Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rakenna minikasvihuone ikkunalaudalle

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Ikkunalle rakennettu minikasvihuone antaa kasveille lentävän lähdön kasvukauteen. Katso tästä, miten teet itse minikasvihuoneen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
12 tuntia
Hinta
100 euroa

Johdanto

Kotitekoinen minikasvihuone ikkunalaudalle on nerokas ratkaisu, jos haluat istuttaa taimet maahan heti, kun lumi sulaa maasta.

Minikasvihuone antaa vihanneksille lentävän lähdön kasvukauteen. Ikkunalla kasvaneet kasvit voi istuttaa ulos heti, kun lämpötila nousee tarpeeksi korkealle.

Minikasvihuone on helppo rakentaa

Minikasvihuoneen rakentaminen ikkunalaudelle on helppoa. Se on periaatteessa pelkkä ruuveilla tai nauloilla kasattu puukehikko, joka päällystetään lasilla tai muovilla.

Lue lisää: Kasvihuone

Minikasvihuone tappiliitoksilla

Tämä minikasvihuone tehdään tappiliitoksilla, jotka ovat tuttuja laatikoista. Minikasvihuone nostetaan ikkunalaudalle. Minikasvihuoneen mitat ovat vain 64x37 senttiä.

Minikasvihuone tehdään männystä. Kasvihuonene pohja on vaneria.
Puu pitää lämmön kasvihuoneen sisällä tehokkaasti, joten ikkunan alla olevaa patteria pitää vääntää pienemmälle, jotta kasvit eivät kuihdu.

Kotitekoisen kasvihuoneen ovi ja ikkunat tehdään muovista. Polykarbonaatti on osittain uv-suojattua, ja sitä on suhteellisen helppo leikata terävällä mattoveitsellä.

Minikasvihuonetta voi käyttää vuoden ympäri

Minikasvihuonetta voi käyttää koko vuoden. Kun edelliset istutukset on siirretty kasvimaalle, kasvihuoneeseen voi istuttaa uusia kasveja. Kesäajan jälkeen kasvihuoneessa voi kasvattaa salaatteja.

Saat täydellisen materiaalilistan ja opit muun muassa:

  • Tappiliitosten periaatteet
  • Tappien jyrsimisen sapluunan avulla
  • Ikkunanreikien jyrsimisen
  • Oven ja ikkunoiden kokoamisen

Rakentamiseen kuluu 10-12 tuntia. Kaikki materiaalit maksavat noin 100 euroa. Työn iloa.

Ohjeet

Tappiliitosten periaate

Tappiliitoksia kutsutaan myös sinkkaliitoksiksi. Niiden tekoon tarvitaan yläjyrsimen kanssa käytettävä kaava. Kaavaa käytettä-essä voi olla varma, että tappien ja lovien leveys sopii toisiinsa, jos syvyys on asetettu oikein. Asetukset ovat nimittäin ratkaisevia tappiliitosten teossa. Lue jyrsimen ja lisä-tarvikkeiden käyttöohjeet huolellisesti ennen kuin aloitat, ja harjoittele liitoksen työstämistä, jotta tekniikka tulee tutuksi. Tarkista myös, että jyrsin ja tarvikkeet sopi-vat toisiinsa, sillä näissä on merkkikohtaisia eroja. Me olemme käyttäneet ainoastaan Festoolin laitteita.

Rajoitin huolehtii levyjen kohdista misesta, kun jyrsit. Näin voit olla varma, että uloimmasta tapista ei tule liian pientä, kun osat liitetään yhteen.

Oikeaoppisesti koottu liitos näyttää upealta. Liitosta kutsutaan myös puoli-p eittosinkkaukseksi ja sitä käytetään mm. huonekalujen vetolaatikostoissa.

Tappien jyrsiminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Vaikka käytettävissä on yläjyrsin ja kaava, tappiliitosten teko - kuten tässä esittelemme - vaatii suurta huolelli-suutta ja tarkkuutta. Tämän vuoksi sekä yläjyrsimen että ohjaimien käyttöohjeet on hyvä lukea perusteellisesti läpi ennen kuin aloittaa jyrsinnän. Lisäksi työ kannattaa aina aloittaa jyrsimällä ensin koepalaan, joka on samanpaksuista kuin varsinaisessa projektissa käytettävä puutavara. Näin pääsee parhaiten sinuiksi tekniikan kanssa.

Yhtä tärkeää on merkitä eri kappaleet, kun puutavaran sahaa osiin, jotta ei vahingossa jyrsi kahta samanlaista kappaletta. Erilliset kappaleet voi joko numeroida tai varustaa kirjaimilla - ja kappaleisiin kannattaa merkitä, kumpi puoli siitä on tarkoitettu ylös- ja kumpi alaspäin asetettavaksi. Pinna näet kiris-tyy varmasti, kun huomaa vahingossa työstäneensä kaksi osaa, jotka eivät millään sovi toisiinsa. Jos näin käy, ei auta muu kuin työstää kappale uudestaan.

1

Sivut (A + B) puristetaan tiukasti yh-teen ennen kuin jyrsiminen aloite taan, sillä koneen teho on n. 12 000 kier ros ta minuu tissa. Kuvasta havaitsee myös, mi ten tärkeää on merkitä kappaleet, jotta myö -hemmin tietää, mitkä osat liittyvät toisiinsa.

2

Sivut (A + B) sovitetaan kohdalleen siten, että tapit sopivat toisiinsa. Tämä tehdään sinkkausohjainta säätämällä. Siirtämällä kappaleita rinnakkain varmistat, että uloimmista tapeista ei tule liian pieniä.

3

Näillä säädöillä voit jyrsiä sinkkau sterällä tapit kahteen neljästä kappaleesta samanaikaisesti. Kuljeta jyrsintä edestakaisin kaavaa myö-ten, jotta jyrsinjäljestä tulee varmasti siisti.

4

Tältä tapit näyttävät, kun ne ovat valmiit. Ensi vilkaisulla lovet näyttävät liian pieniltä, mutta älä huolestu, ne sopivat kyllä.

Aukot ikkunoille

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Ikkuna-aukkojen jyrsimistä varten sinkkausterä vaihdetaan urajyrsinterään. Jyrsi ensin sivut (A) puoliväliin - näin jyrsintä on helpompi hallita, kun jyrsit loput urasta. Sivuohjain pitää puukappaleen paikallaan.

2

Voi olla vaikea nähdä, kuinka pitkälle jyrsinterä on edennyt. Puuhun tehdyistä merkinnöistä näet, mihin asti uran on ulotuttava. Merkitse vastaavasti yläjyrsimeen, kuinka leveä terä (tässä tapauksessa urajyrsinterä) on.

3

Vaihda uraterästä huullos terään, kun teet huulloksia ikkunoita (E) ja poh jaa (C) varten. Myöhemmin ase tetaan syvyys, ja kaikki neljä sivua (A ja A+B ja B) käännetään, jotta ura voidaan jyrsiä koko sisäpinnan pituudelle.

Pohja ja liitäntä

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Sivut (B+B) kiinnitetään puristi mil la, ja sivuohjaimen avulla säilyte tään so piva etäisyys pohjasta. Huomaa, että si vu ja (A) ei jyrsitä aivan päähän saakka, muuten kulmaan tulee reikä. Jos sivut ovat 18 mm paksuja, jyrsi 18 mm:n päähän reunasta.

2

Pohjalevy (C) sahataan 6 mm:n vanerista. Liitoksissa käytetään vedenkestävää pva-liimaa, jota sivellään vanupuikolla tai pienellä siveltimellä. Pohja kiinnitetään sivuihin (A+ B) ruuveilla, jotta se on helppo vaihtaa.

3

Sivut napautetaan yhteen. Käytä aina puupalaa lyöntikappaleena, jotta puuhun ei jää jälkiä.

Sivujen (A + B) alareunaan on jyrsitty 10 mm leveät ja 6 mm syvät huullokset pohjaa (C) varten.

Kansi ja ikkunat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kasvatuslaatikon kansi (D) ja ikkunat (E) on tehty polykarbonaatista (pc-muovista). Materiaali on uv-suojattua, ja sitä on helppo työstää terävällä veitsellä. Kun levyyn on tehnyt viillon, levyn voi napauttaa poikki terävän pöydän kulman yli ja pyöristää levyn reunat höy-lällä. Emme suosittele käsisahan käyt-töä, sillä vaarana on tällöin levyn reunan halkeaminen - ja pistosahaa on hankala ohjata. Polykarbonaattilevyn ainoa hait-tapuoli on sen hinta, n. 40 €/m2. Vaihto-ehtoisesti voi pyytää lasiliikettä leikkaa-maan lasin mittaan, ostaa rautakau-pasta tavallista muovilevyä tai - mikä on edullisin ratkaisu - kovaa muovia.

1

Tee merkinnät kantta (D) ja ikku-noita (E) varten polykarbonaatti-levyyn ja leikkaa levy terävällä veitsellä. VINKKI: Säilytä suojateipit mahdollisimman kauan, niin vältyt levyn rispaantumiselta.

2

Ikkunoiden kulmat pyöristetään, jotta ne sopivat laatikon kahteen sivukappaleeseen. Käytä mallina esim. virvoitus juomapullon korkkia ja poista lopuksi reunoista jäysteet viilalla.

3

Kiinnitä kaappisaranat (F) kanteen (D) sopivan pitkillä koneruuveilla. Muista kiinnittää sarana ensin toisesta lehdestään ennen kuin poraat reiät toiseen kappaleeseen. Toinen saranan lehti ruuvataan kiinni takalevyyn puuruuveilla.

4

Ikkunat kiinnitetään etu- ja takapuolille silikonilla. Ikkunat voi vaihtoehtoisesti kiinnittää myös ruuveilla. Varo käyttämästä kaksikomponenttiliimaa, sillä niissä on vaarana, että liiman liuotus-aineet vaurioittavat polykarbonaattilevyä.

Materiaalit

18 x 200 mm:n mäntyä:
• 2 sivua (A), á 640 mm
• 2 sivua (B), á 370 mm

6 mm:n vesivaneria:
• 1 pohja (C), 620 x 356 mm

4 mm:n polykarbonaatttia:
• 1 kansi (D), 376 x 640 mm
• 2 ikkunaa (E), á 83 x 585 mm

Lisäksi:
• 3 kaappisaranaa (F), á 15 x 52 mm (messinkisiä tai ruostumattomia)
• Ruuveja, 3,0 x 25 mm (ruostumatt.), pohjan kiinnittämiseen
• Ruuveja, 3,0 x 15 mm (ruostumatt.), kannen ja ikkunoiden kiinnittämiseen
• Koneruuveja, 3 mm (sis. aluslevyt), saranoiden ja kannen kiinnittämiseen
• Pva-liimaa (valk. puusepänliimaa)
• Venelakkaa
• Vesipohjaista silikonia
• Turveruukkuja yms. kasveja varten
• 5 kumityynyä (G)

Erikoistyökalut
• Yläjyrsin + kopiointirengas, kaava ja erilaisia jyrsinteriä (sinkkausjyrsin, urajyrsin ja huullejyrsin)

Vie aikaa

Noin 10-12 tuntia

Hinta

Noin 100 € (edellyttää, että käytössä on yläjyrsin)

Vaikeusaste

Tämä on haastavahko nikkarointiprojekti. Työssä onnistumista helpottaa, jos yläjyrsin on jo tuttu laite.

Piirustus

Kasvatuslaatikon kokoaminen

Kasvatuslaatikon kokoaminen aloitetaan neljästä sivusta (A + B). Sen jälkeen polykarbo naatti-ikkunat (E) liimataan tai ruuvataan paikoilleen ennenpohjan (C) kiinnittämistä. Lopuksi asennetaan poly-karbo naattikansi (D) ja viisi kumityynyä (G).

Lohenpyrstöt (sinkkaliitos) näkyvät vain toiselta sivulta. Tätä liitostapaa kutsutaankin puolipeittosinkkaukseksi.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Rakenna minikasvihuone ikkunalaudalle
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin