Lisää huonetilaa kattoa korottamalla

Alaslasketun paneelikaton takana on paljon tilaa. Katso tästä, miten voit korottaa kattoa ja eristää sen kunnolla.

Johdanto

Talokaupat ovat askeleen lähempänä, jos ostaja pitää taloa valoisana ja tilavana. Tässä jutussa puretaan vanha alaslaskettu katto ja kellastuneet paneelit, jotta olohuone tuntuu isommalta. Uusi katto ja seinät maalataan valkoisiksi.

Ohjeet

01
Pura katto ja rakenna uusi 6 Vaihe

1

Pura vanha katto. Aloita paneeleista ja pura seuraavaksi koolaukset. Katon alta voi paljastua mitä tahansa! Valitettavasti nämä vanhat kipsilistat olivat niin huonossa kunnossa, ettei niitä voinut säilyttää.

2

Ruuvaa uuden katon runko kiinni seiniin. Tämän huoneen katto asennetaan kipsilistojen alapuolelle, jotta kattoon jää tilaa eristeille. Linjalaserista on työssä iso apu. Kiinnitä rimat 5x80 millin ruuveilla. Aseta linjalaser oikealle tasolle ja asenna runkorimat viivan mukaan.

3

Kiinnitä kattoon uuden katon tukirimat. Kohdista rimat siten, että eristelevyt mahtuvat kokonaisina niiden väliin. Voit ruuvata rimat puukattoon ilman tulppia.

4

Kiinnitä runkorimat tukirimoihin pienillä puukapuloilla. Kiinnitä kapulat aluksi tukirimoihin. Anna linjalaserin olla paikallaan ja asenna tukirimat viivan mukaan.

5

Kiinnitä koolauslaudat. Ruuvaa laudat kiinni rimoihin 4,5x50 millin ruuveilla. Kiinnitä laudat 40 sentin välein, jotta niiden jako sopii 120 senttiä leveille kipsilevyille.

6

Eristä katto. 10 senttiä paksut levyt on helppo työntää runkorimojen väliin.

02
Kiinnitä kipsilevyt 5 Vaihe

Käytä levyjen kiinnittämiseen kipsiruuveja. Työhön kannattaa vuokrata nauharuuvinväännin tai kaksi, jos kattoon pitää kiinnittää yhtä paljon kipsilevyjä kuin tässä huoneessa. Kone vääntää ruuvin sekunnissa, ja ruuvien kannat uppoavat tarkasti oikeaan syvyyteen.

1

Merkitse ensimmäisen kipsilevyn reunalinja värilangalla. Ensimmäisen levyrivin pitää olla oikeassa linjassa, jotta muut levyt voi asentaa sen mukaan. Älä aloita asentamista seinän vierestä vaan sopivan matkan päästä. Nauharuuvinväännin toimii kuin sarjatuliase, joten kipsilevyjen asentaminen sujuu nopeasti.

2

Asenna seuraava levyrivi. Työnnä levyt kiinni ensimmäisen rivin levyihin. Asenna ruuvit noin 15 sentin välein.

3

Tasoita katto, kun kaikki kipsilevyt ovat paikoillaan. Aloita tasoittamalla ruuvinreiät ja mahdolliset seinän vieressä olevat raot. Täytä raot kunnolla ja vedä ylimääräinen tasoite pois leveällä lastalla.

4

Paina saumanauha märkään tasoitteeseen, jotta saumasta tulee kestävä. Upota nauha tasoitteeseen leveällä lastalla.

5

Levitä saumanauhan päälle toinen kerros tasoitetta, kun ensimmäinen kerros on kuivunut kokonaan. Ensimmäinen tasoitekerros vajoaa aina jonkin verran, joten sen päälle pitää lisätä toinen kerros tasoitetta.

03
Irrota tapetti ja tasoita seinät 7 Vaihe

Vanhaa kattoa oli laskettu reilusti alaspäin, joten seinän yläosassa ei ollut tapettia. Seinän pinnoittaminen ei ole helppoa, jos vanha tapetti loppuu 20 senttiä uuden katon alapuolelle.

Seinä pitää käsitellä perusteellisesti. Kaikki vanhat tapetit poistetaan, seinät tasoitetaan ja hiotaan moneen kertaan. Pinnan pitää olla siisti ja tasainen, ennen kuin sen voi maalata.

Jos vanha tapetti on tiukasti kiinni seinässä, tapetti kannattaa kastella ja peittää muovilla ennen irrottamista.

1

Revi irtotapetit pois. Kaikki tapettivuodat eivät irtoa vetämällä. Repiminen kannattaa aloittaa helposti irtoavista kohdista.

2

Käytä tapettikaavinta tai lastaa tapettien irrottamiseen. Tapetti irtoaa helpommin, kun siihen tehdään reikä. Tapettikaavin sopii tiukassa olevien tapettien irrottamiseen, mutta se poista kaikkea. Vaihda kaapimen terä tarpeeksi usein, jotta työkalu pysyy terävänä ja painuu tapetin alle.

3

Peitä seinät muovilla, jotta vesi liottaa irti sitkeimmät tapetit. Käsittele seinä aluksi paksulla tapetinpoistoaineella.

4

Kaavi viimeiset tapetinriekaleet irti vuorokauden kuluttua, kun tapetti on lionnut kunnolla. Jos seinään jää edelleen tapettia, voit vuokrata höyrypesurin ja yrittää poistaa tapetin sen avulla.

5

Tasoita seinä, kun se on kuivunut. Levitä tasoitetta mahdollisimman tasainen kerros leveällä lastalla. Jos seinä on hyvin epätasainen, se pitää tasoittaa useaan kertaan.

6

Hio seinät ja katto, kun kaikki pinnat ovat kuivuneet kokonaan. Työhön kannattaa vuokrata varsihiomakone, jotta hiominen sujuu nopeasti ja pinnasta tulee siisti.

7

Maalaa katto ja seinät. Levitä kattoon ja seiniin kaksi kerrosta maalia leveällä telalla. Muista, että seinä- ja kattomaalit ovat erilaisia. Kattomaalit ovat yleensä himmeitä. Kiinnitä tela jatkovarteen ja maalaa katto pitkin vedoin. Etene järjestyksessä, jotta pinnasta tulee siisti.

Video

Kipsilevyjen leikkaaminen

Työ sujuu nopeasti terävällä mattoveitsellä

Näin käytät nauharuuvinväännintä

Nauharuuvinväännin sopii vain yhteen tarkoitukseen, mutta siihen se on täydellinen. Nauharuuvinvääntimen avulla kipsilevyjen asentaminen sujuu nopeasti, sillä kone upottaa ruuvit tarkasti oikeaan syvyyteen. Tällä videolla näytetään, miten konetta käytetään ja säädetään.

Kotitekoinen levynostin

Oikaise kipsilevyn reuna höylällä

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Kipsilevykatto