Suorat ja pitkään kestävät tolpat

Tukevat ja suorat tolpat ovat hyvän lopputuloksen edellytys pergolan rakentamisessa.

Uuden pergolan on tarkoitus pysyä pystyttä pitkään.

Siksi tolpat kannattaa pystyttää perusteellisesti. Lopputulos ei näytä hyvältä, jos tolpat eivät ole tukevasti kiinni maassa ja suorissa riveissä.

Tolppien pystyttämiseen on paljon erilaisia tapoja. Sopivan tavan valinta riippuu maan ominaisuuksista ja siitä, kuinka paljon aikaa ja rahaa haluat käyttää.

Tämä juttu sisältää muun muassa:

Kaiva tolpille kuopat

Mikä työkalu on paras, kun tolppa on saatava maahan? Valintaan vaikuttaa se, montako kuoppaa on kaivettavana. Lapiolla saa helposti kaivettua yhden kuopan, mutta kairalla kuopat syntyvät paljon nopeammin – ja mootorikairalla työ on jo tehty, kun muilla välineillä vasta aloitellaan!

Yhden kuopan kaivaminen 90 cm:n syvyyteen upotettavalle tolpalle onnistuu hyvin lapiolla. Mutta entä jos kuoppia tarvitaan 4, 12 tai 20 kappaletta pergolaa, vajaa tai puuaitaa varten? Näin monen kuopan kaivuu vaatii paljon paljon hikeä ja työhön kuluu valtavasti aikaa.

Onneksi lapiolle on vaihtoehtoja: ota avuksi moottoroitu kaira tai tavallinen maakaira! Entä kannattaako työkalu ostaa vai vuokrata?

Testasimme kolmea työkalua

Kokeilimme näitä erilaisia välineitä tavalliseen helpohkoon pihamaahan. Kaivoimme tai porasimme kuopat 90 cm:n syvyyteen, jotta tolppa seisoisi siinä varmasti suorassa. Tiedämme, että työ sujuu moottorikairalla muita välineitä nopeammin, mutta sujuuko työ niin paljon nopeammin, että sen hankintaan kannattaa käyttää rahaa ja aikaa? Entä selviääkö lapiolla yhtä nopeasti kuin käsikäyttöisellä kairalla?

1. Erikoispistolapio

Lapion suurin etu on se, että se löytyy joka talosta, ehkä jopa tällainen erikoispistolapio. Tavallisilla painavilla lapioilla on hyvä kaivaa kantoja ylös ja katkaista juuria.

Kuoppien kaivaminen tolppia varten lapiolla on raskasta työtä ja tehokasta vain 40–50 cm:n syvyyteen asti. Tämän jälkeen kuoppa on liian ahdas lapioitavaksi, ja tuloksena on joko kartiomainen kuoppa, josta on poistettu aivan turhan paljon maata – tai tilanne, että kuoppa on lopuksi kaivettava makuuasennosta 90 cm:n syvyyteen.

HINTALUOKKA: 50–80 € riippuen laadusta ja lapio-osan pituudesta
AJANKÄYTTÖ: 20 min: kevyt, kivetön pihamaa

2. Maakaira

Maakaira porautuu helposti pihamaahan – saviseen tai multaiseen. Vakiohalkaisijakoot ovat 100, 120 tai 150 mm ja varren pituus on yleensä 110 cm, mikä sopii hyvin pyörökepeille ja 100 x 100 mm:n (4 tuuman) tai 120 x 150 mm (5 tuuman) tolpille.

Maakairan suurin etu on se, että pora nostaa maata vaivatta vinostakin kuopasta. Juuret ja kivet voivat edellyttää pistolapion käyttöä ja tarvittaessa kuopan laajentamista hieman.

HINTALUOKKA: 40–80 € riippuen halkaisijan koosta, kairan pituudesta ja valmistajasta
AJANKÄYTTÖ: 7 min: kevyt, kivetön pihamaa

3. Moottorikaira

Moottorikaira todella pureutuu maahan! Jos laitteella ei osu kiviin ja juuriin, sillä voi porata 90 cm:n syvyyteen 15 sekunnissa – mutta maata ei saa nostettua pois. Poista maata kuopasta 15–20 cm:n välein, niin pääset 90 cm:n syvyyteen 4–5 toistolla vähällä lihasvoimalla. Jos pora osuu kiviin tai juuriin, pora pysähtyy, mutta laite ei.

Joissakin malleissa on porajarru ja turvakytkin, joka katkaisee voimantulon terän jumiuduttua. Näin voi välttää esimerkiksi laitteen yhtäkkisen kiepsahtamisen terän juuttuessa.

HINTALUOKKA: noin 60 €/vrk (vuokra)
AJANKÄYTTÖ: 2 min: kevyt, kivetön pihamaa

Pystytä tolpat tarkasti suoraan

Tolppien pystyttäminen kuulostaa helpolta, mutta niitä on yllättävän vaikea saada suoraan. Tolppien viereen pitää virittää linjalanka, ja tolpat pitää tukea väliaikaisesti, jotta ne pysyvät oikeassa asennossa. Samalla pitää mitata ja käyttää ahkerasti vatupassia.

MAAHAN UPOTETUT TOLPAT

1

Vajan tai pergolan rakentaminen kannattaa aloittaa upottamalla maahan nurkkakepit. Pystytä kepit 90 asteen kulmaan ja viritä niiden välille linjalangat.

2

Kaiva nurkkiin kuopat, kaada pohjalle mursketta tai pikkukiviä ja pystytä tolpat. Tiivistä maa tolpan tyven ympärille 20 sentin kerroksissa ja tarkista joka välissä, että tolppa on pysynyt suorassa.

3

Viritä nurkkatolppien välille linjalangat ja pystytä loput tolpat niiden avulla. Viritä joka väliin kaksi linjalankaa, toinen tolpan juureen ja toinen lähelle yläpäätä.

4

Suorista tolpat pitkän vatupassin tai tolppavatupassin avulla. Tiivistä maa tolpan ympärille laudan avulla. Pidä tolppaa silmällä koko ajan, jotta se ei väänny vinoon.

5

Tolpat pitää tukea väliaikaisesti, jotta ne eivät väänny vinoon rakentamisen aikana. Kiinnitä vinotuet tolpan yläpäästä viereisen tolpan alapäähän.

MAAHAN VALETUT TOLPAT

Kaiva aluksi kuopat tolpille. Tee kuopista noin 30x30 sentin kokoiset ja niin syvät, että ne yltävät roudattomaan syvyyteen. Voit merkitä kuoppien linjan asettamalla niiden viereen pitkän laudan. 1

Kaiva aluksi kuopat tolpille. Tee kuopista noin 30x30 sentin kokoiset ja niin syvät, että ne yltävät roudattomaan syvyyteen. Voit merkitä kuoppien linjan asettamalla niiden viereen pitkän laudan.

Tue ensimmäinen tolppa suoraan. Voit käyttää apuna puristimia, sillä ne helpottavat tolpan hienosäätämistä. Lyö maahan lyhyt tolppa tai teräväpäinen lauta ja kiinnitä vinotuen alapää siihen. 2

Tue ensimmäinen tolppa suoraan. Voit käyttää apuna puristimia, sillä ne helpottavat tolpan hienosäätämistä. Lyö maahan lyhyt tolppa tai teräväpäinen lauta ja kiinnitä vinotuen alapää siihen.

Tämän tolpan lähellä on seinä, jota kannattaa käyttää tolpan tukemiseen. Ellei tolpan lähellä ole mitään kiinteää, lyö maahan toinen tolppa tai lauta ja kiinnitä vinotuki siihen. 3

Tämän tolpan lähellä on seinä, jota kannattaa käyttää tolpan tukemiseen. Ellei tolpan lähellä ole mitään kiinteää, lyö maahan toinen tolppa tai lauta ja kiinnitä vinotuki siihen.

Kun tolpat ovat pystyssä, asenna niiden väliin vaakalaudat. Hienosäädä tolpat yhtä kauas toisistaan käyttämällä niiden välissä sopivan pituista vaakalautaa. 4

Kun tolpat ovat pystyssä, asenna niiden väliin vaakalaudat. Hienosäädä tolpat yhtä kauas toisistaan käyttämällä niiden välissä sopivan pituista vaakalautaa.

Kiinnitä tolppiin toiset vinotuet 30–40 sentin korkeudelle, jotta tolpat pysyvät oikealla korkeudella valamisen aikana. Tarkista vielä kerran vatupassilla, että kaikki tolpat ovat pystysuorassa. 5

Kiinnitä tolppiin toiset vinotuet 30–40 sentin korkeudelle, jotta tolpat pysyvät oikealla korkeudella valamisen aikana. Tarkista vielä kerran vatupassilla, että kaikki tolpat ovat pystysuorassa.

Lapioi kuoppiin betonia. Kaada kuopan pohjalle 15–20 senttiä kuivabetonia, lisää puoli metriä maata, kaada kuoppaan toinen betonikerros ja peitä se maalla. Maan kosteus kovettaa betonin. 6

Lapioi kuoppiin betonia. Kaada kuopan pohjalle 15–20 senttiä kuivabetonia, lisää puoli metriä maata, kaada kuoppaan toinen betonikerros ja peitä se maalla. Maan kosteus kovettaa betonin.

8 tapaa: Tukevat tolpat!

Tolpan voi pystyttää monella eri tavalla. Helpoin keino on kaivaa tolppa maahan, mutta muitakin menetelmiä on. Käyttötarkoitus määrittelee, mikä menetelmä on paras kulloiseenkin tarkoitukseen.

Tolppa, pilari, paalu; samasta puutavarasta käyte-tään eri nimiä tilanteen mukaan. Kantavilla tolpilla on lähes yhtä monta käyttötarkoitus-ta kuin pihalla on projekteja. Ne sopivat aidasta autokatokseen.

Eri rakenteisiin tarvitaan erilai-sia tolppia. Tai oikeammin: tolpat pitää kiinnittää maahan eri tavoin riippuen siitä, mihin tarkoituk-seen ne tulevat.

Jos tolppaa tarvitaan aitaan, sen pitää kestää tuulen ja portin aiheut tamaa sivuttaisliikettä. Räystäiden alla ja katoksissa tolpan pitää sekä kantaa lumen paino että pysyä paikallaan myrsky tuulen imussa.

Hiekkaa, savea tai kalliota

Myös maaperän laatu pitää ottaa huomioon. Hiekkamaassa tolpan juureen kannattaa ehkä valaa be-tonia, mutta kiinteässä savimaassa pelkkä tolppakenkä yleensä riittää. Kallioilla tolpat joudutaan usein kiinnittämään kiviseen alustaan raudoilla.

Myös maaperän laatu pitää ottaa huomioon. Hiekkamaassa tolpan juureen kannattaa ehkä valaa betonia, mutta kiinteässä savimaassa pelkkä tolppakenkä yleensä riittää. Kallioilla tolpat joudutaan usein kiinnittämään raudoilla.

1. Maahan kaivettu tolppa

Maahan kaivaminen on yksinkertaisin ja halvin tapa pystyttää tolppa. Maahan kaivettu tolppa tukee rakennelmaa hyvin, mutta se ei kuitenkaan kestä loputtomiin.

2. Ankkuroitu tolppa

Tolppa kaivetaan suoraan maahan. Sivusuuntaista vakautta vahvistetaan tolppaan ruuvattavilla laudanpätkillä. Käytetään kevyessä ja irtonaisessa maassa.

3. Betonilla lujitettu tolppa

Helppo tapa parantaa maahan kaivettavan tolpan sivuttaista vakautta ja kantavuutta. Periaate on valaa yksi tai kaksi betoniankkuria maan alle tolpan ympärille.

4. Tolppakenkä

Teräksestä tehty tolppakenkä on helppo ja nopea ratkaisu, kun tolpan halutaan pysyvän paikallaan. Tolppakenkä ei kuitenkaan estä tolpan vääntymistä tai kanna painoa.

5. Betoniin valettu kenkä

Betoniin valettavien teräskenkien kirjo on loputon. Kiinni valetut kengät pitävät tolpat paikoillaan monenlaisissa rakennuksissa ja kantavat hyvin painon, mutta eivät kestä kovin kovaa sivuliikettä.

6. Tehdasvalettu kenkä

Yksi- tai kaksisiipinen pilarikenkä, joka on valettu kiinni betonijalkaan. Tehdasvalu säästää aikaa ja vaivaa, kun työmaata ei tarvitse sotkea betonilla eikä odotella betonin kuivumista.

7. Betoniin valetut raudat

Tässä mallissa tolppa on kiinnitetty kahteen betoniin valettuun rautajalkaan. Kahden jalan sivuttaisjäykistys on paljon lujempi kuin yhden.

8. Ruuvipaalut

Ruuvipaalun päähän asennetaan kiinnike, johon tolppa ruuvataan kiinni. Ruuvipaalut ovat melko kalliita, mutta ne on helppo vääntää maahan.

VIDEO: Opi ammattilaiselta

Tekstit ja kuvat ovat ohjeissa välttämättömiä, mutta muutama hyvä video auttaa ymmärtämään, mitä rakentamisessa tapahtuu.

Siksi olemme koonneet yhteen asiaan liittyviä videoita, joista voit ottaa oppia ennen oman pergolasi rakentamista.

Maahan valetut tolpat

Tuki pitää ne suorassa betonin kovettumisen ajan

Tolpat suoraan riviin

Linjalanka auttaa saamaan ne suoraan linjaan

Ruuvipaalujen asentaminen

Käytä vatupassia tiheästi, jotta ruuvi menee suoraan

Katso pergoloiden rakennusohjeet

Olemme koonneet kaikki pergoloiden rakennusohjeet tänne: Pergoloiden rakennusohjeet

Tee Itsen rakennusohjeet ovat järjestelmällisiä, ja ne etenevät vaihe vaiheelta. Ohjeissa on piirustukset, 3D-kuvia, videoita, materiaalilistat ja kuvia vaikeista yksityiskohdista.

Ne ovat hyvän lopputuloksen tae.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pergola