Helppo istutuslaatikko kätevistä elementeistä

Yksinkertaisten, saranoitujen moduulien ansiosta voit itse valita kohopenkin muodon. Moduulien tekeminen on helppoa, ja niiden kokoaminen käy nopeasti. Lisäksi ne voidaan valmistaa edullisesti.

Vaikeusaste
Vie aikaa
15 tuntia
Hinta
35 euroa/moduulia

Johdanto

Kolmionmuotoinen, nelikulmainen vai kuusikulmainen? Muotoa on helppo muokata, jos rakennat kohopenkin näistä elementeistä.

Elementtien rakenne on yksinkertainen. Ne koostuvat jaloista ja vaakarimoista, jotka asennetaan takapuolelta piilokiinnityksellä. Rimat tulevat samalle etäisyydelle toisistaan, kun ne asennetaab sapluunan avulla.

Elementit yhdistetään toisiinsa ja haluttuun muotoon saranoilla. Sen jälkeen voit tehdä laatikkoon pohjan ja asentaa laatikon reunoille peitelaudat. Molemmat tehdään 25x100 millin kestopuulaudoista.

Laatikon sivut ovat samanlaisia, mutta pohjaa ja peitelautoja pitää säätää hieman. Niiden sahauskulma riippuu siitä, minkä muotoinen istutuslaatikosta tulee.

Tässä jutussa käydään läpi laatikon rakentaminen kuva kuvalta. Saat lisäksi materiaalilistan ja perusteellisen piirustuksen, joka näyttää, miten elementti tehdään.

Ohjeet

01
Moduulien rakentaminen 6 Vaihe

Yhden moduulin avulla voit rakentaa kohopenkin halutessasi kolmion, neliön tai kuusikulmion malliseksi. Rakenne koostuu pystysuorista jaloista ja vaakasuorista rimoista.

Rimat kiinnitetään piiloruuveilla. Toisin sanoen ne ruuvataan paikoilleen takaapäin. Tämä onnistuu helpoiten tekemällä yksinkertaisen sapluunan, joka pitää rimat paikoillaan, kun ne ruuvataan kiinni jalkoihin.

1

Merkitse jalkoihin (A) verhousrimojen ruuvauskohdat. Rimat sijoitetaan 2 sentin välein.

2

Esiporaa ja työnnä ruuvit paikoilleen. Esiporaus tehdään jalkoihin, muttei rimoihin. Rimat kiinnitetään takaapäin, jotta ruuvit eivät näy.

3

Tee sapluuna. Kiinnitä pari lautaa tukevalle alustalle ja jaa verhousrimat niiden väleihin. Sapluunan yläosan ja sivujen on oltava kohtisuorassa toisiinsa nähden. Rimojen väleissä on noin 2 cm tilaa.

4

Aseta kaksi jalkaa (A) rimojen (B) päälle ja kiinnitä ne neljällä 40 mm ruuvilla.

5

Masoniittilevyt (G), joilla moduulit verhotaan sisäpuolelta, käsitellään kokonaan puunsuoja-aineella ennen asennusta.

6

Maalattu ja leikattu levy (G) asetetaan verhousrimojen (B) taakse. Tämän jälkeen se lukitaan ylä- ja alarimoilla (C), jotka ruuvataan kiinni verhousrimoihin (B).

02
Kiinnitä osat toisiinsa 2 Vaihe

Kun moduulit ovat valmiit, ne kannattaa käsitellä peittävällä puunsuoja-aineella - varsinkin jos et käytä painekyllästettyä puuta tai muita säänkestäviä materiaaleja.

Lopuksi kaikki moduulit yhdistetään reunasaranoilla.

Ennen kuin siirryt ala- ja ylälautoihin, on suositeltavaa tarkistaa penkin ristimitat. Näin varmistetaan, että penkistä tulee suora.

1

Moduulit asetetaan peräkkäin ja yhdistetään reunasaranoilla. Saranoiden on oltava säänkestäviä, ja ne asennetaan 4 x 20 millin ruuveilla.

2

Pystytä penkki ja kiinnitä viimeinen sarana. Voit tarkistaa penkin seinämien oikean kulman tekemällä ristimittauksen. Mittaa viistosti kummastakin kärjestä vastakkaisen puolen kärkeen (ks. kuva). Kun nämä kolme ristimittaa ovat samat, penkki on suora.

03
Kohopenkin viimeistely 8 Vaihe

Ylälaudan tehtävänä on lisätä säänkestävyyttä. Samalla sen on kestettävä istumista ja nojaamista kukkapenkin istutustöissä.

Laudan koon on siksi oltava vähintään 21 x 95 mm. Lauta on helpointa katkaista katkaisu-/jiirisahalla ja kiinnittää ylhäältäpäin 4,5 x 60 millin ruuveilla.

Myös kulmiin tulevat ja penkin kauniisti viimeistelevät rimat halkaistaan ja katkaistaan.

1

Asenna ylälauta (D). Yläosa viimeistellään 21 x 95 mm laudoilla. Ne yhdistetään jiirikulmilla. Kuusikulmaisen penkin lautojen päät tulee olla 30 asteen kulmassa, ja kolmionmuotoisessa 60 asteen kulmassa. Jos penkki on neliömäinen, kulman on oltava 45 astetta.

2

Rakenna tukeva pohja. Pohja koostuu 21 x 95 millin laudasta (F), joka ruuvataan kiinni alarimaan (C). Laudan viistot leikkaukset mukautetaan penkin muotoon.

3

Kulmat (E) viimeistellään halkaistuilla rimoilla. Viimeistelyn kulmat määräytyvät penkin muodon mukaan. Kiinnitä ne vain kahdella ruuvilla. Näin ne voidaan purkaa nopeasti, jos penkki halutaan taittaa kokoon.

4

Suojaa puu kiinnittämällä suojakangas sisäpuolelle. Kankaana voi käyttää pressua tai vahvaa muovikangasta.

5

Valmista! Nyt on aika lisätä multaa kohopenkkiin ennen kasvien istuttamista. Jos kohopenkki sijoitetaan tasaiselle alustalle, kuten terassille, voit asentaa pyörät kunkin jalan alle penkin siirtämisen helpottamiseksi.

Ylälaudan kulma

Kun penkin muotoa muutetaan, myös ylälaudan (D) kulma muuttuu. Kulma on helpoin tehdä katkaisu-/jiirisahalla.

Kolmionmuotoisen kohopenkin päädyt sahataan 60 asteen kulmassa.

Neliöpenkissä kulma on kohtisuora, joten päät leikataan 45 asteen kulmassa.

Kuusikulmaisessa penkissä ylälautojen leikkauskulmat ovat 30 astetta.

Materiaalit

Yhteen moduuliin: 20 x 45 mm rimaa:

  • 2 jalkaa (A) à 70 cm
  • 5 verhousrimaa (B) à 60 cm
  • 2 rimaa (C) à 51 cm

Öljyllä kovetettua masoniittia (4 mm):

  • 1 levy (F), 30,5 x 51 mm

Lisäksi:

  • Ylälauta (D) 21 x 95 mm kyllästetystä laudasta: 3 kpl à 78 cm kolmiopenkkiin, 4 kpl à 71 cm neliöpenkkiin ja 6 kpl à 66 cm kuusikulmaiseen penkkiin
  • Pohjalauta (F) 21 x 95 mm kyllästetystä laudasta: noin 2 metriä kolmiopenkkiin, noin 3,5 metriä neliöpenkkiin ja noin 10 metriä kuusikulmaiseen penkkiin
  • 48 x 48 mm kulmalistoja (E) à 30,5 cm
  • 4 x 20 mm, 4 x 40 mm ja 4,5 x 60 mm ruuveja
  • 50 x 40 mm reunasaranoita
  • Muovikangasta ja mahdollisesti puunsuoja-ainetta

Vie aikaa

10-15 tuntia.

Hinta

Noin 35 euroa moduulia kohden.

Vaikeusaste

Tämä projekti on nopea ja helppo toteuttaa.

Piirustus

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Stoppari katkaisusirkkelille

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko