Kätevä aita ja kohopenkit

Aita on ensimmäinen asia, joka talosta näkyy ulospäin. Näytämme, miten rakennat fiksun aidan ja siihen kuuluvat kohopenkit.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonloppu
Hinta
300 euroa
Kätevä aita ja kohopenkit

Aita ja kohopenkit on rakennettu kätevistä elementeistä.

Johdanto

Joskus on vaikea valita, kannattaako aita rakentaa puusta, teräksestä vai betonista. Liian tiivis aita voi myös varjostaa kasveja. Päätimme lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja rakentaa fiksun aidan ja siihen kuuluvat kohopenkit.

Lue lisää ohjeita kohopenkkien rakentamisesta

Vaikeinta tämän aidan rakentamisessa on pystyttää tolpat suoraan. Loppu on yksinkertaista sahaamista ja ruuvaamista.

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten:

 • pystytät tolpat
 • rakennat kohopenkit
 • säädät aidan korkeutta
 • laudoitat seinät

Ohjeet

01
Näin pystytät tolpat 5 Vaihe

Painekyllästetty mänty eli kestopuu sopii erinomaisesti aidan tolpiksi. Kestopuuta on helppo käyttää, ja se kestää hyvin kosteutta. Tolpat pysyvät suorassa vuodesta toiseen, kun niille kaivetaan maakairalla syvät kuopat ja tolpat valetaan kiinni betoniin.

1

Tee maakairalla kuoppa ensimmäiselle tolpalle. Varmista, että kairan keskipiste on tarkasti oikeassa kohdassa. Maakaira pyörii kevyesti hiekkaisessa maassa, ja irronnut maa on helppo nostaa pois kuopasta yhdellä vedolla.

2

Kaada maakosteaa betonia kuoppaan tolpan juureen. Lisää hieman vettä, jotta betoni kostuu (sen ei tarvitse olla läpimärkää). Jätä betonin pinta noin 20 senttiä maan alapuolelle, jotta päälle mahtuu multaa.

3

Tarkista vatupassilla, että kaikki tolpat ovat suorassa. Tarkista tolppien suoruus myös syvyys­ suunnassa. Jos tolppa on vinossa, väännä se suoraan, ennen kuin betoni kovettuu.

4

Tarkista, että tolpat ovat linjassa. On tärkeää, että kaikki tolpat ovat pystysuorassa ja samassa linjassa. Jos yksi tolpista on esimerkiksi liian lähellä taloa, vuorilaudat eivät asetu siististi tolpan päälle. Jos tolppa on liian kaukana talosta, tolppa painaa vuori­ laudat mutkalle.

Pystytä maahan muutama pieni keppi, viritä niiden välille linjalangat ja pystytä tolpat suoriin riveihin. Tarkista sen jälkeen vatupassilla, että tolpat ovat pystysuorassa molemmissa suunnissa. Kun tolpat ovat suorassa, kaada kuoppiin betonia ja vettä.

5

Säädä korkeus vasta lopuksi. Kun tolpat on pystytetty, betoni pitää tiivistää, jotta sen sekaan ei jää ilmakuplia. Tavallinen lauta sopii tarkoitukseen loistavasti. Sen jälkeen betonin annetaan kuivua. Tolppien pitää pysyä suorassa betonin kuivumisen ajan. Sen vuoksi tolpat tuetaan väliaikaisesti yläpäästä vaaka­ laudoilla.

02
Rakenna kohopenkit 3 Vaihe

1

Rakentaminen kannattaa aloitta kohopenkeistä, sillä niiden taakse on vaikea päästä, jos aita on laudoitettu. Väliaikaiset vaakatuet saavat olla vielä paikoillaan, jotta tolpat pysyvät suorassa kohonpenkkien rakentamisen ja vuorilautojen asentamisen ajan.

2

Päätä aidan korkeus. Päätä aidan lopullinen korkeus vasta siinä vaiheessa, kun kohopenkit ovat valmiit ja vuorilaudat ovat oikeilla paikoillaan. Jos haluat tehdä aidasta korkeamman kuin suunnittelit, voit kiinnittää tolppiin lisää lautoja.

3

Laudoita päädyt. Viimeisessä työvaiheessa kohopenkin etupuoli ja päädyt peitetään laudoilla. Päätimme vuorata kohopenkin sisäpuolen muovilla ja asentaa penkkien pohjalle 20 senttiä styroksia. Muovi suojaa puuta kosteudelta, ja styroksin ansiosta penkkiin tarvitaan vähem-män maata. Muista porata styroksiin muutama reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan maahan.

Materiaalit

100x100 mm kestopuuta:

 • Tolppia (A), 300 cm

19x100 mm kestopuuta:

 • Vuorilautaa (B), 180 cm

28x145 mm kestopuuta:

 • Terassilautaa (C), 300 cm (EDIT 31.5.2021): Korjattu lautojen leveyttä liitteenä olevaan lehtijuttuun verrattuna)

Lisäksi:

 • Ruostumattomia A4-ruuveja
 • Kuivabetonia
 • Styroksia, 200 mm paksua
 • Muovia kohopenkkien sisälle

Erikoistyökalut

 • Maakaira
 • Linjalankaa

Hinta

Noin 300 euroa/kaksi elementtiä.

Vaikeusaste

Tolppien pystyttäminen on työn vaikein vaihe. Sahaaminen ja ruuvaaminen on helppoa.

Via aikaa

Kahden elementin rakentaminen kestää suunnilleen viikonlopun.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

3D-malli

Aita ja kohopenkki

Aita ulkopuolella, kohopenkki sisäpuolella

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tolppien pystytys

Aita tuetaan valamalla tolpat maahan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Suojaa sateelta

Ylin peitelauta (ja tolpan yläpää) asennetaan vinoon.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kolmiot vakauttavat

Pienet kolmionmuotoiset kapulat vakauttavat rakenteen tolppien ja lautojen liitoskohdassa.

Avaa 3D-malli

Video

TEKNIIKAT: Tolpat suoraan riviin

Linjalanka auttaa saamaan ne suoraan linjaan

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Aita