Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Höyrynsulun perusteet

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

TÄMÄN TAKIA HÖYRYNSULKU ON TÄRKEÄ: Nelihenkisen perheen perusaskareet ja uloshengitys tuottavat talon sisäilmaan 10–15 litraa kosteutta vuorokaudessa. Rakennusalan ammattilaiset suosittelevat taloihin höyrynsulkua. Mutta mitä se oikein tarkoittaa? Jos olet epätietoinen, ei hätää. Höyrynsulun perusteet ovat hukassa monelta muultakin.

Höyrynsulkua: Mikä höyrynsulku on?

Höyrynsulkua tarvitaan, koska sisäilmaan erittyy paljon kosteutta.


1. Suihku tuottaa paljon vesihöyryä.

2. Pyykkien kuivattaminen kostuttaa sisäilmaa.

3. Hikoilu ja hengittäminen lisäävät sisäilman kosteutta.

4. Hyvä liesituuletin pitää sisäilman raikkaana ja johtaa kosteuden talon ulkopuolelle._

Kysymys & vastaus

Klikkaa kysymystä, jos haluat nähdä vastauksen heti.

Mikä höyrynsulku on?

Höyrynsulku on muovista tai paperista tehty tiivis, vesihöyryä läpäisemätön kerros.

Höyrynsulun tarkoitus on varmistaa, ettei talossa oleva kostea ja lämmin ilma tunkeudu katon ja seinien rakenteisiin. Rakenteisiin pääsevä lämmin ilma jäähtyy, ja kosteus tiivistyy vesipisaroiksi kylmille pinnoille. Kostea puu muodostaa hyvän kasvualustan home- ja lahottajasienille, jotka voivat pilata talon kantavat rakenteet.

Höyrynsulkua asetetaan vain yksi kerros, ja se sijoitetaan eristeiden lämpimälle puolelle eli talon sisäpuolelle. Höyrynsulku kannattaa sijoittaa kolmanneksen verran seinän sisään lämpimälle puolelle, jotta siihen ei tulisi reikää joka kerta, kun seinään hakataan naula. Tämä koskee sekä uutta taloa että vanhan talon lisäeristämistä.

Mitä virkaa höyrynsululla oikeastaan on?

Höyrynsulku suojaa talon rakenteita kosteudelta, homesieniltä ja lahoamiselta. Höyrynsulku myös eristää lämpöä. Lämpö haihtuu paljon nopeammin rakojen kautta kuin tiiviin höyrynsulun läpi.

Väärin sijoitettu höyrynsulku saattaa aiheuttaa laho- ja sienivaurioita talon kantaviin rakenteisiin, ja vakuutusyhtiöt voivat kieltäytyä korvaamasta niitä.

”Vanhaan aikaan” eristämättömät seinät imivät osan huonekosteudesta, ja väljät ovet ja ikkunat huolehtivat ”luonnollisesta ilmanvaihdosta”. Kun taloja ryhdyttiin eristämään ja ikkunoita ja ovia tiivistämään, vaadittiin, että orgaaniset osat kuten puuta sisältävät rakenteet ovat tiiviitä, sillä lämmin huoneilma vuotaa höyrynsuluttomien rakenteiden eristeisiin.

Talvella kostea huoneilma kondensoituu (tiivistyy) ulospäin eristeeseen, kun se jäähtyy. Sama ilmiö tapahtuu kylmässä kylpyhuoneessa suihkun jälkeen: peilin pintaan muodostuu kastetta. Tuloksena on, että kosteus kasautuu seinään. Eristeiden eristyskyky heikkenee ja sienien muodostumisriski kasvaa.

Mistä voin tietää, onko talossani höyrynsulku?

Höyrynsulkumuovien ja -paperien käyttö alkoi 1960-luvulla ja yleistyi nopeasti. Höyrynsulut olivat usein muovilla vahvistettua tai alumiinipintaista paperia. Myös ennen 1960-lukua rakennetuissa taloissa voi olla höyrynsulku, jos taloa on remontoitu myöhemmin.

Höyrynsulku ei näy päälle päin, joten täyden varmuuden voi saada vain pintoja purkamalla.

Höyrynsulku on joko muovia tai paperia. Papereita on erilaisia.

Höyrynsulku on joko muovia tai paperia. Papereita on erilaisia.

Pitääkö talossa olla höyrynsulku?

Se riippuu osittain siitä, miten ja milloin talo on rakennettu. Lähes kaikissa uusissa taloissa on tiivis höyrynsulkumuovi.

Uudet talot koeponnistetaan ja niiden tiiviys mitataan ennen käyttöönottoa. Uuden talon osalta vastaus on siis lähes poikkeuksetta kyllä. Vanhat, pelkistä puumateriaaleista rakennetut talot ovat säilyneet usein hyvässä kunnossa ilman höyrynsulkua. Kosteus on tuulettunut ulos talosta tulisijojen kautta ja rakenteiden läpi.

Mihin väliin höyrynsulku kuuluu?

Höyrynsulun pitää olla AINA eristeiden lämpimällä puolella. Seinän rakenne pitää suunnitella siten, että se harvenee ulospäin.

Se tarkoittaa, että höyrynsulun pitää sijaita lähellä seinän sisäpintaa, vähintään seinän sisimmässä kolmanneksessa. Puuseinässä höyrynsulun sisäpuolelle rakennetaan usein 50 milliä paksu vaakakoolaus ja eristekerros.

Sähköjohdot on helppo vetää lisäeristekerroksen sisään, eikä höyrynsulkua tarvitse rei’ittää seulaksi johdoilla ja kipsilevyruuveilla.

Miten voin varmistaa, että höyrynsulkumuovin saumoista tulee tiiviit?

Höyrynsulkumuovikaistaleet pitää limittää reilusti toistensa yli. Katossa suositellaan yleensä 300 millin ja seinässä 150 millin limitystä. Höyrynsulun saumat kannattaa teipata tarkoitukseen suunnitellulla teipillä.

Höyrynsulku: Höyrynsulkuteippi pitää muovikaistaleet tiiviisti yhdessä.

Höyrynsulkuteippi pitää muovikaistaleet tiiviisti yhdessä.

Mikä on kastepiste?

Kastepiste on kohta, jossa lämmin ja kostea sisäilma viilenee niin paljon, että kosteus tiivistyy vedeksi.

Laskennallisesti kastepiste muodostuu aina eristekerroksen sisään, mutta käytännössä kosteus tiivistyy usein eristekerroksen ulkopinnan ja tuulensuojalevyn rajalle.

Jos rakenne harvenee oikeaoppisesti ulospäin, kosteus haihtuu ilmaan tuulensuojalevyn läpi tuuletusraon kautta.

Eikö muovipussissa asuminen käy terveyden päälle?

Voi käydä, jos talon ilmanvaihto ei toimi. Ilmastointikoneet huolehtivat nykyaikaisten, tiiviiden talojen tuulettamisesta ja korvausilmasta. Sisälle tuleva ilma lämpenee lämmön talteenottolaitteessa.

Laitteen toiminta perustuu siihen, että ulos puhallettava ilma lämmittää mennessään sisälle tulevaa ulkoilmaa.

Jos talossa ei ole koneellista ilmastointia, tuuletus ja korvausilmansaanti pitää järjestää hallitusti venttiilien kautta.

Pitääkö muovi liimata, nitoa vai ruuvata kiinni?

Muovi on helpoin kiinnittää puurakenteisiin niittivasaralla. Tiiliseinään muovi pitää liimata patruunassa myytävällä höyrynsulkuliimalla.

Höyrynsulku: Höyrynsulun asentaminen sujuu nopeasti niittivasaralla.

Höyrynsulun asentaminen sujuu nopeasti niittivasaralla.

Höyrynsulku: Pitääkö muovi liimata, nitoa vai ruuvata kiinni?

Muovi pitää liimata seinään.

Eivätkö niitit tee muoviin reikiä?

Tekevät. Niitinreiät kannattaa peittää pienellä palalla höyrynsulkuteippiä.

Höyrynsulku: Niitit pitää teipata piiloon

Niitit pitää teipata piiloon.

Pitääkö kesämökissäkin olla höyrynsulku?

Jos mökki on lämmin ympäri vuoden, siihen kannattaa asentaa höyrynsulku.

Jos mökki on kylmillään osan vuodesta, höyrynsulusta voi aiheutua ongelmia. Silloin mökissä on usein kylmempää kuin sen ulkopuolella, ja kosteus alkaa siirtyä ulkoilmasta rakenteisiin.

Muutamat kesäiset hellepäivät eivät kuitenkaan ehdi kastella talon tai mökin rakenteita.

Miten kosteus pääsee ulos, jos koko talo kääritään muovikelmuun?

Kosteus pitää tuulettaa ulos. Tuuletuksen voi järjestää joko koneellisesti tai painovoimaisesti. Pelkät raitisilmaventtiilit tai poistoilmaputket eivät riitä, vaan ilman kiertämiseen tarvitaan molempia.

Miten höyrynsulku tiivistetään putkien ympärille?

Höyrynsulun voi tiivistää ilmastointiputken ympärille valmiilla kauluksella. Kaulus varmistaa, että läpiviennistä tulee tiivis. Ilman kaulusta tiivistämiseen kuluu metrikaupalla teippiä.

Höyrynsulku: Kaulus liittää höyrynsulun tiiviisti putken ympärille.

Kaulus liittää höyrynsulun tiiviisti putken ympärille.

Onko muovissa olevasta reiästä jotain haittaa?

Kyllä. Vesihöyry löytää pienimmätkin reiät ja virtaa niiden läpi. Kosteus tiivistyy reiän takana oleviin kylmiin rakenteisiin.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Hyvällä tekniikalla tosi tiivis höyrynsulku Tee kuten ammattilainen

Saako kattolevyt tai -laudat ruuvata kiinni höyrynsulun läpi?

Saa. Höyrynsulun läpi saa sekä naulata että ruuvata. Reiät pitää kuitenkin peittää, jos ruuvit tai naulat poistetaan rei\'istä. Tiivistämiseen voi käyttää liimaa tai teippiä.

Höyrynsulku: Saako kattolevyt tai -laudat ruuvata kiinni höyrynsulun läpi?


Peitä reikä, jos poistat ruuvin.

Löysin katosta vanhan ja kuluneen höyrynsulkupaperin. Voinko lisätä sisäpuolelle uuden?

Mitään orgaanista materiaalia kuten kattopaneeleita ei saa sulkea kahden höyrynsulkukerroksen väliin. Uusi höyrynsulku pitää asentaa kiinni vanhaan höyrynsulkuun. Vanha höyrynsulku kannattaa poistaa, jos mahdollista.

Jos uutta höyrynsulkua ei voi asentaa kiinni vanhaan, vanhan höyrynsulun voi rei\'ittää 10 millin poranterällä. Poraa reikiä noin 10 sentin välein, jotta vanha höyrynsulku menettää kokonaan merkityksensä.

Voiko höyrynsulun asentaa seinä kerrallaan, vai pitäisikö koko talo paketoida samaan aikaan?

Höyrynsulun voi asentaa seinä kerrallaan esimerkiksi remontin yhteydessä. Varmista kuitenkin, että höyrynsulun voi myöhemmin kiinnittää kattoon tai viereiseen seinään. Seinä kerrallaan eteneminen on käytännössä aika hankalaa.

Höyrynsulkuremontti kannattaa tehdä huone kerrallaan, jos se vain on mahdollista.

Tuleeko suihkutiloihin höyrynsulku?

Ei, kylpyhuoneissa on usein kevyet runkorakenteiset seinät, jotka on verhoiltu laatoilla ja vinyylillä. Levyjen alle EI saa asentaa höyrynsulkua kylpytilan seinissä. Vinyyliverhoilu tai laatat toimivat höyrynsulkumaisesti, ja kaksi höyrynsulkua on liikaa. Jos kosteutta pääsisi vuotamaan jostakin pienestä halkeamasta, kosteus jää rakenteen sisään, ja seinälevyt voivat irrota.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Kosteustiivis kylppärin katto

Mitä tarkoitetaan höyryjarrulla? Höyryjarru on osittain avoin höyrynsulku. Se on ilmatiivis ja päästää hieman vesihöyryä lävitseen, tosin vain ulkoa sisäänpäin. Ratkaisua käytetään eniten kesämökeillä, joita ei lämmitetä ympäri vuoden. Mökeillä voi helposti muodostua kosteutta tiiviin kosteussulun ulkopuolelle, kun ulkona on lämpimämpää kuin talossa sisällä. Kosteus jää eristeisiin, mikä on vaarallista.

Mikä on kosteussulku? Kosteussulku on PE-muovia, joka on paksumpaa kuin höyrynsulku. Sitä käytetään yleensä lattioissa maata vasten. Se johtaa kosteuden pois lattiarakenteista ja kohti sivuja. Kosteussulkua ei laiteta tiiviisti seinää vasten, jotta tuuletus saadaan toimimaan kunnolla.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin