Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin rakennat upeat ja halvat istutuslaatikot

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Istutuslaatikko on oivallinen lisä puutarhaan, jos haluat kasvattaa vihanneksia mutta et jaksa kitkeä rikkaruohoja. Upeiden ja halpojen istutuslaatikoiden rakentaminen on edullista, eikä niiden rakentaminen vie kuin yhden päivän.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
120 euroa

Johdanto

Vihannesten nostaminen omasta puutarhasta on erittäin palkitsevaa. Kasvimaan hoitaminen on kuitenkin kovaa työtä, jossa pitää kumarrella alituiseen rikkaruohojen ja etanoiden perässä.

Rakenna halvat istutuslaatikot

Istutuslaatikko on fiksu ratkaisu, sillä se nostaa kasvimaan mukavalle työskentelykorkeudelle. Voit rakentaa yhdessä lauantaissa siistit ja halvat istuutuslaatikot, jotka toimivat kasvimaana vuosia.

Mitoita istutuslaatikot tilan mukaan

Voit päättää itse, kuinka isot istutuslaatikot rakennat. Metrin levyinen ja kaksi metriä pitkä istutuslaatikko maksaa alle 100 euroa. Istutuslaatikot kannattaa yleensä rakentaa sen verran kapeiksi, että niiden keskelle on helppo yltää molemmilta puolilta.

Rakenna halvat istutuslaatikot, mutta käytä hyviä materiaaleja

Voit käyttää terassin rakentamisesta jääneet laudat istutuslaatiikoiden rakentamiseen. Lehtikuusesta tehdyt tolpat ja laudat sopivat halpojen istutuslaatiikoiden rakentamiseen.

Istutuslaatikon maan pitää pysyä kosteana

Käytä oikeanlaista maata, jotta saat istutuskaatikostasi irti mahdollisimman paljon. Suosittelemme, että sekoitat mullan sekaan kasvuturvetta, jotta kasvisi saavat parhaat kasvuolosuhteet.

Halvat istutuslaatikot eri tavoilla

Halvat ja siistit istutuslaatikot voi tehdä lukemattomin eri tavoin. Voit päättää itse istutuslaatikon koon, korkeuden ja värin. Voit rakentaa myös siirrettävän istutuslaatikon kiinnittämällä sen alle pyörät.

Täydelliset ohjeet halvan istutuslaatikon rakentamiseen

Istutuslaatikko on loistava lisä jokaiselle pihalle ja sopiva projekti jokaiselle tee se itse -rakentajalle. Voit rakentaa itsellesi halvan ja siistin istutuslaatikon Tee Itsen vaihe vaiheelta etenevien ohjeiden avulla. Istutuslaatikon rakentaminen ja täyttäminen kestää vain päivän, jos öljyämistä ei oteta huomioon. Työn iloa!

TOIMITUS SUOSITTELEE: Löydät täältä kaikkien istutuslaatiikoiden rakennusohjeet, jotka Tee Itse on rakentanut vuosien varrella. Katso kaikki Tee Itsen istutuslaatiikot.

Ohjeet

Mittaa ja sahaa

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Ennen kuin teet merkintöjä, käy puutavarasi läpi, jotta voit hyödyntää sen mahdollisimman tarkkaan. Lautoja tarvitaan neljän kerroksen korkeudelta. Tarkista myös, voitko sahata laudat niin, että vältät oksia ja vaurioituneita kohtia.

2

Kaikki päädyt sahataan 90° kulmaan. Jopa uudet laudat ovat usein päistään vinoja. Kannattaa siis sahata kaikki laudat aluksi päistään tarkasti suoraan kulmaan. Voit sahata käsin, mutta katkaisu/ jiirisahalla työ sujuu nopeammin.

3

Sahaa kaikki tolpat mittaan. On tärkeää, että tolppien yläpäät ovat siistejä, sillä ne jäävät näkyviin. Monissa tolpissa on usein lisäksi joitakin halkeamia pituuspinnoilla. Yritä välttää näitä, kun tarkastelet tolppia sahausta varten.

Kokoa kaikki osat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Istutuslaatikko kootaan tavallisen laati-kon tapaan aloittamalla yläkulmista. Kaikissa kulmissa on tärkeää saada laudat ja tolpat toisiinsa nähden suoraan kulmaan. Tämä on helpompaa, jos kokoaa laatikot tasaisella alustalla.

Aseta sivut (A) ja päädyt (B) limittäin sijoittamalla lautojen päät toistensa yli vuorotellen. Ole tarkkana, että saat laudat tiiviisti yhteen. Tämä onnistuu par-haiten kiinnittämällä ne puristimilla.

Lopuksi kahden keskimmäisen palkin väliin asennetaan jäykistävä poikkilauta (C). Tämä estää sivuihin kohdistuvaa maapainetta vetämästä laatikkoa vinoksi.

1

Tarkista puutavara, ennen kuin ryhdyt rakentamaan. Kun laudat on asennettu toistensa päälle, voit nähdä selvästi, ovatko kaikki sahaukset suora-kulmaisia. Tolpista vain ylöspäin jäävän päädyn tulee olla siisti ja suorakulmainen.

2

Aloita aina esiporaamalla reiät. Tee näin, vaikka käyttäisit itsesenkkaavia terassiruuveja. Ruuvit sijoittuvat monissa kohdissa tiiviisti reunan lähelle ja voivat halkaista laudan.

3

Nyt voit ryhtyä yhdistämään osia kulmista. Aloita ylhäältä ylimmällä päätylaudalla (B). Ruuvit sijoitetaan limittäin ja pareittain, jotta laudat eivät väänny. Asenna kaikki laudat niiden ydinpuoli tolppia vasten (D).

4

Laudat kiinnitetään tolppiin limittäin. Tällöin lautojen päädyt tulevat toistensa yli vuorotellen tolpan molemmin puolin. Huomaa, että kuvassa laatikko on käännetty niin, että sen yläreuna on pöytälevyä vasten.

5

Rakenna kerros kerrallaan. On tärkeää, että laudat tulevat tiiviisti yhteen. Käytä ruuvipuristinta lautojen kiinnittämiseen, kun työstät kerroksia.

6

Kun kaikki laudat ovat paikoillaan, kiinnitä keskitolpat (D). Laatikkoon tulee paljon maa-ainesta, ja sivujen paine vaatii tolpan metrin välein -vaikka tekisit laatikosta matalamman. Pidä lautoja yhdessä ruuvipuristimilla.

7

Hio reunat, jotta ne eivät ole terävät. Jos puutavara on jo käsitelty pellavaöljyllä, käsittele myös nyt hiomasi kohdat sillä.

8

Jotta laatikosta tulisi vakaa, siihen kiinnitetään poikkilauta (C). Se sijoitetaan noin puolen laatikon korkeudelle keskitolppien väliin.

Verhoile sisäpinta

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Nyt istutuslaatikko sijoitetaan hyvälle paikalle puutarhaan. Sijainnin tulee tietysti olla tarpeeksi aurinkoinen, ja lisäksi laa-tikolle on päästävä helposti sen molem-milta puolilta. Poista mahdolliset alustan epätasaisuudet ja aseta laatikko suo-raan maapinnalle.

Leikkaa polystyreenilevyt (E ja F) veit-sellä ja asenna ne laatikkoon tolppien väliin. Me käytämme 10 mm paksuja levyjä, mutta voit käyttää jopa 20 mm:n levyjä. Tämän jälkeen laatikkoon kiinni-tetään kuitukangas. Sen vuotia limite-tään 5 cm. Varmista, että kangas asettuu hyvin myös kulmiin, jotta se ei repeydy, kun laatikko täytetään mullalla.

1

Leikkaa polystyreenilevyt (E ja F). Leikkaa levyt terävällä veitsellä 40 cm korkeiksi, jotta ne jäävät 10 cm laatikon yläreunan alapuolelle.

2

Asenna levyt jokaiseen kenttään. Leikkaa levyt pituuteen ja paina ne paikoilleen tolppien väliin. Lisäksi levyihin on leikattava tila poikkilaudalle (C).

3

Verhoile laatikko sisäpuolelta kuitukankaalla. Aloita kulmasta ja taita kangas tolpan ympärille. Kiinnitä kangas hakasnaulaimella suoraan polystyreenilevyihin noin 5 cm laatikon yläreunan alapuolelta.

4

Oikaise kuitukangasta kulmissa multamaan avulla niin, että kangas asettuu tiiviisti tolppien ympärille. Näin vältyt siltä, että kangas irtoaa reunoilta, kun laatikko täytetään mullalla.

5

Nyt voit täyttää istutuslaatikon mullalla. Istutuslaatikon maa-aineksen on hyvä olla hieman ilmavaa, joten sekoitamme hiukan spagnumia tavalliseen puutarhamultaan.

Materiaalit

32 x 125 mm terassilautoja:
• 8 sivua (A) á 200 cm
• 8 päätyä (B) á 100 cm
• 1 poikkijäykistäjä (C), 97 cm

75 x 75 mm tolppia:
• 6 tolppaa (D) á 50 cm

10 mm polystyreenilevyjä:
• 2 levyä á 40 x 82,8 cm (E)
• 4 levyä á 40 x 87,65 cm (F)

Lisäksi:
• Ruostumatt. terassiruuveja, 4,5 x 75 mm
• Kuitukangas, noin 1 x 6,5 m
• 1 kuutiometri lannoitettua maa-ainesta

Vie aikaa

Kokoaminen ja täyttäminen vie noin päivän. Lisäksi aikaa menee öljyämiseen.

Hinta

Jos ostat kaikki tarvikkeet, laatikko maksaa noin 120 €.

Vaikeusaste

Kun olet saanut puutavaran sahattua mittaan, istuutuslaatikko on helppo rakentaa.

Piirustus

Istutuslaatikko tehdään terassi-hankkeesta ylijääneistä materiaa-leista, ja tällöin 1 x 2 metrin koko on hyvä. Rakenne on toteutettu neljänä lautakerroksena, jotka on kiinnitetty limittäen kulmatolppiin. Laatikkoa on vankistettu keskeltä poikkilaudalla ja eristetty polysty-reenilevyillä ja kuitukankaalla.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Eristetty kohopenkki

Polystyreenilevyt estävät vihannesten ja kukkien jäätymisen.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Limittyvät nurkat

Läheltä katsottuna näkyy, että laudat limittyvät nurkissa.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta näet 3D-malli

Keskeltä jäykistetty

Keskimmäinen lauta jäykistää reunat ja estää niitä taipumasta ulospäin.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Näin rakennat upeat ja halvat istutuslaatikot
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin