Johdanto
Ohjeet
Tappiliitosten periaate
Tappiliitoksia kutsutaan myös sinkkaliitoksiksi. Niiden tekoon tarvitaan yläjyrsimen kanssa käytettävä kaava. Kaavaa käytettä-essä voi olla varma, että tappien ja lovien leveys sopii toisiinsa, jos syvyys on asetettu oikein. Asetukset ovat nimittäin ratkaisevia tappiliitosten teossa. Lue jyrsimen ja lisä-tarvikkeiden käyttöohjeet huolellisesti ennen kuin aloitat, ja harjoittele liitoksen työstämistä, jotta tekniikka tulee tutuksi. Tarkista myös, että jyrsin ja tarvikkeet sopi-vat toisiinsa, sillä näissä on merkkikohtaisia eroja. Me olemme käyttäneet ainoastaan Festoolin laitteita.
Rajoitin huolehtii levyjen kohdista misesta, kun jyrsit. Näin voit olla varma, että uloimmasta tapista ei tule liian pientä, kun osat liitetään yhteen.
Tappien jyrsiminen
Vaikka käytettävissä on yläjyrsin ja kaava, tappiliitosten teko - kuten tässä esittelemme - vaatii suurta huolelli-suutta ja tarkkuutta. Tämän vuoksi sekä yläjyrsimen että ohjaimien käyttöohjeet on hyvä lukea perusteellisesti läpi ennen kuin aloittaa jyrsinnän. Lisäksi työ kannattaa aina aloittaa jyrsimällä ensin koepalaan, joka on samanpaksuista kuin varsinaisessa projektissa käytettävä puutavara. Näin pääsee parhaiten sinuiksi tekniikan kanssa.
Yhtä tärkeää on merkitä eri kappaleet, kun puutavaran sahaa osiin, jotta ei vahingossa jyrsi kahta samanlaista kappaletta. Erilliset kappaleet voi joko numeroida tai varustaa kirjaimilla - ja kappaleisiin kannattaa merkitä, kumpi puoli siitä on tarkoitettu ylös- ja kumpi alaspäin asetettavaksi. Pinna näet kiris-tyy varmasti, kun huomaa vahingossa työstäneensä kaksi osaa, jotka eivät millään sovi toisiinsa. Jos näin käy, ei auta muu kuin työstää kappale uudestaan.
Sivut (A + B) puristetaan tiukasti yh-teen ennen kuin jyrsiminen aloite taan, sillä koneen teho on n. 12 000 kier ros ta minuu tissa. Kuvasta havaitsee myös, mi ten tärkeää on merkitä kappaleet, jotta myö -hemmin tietää, mitkä osat liittyvät toisiinsa.
Sivut (A + B) sovitetaan kohdalleen siten, että tapit sopivat toisiinsa. Tämä tehdään sinkkausohjainta säätämällä. Siirtämällä kappaleita rinnakkain varmistat, että uloimmista tapeista ei tule liian pieniä.
Näillä säädöillä voit jyrsiä sinkkau sterällä tapit kahteen neljästä kappaleesta samanaikaisesti. Kuljeta jyrsintä edestakaisin kaavaa myö-ten, jotta jyrsinjäljestä tulee varmasti siisti.
Aukot ikkunoille
Ikkuna-aukkojen jyrsimistä varten sinkkausterä vaihdetaan urajyrsinterään. Jyrsi ensin sivut (A) puoliväliin - näin jyrsintä on helpompi hallita, kun jyrsit loput urasta. Sivuohjain pitää puukappaleen paikallaan.
Voi olla vaikea nähdä, kuinka pitkälle jyrsinterä on edennyt. Puuhun tehdyistä merkinnöistä näet, mihin asti uran on ulotuttava. Merkitse vastaavasti yläjyrsimeen, kuinka leveä terä (tässä tapauksessa urajyrsinterä) on.
Pohja ja liitäntä
Sivut (B+B) kiinnitetään puristi mil la, ja sivuohjaimen avulla säilyte tään so piva etäisyys pohjasta. Huomaa, että si vu ja (A) ei jyrsitä aivan päähän saakka, muuten kulmaan tulee reikä. Jos sivut ovat 18 mm paksuja, jyrsi 18 mm:n päähän reunasta.
Pohjalevy (C) sahataan 6 mm:n vanerista. Liitoksissa käytetään vedenkestävää pva-liimaa, jota sivellään vanupuikolla tai pienellä siveltimellä. Pohja kiinnitetään sivuihin (A+ B) ruuveilla, jotta se on helppo vaihtaa.
Kansi ja ikkunat
Kasvatuslaatikon kansi (D) ja ikkunat (E) on tehty polykarbonaatista (pc-muovista). Materiaali on uv-suojattua, ja sitä on helppo työstää terävällä veitsellä. Kun levyyn on tehnyt viillon, levyn voi napauttaa poikki terävän pöydän kulman yli ja pyöristää levyn reunat höy-lällä. Emme suosittele käsisahan käyt-töä, sillä vaarana on tällöin levyn reunan halkeaminen - ja pistosahaa on hankala ohjata. Polykarbonaattilevyn ainoa hait-tapuoli on sen hinta, n. 40 €/m2. Vaihto-ehtoisesti voi pyytää lasiliikettä leikkaa-maan lasin mittaan, ostaa rautakau-pasta tavallista muovilevyä tai - mikä on edullisin ratkaisu - kovaa muovia.
Tee merkinnät kantta (D) ja ikku-noita (E) varten polykarbonaatti-levyyn ja leikkaa levy terävällä veitsellä. VINKKI: Säilytä suojateipit mahdollisimman kauan, niin vältyt levyn rispaantumiselta.
Ikkunoiden kulmat pyöristetään, jotta ne sopivat laatikon kahteen sivukappaleeseen. Käytä mallina esim. virvoitus juomapullon korkkia ja poista lopuksi reunoista jäysteet viilalla.
Kiinnitä kaappisaranat (F) kanteen (D) sopivan pitkillä koneruuveilla. Muista kiinnittää sarana ensin toisesta lehdestään ennen kuin poraat reiät toiseen kappaleeseen. Toinen saranan lehti ruuvataan kiinni takalevyyn puuruuveilla.
Materiaalit
18 x 200 mm:n mäntyä:
• 2 sivua (A), á 640 mm
• 2 sivua (B), á 370 mm
6 mm:n vesivaneria:
• 1 pohja (C), 620 x 356 mm
4 mm:n polykarbonaatttia:
• 1 kansi (D), 376 x 640 mm
• 2 ikkunaa (E), á 83 x 585 mm
Lisäksi:
• 3 kaappisaranaa (F), á 15 x 52 mm (messinkisiä tai ruostumattomia)
• Ruuveja, 3,0 x 25 mm (ruostumatt.), pohjan kiinnittämiseen
• Ruuveja, 3,0 x 15 mm (ruostumatt.), kannen ja ikkunoiden kiinnittämiseen
• Koneruuveja, 3 mm (sis. aluslevyt), saranoiden ja kannen kiinnittämiseen
• Pva-liimaa (valk. puusepänliimaa)
• Venelakkaa
• Vesipohjaista silikonia
• Turveruukkuja yms. kasveja varten
• 5 kumityynyä (G)
Erikoistyökalut
• Yläjyrsin + kopiointirengas, kaava ja erilaisia jyrsinteriä (sinkkausjyrsin, urajyrsin ja huullejyrsin)
Vie aikaa
Noin 10-12 tuntia
Hinta
Noin 100 € (edellyttää, että käytössä on yläjyrsin)
Vaikeusaste
Tämä on haastavahko nikkarointiprojekti. Työssä onnistumista helpottaa, jos yläjyrsin on jo tuttu laite.
Piirustus
Kasvatuslaatikon kokoaminen
Kasvatuslaatikon kokoaminen aloitetaan neljästä sivusta (A + B). Sen jälkeen polykarbo naatti-ikkunat (E) liimataan tai ruuvataan paikoilleen ennenpohjan (C) kiinnittämistä. Lopuksi asennetaan poly-karbo naattikansi (D) ja viisi kumityynyä (G).
Lohenpyrstöt (sinkkaliitos) näkyvät vain toiselta sivulta. Tätä liitostapaa kutsutaankin puolipeittosinkkaukseksi.
