Sisältökatsaus
Miksi istutuslaatikko?
Istutuslaatikko näyttää hyvältä, mutta siitä on myös käytännön hyötyä. Sitä voi käyttää yrttimaana tai näkösuojana esimerkiksi terassilla.
Istutuslaatikkoa voi käyttää myös pihan tilanjakajana. Siinä voi kasvattaa myös vihanneksia ja kukkia, jos pihan multa on savista tai muuten huonoa. Istutuslaatikon maan parantaminen on paljon helpompaa kuin kokonaisen pihan.
Mistä istutuslaatikko kannattaa rakentaa?
Istutuslaatikon voi rakentaa monesta materiaalista.
PUU
Puusta on helppo rakentaa ja sitä on tarjolla hyvin. Puun haittapuoli on kuitenkin se, että se lahoaa nopeasti maata vasten. Maahan upotetut painekyllästetyt tolpat kestävät melko pitkään.
Istutuslaatikon seiniä ei kannata tehdä painekyllästetystä puusta, jos laatikossa kasvatetaan jotain syötävää. Seinät kannattaa tehdä lehtikuusesta tai tavallisista laudoista, jotka maalataan ulkopuolelta ja suojataan sisäpuolelta muovilla tai kattohuovalla.
Lue lisää: Perinteinen istutuslaatikko lehtikuusesta
KIVI
Voit tehdä istutuslaatikon myös kivestä. Voit käyttää reunakiviä tai luonnonkiviä ja muurata ne yhteen. Kivestä tehtyä istutuslaatikkoa ei tarvitse huoltaa, ja se kestää pitkään.
KOMPOSIITTI
Sama pätee komposiittilaudoista tehtyyn istutuslaatikkoon, jossa on galvanoidut terästolpat. Se ei kärsi kosteudesta eikä lahoa.
Miten istutuslaatikko pitää rakentaa?
Istutuslaatikon rakennustapa riippuu pitkälti siitä, mihin sitä käytetään ja mistä materiaaleista se tehdään.
Istutuslaatikosta kannattaa tehdä pitkä eikä liian leveä, jotta sen ympärillä on helppo liikkua. Se helpottaa kitkemistä, lannoittamista, istuttamista, sadonkorjuuta ja maanmuokkausta.
Ajattele myös, kuinka korkea laatikon pitää olla. Tuulensuojana toimivan laatikon pitää olla suhteellisen korkea mutta koristeeksi tarkoitetun laatikon ei. Yrttien ja vihannesten kasvattamiseen käytetystä laatikosta kannattaa tehdä melko korkea, jotta sen ympärillä ei tarvitse kumarrella vähän väliä.
Jos teet pitkän istutuslaatikon esimerkiksi puusta tai metallista, harkitse ylimääräisten tolppien lisäämistä pitkille sivuille.
Avoin vain umpipohja?
Istutuslaatikon pohja kannattaa yleensä jättää avoimeksi, jotta laatikossa oleva maa on yhteydessä alla olevaan maahan. Se antaa kasveille yleensä parhaat kasvuolosuhteet.
Jos istutuslaatikon alla oleva maa on savista tai muuten tiivistä, voit muokata maata ja sekoittaa siihen hiekkaa ja multaa.
Millaista multaa kannattaa käyttää?
Istutuslaatikot kannattaa täyttää hyvällä mullalla. Sen pitää olla ravinteikasta ja kuohkeaa, jotta kasvit saavat hyvät kasvuolosuhteet.
Voit ostaa valmista ruokamultaa tai sekoittaa tavalliseen multaan hieman hiekkaa ja kompostia.
Kuinka usein pitää kastella?
Istutuslaatikossa oleva multa kuivuu nopeammin kuin maassa. Mitä korkeampi istutuslaatikko on, sitä nopeammin se kuivuu ja sitä enemmän sitä pitää kastella. Kuumalla ja kuivalla säällä istutuslaatikkoa pitää kastella lähes päivittäin.
Istutuslaatikko pidentää kasvukautta
Istutuslaatikon multa lämpenee keväällä nopeammin kuin maa, joten istutuslaatikolla on pidentää kasvukautta alkupäästä. Siitä on hyötyä etenkin vihannesten ja yrttien kasvatuksessa.
Voit aloittaa kasvatuksen vielä aiemmin levittämällä istutuslaatikon päälle lämmittävän muovin tai pari ikkunaruutua.
Lue myös: Istutuslaatikko kasvihuoneena
Voiko istutuslaatikon suojata linnuilta ja etanoilta?
Istutuslaatikko on helppo suojata linnuilta peittelemällä.
Jos pihalla on paljon etanoita, niiden kiipeäminen istutuslaatikkoon kannattaa estää. Etanat syövät vihannesten ja yrttien lisäksi kukkaistutuksia.
Voit asentaa istutuslaatikon reunaan alaspäin taittuvan pellin, jonka yli etanat eivät pääse. Voit asentaa reunaan myös kuparinauhan. Limaisen etanan ja kuparin välille muodostuu sähköinen jännite, jota etanat eivät siedä.
Miten istutuslaatikoissa olevia kasveja kierrätetään?
Samaa kasvia ei kannata kasvattaa joka vuosi samassa istutuslaatikossa. Jos kasvatat esimerkiksi perunoita samassa mullassa joka vuosi, niihin tulee helpommin tauteja.
Jos kasvatat istutuslaatikoissa vihanneksia, voit yksinkertaisesti vaihdella kasvien paikkoja vuodesta toiseen. Voit rakentaa esimerkiksi kuusi istutuslaatikkoa ja kierrättää vihanneksia niin, että ne ovat samassa laatikossa joka kuudes vuosi.