Opas: Kaikki, mitä sinun tulee tietää höyrysulusta

Höyrysulku suojaa taloa kosteudelta, homeelta ja lahoamiselta. Se myös pitää talon lämpimänä. Tarkista höyrysulku ja lue myös, miksi se on niin tärkeä!

Nelihenkinen perhe tuottaa 10–15 litraa vesihöyryä vuorokaudessa. Jotta kosteus ei vahingoittaisi kodin rakenteita, kaikissa taloissa on oltava höyrynsulku.

Voi olla vaikea ymmärtää, mikä höyrynsulku oikeastaan on, miten se toimii ja milloin sitä käytetään.

Siksi annamme sinulle vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin höyrynsulusta.

Usein kysyttyä höyrynsulusta

Tässä on yhteenveto tyypillisistä höyrynsulkua koskevista kysymyksistä. Klikkaa kysymystä, jos haluat nähdä vastauksen heti.

Mikä höyrynsulku on?

Höyrynsulku on muovista tai paperista tehty tiivis, vesihöyryä läpäisemätön kerros.

Höyrynsulun tarkoitus on varmistaa, ettei talossa oleva kostea ja lämmin ilma tunkeudu katon ja seinien rakenteisiin. Rakenteisiin pääsevä lämmin ilma jäähtyy, ja kosteus tiivistyy vesipisaroiksi kylmille pinnoille. Kostea puu muodostaa hyvän kasvualustan home- ja lahottajasienille, jotka voivat pilata talon kantavat rakenteet.

Höyrynsulkua asetetaan vain yksi kerros, ja se sijoitetaan eristeiden lämpimälle puolelle eli talon sisäpuolelle. Höyrynsulku kannattaa sijoittaa kolmanneksen verran seinän sisään lämpimälle puolelle, jotta siihen ei tulisi reikää joka kerta, kun seinään hakataan naula. Tämä koskee sekä uutta taloa että vanhan talon lisäeristämistä.

LUE LISÄÄ: Mihin väliin höyrynsulku kuuluu?

Miten höyrynsulku toimii?

Kun koti lämpenee, sisäilmasta tulee myös lämmintä ja se sisältää kosteutta. Kun asunnon lämmin ilma kohtaa kylmän ilman tai kylmät pinnat, kosteutta tiivistyy esimerkiksi ikkunoihin ja ulkoseiniin.

LUE LISÄÄ: 4 niksillä eroon höyrystä

Asunnon eristyksen lämpimälle puolelle sijoitettava höyrynsulku estää lämmintä ja kosteaa sisäilmaa tunkeutumasta eristemateriaaleihin ja rakenteisiin.

Mitä höyrynsulku tekee ja milloin sitä on käytettävä?

Höyrynsulku suojaa talon rakenteita kosteudelta, homeelta ja lahoamiselta. Lisäksi höyrynsulku pitää lämpimän ilman sisällä asunnossa.

”Vanhaan aikaan” eristämättömät seinät imivät osan huonekosteudesta, ja väljät ovet ja ikkunat huolehtivat ”luonnollisesta ilmanvaihdosta”. Kun taloja ryhdyttiin eristämään ja ikkunoita ja ovia tiivistämään, vaadittiin, että orgaaniset osat kuten puuta sisältävät rakenteet ovat tiiviitä, sillä lämmin huoneilma vuotaa höyrynsuluttomien rakenteiden eristeisiin.

Talvella kostea huoneilma kondensoituu (tiivistyy) ulospäin eristeeseen, kun se jäähtyy. Sama ilmiö tapahtuu kylmässä kylpyhuoneessa suihkun jälkeen: peilin pintaan muodostuu kastetta. Tuloksena on, että kosteus kasautuu seinään. Eristeiden eristyskyky heikkenee ja sienien muodostumisriski kasvaa.

Höyrynsulkua tarvitaan, koska sisäilmaan erittyy paljon kosteutta.

  1. Suihku tuottaa paljon vesihöyryä.
  2. Pyykkien kuivattaminen kostuttaa sisäilmaa.
  3. Hikoilu ja hengittäminen lisäävät sisäilman kosteutta.
  4. Hyvä liesituuletin pitää sisäilman raikkaana ja johtaa kosteuden talon ulkopuolelle.

Mitä erilaisia höyrynsulkuja on olemassa?

On olemassa erilaisia tuotteita, jotka estävät höyryn kulkeutumista rakenteisiin, mutta yhteistä niille on, että tiiviys mitataan Z-arvolla. Mitä suurempi höyrynsulun Z-arvo on, sitä tiiviimpi se on.

  • Muovinen höyrynsulku
    Yleisin höyrynsulkutyyppi on PE-muovi. Sitä on saatavana eri paksuisina, ja mitä paksumpaa höyrynsulkumuovi on, sitä parempi sen Z-arvo on.
    Käytämme yleensä muovista höyrynsulkua, jonka paksuus on 0,2 milliä. Jos haluat vahvemman muovisen höyrynsulun, saatavana on vahvistettuja höyrynsulkuja.

  • Bitumipohjainen höyrynsulku
    Bitumipohjaiset materiaalit, kuten kattohuopa, voivat toimia myös höyrynsulkuina. Niitä voi kuitenkin lisätä vain kiinteille alustoille, kuten lautakattoihin. Jos käytät kattohuopaa höyrynsulkuna kiinteillä alustoilla, kaikki liitokset on joko hitsattava tai liimattava yhteen. Menetelmä ei ole aivan helppo, koska kaikkien liitosten tiivistäminen on hankalaa.

  • Kosteussulku
    Muovikangas, jonka tarkoituksena on estää kosteutta pääsemästä rakenteeseen ulkopuolelta, toimii myös höyrynsulkuna.

  • Höyryjarru
    Toisinaan tilaa ei tarvitse tiivistää kosteudelta täysin. Tällaisiin kohteisiin voi käyttää niin kutsuttuja höyryjarruja. Ne estävät kosteaa sisäilmaa pääsemästä rakenteisiin mutta sallivat kosteuden pääsyn ulkoa sisälle kuivumaan.

Höyrynsulku ja tarvikkeet

Höyrynsulkukalvoja voi ostaa eripituisina rullina rautakaupoista. Hintaluokkia on erilaisia riippuen siitä, minkä paksuuden ja pituuden haluat.

Sinun on ostettava myös höyrynsulun asennuksessa tarvittavat tarvikkeet, kuten höyrynsulkuteippi. Lue lisää höyrynsulusta ja tarvikkeista täältä.

HÖYRYNSULKUMUOVI

Paksua PE-muovia, jonka läpi kosteus ei pääse. Höyrynsulkumuovin ja tiivistysmateriaalien pitää sopia yhteen, joten pyri käyttämään aina saman valmistajan tuotteita.

VAHVISTETTU HÖYRYNSULKUMUOVI

Höyrynsulkumuovin asentaminen voi olla vaikeaa, ja muovi repeää helposti. Vahvistettu höyrynsulkumuovi kestää kovaa vetoa, joten sitä on helpompi käyttää kuin tavallista höyrynsulkumuovia.

DIFFUUSIOAVOIN HÖYRYNSULKU

Käytetään muun muassa kesämökeissä, joissa on vaarana, että kosteus tiivistyy eristeiden väärälle puolelle. Kosteus pääsee liikkumaan hallitusti rakenteen läpi, mikä vähentää kosteusvaurion riskiä.

HÖYRYNSULKUTEIPPI

Kaikki saumat ja limitykset pitää tiivistää huolellisesti teipillä. Erikoisteippi kestää yhtä pitkään kuin höyrynsulkumuovi. Teipit ovat erilevyisiä, ja osa niistä on kaksipuolisia.

LUE LISÄÄ: Tämän takia sinun PITÄÄ käyttää höyrynsulkuteippiä

HÖYRYNSULKULIIMA

Teippi ei tartu kunnolla kiinni kaikkeen. Höyrynsulkumuovi pitää kiinnittää tiileen, rappaukseen ja puuhun liimalla. Valitse höyrynsulkuliima sen mukaan, millaisessa lämpötilassa sitä on tarkoitus käyttää.

BUTYYLITEIPPI

Jos höyrynsulkumuoviin tulee reikä, se kannattaa tiivistää butyyliteipillä. Se on tervamaista massaa, joka ei kuivu ikinä kokonaan. Butyyliteippiä on helppo muotoilla. Osa teipeistä on kaksipuolisia.

HÖYRYSULKUKAULUS

Ilmastointiputkien ja sähköjohtojen reunat tiivistetään läpivientikauluksilla. Kauluksen kumimainen reuna puristuu läpiviennin ympärille niin tiukasti, ettei sisäreunaa tarvitse teipata kiinni putkeen.

Minne höyrynsulku asennetaan?

Jos käytetään vain yhtä höyrynsulkua, ja sen tulee AINA olla eristeen lämpimällä puolella eli mahdollisimman lähellä talon sisäpuolta. ÄLÄ KOSKAAN käytä sitä eristeen ulkopintaan!

Höyrynsulku kannattaa sijoittaa kolmanneksen verran seinän sisään lämpimälle puolelle, jotta siihen ei tulisi reikää joka kerta, kun seinään hakataan naula. Tämä koskee sekä uutta taloa että vanhan talon lisäeristämistä.

Höyrynsulku voidaan kuitenkin asentaa neljänneksen verran eristeen sisään. Jos asennat esimerkiksi 200 millin eristyksen seinään, voit sijoittaa höyrynsulun niin, että eristyksestä on 150 mm ulkopuolella kylmää kohti, minkä jälkeen tulee höyrynsulku ja lopuksi loput 50 milliä eristyksestä sisäseinää kohti.
Näin vältyt tekemästä reikiä höyrynsulkuun, kun asennat pistorasioita tai ripustat esineitä seinälle nauloilla tai ruuveilla.

Väärin sijoitettu höyrynsulku saattaa aiheuttaa laho- ja sienivaurioita talon kantaviin rakenteisiin, ja vakuutusyhtiöt voivat kieltäytyä korvaamasta niitä.

LUE LISÄÄ: Huono eristys voi pilata talon

Miten höyrynsulku asennetaan?

Asunnon on oltava lähes täysin ilmatiivis. Siksi höyrynsulku on asennettava oikein, ja sen on oltava täysin tiivis. Tämä koskee myös esimerkiksi johtojen ja putkien ympäristöjä.

Jotta höyrynsulku olisi mahdollisimman tiivis, liitoskohdat ja päädyt on liimattava teipillä tai liimalla.

Lisäksi on tärkeää, ettei höyrynsulkua puhkaista asennuksen aikana.

Höyrynsulkumuovin käyttäminen on yleisintä. Kun käytät muovista höyrynsulkua, varmista, että sen limitys on vähintään 15 senttiä. Höyrynsulkua myydään 215 sentin levyisenä juuri siksi, että liitoskohtiin pitäisi pystyä tekemään vähintään 15 sentin levyinen limitys.

Teippaa päällekkäisyydet koko pituudeltaan ja aina tukevaa alustaa vasten.

Muovinen höyrynsulku on helppo niitata puisille seinä- ja kattopinnoille niittipistoolilla. Tiiliseinään kiinnitys tehdään saumauspatruunan höyrynsulkuliimalla. Höyrynsulkuun tulee reikiä, kun se kiinnitetään paikalleen. Siksi on varmistettava, että niittien reiät tiivistetään höyrynsulkuteipillä.

Noudata aina sääntöjä ja määräyksiä höyrynsulkua asentaessa.

LUE LISÄÄ: Tiivis höyrynsulku - 3 vaikeaa paikkaa

Mitä on otettava huomioon höyrynsulkua asennettaessa?

On tärkeää, että tarkistat höyrynsulun asennusohjeet ennen työhön ryhtymistä, sillä vääränlainen asennus voi aiheuttaa vakavia seurauksia asunnolle.

  • Varmista, että höyrynsulku on täysin tiivis myös liitoksissa.
  • Höyrynsulku on sijoitettava eristeen lämpimälle puolelle ja enintään neljänneksen verran eristeen sisään. Huomioi myös, että kylpyhuoneen höyrynsulkua koskevat eri säännöt.
  • Älä tee reikiä höyrynsulkuun. Pienellä reiällä voi olla suuri merkitys, koska kostea ilma löytää tiensä ulos jokaisen reiän kautta. Jos pienestä reiästä pääsee ulos paljon ilmaa, kosteuspitoisuus nousee suureksi juuri siinä kohdassa.
  • Voit ostaa tavanomaisiin putkikokoihin sopivat läpivientikaulukset, jos aiot tehdä reiän esimerkiksi siksi, että kyseessä on tuuletusputki tai kaapeliläpivienti sellaisen seinän tai katon läpi, johon olet höyrynsulkua asentamassa. Näin voit varmistaa täysin tiiviin liitoksen läpiviennin ympärillä.

Mistä voin tietää, onko talossani höyrynsulku?

Höyrynsulkumuovien ja -paperien käyttö alkoi 1960-luvulla ja yleistyi nopeasti. Höyrynsulut olivat usein muovilla vahvistettua tai alumiinipintaista paperia. Myös ennen 1960-lukua rakennetuissa taloissa voi olla höyrynsulku, jos taloa on remontoitu myöhemmin.

Höyrynsulku ei näy päälle päin, joten täyden varmuuden voi saada vain pintoja purkamalla.

Voinko jättää höyrysulun pois?

Joissakin tapauksissa voit jättää höyrysulun asentamatta. Se riippuu osittain siitä, kuinka paksu eristekerros talossasi on.

Kaikissa uusissa taloissa on periaatteessa tiivis höyrysulku. Nykyään myös uudet talot tarkistetaan höyrysulkujen tiiviyden osalta, joten niissäkään ei pääsääntöisesti voi välttyä höyrysuluilta.

Uudet talot eristetään tyypillisesti 3–500 millin eristemateriaaleilla (kuten mineraalivillalla), ja se on ratkaisevaa höyrysulun valinnan kannalta. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jos eristät seinät ja katon yli 200 millin paksuudelta, on käytettävä höyrysulkua.

Lastuvillan kaltaisia eristeitä voidaan kuitenkin käyttää ilman höyrysulkua. Ota aina yhteys rakennusinsinööriin tai muuhun ammattilaiseen ennen höyrysulun poistamista.

Lisää samasta aiheesta Eristys