Johdanto
Ennen
Vanha paneelikatto on hienosti tehty. Katon tummuus teki huoneesta kuitenkin tunkkaisen isoista ikkunoista huolimatta.
Ohjeet
Poista ensin kaikki varjolistat yms. ja etsi katosta naulat, koukut, nastat, niitit ja muut mahdolliset kiinnitykset.
Kipsilevykatto kiinnitetään vanhaan kattoon. Kaikki paneelilaudat pitää kiin-nittää uudestaan huolella, jotta voit olla varma, että ne kestävät kipsilevyjen painon. On tärkeää, että laudat ovat kanna-tinpalkeissa kiinni, joten paikallista ensin palkkien sijainnit.
Tässä kohteessa jouduimme irrotta-maan reunimmaisen laudan löytääk-semme palkkien paikat. Tähän kohtaan asennetaan halkaistu lauta, johon kipsi-levyt kiinnitetään.
Höyrynsulku asennetaan paikoilleen. Sen vuoro on ennen kipsilevyjä.
Poista varjolistat, jotta näet, missä palkit sijaitsevat. Jos et löytä palkkeja rautalangan avulla, joudut ehkä poistamaan uloimman laudan. Napauta taltalla saumakohtaan ja katkaise lauta sorkkaraudalla.
Kiinnitä jokainen kattolauta palkkeihin. Ensin kattoon viritetään liitunaru, joka osoittaa palkkien paikat. Kiinnitä ruuvi (esim. 5 x 60 mm) jokaisen laudan läpi ja palkkiin asti. Ruuvin pitää olla pitkä, jotta se tarttuu kunnolla kiinni.
Halkaistu lauta kiinnitetään seinän viereen, jotta kipsilevyt saadaan kiinni. Jouduimme poistamaan uloimman laudan palkkien sijainnin selvittämiseksi. Irrotetun laudan voi käyttää uudelleen.
Höyrynsulun kiinnittäminen. Vuodat asennetaan lautojen suuntai-sesti vähintään 15 cm:n limityksin. Tällöin höyrynsulusta tulee tiivis, kun koko raken-ne puristuu paikalleen. Anna höyrynsulun jatkua 10 cm seinän puolelle.
Kipsilevyjä on helppo leikata, kunhan käytössä ovat oikeat työ-kalut ja tekniikka.
Ennen muuta mittaaminen on tehtävä huolella, jotta levyjä ei leikata väärin. On harmittavaa, jos kipsilevyt joutuu heittämään pois siksi, että mittaus meni pieleen.
Käytä terävää veistä (mielellään katkoterällä, jotta voit helposti vaihtaa siihen uuden terävän terän) ja T-viivainta tai teräs-viivotinta.
Kun asennat kipsilevyjä, kannattaa käyttää levynostinta, joka pitää levyn paikallaan ruuvaamisen ajan. Jos työstät kattoa yksin, levynostin on aivan vält-tämätön varuste. Ensimmäinen kipsile-vyrivi asennetaan katon toiseen reu-naan, mutta ei aivan reunaan asti.
Tämä sen vuoksi, että seinä on harvoin täysin suora, joten levyjä joudutaan usein leik-kaamaan. Se on helpointa tehdä niin tar-kasti kuin mahdollista, jos toinen levy-rivi asennetaan ensin, ja sen jälkeen vasta sovitetaan ensimmäinen levyrivi katon ja seinän rajaa vasten jäävään tilaan.
Levyt asennetaan limittäin niin, että liitoskohtien etäisyys (lyhyissä sivuissa) on vähintään 50 cm rivistä riviin.
Asenna kipsilevyt kattoon levy-nostimen avulla. Asenna levyt poikittain lautoihin nähden. Aloita kokonaisella levyllä ja sijoita se 80 cm:n päähän seinästä. Se vastaa yhtä levyn leveyttä miinus reuna-ohennus, joka leikataan pois seinän vierellä.
Laita kipsilevy levynostimelle, kun asennat levyä. Vie levynostin alas, jotta levy on helppo nostaa sen päälle. Nosta levy ylös pyörästä kääntämällä. Kun levy on puristunut kattoa vasten, pyörä lukitaan siksi aikaa kun kiinnität levyn.
Toinen levyrivi tehdään ensin valmiiksi. Nyt voit leikata ensimmäi-sen rivin levyt ikkunan kohdalla ja asentaa ne 5-10 mm:n etäisyydelle seinästä, jotta saumalle jää tilaa. Asenna levyt koko kattoon limittäin toisiinsa nähden.
Nyt raskaimmat työt on tehty ja kipsile-vykaton viimeistely voidaan aloittaa. Levyjen reunat kostutetaan, katto poh-justetaan, vahviketeipataan, tasoitetaan, hiotaan ja maalataan.
Jos kipsilevyt pohjustaa akryyli-pohjusteella ennen tasoittamisvaihetta, tasoittaminen sujuu helpommin, sillä levyt eivät ”nouse ylös”, kuten ne tekisi-vät, jos pohjustaminen tehtäisiin vasta jälkikäteen. Kun levyt pohjustetaan ensin, pinnasta saadaan hyvin tasainen ja katosta sitäkin hienompi.
Kaikki raot suljetaan akryylisauma-aineella, joka samalla tiivistää höyrynsulun ja seinän välin. Akryylisauma-aine painetaan rakoon ja sen pinta silotetaan.
Käsittele katto akryylipohjus-teella. Lopputuloksesta tulee hienompi, ja tasoittaminen sujuu helpom-min, jos jo tässä vaiheessa telaat kattoon akryylipohjusteen. Sitä kutsutaan myös kiinnitteeksi, primeriksi yms.
Asenna saumateippi. Aloita lyhyistä sivuista. Niissä kohdin tasoitemassa on syvimmällä, joten saumoissa on tilaa teipille sekä lyhyillä että pitkillä sivuilla. Pitkät sivut teipataan myöhemmin.
Tasoita liitokset pohjuste-tasoitteella, joka on vahvaa ja kovaa. Paina tasoitemassa lujasti liitoksiin ja tasoita ristiin rastiin.
Materiaalit
- 13 mm kipsilevyjä
- Kipsilevyruuveja, puuhun
- Pohjustustasoitetta (tässä Danogips)
- Viimeistelytasoitetta (tässä Danogips)
Lisäksi:
- 5 x 60 mm ruuveja
- Akryylisaumamassaa
- Akryylipohjustetta
- Maalia
- Tarvitt. höyrynsulku ja teippiä
- Tarvitt. sinkilöitä
Erikoistyökalut
- Kipsilevynostin
- Jäykkä lasta
- Ruuvinväännin syvyydenrajoittimella
- Tarvitt. T-viivain, sinkilävasara
Vie aikaa
Viikonloppuprojekti
Hinta
- Noin 20 € / m2
Vinkit & niksit
Kiinnitä höyrynsulku sinkilävasaralla
Voit käyttää tavallista sinkiläpistoolia höyrynsulun kiinnittämiseen, mutta sen käyttö on hidasta ja kuormittaa käsivarsia. Sinkilävasaran avulla työstä selviää nopeammin.
Näin kipsilevyt kiinnitetään
Pidä suoraa lautaa paneelilautoja vasten. Jos ne taipuvat keskeltä alaspäin, ruuvit sijoitetaan lautojen keskikohtiin.
Jos paneelilautojen saumat ovat alempana kuin keskiosa, ruuvit sijoitetaan lautojen reu-noihin. Muussa tapauksessa ruuvit vääntävät levyjä niin, että katto näyttää aaltoilevalta.
Höyrynsulku
Jos katon yläpuolella on kylmää, katto on varustettava tiiviillä höyrynsululla. Jos olet aivan varma, että olemassa oleva höyrynsulku on vielä tiivis, voit unohtaa höyrynsulun. Jos epäilet asiaa, sinun pitäisi asentaa uusi höyrynsulku paneelilautojen ja kipsilevyjen väliin. Koska rakenteessa ei saa olla kahta höyrynsulkua, alkuperäinen höyrynsulku on ensi töiksi rikottava. Se on helpoin tehdä poraamalla 5 mm:n reikiä 20 cm:n välein lautojen läpi höyrynsulkuun. Höyrynsulun pitää olla vähintään 0,15 mm paksua polyetyleenikalvoa.
Kipsilevyt, joissa on upotettu etureuna
Tavallisten kipsilevyjen pitkien sivujen reunat on ohennettu, jolloin lyhyiden sivujen liitoksista on hankala saada siis-tejä ja halkeilemattomia. Me käytämme kipsilevyjä, joiden kaikki sivureunat on ohennettu. Seinää vasten tuleva reuna pitää suoristaa (noin 10 cm), muuten ta-soitevaiheessa tulee hankaluuksia. Levyt ovat kuitenkin kovempia ja paremmin jälkikäsiteltyjä kuin tavalliset levyt, joten tasoitettavaa on vähemmän. Kalliimpiin levyihin sijoittaminen voi kannattaa.
Käytä levyjen kiinnit-tämiseen kahta ruuvi-konetta.
Toista ruu-vaamiseen ja poraa-miseen ja toista sy-vyysrajoittimella va-rustettua kipsilevy-ruuveihin. Ruuvit up-poavat yhtä syvälle.
Erikoiset kipsilevyruuvit
Kiinnitä levyt erikoiskipsilevyruuveilla. Ne tunnistaa trumpettimaisesta kannasta, joka tarkoittaa, että ne voidaan upottaa vaurioittamatta kartonkipintaa ja tämän myötä kipsilevyn vahvuutta.
Kipsilevyruuveissa on phillips-ristiura 2. Kannattaa pitää yhtä tai kahta vara-kärkeä varastossa ja hyödyntää vain phillips-kärkiä merkinnällä PH2. Jos käytät pozidriv-kärkiä, vaurioitat sekä ruuveja että kärkiä.
Silikonikumilla syntyy hienot saumat
Katon ja seinän väliset akryylisaumat voi silottaa sormella, mutta saumoista saa siistimmät, jos käyttää apuna silikonikumia.
Ruuvit näin syvälle
On tärkeää, että kipsilevyruuvit kiinni-tetään oikein. Ruuvin pitää mennä niin syvälle, että sen päältä voidaan tasoit-taa, mutta ei niin syvälle, että kanta rikkoo kartonkipinnan. Jos näin käy, ruuvi ei enää pidä juuri mitään kiinni. Ruuvien välinen etäisyys saa olla enintään 20 cm reunoilla ja enintään 30 cm muualla levyssä.
Käytä kovaa tasoitetta
Kun ryhdyt tasoittamaan liitoksia, tasoi-temassan pitää olla kohtuullisen kovaa, jotta sitä on helppo hallita. Tasoittami-nen on sitä vaikeampaa, mitä juoksevampaa tasoitemassa on. Käytä ammat-timaista jäykkää lastaa. Teräsreunainen kaukalo on hyvä apuväline, sillä sen avulla saa sopivan määrän tasoitetta lastalle.
Vuokraa levynostin
Levynostimen vuokraaminen kannattaa. Se on lähes välttämätöntä. Työ sujuu paljon nopeammin ja helpommin, ja selviät töistä yksin-kin. Ensimmäinen päivä maksaa yleensä noin 30 € ja seuraavat hieman vähemmän.
Levynostimen voi purkaa osiin, mikä helpottaa sen kuljettamista.
Lehtiversio
Lataa lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.


