Kesytä kaiku - näin teet sen tyylillä

Oletko kyllästynyt kaikuviin huoneisiin ja huonoon akustiikkaan? Voit parantaa kotisi äänimaailmaa asentamalla kattoon ja seiniin ääntä vaimentavia ja akustiikkaa parantavia levyjä. Tutustuimme erilaisiin ääntä vaimentaviin levyihin, joiden ominaisuudet vaihtelevat laidasta laitaan. Eroja on sekä ulkonäössä, äänenvaimennustehossa, hinnassa että asennustavoissa.

Nykyaikaisissa asunnoissa on paljon kovia pintoja. Isoja lattialaattoja, sileitä seiniä ja kattoja sekä lattiasta kattoon ulottuvia ikkunoita.

Monessa kodissa ei ole edes verhoja eikä lattiamattoja. Huokoiset pinnat ja pehmeät materiaalit parantavat kodin akustiikkaa. Ellei niitä ole, tarvitaan ääntä vaimentavia erikoisratkaisuja.

Kovat pinnat aiheuttavat ongelmia, sillä ne saavat äänen poukkoilemaan ympäri huonetta. Ääni koostuu aalloista, jotka kimpoilevat edestakaisin kovista pinnoista.

Se saa huoneen kaikumaan ja muuttaa äänet yhdeksi puuroksi. Akustiikka paranee selvästi, jos huoneessa on pehmeitä pintoja, jotka imevät ääniaallot itseensä.

KATSO VIDEO: Rakenna äänieristetty seinä

Kodin akustiikkaa voi parantaa monella tavalla kalusteista lähtien. Tässä jutussa keskitytään ääntä vaimentaviin seinälevyihin, joista osa soveltuu myös kattoon.

Levyjen rakenne on yleensä samanlainen. Niissä on avoin pinta, joka päästää ääniaallot levyn sisään, ja huokoinen ydin, joka vaimentaa äänen. Ydin voi olla esimerkiksi mineraalivillaa tai lasikuitua, mutta levyjen ulkonäkö ja valmistusmateriaalit vaihtelevat laidasta laitaan.

 1. Puulevy
 2. Puulevy (kierrätyspuu)
 3. Puu-sementti (levyt)
 4. Puu-sementti (laatat)
 5. Orgaaninen levy
 6. Turvelevy
 7. Korkkilevy
 8. Akustiikkataulu

LUE MYÖS: Näin vaimennat asunnon melun

1. Puulevy

(Fibrotech-akustiikkalevy)

KUVAUS: Nämä akustiikkalevyt on tehty MDF-levystä, polyesteristä ja vanerista. Vanerisuikaleet ovat esimerkiksi tammea, pähkinäpuuta tai saarnia. Vaihtoehtoja on kuusi.

Rimat ovat 25 milliä leveitä, ja ne on asennettu 15 millin välein. Levyt voi asentaa sekä seinään että kattoon.

Levyjen puupinta luo huoneeseen lämmintä ja luonnollista tunnelmaa. Levyt eivät ole kovin ympäristöystävällisiä, sillä niiden ääntä vaimentava materiaali on keinokuitua. Ne eivät myöskään hidasta tulipalon leviämistä.

KOKO: 2,2x60,5x244 cm.

KIINNITYS: Levyt kiinnitetään pisteliimauksella esimerkiksi tiili-, puu- tai kipsilevyseinään. Sen jälkeen levyt ruuvataan kiinni noin 30 sentin välein. Levyjä voi sahata tarvittaessa takapuolelta pienihampaisella sahalla.

MELUNVAIMENNUS: Luokka A, jos takana on eristettä, muuten luokka B.

HINTA: Noin 130 euroa levy. Ruuvit ja liima eivät kuulu hintaan.

2. Puulevy (kierrätyspuu)

(Woodupp-akustiikkalevy)

KUVAUS: Nämä akustiikkalevyt on tehty MDF-levystä, kierrätysmuovista ja vanerisuikaleista. Vaneririmat ovat 27 milliä leveitä, ja ne on asennettu 13 millin välein.

Rimoista on useita värivaihtoehtoja (muun muassa vaalea, harmaa, ruskea, musta, poltettu tammi, pähkinä), ja myös muovin värin voi valita itse. Levyt voi asentaa kattoon ja seinään.

Puuosat on tuotettu kestävästi, ja ääntä vaimentava muovi on kierrätettyätettyä. Vaneri on oksaista, ja siinä on pieni halkeamia, joten levyt näyttävät luonnollisilta.

KOKO: 2,2x60x240 cm.

KIINNITYS: Levyt kiinnitetään seinää vasten rakennettavaan lankkurunkoon. Voit käyttää myös väliseinätolppia tai lautoja, mutta syvä lankkurunko vaimentaa ääntä tehokkaimmin. Melunvaimennusteho lisääntyy, jos asennat lankkujen väliin mineraalivillaa.

MELUNVAIMENNUS: Luokka A.

HINTA: Noin 180 euroa levy. Lankut ja ruuvit eivät kuulu hintaan.

3. Puu-sementti (levyt)

(Troldtekt-akustiikkalevy)

KUVAUS: Nämä Troldtekt-levyt ovat puoleksi puukuitua, puoleksi sementtiä. Niitä voi käyttää sekä seinien että kattojen äänenvaimennukseen.

Pintarakenne vaihtelee erittäin hienosta karkeaan. Värivaihtoehtoja on useita, ja levyistä on sekä pontattu että puskusaumalla asennettava malli. Valkoiset ja luonnollisen vaaleat sävyt ovat suosituimpia, mutta levyistä on myös värillisiä versioita. Lisäksi Troldtekt-levyihin voi painaa kuvioita, joten niistä voi koostaa seinälle taideteoksen.

KOKO: Levyistä on sekä suorakaiteen että neliön muotoisia malleja, esim. 2,5x60x120 cm.

KIINNITYS: Levyt kiinnitetään ruuveilla koolauksiin tai erikoisrankoihin. Levyt voi asentaa koolauksiin myös piilokiinnikkeillä. Levyjä voi sahata sirkkelillä ja pienihampaisella terällä.

MELUNVAIMENNUS: Luokat A-D, vaimennusteho riippuu alustasta. Mineraalivillan päällä luokka on A, betonin päällä D.

HINTA: 25x600x1 200 millin kokoinen levy maksaa noin 15 euroa. Koolaukset ja ruuvit eivät kuulu hintaan.

4. Puu-sementti (laatat)

(Fibrotech-akustiikkalevy)

KUVAUS: Pienet kuusikulmaiset akustiikkakennot on tehty selluvillasta ja sementistä. Kuusikulmiot kootaan yhteen isoksi pinnaksi, joka vaimentaa ääntä. Iso kuvio imee ääntä yhtä hyvin kuin yhtä iso yhtenäinen levy.

Kennojen kaikki reunat on pontattu, ja värivaihtoehtoja on useita. Kennoista voi koota seinämosaiikin, jonka värimaailma sopii talon värimaailmaan.

KOKO: 2,5x25x28,9 cm.

KIINNITYS: Kennot kiinnitetään asennusliimalla. Liimaa levitetään koko kennolle ja se painetaan kiinni seinään. Jos kennoja pitää sahata, se onnistuu tavallisella käsisahalla.

MELUNVAIMENNUS: Luokka A, jos takana on eristettä, muuten luokka B.

HINTA: 19 kennon laatikko maksaa noin 70 euroa. Asennusliima pitää ostaa erikseen.

5. Orgaaninen levy

(Tripplex-akustiikkalevy)

KUVAUS: Näissä orgaanisissa levyissä on 16 millin MDF-levystä tehty laatikko, johon on porattu reikiä. Laatikoissa on lampaanvillaa, joka vaimentaa äänen. Laatikon päälle liimataan orgaaninen pinnoite, joka voi koostua esimerkiksi ruohosta, yrteistä, kaarnasta, lehdistä tai kukista.

Orgaaninen pinnoite voidaan tehdä yli 500 erilaisesta materiaalista, joista 37 on vakiopinnoitteita. Se tarkoittaa, että valinnanvaraa ja mahdollisia yhdistelmiä on valtavasti. Levyistä voi tehdä myös yksilöllisiä versioita käyttämällä pinnoitteeseen esimerkiksi itse kasvatettuja kukkia. Siitä voi sopia valmistajan kanssa.

KOKO: 7x61x106 cm.

KIINNITYS: Levyt asennetaan seinään kahdella ruuvilla, jos niitä käytetään erikseen kuten tavallisia tauluja. Levyistä voi tehdä myös kokonaisen seinäpinnan. Silloin ne sahataan poikki viistosti ja kiinnitetään rimoihin. Rimat kiinnitetään seinään ja levyjen taakse. Samanlaista asennustapaa käytetään esimerkiksi keittiön kaapeissa.

MELUNVAIMENNUS: Luokka A.

HINTA: Noin 400 euroa levy tai 250 euroa neliö. Ruuvit ja rimat eivät sisälly hintaan.

6. Turvelevy

(Kontoakustiikkalevy)

KUVAUS: Nämä värikkäät akustiikkalevyt on tehty puristetusta turpeesta. Niiden äänenvaimennusteho on markkinoiden parhaasta päästä.

Levyt voi asentaa seinään, kattoon tai huomaamattomasti esimerkiksi pöytälevyn alle. Värivaihtoehtoja on paljon, joten niiden joukosta on helppo löytää sävy, joka sopii kodin tyyliin.

KOKO: 60x60 tai 60x120 cm, paksuus 20, 30, 40 tai 50 mm

KIINNITYS: Levyt asennetaan polyuretaaniliimalla. Voit käyttää myös kaksipuoleista tarrateippiä.

MELUNVAIMENNUS: Luokka A.

HINTA: 2x60x60 cm levy maksaa noin 20 euroa, 2x60x120 sentin levy noin 35 euroa. Liima ei kuulu hintaan.

7. Korkkilevy

(Luonnonkorkki)

KUVAUS: Korkki on monipuolinen luonnonmateriaali, jota voi käyttää myös seinällä ääntä vaimentavana tauluna.

Korkin värisävyt vaihtelevat vaaleanruskeasta tummanruskeaan. Äänenvaimennuksen lisäksi korkki eristää lämpöä.

KOKO: Esim. 30x60 cm, 50x100 cm, Paksuus esim. 15, 20, 30 ja 40 mm.

KIINNITYS: Korkkilevy kiinnitetään yleensä korkille tarkoitetulla kontaktiliimalla. Korkkia on helppo leikata mattoveitsellä.

MELUNVAIMENNUS: Luokka D.

HINTA: 3x50x100 sentin kokoinen levy maksaa noin 25 euroa. Yksittäisen levyn hinta yleensä laskee, jos levyjä ostetaan enemmän.

8. Akustiikkataulu

(Erikoiskangas ja kivivilla)

KUVAUS: Melua vaimentava levy voi näyttää myös taululta. Kuvan aihe voi olla esimerkiksi taidemaalaus, loma- tai perhekuva. Kuva painetaan erikoiskankaalle.

Kangas kiinnitetään kehyksiin kuin taulu. Sen alla on ääntä vaimentava levy, joka on tehty 40 milliä paksusta kivivillasta.

Kangas liimataan kiinni villaan tai jätetään kiinnittämättä, jotta sen voi vaihtaa myöhemmin toiseen kuvaan.

KOKO: Koot vaihtelevat. Tauluja ja kehyksiä tehdään myös tilauksesta.

KIINNITYS: Akustiikkataulu ripustetaan seinälle tavallisen taulun tapaan. Kehyksen takana on kaksi silmukkaa ja rautalanka, joten ripustamiseen tarvitaan vain yksi ruuvi.

MELUNVAIMENNUS: Luokka A.

HINTA: 50x60 sentin kokoinen taulu peruskehyksillä maksaa noin 200 euroa. 120x120 sentin kokoinen taulu kapeilla kehyksillä maksaa noin 600 euroa.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Äänieristys