Nämä asiat pitää tietää ennen istutuslaatikon rakentamista

Miksi kannattaa rakentaa istutuslaatikko? Millaisia materiaaleja siihen kannattaa käyttää? Pitääkö mullan olla tietynlaista? Lue vastaukset tästä jutusta.

Miksi istutuslaatikko?

Istutuslaatikko näyttää hyvältä, mutta siitä on myös käytännön hyötyä. Sitä voi käyttää yrttimaana tai näkösuojana esimerkiksi terassilla.

Istutuslaatikkoa voi käyttää myös pihan tilanjakajana. Siinä voi kasvattaa myös vihanneksia ja kukkia, jos pihan multa on savista tai muuten huonoa. Istutuslaatikon maan parantaminen on paljon helpompaa kuin kokonaisen pihan.

Istutuslaatikot sopivat hyvin yrteille.

Mistä istutuslaatikko kannattaa rakentaa?

Istutuslaatikon voi rakentaa monesta materiaalista.

PUU

Puusta on helppo rakentaa ja sitä on tarjolla hyvin. Puun haittapuoli on kuitenkin se, että se lahoaa nopeasti maata vasten. Maahan upotetut painekyllästetyt tolpat kestävät melko pitkään.

Istutuslaatikon seiniä ei kannata tehdä painekyllästetystä puusta, jos laatikossa kasvatetaan jotain syötävää. Seinät kannattaa tehdä lehtikuusesta tai tavallisista laudoista, jotka maalataan ulkopuolelta ja suojataan sisäpuolelta muovilla tai kattohuovalla.

Lue lisää: Perinteinen istutuslaatikko lehtikuusesta

KIVI

Voit tehdä istutuslaatikon myös kivestä. Voit käyttää reunakiviä tai luonnonkiviä ja muurata ne yhteen. Kivestä tehtyä istutuslaatikkoa ei tarvitse huoltaa, ja se kestää pitkään.

KOMPOSIITTI

Sama pätee komposiittilaudoista tehtyyn istutuslaatikkoon, jossa on galvanoidut terästolpat. Se ei kärsi kosteudesta eikä lahoa.

Lue myös: Kestävyyttä kuitusementillä ja teräksellä

Teräksestä ja komposiitista tehdyt istutuslaatikot sopivat hyvin yhteen laattojen kanssa.

RAUTA

Myöskään raudasta tehtyä istutuslaatikkoa ei tarvitse huoltaa. Se ruostuu ajan kuluessa, mutta ruostuminen on hidasta ja näyttää hienolta. Rauta on kuitenkin kalliimpaa ja raskaampaa kuin muut materiaalit ja sen kanssa on vaikeampi työskennellä kuin esimerkiksi puun.

Miten istutuslaatikko pitää rakentaa?

Istutuslaatikon rakennustapa riippuu pitkälti siitä, mihin sitä käytetään ja mistä materiaaleista se tehdään.

Istutuslaatikosta kannattaa tehdä pitkä eikä liian leveä, jotta sen ympärillä on helppo liikkua. Se helpottaa kitkemistä, lannoittamista, istuttamista, sadonkorjuuta ja maanmuokkausta.

Ajattele myös, kuinka korkea laatikon pitää olla. Tuulensuojana toimivan laatikon pitää olla suhteellisen korkea mutta koristeeksi tarkoitetun laatikon ei. Yrttien ja vihannesten kasvattamiseen käytetystä laatikosta kannattaa tehdä melko korkea, jotta sen ympärillä ei tarvitse kumarrella vähän väliä.

Jos teet pitkän istutuslaatikon esimerkiksi puusta tai metallista, harkitse ylimääräisten tolppien lisäämistä pitkille sivuille.

Istutuslaatikon rakentamisen ei tarvitse olla vaikeaa. Se voi olla yksinkertainen puukehikko.

Jos teet istutuslaatikon kivistä, muista tehdä alle tukeva pohja, joka imee vettä. Asenna ensimmäisen kerroksen kivet tukevasti vaakasuoraan betonikerroksen päälle.

Lue myös: Kaareva kohopenkki betonikivistä

Avoin vain umpipohja?

Istutuslaatikon pohja kannattaa yleensä jättää avoimeksi, jotta laatikossa oleva maa on yhteydessä alla olevaan maahan. Se antaa kasveille yleensä parhaat kasvuolosuhteet.

Jos istutuslaatikon alla oleva maa on savista tai muuten tiivistä, voit muokata maata ja sekoittaa siihen hiekkaa ja multaa.

Pidä huoli, että istutuslaatikossa oleva multa on yhteydessä alla olevaan maahan.

Jos et halua sekoittaa istutuslaatikon multaa alla olevaan maahan, voit levittää laatikon pohjalle esimerkiksi pressun tai paksua muovia. Muista tehdä muoviin reikiä, jotta kosteus pääsee valumaan pois laatikosta. Vettä läpäisevä kivipohja on hyvä idea.

Rakenna istutuslaatikko kapillaarilaatikolle

Yksi vaihtoehto on rakentaa istutuslaatikko, joka sopii kapillaarilaatikoille. Niissä on kastelujärjestelmä, joiden päällä kasvatetaan kasveja multasäkeissä. Multa pysyy kosteana, vaikka säkit kastellaan vain kerran viikossa.

Millaista multaa kannattaa käyttää?

Istutuslaatikot kannattaa täyttää hyvällä mullalla. Sen pitää olla ravinteikasta ja kuohkeaa, jotta kasvit saavat hyvät kasvuolosuhteet.

Voit ostaa valmista ruokamultaa tai sekoittaa tavalliseen multaan hieman hiekkaa ja kompostia.

Käytä oikeaa multaa, jos haluat onnistua istutuslaatikon kanssa. Voit ostaa valmista ruokamultaa tai sekoittaa mullan itse.

Pelkkä komposti ei sovi istutuslaatikkoon, sillä siinä on liikaa ravinteita. Kompostia kannattaa lisätä kerran vuodessa, esimerkiksi 4-5 sentin kerros alkukeväällä.

Happaman maan istutuslaatikko

Voit tehdä istutuslaatikon myös happaman maan kasveille, jos pihasi ei sovi niille luonnostaan. Istutuslaatikko pitää happaman maan erillään muusta puutarhasta. Happaman maan multaa myydään säkeissä. Hapan maa sopii muun muassa alppiruusuille ja hortensioille.

Tee istutuslaatikkoon valepohja

Jos istutuslaatikkosi on melko korkea ja haluat kasvattaa siinä vain pieniä kasveja kuten yrttejä, voit tehdä laatikkoon valepohjan ja lisätä laatikkoon vain vähän multaa. Voit tehdä valepohjan styroksista, jota on helppo leikata. Voit täyttää pohjan myös kivillä.

Lue myös: Helppo ja halpa istutuslaatikko

Paksu styroksilevy vähentää mullan tarvetta. Valepohja sopii esimerkiksi yrttien kasvattamiseen, sillä ne eivät tarvitse paljon multaa.

Kuinka usein pitää kastella?

Istutuslaatikossa oleva multa kuivuu nopeammin kuin maassa. Mitä korkeampi istutuslaatikko on, sitä nopeammin se kuivuu ja sitä enemmän sitä pitää kastella. Kuumalla ja kuivalla säällä istutuslaatikkoa pitää kastella lähes päivittäin.

Istutuslaatikko pidentää kasvukautta
Istutuslaatikon multa lämpenee keväällä nopeammin kuin maa, joten istutuslaatikolla on pidentää kasvukautta alkupäästä. Siitä on hyötyä etenkin vihannesten ja yrttien kasvatuksessa.

Voit aloittaa kasvatuksen vielä aiemmin levittämällä istutuslaatikon päälle lämmittävän muovin tai pari ikkunaruutua.

Lue myös: Istutuslaatikko kasvihuoneena

Voiko istutuslaatikon suojata linnuilta ja etanoilta?

Istutuslaatikko on helppo suojata linnuilta peittelemällä.

Jos pihalla on paljon etanoita, niiden kiipeäminen istutuslaatikkoon kannattaa estää. Etanat syövät vihannesten ja yrttien lisäksi kukkaistutuksia.

Voit asentaa istutuslaatikon reunaan alaspäin taittuvan pellin, jonka yli etanat eivät pääse. Voit asentaa reunaan myös kuparinauhan. Limaisen etanan ja kuparin välille muodostuu sähköinen jännite, jota etanat eivät siedä.

Lue myös: Rakenna istutuslaatikko, joka torjuu etanat

Tappajaetanat ovat jokaisen pihanomistajan painajainen, joten istutuslaatikot kannattaa suojata.

Miten istutuslaatikoissa olevia kasveja kierrätetään?

Samaa kasvia ei kannata kasvattaa joka vuosi samassa istutuslaatikossa. Jos kasvatat esimerkiksi perunoita samassa mullassa joka vuosi, niihin tulee helpommin tauteja.

Jos kasvatat istutuslaatikoissa vihanneksia, voit yksinkertaisesti vaihdella kasvien paikkoja vuodesta toiseen. Voit rakentaa esimerkiksi kuusi istutuslaatikkoa ja kierrättää vihanneksia niin, että ne ovat samassa laatikossa joka kuudes vuosi.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko