Siro pergola vahvoilla kaarilla

Tämä pergola voi näyttää huteralta, mutta ensivaikutelma pettää. Rakenteen vahvuus perustuu kaariin, jotka tehdään kahdesta yhteen liimatusta rimasta. Pergolan pituutta on helppo muokata.

Vaikeusaste
Vie aikaa
12 päivää
Hinta
450 euroa
Tukeva pergola ja kauniit kaaret

Sahaa kaarien päät viistoiksi, jotta ne sopivat tiiviisti tolppien kylkeen.

Johdanto

Tämä pergola tehdään sirosta puutavarasta, jotta sitä pitkin kiipeilevät kasvit näkyvät mahdollisimman hyvin. Pergola saattaa näyttää huteralta, mutta tosiasiassa sen rakenne on hyvin tukeva.

Pergolassa on tolpat, koristeleikatut vaakapuut ja kauniit kaaret. Kaaret tehdään kahdesta rimasta, jotka liimataan yhteen sapluunan avulla. Kaarien muotoilu on hidasta, mutta ne tekevät pergolasta tyylikkään ja vahvistavat sen rakennetta.

Pergolan mittoja on helppo muokata oman maun mukaan. Voit käyttää enemmän tai vähemmän tolppia ja muokata tolppien välistä etäisyyttä. Kevytrakenteinen pergola näyttää kauniilta, vaikka se olisi pitempi kuin tässä jutussa.

Haluatko lukea lisää pergoloista? Täältä löydät ideoita ja ohjeita pergolan rakentamiseen.

Ohjeet

01
Tee kaaret 5 Vaihe

Piirrä kaari 16 milliä paksuun lastulevyyn, jonka koko on 60x250 senttiä. Käytä apuna pitkää rimaa. Tämän kaaren mitta on noin 231 senttiä. Kaaresta tulee noin 40 senttiä korkea, mikä on sopiva taivutus sentin paksuisille rimoille. Ruuvaa kaareen puukapulat noin 30 sentin välein.

Kiinnitä ensimmäinen rima keskimmäiseen puukapulaan puristimella. Kostuta liimapinnat sumutinpullolla, jos käytät liimaamiseen polyuretaaniliimaa. Jos käytät PVA-liimaa, puuta ei tarvitse kostuttaa.

Taivuta rimojen päitä ja kiinnitä ne puristimilla reunimmaisiin puukapuloihin. Irrota keskimmäinen puristin sen jälkeen.

Levitä liimaa toiseen rimaan. Levitä lastalla tasainen kerros liimaa koko pinnalle. Kiinnitä toinen rima kiinni ensimmäiseen rimaan puristimella keskimmäisen kapulan kohdalta.

Purista rimat kiinni toisiinsa. Etene keskeltä reunoja kohti kiinnittämällä toinen rima puristimilla jokaiseen kapulaan. Kun rimat on kiinnitetty toisiinsa koko matkalta viimeistä kapulaa lukuun ottamatta, irrota viimeinen puristin ja purista molemmat rimat kiinni myös reunimmaiseen kapulaan.

Tarkista liimasauma, kun olet kiinnit-tänyt molemmat rimat kaikkiin kapuloihin. Rimojen väliin saattaa jäädä pieniä rakoja. Varaa työhön pari ylimääräistä puristinta, jotta voit puristaa rimat yhteen rakojen kohdalta. Polyuretaaniliimalla kiinnitetyt rimat pitää puristaa yhteen 3-4 tunniksi. PVA-liimalle riittää 45 minuuttia.

02
Tee osat valmiiksi 7 Vaihe

Tee kaikki pergolan osat samalla ker-taa. Höylää ylimääräinen liima pois kaarien reunoilta ja tee kaarille tuet, jotta voit kiinnittää kaaret tolppiin.

Sahaa vaakapuut oikean mittai-siksi ja tee niiden päihin koristeleik-kaukset. Tee tolppiin asennuslovet vaakapuiden kohdille.

Asenna tolpat tolppakenkiin, jotta tolppien tyvet pysyvät irti kosteasta maasta.

1

Höylää kuivunut liima pois kaarien (A) reunoista. Pyöristä nurkat hiomapaperilla, jotta maali tarttuu kunnolla kiinni puuhun ja kestää pitempään.

2

Tee kaarille tuet (E) 25x100 millin laudoista. Sahaa tukien alapäät kulmassa, joka sopii kaarien muotoon. Tuen keskellä oleva lovi näyttää tyylikkäältä ja helpottaa osan kiinnittämistä.

3

Sahaa vaakapuut (C ja D). Voit tehdä puiden päihin koristeelliset leikkaukset pistosahalla.

4

Tee lovet vaakapuiden (C ja D) liitoskohtiin. Piirrä liitoksen paikka, sahaa urat puun puoliväliin asti katkaisu- ja jiirisirkkelillä ja veistä lovi siistiksi taltalla.

5

Maalaa puut, jotta ne kestävät pitkään. Käsittele puut aluksi pohjustusöljyllä ja viimeistele pinta 2-3 kerroksella peittävää kuullotetta. Varmista ennen maalaamista, että kaikki liitokset sopivat yhteen.

6

Ruuvaa kaarien tuet (E) kiinni tolppiin (B). Tukien pitää olla tolppien yläpään tasolla ja keskellä tolppaa. Poraa tukiin valmiit ruuvin-reiät ja kiinnitä tuet 6x100 millin ruuveilla.

7

Pystytä tolpat (B). Upota tolppakenkä maahan ja säädä tolppa pystysuoraan vatu- passin avulla. Tue tolppa vinotuilla ja kiinnitä tolpan alapää tolppakenkään kansiruuveilla.

03
Asenna kaaret 4 Vaihe

Aloita asentamalla vaakapuut tolppien päähän. Kohdista vaakapuiden lovet tarkasti tolppien keskelle. Poikkipuut kannattaa lyödä paikalleen varovasti ja vuorotellen molemmista päistä.

Kaarien päät pitää sahata vinoiksi ennen kiinnittämistä. Kiinnitä kaaret väliaikaisesti tolppiin puristimilla ja merkitse sahauslinjat. Sahaa kaaret poikki ja kiinnitä ne tolpissa oleviin tukiin pitkillä ruuveilla.

1

Asenna vaakapuut (C) tolppien päälle. Kohdista lovet tarkasti tolppien keskelle.

2

Lyö liitokset tiiviisti yhteen, kun poikki-puu (D) on paikallaan. Käytä välissä puuka-pulaa, jotta pergolaan ei tule koloja. Ruuvaa poikkipuu kiinni valmiiksi porattuihin reikiin 6x100 millin ruuveilla.

3

Merkitse kaaren paikka. Kiinnitä kaari puristimella vaakapuuhun ja paina kaaren päät tolpassa olevan tuen alle. Sahaa kaaret poikki pienihampaisella sahalla.

4

Ruuvaa kaaret kiinni tukiin valmiiksi porattujen reikien läpi 5x70 millin ruuveilla. Maalaa kaarien päät ennen kiinnittämistä, jotta ne eivät ime kosteutta. Ruuvaa kaari keskeltä kiinni vaakapuuhun.

Materiaalit

50x25 mm rimaa

 • 20 rimaa (A) á 300 cm kaariin

50x50 mm höylättyä mäntyä

 • 8 tolppaa (B) á 240 cm
 • 4 poikkipuuta (C) á 310 cm
 • 2 pituussunntaista vaakapuuta á 810 cm (kootaan monesta osasta)

25x100 mm lautaa

 • 20 tukea kaarille (E) á 40 cm

Lisäksi:

 • 8 tolppakenkää, 50x50 mm
 • 16 kansiruuvia + aluslevyä
 • Säänkestäviä ruuveja: 5x70 ja 6x100 mm
 • Pohjustusöljyä ja peittävää kuullotetta

Vie aikaa

11-12 päivää kuivumisaikoineen.

Hinta

Noin 450 euroa.

Vaikeusaste

Todellinen puutyöhaaste, joka vaatii tarkkuutta ja kärsivällisyyttä.

Piirustus

Multimedia

3D-malli

3D-malli

Tyylikäs pergola

Kaaret vakauttavat rakenteen

Avaa 3D-malli

3D-malli

Vinoiksi sahatut päät

Kaarien päät sahataan vinoiksi, jotta ne sopivat tiiviisti tolppia vasten.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tolppakenkä kannattelee tolppaa

Tolpan käyttöikä pitenee huomattavasti, kun se on irti maasta.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Koristeelliset muodot

Tyylikäs lopputulos ei vaadi ihmeitä.

Avaa 3D-malli

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Video

VINKIT: Tolpat samalle etäisyydelle

Video

VINKIT: Sahaa puristimen avulla

Video

TEKNIIKAT: Ruuvipaalujen asentaminen

Käytä vatupassia tiheästi, jotta ruuvi menee suoraan

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Lisää samasta aiheesta Pergola