Kukkiva seinäke tuo terassille suojaa

Sinun ei tarvitse tehdä massiivista lauta-aitaa saadaksesi olla rauhassa terassillasi. Kevyt kukkiva seinäke suojaa hienosti uteliailta katseilta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
20 €/m

Johdanto

Kevyt ja koristeellinen köynnöskasveista muodostuva suoja-aita riittää hyvin, jos haluat suojata terassiasi uteliailta katseilta. Seinäke suojaa myös tuulelta enemmän kuin uskoisikaan, jopa paremmin kuin massiivinen lauta- aita, joka usein pystytetään terassin ympärille grillausrauhan turvaamiseksi.

Köynnöskasvit istutetaan kasvilaatikoihin terassin reunalle. Matalat puulaatikot rajaavat terassia hyvin, ja köynnöskasvit saavat kiivetä ja levitä laatikoiden sivuille asennettuja tolppia pitkin.

LUE LISÄÄ: Liikkuvat kasvilavat antavat suojaa

Laatikot eivät kestä ikuisesti, mutta koska alin kerros on tehty painekylläste-tystä laudasta, pohja varustettu soralla ja vuorattu patolevyillä, kasveilla on hyvä mahdollisuus säilyä elinkuntoisina ja terveinä ainakin 15-20 vuotta. Jos haluat tätä pidemmän takuun, laatikot kannattaa ehkä rakentaa kivestä.

Ohjeet

01
Kivipohja 2 Vaihe

1

Kaiva maa-aines pois kukka-laatikoiden alueelta. Esimerkin 39 cm leveitä kukkalaatikoita varten kaivettiin noin 45-50 cm leveä oja, jonka syvyys on noin 10-15 cm.

2

Täytä oja salaojitussoralla tai sepelillä. Tässä sorakivien koko on 8-16 mm. Salaojitus ehkäisee juurien ympärillä olevaa multaa tiivistymästä ja kostumasta liikaa, ja näin puurakenteet pysyvät kuivempina.

02
Rakenna laatikko 8 Vaihe

Voit rakentaa istutuslaatikot mielesi mukaan. Yksinkertaisin ja ehkä helpoin tapa on mitata ja rakentaa laatikot nii-den loppusijoituspaikalla.

Esimerkin kaltaisella kulmikkaalla terassilla on helpointa sahata mittaan en-sin ne soirot mittaan, jotka tulevat terassin reunaa vasten, koota sisin kehikko ja mitata, ja jatkaa työtä sitten eteenpäin.

Kun olet sahannut ja sovittanut yhteen kaikki alimman puukehikon osat, voit siirtää niiden muodon seuraa-viin kolmeen rimakerrokseen. Kun merkitset kaikki osat selvästi, voit sääs-tää paljon aikaa sahaamalla kaikki kol-men kerroksen osat yhdellä kertaa.

1

Sahaa ensin alimman rimakehikon (a) osat. Maan tasalla käytetään 45 x 45 mm painekyllästettyjä rimoja. Ensin sahataan mittaan ne rimat, jotka tulevat terassia vasten ja sitten edetään tästä ulospäin.

2

Kokoa alin kehikko ruostumatto-milla 4,5 x 80 mm ruuveilla. Jokainen liitos kiinnitetään aluksi vain yhdellä ruuvilla, jotta kappaleita voidaan hieman sovittaa työn edetessä. Lopuksi jokainen liitos lukitaan lisäruuvilla.

3

Sahaa ulomman kehikon rimat (a). Osat kootaan päädyissä poikkipalkilla, lyhyiden osien päädyt kootaan jiiriin. Oikea sahauskulma selviää asettamalla rimat toistensa päälle ja merkitsemällä sahauslinjat.

4

Lisää ensimmäinen soirokerros (b). Osat sahataan alimman riman (A) mukaan kuten kuvassa. Tämä kerros kiinni-tetään kääntämällä alapinta alakehikkoa vasten ja kiinnittämällä soirot 4,5 x 80 mm ruuveilla riman läpi. Voit käyttää lisäksi liimaa.

5

Varmista kulmaliitokset vaakaan porattavilla ruuveilla. Esiporaa, jotta ruuvi ei työnnä kappaleita paikaltaan, ennen kuin se vetää ne yhteen, ja jottei puu halkea. Upota ruuvit, jotta saat ruuvien kannat puun sisään.

6

Käännä kaksiosainen kehikko ympäri ja aseta se paikoilleen saumakohtien mukaan. Oikaise sauma-kohtia, kunnes kehikko on vaakasuorassa ja hyvin tuettu joka puolelta.

7

Yhdistä seuravat soirot (b) liimalla ja ruuveilla. Esiporaamme, jotta emme joutuisi käyttämään 150 mm:n ruuveja. Ruu-vien kannat uppoavat puoliksi uuden soiron sisään. Poraa ensin 4 mm poralla soiron läpi, sen jälkeen 10 mm poralla puoliväliin.

8

Maalaa koottu laatikko puoli-peittävällä puunsuoja-aineella. Sisäpinnoille riittää yksi kerros, koska laatikko vuorataan patolevyillä. Ulkopintaan sivellään kolme kerrosta.

03
Täytä laatikko 3 Vaihe

1

Asenna pohjalle kuitukangas (e) ja nosta se 4-5 cm sivuille. Kangas estää laatikoiden multaa valumasta saumoihin, jolloin saumat toimivat salaojina huomattavasti pidempään.

2

Vuoraa laatikoiden sisäpinta patolevyillä (F). Leikkaa rullasta sopivat palat ja kiinnitä ne muutamilla huo-panauloilla niin, että puu on suojattu poh-jaan asti. Patolevyt pitävät mullan irti puusta ja varmistavat puun tuulettumisen.

3

Täytä laatikot soralla ja mullalla. Laatikoihin mahtuu paljon multaa. Säästämme kalliin istutusmullan määrässä täyttämällä pohjan soralla, ennen kuin levitämme laatikoihin multaa.

04
Reunat ja tolpat 4 Vaihe

Nopeakasvuisten köynnöskasvien eteen istutetaan pienempiä, koristeellisempia kukkia.

1

Laatikon yläreunaan asennetaan reunalista (c), joka suojaa puuta suo-ralta sateelta ja kattaa patolevyn reunan. 21 x 70 mm reunalista ulottuu yhtä paljon reunan yli kummallakin puolella. Kiinnitä se liimalla ja 4,5 x 45 mm ruuveilla.

2

Valmistele ritilän tolpat (d). Tolpat sahataan molemmista päistä viistoon, jotta vesi valuu hyvin alas, ja niihin esipora-taan ruuvienreiät, joista tolpat kiinnitetään laatikoihin. Ruuvien kannat kannattaa jälleen upottaa.

3

Merkitse tolppien (d) paikat reunalistoihin (c) ja sahaa listoihin lovet, jotta saat tolpat tiiviisti laatikon ulkoreunaan kiinni.

4

Kiinnitä tolpat (d) laatikoihin 4,5 x 80 mm ruuveilla. Jotta ruuvien kannat saadaan aivan puun tasoon, kannat upotetaan. Poraa lopuksi tolppien läpi reiät ja vedä rei’istä kiinnitysnarut 20 cm välein. Nyt pääset istuttamaan!

Materiaalit

45 x 95 mm höylättyjä soiroja:
• Laatikon sivut (B)

45 x 45 mm painekyllästettyä rimaa:
• Laatikon pohjakehikko (A)

21 x 70 mm höylättyä listaa:
• Reunalistat (C)

45 x 45 mm höylättyä rimaa:
• Verkon tolpat (D)

Lisäksi:
• Kuitukangas (geotekstiili) (E)
• Tuulettuva patolevy (F)
• Ruost. puuruuveja 4,5 x 80 ja 4,5 x 45 mm
• Kiinnitysnarua
• Puunsuoja-ainetta
• Sepeliä tai karkeaa soraa, multaa ja kasveja
• PU-liimaa ulkokäyttöön

Vie aikaa

2 päivää

Hinta

Noin 20 €/m

Vaikeusaste

Helppo hanke, vaikka esi-merkkiterassin vinot kulmat monimutkaistavat tehtävää.

Piirustus

Kukkalaatikon rakenne

Kukkalaatikot ovat noin 37 cm korkeita ja 39 cm leveitä. Pituuden voit sovittaa oman terassisi mukaan, kuten myös laatikoiden muodon. Esimerkin terassi on poikkeuksellisen kulmikas, joten piirrokseen on luonnosteltu vain yksi suora-kulmainen laatikkorakenne.

Kukkalaatikon rakenne

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …