja peittävät muovin. Rimaan porataan myö-hemmin reiät rautakaaria varten.

7

Täytä kasvilava mullalla, kun kaikki rimat (F ja G) ovat paikoillaan. Levitä multa tasaiseksi haravalla. Merkitse kaarien paikat rimoihin.

03
Tee kaaret ja kiinnitä ne lavaan 4 Vaihe

Harjaterästen taivuttamiseen tarvitaan sapluuna. Voit tehdä sapluunan helposti ruuvamalla levyyn pieniä puukapuloita puoli ympyrän muotoon. Puoliympyrän halkaisijan pitää vastata istutuslaatikon leveyttä, jotta kaarien päät sopivat istuutuslaatikon rimojen reikiin.

Kun kaaret ovat paikoillaan, voit peittää ne muovilla ja käyttää istutuslaatikkoa kasvihuoneena tai asentaa kaarien päälle verkon, joka suojaa kasveja linnuilta ja muita eläimiltä.

1

Väännä harjateräkset kaarelle sapluunan avulla. Ruuvaa levyyn pieniä puukapuloita puoli ympyrän muotoon istutuslaatikon levyi- seksi kaareksi.

2

Poraa kaarille reiät rimoihin (F) 9 millin terällä. Asenna päätykaaret viiden sentin päähän päädyistä ja loput kaaret noin 55 sentin päähän toisistaan.

3

Paina kaaret kiinni reikiin. Reiät voivat tuntua ahtailta, joten kaaret pitää painaa paikoilleen voimalla.

4

Nyt voit levittää istuutuslaatikon päälle muovin. Kiinnitä muovin pitkille sivuille rimat ja kiinnitä rimat istutuslaatikon reunoihin, jotta muovi pysyy paikallaan. Kiinnitä muovi rimalla myös lavan päihin.

Materiaalit

 • 6 kestopuutolppaa (A) á 50 cm, 50x75 mm
 • 4 lautaa (B), 22x125 mm, 2,45 m
 • 2 lautaa (C), 22x150 mm, 2,45 m
 • 4 lautaa (D), 22x125 mm, 1,25 m
 • 2 lautaa (E), 22x150 mm, 1,25 m
 • 2 rimaa (F), 48x48 mm, 2,40 m
 • 2 rimaa (G), 48x48 mm, 1,16 m

Lisäksi:

 • Harjaterästä 8 mm, 6 m
 • 1 rulla muovia, 0,15 mm Haponkestäviä ruuveja: 4,2x55 ja 4,8x75 mm

Vie aikaa

Noin kaksi päivää.

Hinta

Noin 150 euroa.

Vaikeusaste

Istutuslaatikon rakentaminen on hyvä projekti aloittelijalle. Työ sopii kaikille.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

3D-malli

Istuutuslaatikko ja kasvihuone

Harjateräkset muodostavat kaaren, joka pitää muovikatoksen ylhäällä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Yhdistä pitkät sivut

Pitkät sivut yhdistetään toisiinsa verstaassa, ennen kuin tolpat upotetaan maahan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tolpat upotetaan maahan

Tolppia ei kannata valaa kiinni. Kasvihuone ei mene mihinkään, kun se on täynnä multaa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Sisäpuolen listat

Sisäpuolella olevat listat pitävät muovin paikallaan.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko