Kipsilevykatto

Kipsilevykatto on tyylikäs ja halpa rakentaa. Pääset hyvään alkuun näiden sivujen ohjeilla ja neuvoilla.

Kipsilevykatto ja kipsilevyjen asentaminen kattoon

Kipsilevyt ovat hyvä valinta alaslasketun katon rakentamiseen. Kattokipsilevyt viimeistelevät alaslasketun katon siististi. Voit rakentaa kipsilevykaton itse oikeiden työkalujen avulla. Huolellinen mittaaminen on tärkeintä kipsilevykaton tekemisessä.

Alaslaskettu kipsilevykatto vaimentaa melua

Alaslaskettu kipsilevykatto parantaa huoneen akustiikkaa ja vaimentaa yläkerrasta kantautuvaa melua. Kipsilevykatto voi jopa pelastaa henkiä, sillä se rajoittaa tulipalon leviämistä.

Kipsilevykaton rakentaminen

Kipsilevyjen asentaminen on ylivoimaisesti helpoin tapa rakentaa siisti alaslaskettu katto. Kipsilevyjen alle pitää yleensä asentaa höyrynsulkumuovi tai -paperi, ellei katossa ole höyrynsulkua. Höyrynsulun tarkoitus on estää kosteuden siirtyminen rakenteisiin.

Kipsilevyjen asentaminen kattoon

Kipsilevyjen asentaminen kattoon ei ole kovin helppoa. Nykyaikaiset työkalut ja materiaalit ovat kuitenkin niin hyviä, että kipsilevykaton voi rakentaa itse. Levynostimesta on lähes korvaamatonta apua kipsilevykaton rakentamisessa. Niitä voi vuokrata konevuokraamoista ja rautakaupoista. Voit käyttää myös itse tehtyä levytukea. Katso tästä jutusta, miten teet levytuen: Levynostin vain 20 eurolla

Harkitse lisäksi, tarvitsetko työhön nauharuuvinvääntimen. Nauharuuvinväännin on erikoistyökalu, joka helpottaa ja nopeuttaa kipsilevyjen asentamista selvästi. Jos käytät tavallisia irtoruuveja, osta kärjenpidin, jossa on syvyysrajoitin.

Kipsilevykaton koolaus

Kipsilevyt kiinnitetään yleensä puukoolauksiin. Koolauslaudat kiinnitetään kattoon 400 millin välein. Alaslasketun kipsilevykaton rakentamisen yhteydessä on helppo uusia huoneen sähköjohdot ja asentaa ne kipsilevyjen alle. Suunnittele sähköasennukset huolellisesti sähköasentajan kanssa.

Kattokipsilevyt

Kaupoissa on tavallisten kipsilevyjen lisäksi kattoon tarkoitettuja erikoiskipsilevyjä, joiden päissä on samanlaiset reunaohennukset kuin pitkillä sivuilla. Levyt helpottavat työtä selvästi, sillä niiden päitä ei tarvitse veistää viistoiksi mattoveitsellä. Kattokipsilevyjen reunaohennukset ovat tavallista syvempiä, joten niissä on reilusti tilaa vahvikenauhalle.

LUE LISÄÄ: Kipsilevyt: Näin tasoitat saumat

Kipsilevykaton hinta

Kipsilevykaton hinta riippuu monesta eri asiasta. Alaslasketun kipsilevykaton rakentaminen tulee hieman kalliimmaksi, sillä koolaukset lisäävät katon hintaa. Myös mahdolliset sähköasennukset lisäävät kuluja. Pelkkä levyjen asentaminen, tasoittaminen ja maalaaminen maksaa noin 30 euroa neliömetriä kohti.