Kohopenkki vanhoista tiilistä

Tiilistä muurattu kohopenkki on tyylikäs ja käytännöllinen. Jos sinulla on lavallinen joutilaita tiiliä, voit tehdä niistä esimerkiksi tällaisen kaarevan tiilimuurin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
300 euroa
Kohopenkki

Kohopenkki on mukavalla työskentelykorkeudella.

Johdanto

Tiilet ovat hyvä materiaali kohopenkin tekemiseen, sillä ne kestävät säätä paljon paremmin kuin esimerkiksi puu. Vanhoja tiiliä saa usein halvalla tai jopa ilmaiseksi.

Tässä kohopenkissä on kaarevat reunat, mutta muuratun kohopenkin mittoja on helppo muokata pihan mukaan.

Saat perusteelliset ohjeet vaihe vaiheelta projektin alusta loppuun kuvineen ja teksteineen.

Projekti on jaettu vaiheisiin:

  • Valmistelut
  • Tiilet
  • Laasti ja betoni
  • Ensimmäinen rivi
  • Kaarevat reunat
  • Viimeistely ja täyttö
  • Istutuspöytä

Saat myös piirustuksen mittoineen sekä listan tarvittavista materiaaleista, jotta voit muodostaa kokonaiskuvan.

Ohjeet

01
Valmistelut 7 Vaihe

Etsi kohopenkille sopiva paikka ja pane pintamaa kuntoon muuraamista varten.

Poista kivet ja juuret ja tasoita maa. Tiivistä muurin pohja, jotta koho penkki ei vajoa maan sisään.

Tiilistä kannattaa tehdä koeladonta, jotta näet, millainen kokopenkki on sopivan kokoinen. Kun olet päättänyt, minkä kokoinen ja muotoinen penkistä tulee, voit kaivaa perustuksen kohdalle kourut, jotka täytetään myöhemmin betonilla.

1

Pane kohopenkin pohja kuntoon. Poista ruoho, kivet ja juuret ja haravoi maa kutakuinkin tasaiseksi.

2

Tiivistä maa, jotta painava tiilimuuri ei vajoa. Sitä varten ei tarvitse vuokrata tärylevyä, sillä käsijuntta ajaa saman asian.

3

Tarkista, että pohja on tasainen. Jos pinta viettää, lisää maata ja tiivistä se uudestaan käsijuntalla.

4

Tee kohonpenkistä koeladonta, jotta saat käsityksen siitä, minkä kokoinen ja muotoinen muurista kannattaa tehdä. Tästä kohopenkistä tulee kaareva, ja sen toiseen päähän tehdään pöytä ja hyllyjä. Jätä tiilten väliin noin sentin levyiset saumat.

5

Merkitse muurin ääriviivat maahan. Piirrä viivat maahan kepillä tiilten ulko- ja sisäpuolelle.

6

Nostele tiilet pois varovasti, jotta ääriviivat eivät pyyhkiydy pois.

7

Kaiva viivojen väliin kouru. Sen pitää olla noin 10-15 senttiä syvä. Voit tehdä hiekasta kasan ja lapioida sen myöhemmin kohopenkin pohjalle.

02
Tiilet 4 Vaihe

Vanhojen tiilten puhdistamisessa voi olla kova työ, ennen kuin niitä voi käyttää uudestaan. Vanha laasti saattaa olla tiukassa, mutta se pitää raaputtaa irti, jotta uusi laasti tarttuu kunnolla kiinni.

Kohopenkistä tulee tukeva, kun tiilet muurataan päällekkäisiin riveihin puolen tiilen limityksellä. Rivien päihin tarvitaan jonkin verran puolikkaita tiiliä. Ne kannattaa tehdä valmiiksi ennen muurauksen aloittamista.

1

Poista vanha laasti, jos sitä on vanhoissa tiilissä. Voit koputtaa enimmät irti muurausvasaralla ja poistaa loput teräsharjalla.

2

Leikkaa valmiiksi puolikkaita tiiliä, jotta voit muurata tiilet puolen kiven limityksellä. Voit leikata tiiliin urat kolmelle sivulle kulmahiomakoneella. Sen jälkeen voit katkaista tiilet vasaran kopautuksella.

3

Kopsauta tiilet poikki lyömällä niitä terävästi muurarinvasaralla sille puolelle, johon ei ole sahattu uraa. Tiili katkeaa siitä kohdasta, jossa ura on.

4

Tee leikkauspinnoista vanhan näköiset hieromalla niitä vastakkain. Se pyöristää terävät reunat ja tekee puolikkaista tiilistä samannäköisiä kokonaisten tiilten kanssa.

03
Laasti ja betoni 2 Vaihe

Kohopenkin muuraamiseen kannattaa käyttää kuivabetonia, johon tarvitsee lisätä vain vettä. Perustukset kannattaa tehdä maakosteasta betonista.

Voit sekoittaa betonin ja laastin joko käsin muurauskauhalla tai käyttää laastinsekoittajaa ja vispilää. Jos käytät konetta, valitse vähintään 1 000 watin malli, jotta moottori ei kärähdä. Sekoita säkillinen kerrallaan, sillä laastia on vaikea käyttää, jos se jähmettyy liikaa.

1

Sekoita laasti ja betoni kunnolla. Käytä isoa laastipaljua. Kaada jauhe pohjalle ja lisää vettä valmistajan ohjeiden mukaisesti. Sekoita massa tasaiseksi.

2

Tarkista, että koostumus on sopiva. Kuvassa näkyvä betoni on tarkoitettu perustuksiin, ja se on jämäkämpää kuin muurauslaasti.

04
Ensimmäinen rivi 5 Vaihe

Ensimmäisen rivin kanssa kannattaa nähdä vaivaa, sillä se ratkaisee, kuinka suora muurista tulee. Pienet epätarkkuudet muuttuvat vain isommiksi sitä mukaa, kun rivejä tulee lisää.

Aivan aluksi kouru pitää kuitenkin täyttää betonilla, jotta muuri saa hyvät perustukset. Kun ensimmäinen rivi on paikallaan, voit tehdä betonista reunatuet tiilten ympärille.

1

Täytä kouru betonilla, jotta saat muurille tukevan perustuksen. Voit levittää betonin tasaisesti laastikauhalla.

2

Paina tiilet betoniin. Upota niitä hieman esimerkiksi kumivasaralla ja tarkista vatupassilla, että tiilet ovat vaakasuorassa. Pidä huoli, että kaikkien tiilten väliset saumat ovat 1,5 senttiä leveitä.

3

Pitkien sivujen pitää olla samansuuntaiset, joten tarkista säännöllisesti mittaamalla, että tiilirivit ovat yhtä kaukana toisistaan joka paikassa. Kaarevan muurin laasti saumat ovat hieman leveämpiä toiselta puolelta, mutta se ei haittaa. Muista, että ensimmäisen rivin kanssa ei voi olla liian huolellinen!

4

Tee ensimmäisen rivin molemmille puolille reunatuki, kun kaikki tiilet ovat paikoillaan. Reunus pitää tiilet tiukasti aloillaan.

5

Anna ensimmäisen rivin kuivua yön yli, ennen kuin jatkat muuraamista. Perustus ehtii kuivua jonkin verran ja tiilet pysyvät varmasti paikoillaan.

05
Kaarevat muurit 7 Vaihe

Tiilet muurataan puolen kiven limityksellä, jotta muureista tulee tukevat. Kestävän rakenteen voi saada aikaan myös kolmasosalimityksellä. Pääasia on, etteivät saumat ole päällekkäin.

Saumoihin upotetaan pari rautakiinnikettä siihen päätyyn, johon tehdään hyllyt. Rautojen pitää pistää ulos muurista, jotta hyllyt voi kiinnittää niihin.

1

Levitä laastia tiilen päähän. Käytä laastikauhaa ja levitä laastia sen verran, että se täyttää sauman.

2

Levitä ensimmäisten tiilten päälle kunnolla laastia. Paina tiili toisen rivin ensimmäistä, nurkassa olevaa tiiltä vasten. Koputa tiili samalle tasolle ensimmäisen kanssa.

3

Kaavi ylimääräinen laasti pois heti, kun olet painanut tiilen paikalleen. Pyyhkäise laasti pois ja heitä se takaisin paljuun laastikauhalla.

4

Tarkista säännöllisesti vatupassilla, että tiilet ovat suorassa. Varmista myös, että pystysaumat ovat suorassa linjassa.

5

Tasoita saumat kapealla saumaimella. Se painaa laastin saumoihin ja tekee siistin ja yhtenäisen vaikutelman.

6

Jos haluat tehdä hyllyt, asenna raudat saumoihin haluamallesi korkeudelle. Levitä päälle reilusti laastia.

7

Asenna raudat niin, että ne työntyvät noin 2 senttiä muurin ulkopuolelle, jotta saat hyllyille tukevat kannakkeet. Tähän muuriin asennetaan kaksi rautaa päätyyn ja kaksi molemmille sivuille.

06
Viimeistely ja maa 3 Vaihe

Tiilimuurien pitää saada kuivua kaikessa rauhassa. Pressu suojaa tiiliä auringon valolta ja sateelta.

Uudessa tiiliseinässä näkyy usein niin sanottua kalkkihärmettä. Se on laastista valuvaa nestettä, josta jää tiileen harmaita tahroja. Se pitää poistaa, jotta tiilimuurista ei tule ruman näköinen.

Tarkoitukseen on erikoistuotteita, mutta voit puhdistaa muurin myös etikkavedellä, johon on lisätty hieman sitruunahappoa.

1

Peittele muurit pitkien taukojen ajaksi. Anna muurien kuivua pressun alla viikon sen jälkeen, kun olet valmis.

2

Puhdista laastihärme tiilten pinnalta. Tässä puhdistamiseen käytetään etikkavettä, johon on lisätty sitruunahappoa suhteessa 1:5.

3

Tiilimuurien pinnat on puhdistettu ja kohopenkki on täytetty hiekalla, pikkukivillä ja mullalla. Nyt kaikki on valmista kasvien istuttamista varten. Nyt tarvitaan enää puuhyllyt kohopenkin toiseen päähän.

07
Istutuspöytä 5 Vaihe

Lopuksi muurin päätyyn tehdään hyllyt. Muurien väliin tehdään pieni hylly ja muurin toiseen päähän isompi.

Ison hyllyn taakse ruuvataan kiinni lauta, johon kiinnitetään nylonnauha. Siinä voi säilyttää pieniä pihatyökaluja.

Molemmat hyllyt koostuvat kolmesta laudasta, jotka kiinnitetään toisiinsa alapuolelta kahdella rimalla.

1

Tee hyllyt. Ne koostuvat laudoista, jotka kiinnitetään toisiinsa alapuolelta kahdella poikkirimalla. Käytä lyhyitä ruuveja, jotka eivät mene laudan läpi.

2

Hio pinta. Kun hyllyt on tehty, ne käännetään ympäri pinnan hiomista varten. Se on helpointa tehdä hiomakoneella, mutta voit hioa hyllyt myös käsin.

3

Kiinnitä pätkä nylonnauhaa ylähyllyyn. Hyllyn taakse asennetaan lauta, johon naulataan kiinni pätkä nylonnauhaa. Siinä voi säilyttää pieniä pihatyökaluja.

4

Ruuvaa nauhallinen lauta ylähyllyn taakse. Kohdista ruuvit niin, että ne osuvat keskelle hyllyn reunaa.

5

Asenna hyllyt paikoilleen kohopenkin toiseen päähän niille varattuun tilaan. Iso hylly on helppo laskea muurien päälle. Pieni hylly asennetaan rautakannakkeiden varaan, jotka tulevat ulos muurista.

Materiaalit

  • Höylättyä lautaa, 38x125 mm, isolle hyllylle
  • Höylättyä lautaa, 25x100 mm, pienelle hyllylle
  • Höylättyä rimaa, 15x21 mm
  • Tiiliä, n. 240 kpl.
  • Kuivabetonia, n. 40 kg
  • Laastia, n. 40 kg
  • Lattarautoja, 5 mm

Lisäksi:

  • Nylonnauhaa
  • Huopanauloja
  • Ruuveja, 4x35 mm ja 4x45 mm
  • Etikkaa
  • Sitruunahappoa
  • Pressu

Erikoistyökalut

  • Käsijuntta
  • Laastipalju
  • Muurarinvasara
  • Porakone ja vispilä
  • Laastikauha
  • Saumain

Vie aikaa

Noin 3 päivää.

Hinta

Noin 300 euroa, jos käytät uusia tiiliä.

Vaikeusaste

Muuraaminen ei ole vaikeaa, mutta ensikertalaiselta tekniikan opettelu voi viedä vähän aikaa.

Piirustus

Kohopenkin rakenne

Tämä kohopenkki muurattiin vanhoista tiilistä. Muureista tehtiin hieman kaarevat, ja toiseen päähän tehtiin tilaa istutuspöydälle.

Kohopenkin rakenne

Anna kasveille hyvät olosuhteet

Kohopenkin täyttämisessä pitää huolehtia siitä, että vesi pääsee valumaan pohjan läpi alla olevaan maahan. Muuten penkin mullasta tulee liian hapanta ja kosteaa. Lisäksi kasvit tarvitsevat ravinteita. Tämä penkki täytettiin kerroksittain näin:

1. Oksat, joiden läpi vesi valuu.
2. Ruohosilppu
3. Lehdet tai oljet, jotka voivat olla puoleksi maatuneita. Kerros painellaan tiiviiksi.
4. Karkea komposti, joka ei ole kokonaan maatunut ja ravitsee kasveja pitkään.
5. Multa, johon kasvit istutetaan.

Anna kasveille hyvät olosuhteet

3D-malli

3D-malli

Kaareva kohopenkki tiilistä

Kohopenkki on muurattu vanhoista tiilistä siten, että sen seinät ovat hieman kaarevat. Toisessa päässä on kaksi hyllyä ja istutuspöytä.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Ensimmäinen rivi

Alin tiilirivi muurataan kiinni betoniin 10-15 senttiä syvään kouruun.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Hyllyn kannattimet

Muurien väliin tuleva hylly asennetaan rautakannakkeiden varaan, jotka muurataan tiilten keskelle.

Avaa 3D-malli

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko