Tasainen katto nopeasti: kipsilevyt paneelien päälle

Oletko kyllästynyt vanhaan paneelikattoosi? Voit asentaa kipsilevyt suoraan paneelien päälle ja saada tasaisen katon nopeasti. Katso tästä, miten se tehdään - vaihe vaiheelta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
20 € /m2

Johdanto

Ajatus paneelikaton korvaamisesta kipsilevyillä voi kuulostaa oudolta ja hankalalta. Voit kuitenkin ohittaa monta työvaihetta, jolloin työstä tuleekin paljon luultua helpompaa.

Onnistuminen edellyttää, että olemassaoleva paneelikatto ei ole notkolla. Jos näin on, paneelit on poistettava ja niiden alla olevat rimat on oikaistava. Jos katto on suora, voit kiinnittää kipsilevyt suoraan lautoihin ja hypätä vanhan katon purkuvaiheen ja katon uudelleen koolausvaiheen yli.

LUE LISÄÄ: Kipsiruuvinväännin helpottaa työskentelyä

Näppärillä kipsilevyillä työ sujuu helposti

Työ helpottuu entisestään, jos ostat kipsilevyt, jotka on ohennettu reunoista kaikilta neljältä sivultaan.

Yleensä pitkien sivujen reunoissa on ohennus, mutta tässä käyttämissämme levyissä myös lyhyet sivut on ohennettu reunoistaan. Tämä helpottaa levysaumojen siistiä tasoittamista.

LUE LISÄÄ: Levyhissi: Levynostin vain 20 eurolla

Vanhojen kattolautojen on oltava suorat!

Ennen kuin hankit levynostimen, joka niin ikään helpottaa työtä, varmista, että paneelilaudoitus on niin hyvin kiinni, että se kestää painavien kipsilevyjen kuormituksen. Voit lujittaa laudoitusta asentamalla pitkät ruuvit sekä lautojen että niiden takana olevien rimojen tai kannattimien läpi.

Jos rakenteessa on höyrynsulku, se on rei’itettävä perusteellisesti ennen uuden asentamista.

Lue lisää höyrynsulusta täältä

Ohjeet

01
Valmistele katto kipsilevyjä varten 5 Vaihe

Poista ensin kaikki kattolistat ja kattoon ruuvatut koukut yms. Kipsilevyt ruuvataan kiinni suoraan vanhaan paneelikattoon. Tämän vuoksi katto on kiinnitettävä hyvin kannattimiin, jotta se varmasti kestää kipsilevyjen painon. Kannattimien paikantaminen vaatii usein yhden kattolaudan poistoa huoneen molem-mista päistä. Tämä seinä on lisä-eristetty sisäpuolelta jälkikäteen, joten leikkaamme laudan irti seinästä.

Kipsilevykatto: Irrota kattolistat tapettia rikkomat-ta 1

Irrota kattolistat tapettia rikkomat-ta. Käytä työhön sorkkarautaa. Poista listoista samalla uppokantanaulat yms., jos lista on tarkoitus asentaa myöhemmin takaisin paikalleen.

Kipsilevykatto: Iske taltta tai sorkkarauta lautojen väliin 2

Iske taltta tai sorkkarauta lautojen väliin. Irrota vapauttamasi lauta. Ura ja pontti ehkä vaurioituvat, mutta sillä ei ole merkitystä. Nyt saat mahdollisen höyryn-sulkumuovin näkyviin.

Kipsilevykatto: Merkitse kannattimien 3

Merkitse kannattimien keskikohdat. Poista sitten lauta toisesta päästä kattoa ja merkitse jälleen. Tee kahden merkinnän väliin esim. liitunaruviiva. Toista jokaisen kannattimen kohdalla.

Kipsilevykatto: Kiinnitä 5 x 60 mm:n ruuvit liitunaruviivan kohdalle 4

Kiinnitä 5 x 60 mm:n ruuvit liitunaruviivan kohdalle lautojen läpi kannatti-miin. Voit myös ruuvata vain joka toiseen lautaan. Näin saat laudat kunnolla kiin ni, ja ne ovat tukeva alusta kipsilevyille.

Kipsilevykatto: Vanha höyrynsulku on rei’itettävä huolellisesti 5

Vanha höyrynsulku on rei’itettävä huolellisesti ennen uuden asentamista. huolellisesti Poraa 10 mm:n reikiä 10 cm:n välein keskelle kannattimien väliä. Pitkä pora helpottaa työtä.

02
Asenna höyryn-sulku tiiviisti 4 Vaihe

Kipsilevykatto: Leikkaa höyrynsulusta 1

Leikkaa höyrynsulusta kaistale, joka on 20 cm huonetta leveämpi. Taita se ja kiinnitä se kahdesta nurkasta niin, että noin 10 cm kaisteleesta riippuu päätyseinällä. Kiristä se keskikohdasta ja kiinnitä hakasilla.

Kipsilevykatto: Pursota höyrynsulkuliimaa seinän ja katon väliseen rajaan 2

Pursota höyrynsulkuliimaa seinän ja katon väliseen rajaan. Tätä ennen kaistale on kiristetty kulmiin niin, että koko muovi on tiukalla. Kiinnitä muovi kattoon. Kiinnitä hakaset n. 10 cm:n etäisyydelle seinästä.

Kipsilevykatto: Ota taitettu reuna esiin ja paina se liimaan 3

Ota taitettu reuna esiin ja paina se liimaan. Voit painaa höyrynsulkua lastalla alas- ja ylöspäin niin, että liimaa ei päädy liian alas seinäpinnalle.

Kipsilevykatto: Teippaa saumat ja hakaskohdat höyryn-sulkuteipillä 4

Teippaa saumat ja hakaskohdat höyryn-sulkuteipillä. Kaistaleita on limitettävä vähintään 15 cm. Teippaa myös kaikki hakasten tekemät reiät, viillot yms.

03
Asenna kipsilevyt kattoon 5 Vaihe

Koska seinä on harvoin täysin suora, kannattaa asentaa ensin toinen kip-silevyrivi. Tällöin ensimmäisen rivin kipsilevyt voidaan leikata tarkasti seinää vasten istuviksi. Kipsilevyt asennetaan poikittain ponttilautoihin nähden.

Mittaa, kuinka monta kipsilevyä kat toon mahtuu molempiin suuntiin. Muista poistaa levyjen reunaohennukset seinänvastaisista reunoista.

Vuokrattava levynostin on korvaa-maton väline levyjen kannattelemiseksi sillä aikaa, kun niitä ruuvataan kiinni.

Kipsilevykatto: Kiristä seinään naru 1

Kiristä seinään naru. Näin saat selville en-simmäisen kipsilevyn leveyden. Mitan pitää sopia huoneen leveyteen mutta se ei saa olla yli 80 cm, jotta voit leikata seinänvastai-sista levyistä reunaohenteen pois.

Kipsilevykatto: Säädä levynostin 2

Säädä levynostin ala-asentoon, jotta saat kipsilevyn helposti nostimelle. Nosta levynostinta kattoa kohti, kunnes kipsi-levy osuu naruun ja päätyseinään jää 5-8 mm etäisyyttä.

Kipsilevykatto: Vahvista lyhyitä reunoja teräsnauhalla 3

Vahvista lyhyitä reunoja teräsnauhalla, jotta reunat eivät rikkoudu. Työnnä 8 cm leveä teräsnauha puoliksi päätyreunan sisään ja kiinnitä se kipsilevyruuveilla.

Kipsilevykatto: Mittaa ensimmäisen levyrivin leveys 4

Mittaa ensimmäisen levyrivin leveys hyvin tarkasti toisen levyrivin reunasta sei-nään. Lyhyitä reunasaumoja on limitettävä vähintään 50 cm riveittäin.

Kipsilevykatto: Aloita seuraava rivi 5

Aloita seuraava rivi sillä palalla, joka jäi toisen levyrivin päätteeksi yli. Tämä edellyt-tää ainostaan, että päätyreunat limittyvät vähintään 50 cm.

04
Tasoita saumat ja peitä reunat 4 Vaihe

Kun hankkeen karkea osuus on tehty, voit ryhtyä hienorappaamaan kipsi-levykattoa: kostuta reunat, pohjusta, asenna vahviketeippi, tasoita ja hio.

Neljä reunoiltaan ohennettua sivua helpottavat siistin työnjäljen tekoa.

Jos pohjustat kipsilevyt akryylipoh-justeella (mikrodispersio) ennen kuin tasoitat, tasoittaminen sujuu paljon helpommin, sillä levyt eivät ”nouse ylös”. Kun pohjustat ensin, saat tasai-semman ja kauniimman kattopinnan.

Kipsilevykatto: Leikkaa höyrynsulku katonrajassa 1

Leikkaa höyrynsulku katonrajassa terä-vällä taittoteräveitsellä, kun olet asentanut kaikki levyt. Vedä höyrynsulkua alaspäin, kun leikkaat sitä viistolinjaisesti. Älä tee höyrynsulkuun reikiä seinustalla.

Kipsilevykatto: Sulje katonraja kauttaaltaan 2

Sulje katonraja kauttaaltaan akryylisau-mamassalla. Paina massaa tiiviisti rakoon. Toisin kuin tasoitteet, akryylimassa ei halkeile, mikä on suuri etu.

Kipsilevykatto: Kiinnitä vahviketeippi saumoihin. Kiinnitä vahviketeippi saumoihin 3

Kiinnitä vahviketeippi saumoihin. Kiinnitä vahviketeippi saumoihin. Aloita lyhyistä levyreunoista, joissa on syvin reunaohennus. Teippaa tämän jäl-keen pitkät sivut. Teipit saavat levyreu-nojen risteyskohdissa osua päällekkäin.

Kipsilevykatto: Paina saumoihin tasoitetta 4

Paina saumoihin tasoitetta noin 50 cm saumoihin tasoitetta matkalle kerrallaan. Kaavi ylimääräinen massa pois leveällä lastalla. Anna tasoitteen kuivua ja toista työvaihe, kunnes saumat ovat täynnä. Hio saumat täysin tasaisiksi.

Materiaalit

 • 13 mm kipsilevyjä (esim. Gyproc 4Pro)
 • 35 mm:n kipsilevyruuveja (puulle)
 • Kipsilevytasoitetta
 • Vahviketeippiä
 • 0,2 mm:n höyrynsulkumuovia
 • Höyrynsulkuliimaa
 • Höyrynsulkuteippiä
 • Akryylisaumamassaa
 • Muovimaalia
 • 5 x 60 mm:n ruuveja
 • Teräsnauhaa (tarvittaessa)

Erikoistyökalut

 • Levynostin (vuokrataan)
 • Tarvittaessa kipsilevyruuvain

Vie aikaa

3-5 päivää/20 m2. Lisäksi kuivumisaika.

Hinta

Noin 20 € /neliömetri

Vaikeusaste

Tasoittaminen sujuu paljon hel-pommin ja siistimmin, kun käytät (kalliimpia) kaikilta neljältä reunal-taan ohennettuja kipsilevyjä.

Video

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen leikkaaminen

Työ sujuu nopeasti terävällä mattoveitsellä

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen saumaaminen

Liimapohjainen lasikuituverkko tekee saumasta kestävän

TYÖKALUT: Näin käytät nauharuuvinväännintä

Nauharuuvinväännin sopii vain yhteen tarkoitukseen, mutta siihen se on täydellinen. Nauharuuvinvääntimen avulla kipsilevyjen asentaminen sujuu nopeasti, sillä kone upottaa ruuvit tarkasti oikeaan syvyyteen. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään ja säädetään.

VINKIT: Kipsikärjenpidin ruuvaa oikeaan syvyyteen

VINKIT: Kotitekoinen levynostin

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Kipsilevykatto