Pyörillä liikkuva istutuslaatikko yrteille

Jos haaveilet pienestä istutuslaatikosta, jota on helppo siirrellä, lue tämä juttu. Rakensimme renkailla liikkuvan ja kevyen istutuslaatikon, johon mahtuu vain vähän multaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
60 euroa
istutuslaatikon

Pyörillä liikkuva istutuslaatikko kätkee sisäänsä kolme istutuslaatikkoa. Sopivan korkuinen istutuslaatikko säästää selkää ja liikkuu kevyesti ympäri terassia.

Johdanto

Yrtit eivät tarvitse kasvaakseen paljon multaa. Siksi niille on turha tehdä oikeaa kasvimaata, jonka hoitaminen on työlästä ja tekemiseen kuluu paljon kallista multaa. Todellisuudessa yrtit elävät melkein missä tahansa muovirasiassa. Se on myös tämän liikkuvan ja kevyen istutuslaatikon idea.

Ostimme istutusastioiksi Ikean läpinäkyviä Samla-säilytyslaatikoita. Yhden laatikon leveys on 39 senttiä, pituus 56 ja syvyys 28 senttiä. Laatikkoon mahtuu 45 litraa multaa, mikä on tarpeeksi mille tahansa yrtille.

Kaaviossa näkyvät istutuslaatikon mitat on tehty rasioiden mukaan. Liikkuva istutuslaatikko on kätevä myös siksi, että istutuslaatikot on helppo tyhjentää mullasta talveksi.

Tämä istutuslaatikko tehtiin 20x95-millin höylätystä laudasta. Rakentamiseen voi käyttää myös 21x95-millistä kestopuulautaa, sillä laudat eivät ole kosketuksissa multaan.

LUE LISÄÄ: Varaslähtö kasvukauteen

TOIMITUS SUOSITTELEE: Rakenna itse hieno kasvihuone seinustalle

Ohjeet

01
Laatikko 9 Vaihe

Halkaise nurkkalaudat (A) 70 millin levyisiksi ja katkaise ne oikeaan mittaan. Kokoa jokainen nurkka yhteen neljällä 4x40 millin ruuvilla.

Käännä jiirisirkkeli 45 asteen kulmaan ja katkaise laudat (B ja C). Laudat katkaistaan viistosti sisäpuolelta, joten laudan sisä mitat ovat 58 ja 118 senttiä.

Aloita laatikon rakentaminen alhaalta. Kiinnitä laudat nurkkiin (A) 4x35 millin ruuveilla. Yhdistä sivulaudat (B) ja pääty-laudat (C) tiiviisti toisiaan vasten.

Kiinnitä laudat kerroksittain, kunnes laatikossa on viisi kokonaista kerrosta. Jätä lautojen väliin viiden millin raot. Raot on helpointa pitää tasaisina välikapuloilla.

Ruuvaa reunojen puoliväliin tukirimat (D). Tukiriman paksuudella ei ole suurta merkitystä. Tässä on käytetty hieman ohuempaa rimaa kuin ohjeessa.

Asenna laatikon alle renkaat. Ruuvaa kulmaraudat kiinni nurkkalistoihin (A). Asenna kulmaraudat siten, että renkaat ulottuvat kaksi senttiä kohopenkin alle.

Kiinnitä viimeiset rimat (E) pohjalautojen (F) tueksi. Kiinnitä rimat nurkkalautoihin (A) ja keskitukiin (D) 4x40 millin ruuveilla. Tukirimojen (E) yläpinnan pitää olla 24 senttiä A:n ja D:n pinnan alapuolella.

Kiinnitä pohjalaudat (F) tukirimoihin (E) 4x40 millin ruuveilla.

Pohjalautojen (F) on tarkoitus tukea laatikoiden molemmat reunat. Poraa laatikoiden kuivatusreiät lautojen väliin, jotta vesi ei jää lautojen päälle.

02
Reunus 6 Vaihe

Muovirasiat on käytännöllisiä, mutta eivät erityisen kauniita, joten ne kannattaa piilottaa irrotettavan reunuksen ja peitelautojen alle.

Reunuksen peitelaudat tehdään 70 millin levyisiksi halkaistuista laudoista. Laudat ulottuvat 1,4 senttiä istutuslaatikon reunojen ulkopuolelle ja yli neljä senttiä muovirasioiden päälle.

Istutuslaatikon päälle rakennettava peitereunus koostuu rimoista G ja H, ja se jaetaan kolmeen yhtä suureen osaan rimoilla J.

Ylin lautakerros (B1 ja C1) rakennetaan samaan tapaan kuin alemmat. Lautojen sisämitat ovat 2 milliä alempia kerroksia pitemmät, jotta reunus on helppo nostaa nurkkalistojen (A) ja keskitukien (D) yli.

Laske irtoreunus ruuvien varaan, jotta reunuksen ja alemman laudan väliin jää yhtä leveä rako kuin alemmissa kerroksissa. Kiinnitä joka nurkkaan kaksi ruuvia sekä yksi ruuvi kummankin keskituen kohdalle.

Sahaa reunuksen peitelaudat (G ja H) oikean mittaisiksi 45 asteen kulmassa. Jaa pitkät sivut (H) kolmeen osaan siten, että peitelistat (J) osuvat muovirasioiden reuno-jen kohdalle. Sahaa keskilistojen kohdalle lovet 45 asteen kulmassa.

Kokoa peitelistat nurkista 4x70 millin ruuveilla. Ruuvaa jokaiseen liitokseen kaksi ruuvia, yksi kummaltakin puolelta.

Teroita peitelistat (J) ja paina ne loviinsa. Piirrä listan toiseen päähän merkit reuna-listan (H) loven pohjaa vasten ja sahaa toinenkin pää teräväksi.

Kiinnitä reunus istutuslaatikkoon 4x40 millin ruuveilla. Tarkista, että reunus ulottuu 1,4 senttiä istutuslaatikon reunojen yli.

Materiaalit

20x95 mm höylättyä lautaa:

 • 10 sivulautaa (B) á 122* cm
 • 2 sivulautaa (B1) á 122,2* cm
 • 10 päätylautaa (C) á 62* cm
 • 2 päätylautaa (C1) á 62,2* cm
 • 6 pohjalautaa (F) á 54 cm

*Mitat ovat ulkomittoja. Sahaa laudat 45 asteen kulmassa.

20x45 mm rimaa:

 • 2 pystytukea (D) á 56 cm
 • 2 vaakatukea (E) á 114 cm

20x70 mm lautaa: (halkaistua)

 • 8 nurkkalautaa (A) á 56 cm
 • 2 peitelautaa (G) á 65 cm
 • 2 peitelautaa (H) á 125 cm
 • 2 peitelautaa (J) á 62 cm

Lisäksi:

 • 3 muovilaatikkoa (”Samla”, Ikea)
 • 4 rengasta (”Rill”, Ikea)
 • 4 kulmarautaa
 • Ruuveja (4x40, 4x35, 4x70 mm)

Erikoistyökalut

 • Jiirisirkkeli
 • Halkaisusirkkeli

Vie aikaa

Päivän.

Hinta

Noin 60 euroa.

Vaikeusaste

Projektin haasteet liittyvät tarkkaan mittaamiseen ja vinoihin sahauksiin.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

3D-malli

Pyörillä liikkuva istuutuslaatikko

Pyörät ovat piilossa istutuslaatikon alla

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pyörät tolpissa

Pyörät on asennettu suoraan tolppiin. Siten rakenteesta tulee mahdollisimman vahva.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Päätä pohjan korko

Voit asentaa istutuslaatikon pohjan juuri sille korkeudelle kuin haluat.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Yläosan siistit yksityiskohdat

Kansilautojen lisäksi kaksi välilautaa on sahattu viistoiksi.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

VINKIT: Käytä sahaa suorakulmana

Video

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko