Helppo pergola - rakenna se yhdessä päivässä

Tämän pergolan rakenne on todella yksinkertainen. Sen rakentamiseen tarvitaan vain kolmea erikokoista puuta ja yksi työpäivä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
350 euroa

Johdanto

Kun rakennat pihalle pergolan, jota pitkin köynnöskasvit voivat kiipeillä ja muodostaa tiiviin vihreän katon, koko piha näyttää vehreämmältä ja saat käyttöösi ylimääräisen mukavan oleskelutilan.

Tunnelmaa ja varjoa terassille

Kuumimpaan kesäaikaan pergola tarjoaa varjoa, ja sitä haimme tässä projektissa. Kun aurinko paistaa matalalta, kattokannattimet antavat hieman varjoa. Kun köynnöskasvit ovat saaneet isot vihreät lehtensä, ne muodostavat pian tiiviin ja vehreän katoksen uuden terassin päällä.

Tee pergolasta tarpeeksi korkea

Kun rakennat pergolaa, on tärkeää miettiä sen korkeutta. Köynnöskasvit eivät kasva vain katolla, vaan ne kurottelevat myös alaspäin. Rakenna siis pergolasta tarpeeksi korkea.

Nyt rakennettavan pergolan korkeus on noin 240 cm. Kannattimien välit ovat yleensä 30–60 cm. Me valitsimme 38,4 cm:n kannatinvälin.

Ohjeet

01
Tolppien asennus maahan 4 Vaihe

Pergola rakennetaan pihan kulmaan. Talon päädystä ja raja­ aidas ta syntyy luonnolli nen terassinurkkaus elävällä katolla. Riittää, että maahan upotetaan kaksi tolppaa. Jos käytät neljää tolppaa, työskentelytapa on sama kuin tässä.

Talon pääty ja aita ovat harvoin suo rassa kulmassa. Me päätimme an taa pergolan myötäillä aidan lin ­ jaa, sillä se näyttää kauniilta, kun alue myöhemmin laatoitetaan. Valmistamme ison suorakulman saadaksemme tolpat oikein maahan.

1

Alue raivataan, jotta siihen voidaan rakentaa. Alueella kasvaa iso viiniköynnös. Se nostetaan varovasti pois, sillä se saa myöhemmin kiipeillä pergolaa pitkin.

2

Ensimmäiset tolpat kaivetaan roudattomaan syvyyteen (n. 90 cm). Tarkistamme tolppien suoruuden. Tolppia ei tar vit se valaa maahan, joten tamppaamme maata rimalla samalla kun täytämme kuoppia.

3

Tolpan etupinnan tulisi olla aidan linjassa. Tarkistamme asian pitkällä vesivaa’alla. Vesivaa’an ja aidan välin tulisi olla yhtä suuri molemmissa päädyissä. Jollei näin ole, tolppia on hieman liikuteltava.

4

Toinen tolppa kaivetaan maahan, ympä rillä oleva maa tampataan ja tolpan suoruus tarkistetaan. Tolpan asemointiin valmistetaan suorakulma.

02
Sidepuun kiinnitys talon seinään 4 Vaihe

Talon seinään kiinnitetään sidepuu, joka kannattelee pergolan kahta pitkää sivua. Käytämme 45 x 120 cm:n painekyllästettyä mäntyä, jota saa jopa 540 cm:n pituisena. Rakennamme pergolasta tämän takia 270 cm syvän, ja voimme näin hyödyntää puun täysipainoisesti. Jotta emme joutuisi käyttämään isoja kulmaheloja, työstämme sidepuun molempiin päätyihin lovet, joille kaksi pitkää sivua voidaan asentaa. Sidepuu kiinnitetään taloon karmiruuveilla (6 x 120 mm).

1

Talon päädyn sidepuu sahataan mittaan. Tässä pergolassa sen pituus on 270 cm. Käytämme katkaisu/jiirisahaa, sillä sen avulla syntyy siistein viilto. Voit toki käyttää myös käsisahaa.

2

Sidepuun päihin sahataan lovet. Niiden pi tää sopia loviin, jotka myöhemmin sahataan etureunan pitkään sivuun niin, että ne sijoittuvat 45 mm (puun paksuus) päädystä sisään ja 60 mm sidepuun yläreunan alle.

3

Sidepuu asetetaan korkeuteen, johon ”katto” halutaan. Aitareunassa sidepuu sijoittuu samalla etäisyydelle aidasta kuin sitä vastakkain olevan sivun tolppa. Sidepuu saatetaan vaateriin.

4

Yläsidepuu kiinnitetään seinään 40-50 cm:n välein.

VINKKI: Laita bitumihuo-papalat seinän ja sidepuun väliin kaikkien ruuvien kohdalla. Näin kosteus ei siirry seinästä puuhun, ja sidepuu kestää pidempään.

03
Katon rakennus 5 Vaihe

Nyt rakennetaan pergolan kolme sivua. Niiden korkeus on sama kuin päätyyn kiinnitetyn yläsidepuun, joten tarvitsemme pitkää vesivaakaa. Tolpat sahataan mittaan ja niihin työstetään lovet, ennen kuin sivut pystytetään, jotta sivut eivät lepää vain ruuvien päällä vaan tolpat tukevat niitä ala puolelta. Ruuveille esi porataan reiät. Käytäm me ruostumattomia teräsruuveja.

1

Tolppaan kiinnitetään ruuvipuristin. Se tukee pergolan etusivua, kun sivuja asennetaan suoraan. Toisessa päässä yläsidepuu lepää talon päätyyn kiinnitetyn sidepuun päällä (lovettu).

2

Tolppa tuetaan vinojäykisteellä. Tämä on tarpeen, sillä tolpan yläpäästä sahataan kohta pala pois. Tarkistamme, että tolppa on täysin pystysuorassa.

3

Tolpan ulkosivuun on tehtävä lovi, jonka päällä pergolan etupuolen pitkä sivu voi levätä. Loven koko on 45 x 125 mm.

4

Lyhyt sivu kiinnitetään ruuveilla. Etupuolen pitkä sivu peittää lyhyen päätypuun. Etusivu kiinnitetään neljällä 5 x 90 mm:n ruuvilla tolpan takapuolelta.

5

Kannattimet sijoitetaan tasaisesti - täs sä 38,4 cm:n välein (mitta kannattimen kes keltä seu raavan kannattimen keskelle). Kiinnitys kolmella 6 x 120 mm:n ruuvilla/kannatin.

Materiaalit

 • 97 x 97 mm:n painekyllästettyä mäntyä (tolpat).
 • 45 x 120 mm:n painekyllästettyä mäntyä (kattopalkit ja sidepuu).
 • 45 x 145 mm:n painekyllästettyä mäntyä (etu- ja takareuna ja sivu).
 • Ruuvit: 5 x 90 mm ja 6 x 120 mm.
 • Tarvitt. tulpat talon seinää varten.
 • Pohja- ja pintamaalia.

Erikoistyökalut

 • Maakaira tmv.

Vie aikaa

Pergolan rakentaa päivässä.

Hinta

Tämänkokoisen pergolan rakennuskustannukset ovat noin 350 €.

Vaikeusaste

Pergola on helpohko rakennushanke. Sen voit rakentaa tavallisilla työkaluilla.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

TEKNIIKAT: Suorakulma isoihin projekteihin

Voit tehdä sen helposti kolmesta laudasta

Video

VINKIT: Tolpat samalle etäisyydelle

Video

TEKNIIKAT: Vino pää tolppaan

Yksinkertaisella ohjaimella kaikista sahauksista tulee samanlaiset

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pergola