Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Uusi oleskelunurkkaus on valmis. Köynnökset nostettiin varovasti paikoilleen palkkien päälle.

Uusi oleskelunurkkaus on valmis. Köynnökset nostettiin varovasti paikoilleen palkkien päälle.

Kun rakennat pihalle pergolan, jota pitkin köynnöskasvit voivat kiipeillä ja muodostaa tiiviin vihreän katon, koko piha näyttää vehreämmältä ja saat käyttöösi ylimääräisen mukavan oleskelutilan.

Tunnelmaa ja varjoa terassille

Kuumimpaan kesäaikaan pergola tarjoaa varjoa, ja sitä haimme tässä projektissa. Kun aurinko paistaa matalalta, kattokannattimet antavat hieman varjoa. Kun köynnöskasvit ovat saaneet isot vihreät lehtensä, ne muodostavat pian tiiviin ja vehreän katoksen uuden terassin päällä.

Tee pergolasta tarpeeksi korkea

Kun rakennat pergolaa, on tärkeää miettiä sen korkeutta. Köynnöskasvit eivät kasva vain katolla, vaan ne kurottelevat myös alaspäin. Rakenna siis pergolasta tarpeeksi korkea.

Nyt rakennettavan pergolan korkeus on noin 240 cm. Kannattimien välit ovat yleensä 30–60 cm. Me valitsimme 38,4 cm:n kannatinvälin.

LATAA KOKO ARTIKKELI, niin saat yksityiskohtaiset rakennusohjeet.

Pergola asettuu kuin luonnostaan aidan ja talon kulman muodostamaan kainaloon.

Pergola asettuu kuin luonnostaan aidan ja talon kulman muodostamaan kainaloon.

VINKKI: Tarkista tolpan kierous

Kaikki pitkät tolpat taipuvat enemmän tai vähemmän. Jos haet itse tolpat, voit tarkistaa niiden kierouden, ennen kuin valitset ne, jotka haluat ostaa. Työmaalla voit vielä varmistaa, että kaikki tolpat ovat varmasti kieroja samaan suuntaan. Tämä helpottaa työtä.

VINKKI: Hyviä köynnöskasveja pergolaa varten

Tämän pergolan sivuja pitkin kasvaa viiniköynnös, ja siitä syntyy pergolan vihreä katto. Jos haluat mieluummin kukkivan katon, vuorikärhö ja kiinansinisade ovat hyviä valintoja tämän kokoiseen kattoon.

Myös monet ruusut, esim. Lykkefund- ja New Dawn -köynnösruusut, sopivat hyvin pergolaan. Jos haluat vain vehreän katon ilman kukkia, valitse vaikkapa piippuköynnös.