Tukeva istutuslaatikko puusta

Jos haluat rakentaa kestävän istutuslaatikon puusta, tässä on hyvä vaihtoehto. Se on tehty muottivanerista ja jäykistetty kestopuulla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
120 euroa

Johdanto

Tee itse istutuslaatikon etanareuna

Perinteinen istutuslaatikko nostaa yrtit mukavalle työskentelykorkeudelle, mutta tästä istutuslaatikosta on paljon muuhunkin. Sen vinojen reunojen vieressä on helppo seistä, ja istutuslaatikon etanareuna pitää tappajaetanat kaukana kasveista.

Helppo työskennellä

Istutuslaatikon etanareuna toimii tehokkaimmin, jos se kiinnitetään vinoihin reunoihin. Vinojen reunojen vieressä on myös hyvä työskennellä. Istutuslaatikko on lisäksi helppo rakentaa.

Säästä selkääsi

Vinojen reunojen idea on sama kuin keittiön alakaappien sokkeleissa. Pääset lähelle työskentelypaikkaa ja voit tukea toisen polvesi istutuslaatikkoon, kun kumarrut lähemmäs. Tämän 120 senttiä leveän penkin keskikohtaa voi kuopsuttaa saamatta selkäänsä kipeäksi.

Valitse oikeat materiaalit

Tässä istutuslaatikossa kasvatetaan yrttejä. Jos kasvatat istutuslaatikossa vihanneksia tai hedelmiä, vältä painakyllästettyä puuta. Voit rakentaa istutuslaatikon etanareunan myös tuijasta, valeakaasiasta tai lehtikuusesta.

Tuplaetanareuna

Istutuslaatikon etanareunan toimintaperiaate on yksinkertainen. Penkin muottivanerista tehdyt, 240 senttiä pitkät reunat pitää joka tapauksessa tukea, jotta ne eivät taivu mullan painosta. Viistosti halkaistut tukirimat muodostavat terävän reunuksen, jonka yli etanat eivät pääse. Jos yksi etana sattuu pääsemään esteen yli, seuraava este odottaa heti vieressä.

Koko istutuslaatikko rakennetaan yhdestä muottivanerista ja lankuista. Laatikko asetetaan maahan, vuorataan tarvittaessa kuitukankaalla ja täytetään kasveille sopivalla maalla.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Varaslähtö kasvukauteen

Täydelliset rakennusohjeet

Artikkelissa kerrotaan täydelliset istutuslaatikon ja etanareunan rakennusohjeet.

Ohjeet

01
Levyjen leikkaus 3 Vaihe

1

Vanerilevystä sahataan neljä sivua (A ja B). Työ sujuu helpommin, kun levyn asettaa kahden ylijäämälaudan päälle, jottei vahingossa sahaa pukkeihin. Aseta sahan-terä 5-7 mm levyn paksuutta syvempään asentoon ja ja sahaa levy kerralla.

2

Merkitse 15°:n kulma levyn toiseen päähän (B). Kun olet sahannut päädyn käsisahalla tai kiskolla varustetulla pyörösahalla, voit merkitä kolme muuta sivua käyttämällä sahaamaasi levypalaa mallina.

3

Me asetimme levyn karhean pinnan ulospäin ja sileän pinnan multaa vasten, mutta voit valita myös toisin. Kummatkin puolet ovat yhtä vahvoja. Kynämerkintöjä on helpompi tehdä karheaan pintaan.

02
Laatikon valmistus 5 Vaihe

1

Kulmatolpat (C) sahataan 43 cm pitkiksi. Kulmatolpat sahataan katkaisu-/ jiirisahalla 15 asteen viistokulmaan ja kaltevuuteen. Pitkien sivujen neljä keskitolppaa (D) sahataan vain yhteen suuntaan viistoiksi.

2

Päätylevyt (B) kiinnitetään kulma-tolppiin (C). Esiporaa ja upota ruuvit, muussa tapauksessa ruuvien kannat eivät uppoa kovaan levyyn. Kiinnitämme viisi 5 x 50 mm:n ruostumatonta ruuvia limittäin jokaisen päätylevyn reunaan.

3

Muottivanerin reunat sinetöidään maalilla ennen kuin laatikko kootaan, jotta päätyjen viistopinnoista ei imeydy kosteutta levyn sisään.

4

Pitkät sivut (A) kiinnitetään myös kulmatolppiin. Asetimme laatikon nurin pukkien päälle. Levensimme pukkeja ruuvaamalla niiden päälle laudat, joiden päälle mahtuu 120 cm leveä laatikko.

5

Keskitolpat (D) kiinnitetään noin 80 cm:n päähän kulmista. Ne kiinnite-tään puristimilla ennen ruuvien esiporaus-ta ja tolppien kiinnittämistä. Poikkilaudat (E ja F) kiinnitetään tolppiin niin, että sivu-jen väliin jää 120 cm (päätylevyjen koko).

03
Etanoiden ehkäisy 7 Vaihe

Lopuksi laatikon pitkien sivujen ulko-pintaan kiinnitetään listat (G ja H). Listat toimivat etanoille ylitsepääse-mättöminä kulkuesteinä, mutta tämä on itse asiassa vain yksi listojen käytön myötä syntyvä lisäetu.

Ratkaisu on nimittäin aivan yhtä yksinkertainen toteuttaa kuin se on tehokas ja huomaamaton. Painekylläste-tyt soirot halkaistaan pituussuunnassa 60°:n asteen kulmassa. Voit sahata soi-rot pyörösahalla, johon on kiinnitetty sivuohjain. Voit myös halutessasi pyytää puutavaraliikettä sahaamaan soirot valmiiksi jo liikkeessä.

1

Soirot sahataan kahteen saman-kokoiseen osaan 60°:n kulmassa. Sahaus sujuu helpommin, jos soirot on sijoitettu ylijäämälaudan päälle, jotta voit jatkaa sahausta yli pukin. Uudet viistopinnat höylätään sileiksi.

Viistokulma merkitään lan-kun keskikoh-dasta. Koesahaa, jotta osista tulee yhtä suuret.

2

Etanoiden esteet kootaan jiiriin, ja viiltoa on hankala saada oikeaan kulmaan. Katkaisu-/jiirisaha asetetaan pystysuunnassa 15°:n kulmaan ja vaaka-suunnassa 44°:seen. Kokeile pari kertaa ennen kuin sahaat listat pituuteen.

3

Ylimmät etanaesteet (G ja H) kiinnitetään levyn läpi tolppiin 6 x 100 mm:n ruuveilla. Sen jälkeen ruuva-taan levyistä listoihin 5 x 50 mm:n ruuvilla. Ne on kiinnitettävä hyvin, sillä ne jäykistä-vät reunoja mullan luomaa painetta varten.

4

Alempi etanaeste kiinnitetään 12 cm:n päähän ylemmästä listasta. Helpottaaksemme alalistan asennusta tarkasti oikealle korkeudelle sahasimme kolme 12 cm:n pituista välipalikkaa.

5

Koko alareuna sinetöidään, kun laatikko on koottu ja varustettu listoilla. Myös kulma- ja keskitolppien päädyt sine-töidään maalilla. Kosteus imeytyy puun päädystä puun sisään huomattavasti helpommin kuin puun sivuista.

6

Vie laatikko puutarhaan ja upota se maahan kahden alimman poikkilaudan (F) tasoon. Nosta tai kippaa se paikalleen.

VINKKI: Jos pihalla kasvaa vuohenputkia tai nokkosia, maa kannattaa kattaa kuitu-kankaalla tai vuorata laatikko sillä.

7

Laatikko täytetään puolilleen puutarhan aineksella. Päälle laitetaan tuoretta, laatikkoon istutettaville kasveille sopivaa multaa.

Tuki poistetaan vasta, kun laatikko on puoliksi täytetty. Se riittää pitämään kulmat suorassa.

Materiaalit

15 mm muottivaneria:
• 1 levy, 125 x 250 cm, josta työstetään
2 pitkää sivua (A) ja 2 lyhyttä sivua (B)

75 x 75 mm painekyll. mäntyä:
• 4 kulmatolppaa (C) á 43 cm
• 4 keskitolppaa (D) á 51 cm
– kaikki tolpat sahataan viistoon

19 x 100 mm painekyll. mäntyä:
• 2 pitkää poikkilautaa (E) á 110 cm
• 2 lyhyttä poikkilautaa (F) á 100 cm

45 x 120 mm painekyll. mäntyä, joka
halkaistaan pitkittäin 60º:n kulmassa:

• 4 pitkää sivulistaa (G) á noin 250 cm
• 4 lyhyttä sivulistaa (H) á noin 120 cm

Lisäksi:
• 5 x 50 mm ruostumatt. ruuveja, 100 kpl
• 6 x 100 mm ruostumatt. ruuveja, 24 kpl
• Maalia reunojen sinetöintiin

Vie aikaa

1-2 päivää

Hinta

Noin 120 € + multa ja mahdollinen kuitukangas

Vaikeusaste

Tämä projekti ei vaadi erityiskokemusta. Voit helpottaa työtä sahautta-malla levyt ja puutavaran jo valmiiksi mittaan.

Piirustus

Levyistä tehty kukkapeti

Kukkalaatikko on tehty vakiomittaisista muottivanerile-vyistä. Tolpat, poikkilaudat ja laatikon ulkosivujen listat jäykistävät laatikon rakennetta, jotta se kestää maa-aineksen paineen. Listat estävät myös etanoita kiipeämästä laatikkoon.

Vanerilevyt leikataan oheisen piirus-tuksen mukaan. Jos et omista pyörö-sahaa (ja mielellään ohjauskiskoa), voit sahauttaa levyt jo liikkeessä. Sahasimme muut levyt sitä mukaa kuin tarvitsimme niitä. Viistoon sahatut ja asetettavat levyt on helpoin mitata ja merkitä paikan päällä.

Levyistä tehty kukkapeti

Tuplasti etanaesteitä

Etana-aidan vapaa korkeus on yleensä 10 cm ja siinä on 6 cm leveä alusta, jol-loin sivukaltevuus on 55°. Eli halkai-semme 45 x 120 mm:n soirot 60°:n kulmaan ja käytäm-me kahta puolikasta jäykisteinä 15°:n asteen kaltevuus-kulmaan asenne-tuissa sivuissa.

Tuplasti etanaesteitä

Video

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Istutuslaatikko