Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 helppoa vinkkiä: valkoinen, sileä katto

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Ei hätää, vaikka olisit jo kyllästynyt paneelikattoosi. Voit asentaa kipsilevyt suoraan vanhan kattosi päälle. Työ sujuu helposti ja nopeasti ja tuloksena on sileä, valkoinen katto.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
20 € /m2

Johdanto

Ajatus paneelikaton korvaamisesta kipsilevyillä voi kuulostaa oudolta ja hankalalta. Voit kuitenkin ohittaa monta työvaihetta, jolloin työstä tuleekin paljon luultua helpompaa.

Onnistuminen edellyttää, että olemassaoleva paneelikatto ei ole notkolla. Jos näin on, paneelit on poistettava ja niiden alla olevat rimat on oikaistava. Jos katto on suora, voit kiinnittää kipsilevyt suoraan lautoihin ja hypätä vanhan katon purkuvaiheen ja katon uudelleen koolausvaiheen yli.

LUE LISÄÄ: Kipsiruuvinväännin helpottaa työskentelyä

Näppärillä kipsilevyillä työ sujuu helposti

Työ helpottuu entisestään, jos ostat kipsilevyt, jotka on ohennettu reunoista kaikilta neljältä sivultaan.

Yleensä pitkien sivujen reunoissa on ohennus, mutta tässä käyttämissämme levyissä myös lyhyet sivut on ohennettu reunoistaan. Tämä helpottaa levysaumojen siistiä tasoittamista.

LUE LISÄÄ: Levyhissi: Levynostin vain 20 eurolla

Vanhojen kattolautojen on oltava suorat!

Ennen kuin hankit levynostimen, joka niin ikään helpottaa työtä, varmista, että paneelilaudoitus on niin hyvin kiinni, että se kestää painavien kipsilevyjen kuormituksen. Voit lujittaa laudoitusta asentamalla pitkät ruuvit sekä lautojen että niiden takana olevien rimojen tai kannattimien läpi.

Jos rakenteessa on höyrynsulku, se on rei’itettävä perusteellisesti ennen uuden asentamista.

Ohjeet

Valmistele katto kipsilevyjä varten

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Poista ensin kaikki kattolistat ja kattoon ruuvatut koukut yms. Kipsilevyt ruuvataan kiinni suoraan vanhaan paneelikattoon. Tämän vuoksi katto on kiinnitettävä hyvin kannattimiin, jotta se varmasti kestää kipsilevyjen painon. Kannattimien paikantaminen vaatii usein yhden kattolaudan poistoa huoneen molem-mista päistä. Tämä seinä on lisä-eristetty sisäpuolelta jälkikäteen, joten leikkaamme laudan irti seinästä.

1

Irrota kattolistat tapettia rikkomat-ta. Käytä työhön sorkkarautaa. Poista listoista samalla uppokantanaulat yms., jos lista on tarkoitus asentaa myöhemmin takaisin paikalleen.

2

Iske taltta tai sorkkarauta lautojen väliin. Irrota vapauttamasi lauta. Ura ja pontti ehkä vaurioituvat, mutta sillä ei ole merkitystä. Nyt saat mahdollisen höyryn-sulkumuovin näkyviin.

3

Merkitse kannattimien keskikohdat. Poista sitten lauta toisesta päästä kattoa ja merkitse jälleen. Tee kahden merkinnän väliin esim. liitunaruviiva. Toista jokaisen kannattimen kohdalla.

4

Kiinnitä 5 x 60 mm:n ruuvit liitunaruviivan kohdalle lautojen läpi kannatti-miin. Voit myös ruuvata vain joka toiseen lautaan. Näin saat laudat kunnolla kiin ni, ja ne ovat tukeva alusta kipsilevyille.

5

Vanha höyrynsulku on rei’itettävä huolellisesti ennen uuden asentamista. huolellisesti Poraa 10 mm:n reikiä 10 cm:n välein keskelle kannattimien väliä. Pitkä pora helpottaa työtä.

Asenna höyryn-sulku tiiviisti

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Leikkaa höyrynsulusta kaistale, joka on 20 cm huonetta leveämpi. Taita se ja kiinnitä se kahdesta nurkasta niin, että noin 10 cm kaisteleesta riippuu päätyseinällä. Kiristä se keskikohdasta ja kiinnitä hakasilla.

2

Pursota höyrynsulkuliimaa seinän ja katon väliseen rajaan. Tätä ennen kaistale on kiristetty kulmiin niin, että koko muovi on tiukalla. Kiinnitä muovi kattoon. Kiinnitä hakaset n. 10 cm:n etäisyydelle seinästä.

3

Ota taitettu reuna esiin ja paina se liimaan. Voit painaa höyrynsulkua lastalla alas- ja ylöspäin niin, että liimaa ei päädy liian alas seinäpinnalle.

4

Teippaa saumat ja hakaskohdat höyryn-sulkuteipillä. Kaistaleita on limitettävä vähintään 15 cm. Teippaa myös kaikki hakasten tekemät reiät, viillot yms.

Asenna kipsilevyt kattoon

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Koska seinä on harvoin täysin suora, kannattaa asentaa ensin toinen kip-silevyrivi. Tällöin ensimmäisen rivin kipsilevyt voidaan leikata tarkasti seinää vasten istuviksi. Kipsilevyt asennetaan poikittain ponttilautoihin nähden.

Mittaa, kuinka monta kipsilevyä kat toon mahtuu molempiin suuntiin. Muista poistaa levyjen reunaohennukset seinänvastaisista reunoista.

Vuokrattava levynostin on korvaa-maton väline levyjen kannattelemiseksi sillä aikaa, kun niitä ruuvataan kiinni.

1

Kiristä seinään naru. Näin saat selville en-simmäisen kipsilevyn leveyden. Mitan pitää sopia huoneen leveyteen mutta se ei saa olla yli 80 cm, jotta voit leikata seinänvastai-sista levyistä reunaohenteen pois.

2

Säädä levynostin ala-asentoon, jotta saat kipsilevyn helposti nostimelle. Nosta levynostinta kattoa kohti, kunnes kipsi-levy osuu naruun ja päätyseinään jää 5-8 mm etäisyyttä.

3

Vahvista lyhyitä reunoja teräsnauhalla, jotta reunat eivät rikkoudu. Työnnä 8 cm leveä teräsnauha puoliksi päätyreunan sisään ja kiinnitä se kipsilevyruuveilla.

4

Mittaa ensimmäisen levyrivin leveys hyvin tarkasti toisen levyrivin reunasta sei-nään. Lyhyitä reunasaumoja on limitettävä vähintään 50 cm riveittäin.

5

Aloita seuraava rivi sillä palalla, joka jäi toisen levyrivin päätteeksi yli. Tämä edellyt-tää ainostaan, että päätyreunat limittyvät vähintään 50 cm.

Tasoita saumat ja peitä reunat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun hankkeen karkea osuus on tehty, voit ryhtyä hienorappaamaan kipsi-levykattoa: kostuta reunat, pohjusta, asenna vahviketeippi, tasoita ja hio.

Neljä reunoiltaan ohennettua sivua helpottavat siistin työnjäljen tekoa.

Jos pohjustat kipsilevyt akryylipoh-justeella (mikrodispersio) ennen kuin tasoitat, tasoittaminen sujuu paljon helpommin, sillä levyt eivät ”nouse ylös”. Kun pohjustat ensin, saat tasai-semman ja kauniimman kattopinnan.

1

Leikkaa höyrynsulku katonrajassa terä-vällä taittoteräveitsellä, kun olet asentanut kaikki levyt. Vedä höyrynsulkua alaspäin, kun leikkaat sitä viistolinjaisesti. Älä tee höyrynsulkuun reikiä seinustalla.

2

Sulje katonraja kauttaaltaan akryylisau-mamassalla. Paina massaa tiiviisti rakoon. Toisin kuin tasoitteet, akryylimassa ei halkeile, mikä on suuri etu.

3

Kiinnitä vahviketeippi saumoihin. Kiinnitä vahviketeippi saumoihin. Aloita lyhyistä levyreunoista, joissa on syvin reunaohennus. Teippaa tämän jäl-keen pitkät sivut. Teipit saavat levyreu-nojen risteyskohdissa osua päällekkäin.

4

Paina saumoihin tasoitetta noin 50 cm saumoihin tasoitetta matkalle kerrallaan. Kaavi ylimääräinen massa pois leveällä lastalla. Anna tasoitteen kuivua ja toista työvaihe, kunnes saumat ovat täynnä. Hio saumat täysin tasaisiksi.

Materiaalit

 • 13 mm kipsilevyjä (esim. Gyproc 4Pro)
 • 35 mm:n kipsilevyruuveja (puulle)
 • Kipsilevytasoitetta
 • Vahviketeippiä
 • 0,2 mm:n höyrynsulkumuovia
 • Höyrynsulkuliimaa
 • Höyrynsulkuteippiä
 • Akryylisaumamassaa
 • Muovimaalia
 • 5 x 60 mm:n ruuveja
 • Teräsnauhaa (tarvittaessa)

Erikoistyökalut

 • Levynostin (vuokrataan)
 • Tarvittaessa kipsilevyruuvain

Vie aikaa

3-5 päivää/20 m2. Lisäksi kuivumisaika.

Hinta

Noin 20 € /neliömetri

Vaikeusaste

Tasoittaminen sujuu paljon hel-pommin ja siistimmin, kun käytät (kalliimpia) kaikilta neljältä reunal-taan ohennettuja kipsilevyjä.

Video

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen leikkaaminen

Työ sujuu nopeasti terävällä mattoveitsellä

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen saumaaminen

Liimapohjainen lasikuituverkko tekee saumasta kestävän

TYÖKALUT: Näin käytät nauharuuvinväännintä

Nauharuuvinväännin sopii vain yhteen tarkoitukseen, mutta siihen se on täydellinen. Nauharuuvinvääntimen avulla kipsilevyjen asentaminen sujuu nopeasti, sillä kone upottaa ruuvit tarkasti oikeaan syvyyteen. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään ja säädetään.

VINKIT: Kipsikärjenpidin ruuvaa oikeaan syvyyteen

VINKIT: Kotitekoinen levynostin

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: 3 helppoa vinkkiä: valkoinen, sileä katto
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin