Uusi katto tyylikkäiden palkkien väliin

Vanhan katon purkaminen on työlästä ja sotkuista. Voit kuitenkin ottaa kattopalkit näkyviin ja asentaa niiden väliin uudet kipsilevyt, jos noudatat näitä ohjeita.

Vaikeusaste
Vie aikaa
6 viikkoa
Hinta
1000 euroa

Johdanto

Vanhan katon purkaminen ja uuden rakentaminen on kova ja sotkuinen urakka. Katon korottaminen on kuitenkin hyvä investointi, sillä se saa koko huoneen vaikuttamaan aiempaa isommalta.

Tee näin

Kattoremontti ei rajoitu vain kattoon, sillä myös vanhan katon alla olleet seinät pitää tasoittaa ja maalata kuntoon. Lisäksi kattoon pitää rakentaa uusi koolaus uusia kipsilevyjä varten. Kattoon on luultavasti lisättävä myös eristettä, ja kipsilevyjä tarvitaan todennäköisesti kaksi kerrosta. Lopuksi kipsilevyt pitää vielä tasoittaa ja pintakäsitellä. Maalaaminen on nopeaa, mutta lasikuitukankaalla lopputuloksesta tulee hienompi.

Harkitse sähköjen uusimista

Jos talosi sähköjohdot ovat jo aikansa eläneet, ne kannattaa vaihtaa kattoremontin yhteydessä. Muista, että sähkötöitä saa tehdä vain valtuutettu sähköasentaja.

LUE LISÄÄ: Levyhissi: Levynostin vain 20 eurolla

Ohjeet

01
Pura katto ja korjaa seinien halkeamat 5 Vaihe

Ennen uuden katon rakentamista on monta raskasta työvaihetta.

Vanhan katon purkaminen on yksinkertaista, mutta likaista työtä. Eristä huone kunnolla muusta asunnosta, ennen kuin aloitat purkutyöt.

Purkamisen jälkeen joudut todennäköisesti paikkaamaan vanhan katon alta paljastuvia seiniä. Kolot pitää korjata ja seinät tasoittaa. Palkit kannattaa käsitellä esimerkiksi pellavaöljyllä. Öljy korostaa puun väriä ja peittää kipsilevyn aiheuttamat jäljet.

Uusi katto palkkien väliin: Pura vanha katto sorkkaraudalla 1

Pura vanha katto sorkkaraudalla. Käytä haalaria, suojalaseja ja hengityssuojainta, sillä pölyä tulee paljon! Vanhasta koolauksesta ja kipsilevyistä syntyy useampi kaatopaikkakuorma.

Uusi katto palkkien väliin: Tarkista vasaralla, onko rappaus irronnut 2

Tarkista vasaralla, onko rappaus irronnut seinästä. Rappaus loppuu yleensä vanhan katon rajaan, joten seinän yläosa pitää rapata. Rappaus pitää tehdä kiinteälle alustalle, joten paikkaa seinässä olevat reiät.

Uusi katto palkkien väliin: Harjaa pöly ja irtolaasti pois 3

Harjaa pöly ja irtolaasti pois. Seinä pitää puhdistaa huolellisesti ennen rappaamista. Kastele tiiliseinää hieman, jotta rappaus tarttuu kunnolla kiinni.

Uusi katto palkkien väliin: Levitä rappauslaasti seinälle 4

Levitä rappauslaasti seinälle. Voit tasoittaa laastin muuraus kauhalla paikoissa, joihin lasta ei mahdu. Levitä laasti seinälle alhaalta ylöspäin. Anna ensimmäisen kerroksen kuivua pari tuntia ennen toisen kerroksen levittämistä. Voit poistaa kokkareet ja tasoittaa toisen kerroksen pinnan parin tunnin kuluttua.

Uusi katto palkkien väliin: Harjaa palkit puhtaiksi ja öljyä ne 5

Harjaa palkit puhtaiksi ja öljyä ne. Öljy korostaa hienosti puun väriä ja vuosirenkaita sekä peittää kipsilevyjen jäämät.

02
Rakenna uuden katon koolaus 5 Vaihe

Uusi kipsilevykatto vaatii uuden koolauksen. Ruuvaa väliseinätolpat kiinni palkkien kylkiin. Varmista, että tolpat ovat täysin suorassa ja samalla korkeudella.

Kiinnitä tolpat palkkeihin 6x90 millin ruuveilla 60 sentin välein.

Rakenna koolaus siten, että se sopii kipsilevyjen mittoihin. Tämä katto rakennetaan 120x240-sentin kipsilevyistä, jotka leikataan poikittain sopiviksi palasiksi. Koolaus rakennetaan siten, että poikkipuut osuvat levysaumojen keskelle.

Uusi katto palkkien väliin: Katkaise tolppa sopivaksi ja aseta se 1

Katkaise tolppa sopivaksi ja aseta se palkin kylkeen. Kiinnitä tolppa puristimella palkkiin ja säädä korkeutta siten, että tolpan alapinta on 80 milliä välipohjalautojen alapuolella. Ruuvaa tolppa kiinni palkkiin.

Uusi katto palkkien väliin: Tarkista tolpan suoruus 2

Tarkista tolpan suoruus. Viritä muuraus-naru tolpan molempiin päihin neljä milliä tolpan alapuolelle. Narun ja tolpan välin pitää pysyä samana joka paikassa.

Uusi katto palkkien väliin: Jos palkin kylki on epätasainen 3

Jos palkin kylki on epätasainen, voit käyttää tolpan ja palkin välissä kiiloja. Ruuvi ja tolppa tarttuvat silloin kunnolla kiinni, ja tolppa on helpompi saada suoraan.

Uusi katto palkkien väliin: Kiinnitä poikkipuut tolppien 4

Kiinnitä poikkipuut tolppien väliin 40 sentin välein. 120 senttiä pitkä levy pysyy varmasti katossa, kun se kiinnitetään neljästä eri kohdasta. Poikkipuut kiinnitetään molemmista päistä kahdella 5x100 millin ruuvilla puun molemmilta puolilta.

Uusi katto palkkien väliin: Katto eristetään 66 milliä paksulla 5

Katto eristetään 66 milliä paksulla mineraalivillalla, kun kaikki koolaukset ovat paikallaan. Käytä käsineitä ja hengitys-suojainta!

03
Ruuvaa kipsilevyt paikoilleen 5 Vaihe

Sovita levyt palkkeihin mahdollisimman tiiviisti. Leikkaa ensimmäisen kerroksen levyt niin tarkasti, että ne muodostavat hyvän pohjan toiseen kerrokseen levitettävälle saumamassalle.

Kipsilevyjen sovittaminen vanhoihin palkkeihin voi olla hidasta työtä. Jos palkit ovat kieroja, levyjen leikkaamiseen kannattaa käyttää sapluunaa.

Kun levyt ovat katossa, saumat pitää tasoittaa ja hioa.

Uusi katto palkkien väliin: Leikkaa levy 7-8 senttiä palkkien väliä 1

Leikkaa levy 7-8 senttiä palkkien väliä leveämmäksi. Nosta levy kattoon ja tue se ylös laudoista tehdyllä levytuella. Tarkista, että levy on kiinni edellisessä levyssä ja piirrä, mistä levy pitää leikata.

Uusi katto palkkien väliin: Aseta ruuvit valmiiksi koolausten 2

Aseta ruuvit valmiiksi koolausten kohdalle. Nosta levy kattoon ja tarkista, että se nousee kiinni koolauksiin joka paikasta. Jos levy on edes hieman liian tiukka, se halkeaa, kun levy ruuvataan kiinni.

Uusi katto palkkien väliin: Ruuvaa levyt kiinni 3

Ruuvaa levyt kiinni 3,8x45 millin kipsilevyruuveilla. Älä upota ruuveja liian syvälle! Levyn sisään upotettu ruuvi ei kanna kunnolla.

Uusi katto palkkien väliin: Tasoita levyjen saumat 4

Tasoita levyjen saumat. Levitä levyjen välisiin saumoihin ohut kerros tasoitetta ja paina saumanauha kiinni märkään tasoitteeseen. Purista ilma pois nauhan alta kapealla lastalla.

Uusi katto palkkien väliin: Levitä saumoihin toinen kerros 5

Levitä saumoihin toinen kerros tasoitetta, kun ensimmäinen kerros on kuivunut. Hio saumat hiomapaperilla, jonka karkeus on 80. Viimeistele karkeudella 120.

04
Näin sovitat levyt kieroihin palkkeihin 3 Vaihe

Jos kattopalkit ovat kieroja, voit leikata kipsilevyt sopiviksi sapluunan avulla. Tarvitset myös kotitekoisen piirtotyökalun.

Sapluuna tehdään kipsilevysuikaleesta. Aseta levysuikale palkin viereen ja piirrä siihen levyn muotoja noudatteleva viiva. Käytä apuna kotitekoista piirtotyökalua. Leikkaa levysuikale viivaa pitkin ja piirrä reunan muodot kattoon asennettavaan kipsilevyyn.

Uusi katto palkkien väliin: Piirrä kieron palkin muodot 1

Piirrä kieron palkin muodot kipsilevysuikaleeseen. Vedä piirto-työkalua palkin reunaa pitkin. Lyijykynä kopioi kieron palkin muodot kipsilevyn pintaan. Sahaa suikale halki viivaa pitkin ja leikkaa kattoon menevä kipsi-levy sapluunan muotojen mukaan.

Uusi katto palkkien väliin: Sahaa kipsilevy pistosahalla sapluunan 2

Sahaa kipsilevy pistosahalla sapluunan muotojen mukaiseksi. Sahaa ensin sapluu-na viivaa pitkin. Kun sapluuna on valmis, kiinnitä se kipsilevyyn puristimilla. Piirrä kipsilevyyn oikeat muodot sapluunan reunaa pitkin ja sahaa kattoon menevä levy oikean muotoiseksi.

Uusi katto palkkien väliin: Voit höylätä levyjen reunat 3

Voit höylätä levyjen reunat kipsihöylällä. Kipsihöylää kannattaa käyttää varsinkin, jos palkeissa on isoja, ulkonevia oksankohtia. Levyt eivät välttämättä sovi paikalleen ensimmäi-sellä yrityksellä. Silloin ei auta muu kuin laskea levy alas ja yrittää uudelleen.

05
Pintakäsittele kipsilevyt 2 Vaihe

Kun kipsilevyt on tasoitettu ja hiottu, voit maalata katon. Lopputuloksesta tulee vielä hienompi, jos levität kattoon lasikuitukangasta. Kangas häivyttää viimeisetkin lastanjäljet ja tekee pinnasta yhtenäisen. Tässä jutussa katto viimeistellään lasikuitukankaalla.

Riippumatta siitä, jätätkö katon maalipinnalle vai levitätkö pintaan lasikuitukankaan, palkkien saumat pitää tiivistää ennen maalausta. Älä maalaa saumoja, sillä saumaan tarttunut maali voi alkaa hilseillä.

Uusi katto palkkien väliin: Pursota akryylimassaa palkkien ja 1

Pursota akryylimassaa palkkien ja levyjen väliin. Teippaa palkit ennen saumausta maalarinteipillä. Saumaa yksi palkki kerrallaan. Käytä hyvää silikoni-pistoolia, sillä saumattavaa on paljon.

Uusi katto palkkien väliin: Kastele saumauskumi saippuavedellä 2

Kastele saumauskumi saippuavedellä ja tasoita saumat. Saumauskumi poistaa yli-määräisen akryylimassan ja tekee pinnasta siistin ja tasaisen. Poista teippi ja tasoita roiskeet saippuaveteen kastetulla sormella.

Vinkit & niksit

Materiaalit

 • Väliseinätolppia, 42x66 mm
 • Kipsilevyjä, 1,3x120x240 cm
 • Kipsilevyruuveja, 3,8x45 mm
 • Ruuveja, 6x90 ja 5x100 mm
 • Rappauslaastia
 • Mineraalivillaa
 • Kipsilevytasoitetta
 • Saumanauhaa
 • Akryylisaumamassaa
 • Pellavaöljyä

Erikoistyökalut

 • Laastikauha ja -lasta

Vie aikaa

5-6 viikkoa kuivumisaikoineen.

Hinta

800-1 000 euroa.

Vaikeusaste

Rakenna uusi koolaus huolellisesti, jotta uudesta katosta tulee täysin suora.

Video

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen leikkaaminen

Työ sujuu nopeasti terävällä mattoveitsellä

Video

VINKIT: Kipsikärjenpidin ruuvaa oikeaan syvyyteen

Video

VINKIT: Kotitekoinen levynostin

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Kipsilevykatto