Fiksu kohopenkki terassille

Nämä istutuslaatikot sopivat niin isolle kuin pienellekin terassille. Voit sijoittaa penkit vierekkäin tai pinota ne päällekäin oman makusi mukaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
10 euroa

Johdanto

Muutamalla istutuslaatikolla voit helposti luoda yksinkertaisen keittiöpuutarhan parvekkeellesi tai terassillesi - ja upottaa vihdoin sor-mesi multaan. Toki laatikoihin voi istuttaa myös perinteisiä kesäkukkia.

Kuvan kuusi neliömäistä istutuslaatikkoa ovat 40 x 40 cm:n kokoisia ja 50 cm korkeita. Laatikoiden sisäsyvyys on peräti 23 cm, joten sekä kasvit että yrtit pystyvät juurtumaan hyvin ja kas-vamaan laatikoissa suuriksi ja vahvoiksi.

Istutuslaatikot voi pinota päällekkäin. Tämä ratkaisu on toteutettu kiinnittä-mällä jalat senttimetrin verran laatikon sivujen yläreunan alapuolelle. Näin laatikon reunaan syntyy reunus tai huullos, johon päälle laitettava laatikko lukittuu kuin Lego-palikka. Laatikoita on myös helppo asetella ja siirrellä tarpeen mukaan.

Tässä tapauksessa pinosimme kolme laatikkoa päällekkäin, ja sijoitimme kolme laatikkoa pinon viereen peräk-käin. Lisäksi teimme yhteen laatikoista kannen, jonka päälle voi istahtaa. Kannen alle laitoimme puutarhanhoidossa tarvitsemamme pienemmät työkalut. Vettä kestämättömät työkalut voi vielä sulkea kannelliseen muovilaatikkoon, niin ne pysyvät varmasti kunnossa.

Yhden laatikon rakennettuasi pystyt nopeasti valmistamaan lisää laa-tikoita kuin liukuhihnalta konsanaan. Nämä laatikot työstimme yhden viikonlopun aikana.

Ohjeet

01
Jalat ja sivut 7 Vaihe

Laatikon jalat on valmistettu mäntylis-toista (A + D), jotka on koottu reuna reu-naa vasten suoraan kulmaan. Sivulau-doitus (B + C) on ruuvattu sisäpuolelta samaan suoraan kulmaan jalkoihin kiinni. Näin ruuvit eivät näy ulospäin. Pohja on tehty galvanoidusta teräsver-kosta, joka on leikattu metallisaksilla ja kiinnitetty sivuihin sinkilöillä.

Laatikot vuorataan muovilla, joka kiinnitetään niiteillä. Muovireunan päälle sivulaudoituksen yläreunaan kiinnitetään puulistat. Muovi suojaa puuta maalta ja kosteudelta.

Laatikot on ensin käsitelty lahon-estoaineella, ja sen jälkeen niihin on sivelty värillinen puunsuoja.

1

Aloita kokoamalla jalat (A + D). Sivele liimaa listan reunaan (D). Aseta tukilista täysin samansuuntaisesti jalkaan käytettävän listan kanssa.

2

Kiristä puristimella toinen jalan listoista (A) tarkasti toisen listan (D) päälle - kahdesta listasta muodostuu yksi laatikon jalka.

3

Naulaa listat (A + D) yhteen 2,5 x 55 mm:n kuumasinkityillä uppokantanauloilla.

4

Aseta neljä sivukappaletta päällekkäin - näin lyöt monta kärpästä yhdellä kertaa, kun poraat listoihin ruuvinreikiä. Käytä 4 mm:n poranterää.

5

Aseta pöydälle kaksi jalkaa (A + D) ja laita niiden väliin kaksi sivulistaa (B). Ruuvaa kaksi jalkojen molemmille puolille asetettua listaa pöytä-levyyn kiinni. Ne toimivat kätevänä ”muottina” muita sivuja varten.

6

Aseta sivulistat (B) paikoilleen ja kiinnitä ne 4,0 x 35 mm:n ruuveilla jalkoihin (A + D). Käytä yhden senttimetrin paksuisia listanpaloja apuna sivulistojen välisten rakojen jättämiseksi.

7

Aseta kaksi valmista sivua pysty-asentoon "muottiin" ja kiinnitä kolme sivulistaa (C). Käännä laatikkoa ja ruuvaa loput kolme sivulistaa paikoilleen.

02
Pohja ja vuoraus 6 Vaihe

1

Leikkaa metallisaksilla metalliverkosta pala (myös kulmahiomakonetta voi käyttää - mutta muista turvavarusteet) ja kiinnitä se sivu-listojen alapintaan 1,6 x 15 mm:n sinkilöillä.

2

Aseta laatikon pohjalle pala muovia (esim. jätesäkistä leikattu pala). Kulmiin voi laittaa kiviä, tiiliä tms., joilla muovin saa pysymään kiinnityksen ajan paikoillaan.

3

Leikkaa muovi ja nosta se laatikon sivujen yläreunaan asti. Kiinnitä muovi laatikkoon niiteillä.

4

Ennen puunsuojakäsittelyä laatikko pitää käsitellä lahonesto-aineella. Lopuksi muovin yläreunoihin kiinnitetään peitelistat (E ja F) 12 x 25 mm:n kuumasinkityillä uppokantanauloilla.

5

Yhden laatikoista voi varustaa kannella (J ja K), niin sen päälle pääsee istahtamaan. Listat (J) asetellaan laatikon päälle ja niiden väliin jätetään yhdenmukaiset raot. Kiristä poikittaistuet (K) kansilistoihin (J) kiinni ja kiinnitä ne 4,0 x 35 mm:n ruuveilla.

Kasvit istutetaan ruukkumultaan. Koska niiden on saatava sekä vettä että valoa, laatikot kannattaa sijoit-taa aurinkoiseen mutta suojaisaan paikkaan. Yksi laatikko on varattu työkaluille ja varustettu kannella.

Materiaalit

Tarvikkeet yhtä laatikkoa varten**21 x 70 mm:n listaa:**

 • 4 jalkaa (A), à 50 cm
 • 6 sivua (B), à 40 cm
 • 6 sivua (C), à 36,2 cm

21 x 45 mm:n listaa:

 • 4 jalkaa (D), á 50 cm

8 x 21 mm:n listaa:

 • 2 peitelistaa (E), à 40 cm
 • 2 peitelistaa (F), à 38,4 cm

Lisäksi: Kuumasinkittyä teräsverkkoa:

 • 1 pohja (G), 40 x 40 cm

Muovia:

 • 1 vuorausmuovi (H), noin 90 x 90 cm
 • Puuliimaa (kosteutta kestävää), esim. Casco 3346
 • Puunsuojaa tai puuöljyä
 • 4 x 35 mm:n kuumasinkittyjä ruuveja
 • 12 x 25 mm:n kuumasinkittyjä nauloja
 • 1,6 x 15 mm:n sinkilöitä (teräs)
 • 2,5 x 55 mm:n uppokantanauloja
 • 8-10 mm:n niittejä

Tarvikkeet kantta varten:**21 x 70 mm:n listaa:**

 • 5 kansilistaa (J), à 40 cm
 • 2 poikkitukilistaa (K), à 34 cm

Lisäksi:

 • Puhdistusainetta
 • Puunsuojaa tai puuöljyä

Melko helppo tehtävä. Voit käyttää ensimmäistä laatikkoa mallina seuraaville. Seuraavat laatikot syntyvät nopeasti.
Viikonlopun aikana ehtii hyvin valmistaa 6 laatikkoa.
Noin 10 € / laatikko.

Vie aikaa

Hinta

Vaikeusaste

Piirustus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko