Tyylikäs pergola

Pergolan alla on mukava rentoutua. Pergola voi olla hyvin yksinkertainen, tai siinä voi olla hienoja yksityiskohtia kuten tässä. Voit valita tyylin makusi mukaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Noin 2-3 viikkoa
Hinta
Noin 700 euroa ilman puuterassia
Pergola

Pergolan toisessa päässä on puuterassi, jolla on mukava istuskella.

Johdanto

Pergolan rakentaminen on hyvä idea, jos haluat pihalle ylimääräisen oleskelutilan, joka tuntuu melkein huoneelta.

Pergolasta on helppo tehdä juuri sopivan kokoinen, ja voit sahata osat oman makusi mukaan. Koristeleikkaukset tekevät pergolasta kevyen näköisen, ja tolppien väliin asennetut rimat antavat näkösuojaa.

Tämän pergolan seinärimoitus on alhaalta tiivis ja ylhäältä harva. Rimoja ei ole pakko asentaa lainkaan, vaan pergola voi olla joka puolelta avoin.

Tämän pergolan palkit on asennettu pareittain. Tuplapalkkeja ei tarvita rakenteen lujuuden vuoksi, vaan siihen on päädytty ulkonäkösyistä. Toisiinsa upotetut palkit näyttävät hyviltä, eikä niiden kanssa tarvitse käyttää naulauslevyjä tai kulmarautoja.

Ohjeet

01
Terassi ja perustukset 3 Vaihe

Aivan aluksi pergolan kohdalle rakennetaan puuterassi. Se tehdään vanhan betoniterassin ja nurmikon päälle talon seinustalle. Terassin kantavat palkit tuetaan betonin päälle, ja nurmikon kohdalle tehdään pisteperustukset.

Pisteperustukset tehdään valamalla betonia muoviputkiin, ja märkään betoniin upotetaan tolppakengät kantavien palkkien kiinnittämistä varten. Palkkien päälle asennetaan runkolankut 60 sentin välein.

1

Vala pisteperustukset tolpille ja terassille. Maahan upotetaan noin metrin pituiset muoviputket. Ne täytetään betonilla, ja tolppakengät upotetaan märkään massaan.

2

Puuterassi tulee osittain vanhan betoniterassin päälle. Kantavat palkit tuetaan vaakasuoraan betonin päälle. Terassin ulkoreuna tulee pisteperustusten varaan. Kantavien palkkien päälle asennetaan poikittaiset runkolankut 60 sentin välein.

3

Asenna terassilaudat, kun runkolankut ovat paikoillaan. Kiinnitä laudat ruuveilla ja pidä huoli, että ruuviriveistä tulee suorat. Käytä apuna välikapuloita, jotta lautojen välisistä raoista tulee yhtä leveät. Tässä lautojen väliin jätetään 8 millin raot.

02
Tolpat ja katto 9 Vaihe

Tässä pergolassa on neljä tolppaa, jotka asennetaan neliön muotoon yhtä kauas toisistaan. Tolppiin kiinnitetään kantavat palkit, joiden päälle asennetaan poikkipalkit.

Pergolan ”kattoon” tulee poikittaiset tuplapalkit. Niihin sahataan lovet, jotta ne uppoavat kantaviin palkkeihin. Päihin sahataan kaaret, jotta pergolasta tulee kevyemmän näköinen. Palkkien väliin asennetaan välikapulat, jotta valmis rakenne muistuttaa tikapuita.

Takaseinän alaosaan asennetaan vaakalaudat ja yläosaan pystyrimat.

1

Asenna tolpat (A) pisteperustuksissa oleviin tolppakenkiin. Tue tolpat väliaikaisesti laudoilla, jotta ne pysyvät pystysuorassa siihen asti, että palkit ovat paikoillaan.

2

Sahaa kantavat palkit (B) ja asenna ne aluksi terassille tolppien (A) ympärille. Sen jälkeen voit mitata helposti tuplapalkit, jotka asennetaan poikittain kantavien palkkien päälle. Tolppien viereen pitää tehdä lovet, jotta palkit tarttuvat kunnolla kiinni toisiinsa.

3

Tee lovet palkkeihin (C) kantavien palkkien kohdalle. Lovet on helpointa tehdä kerralla puristamalla palkit yhteen, sahaamalla uria vieri viereen käsisirkkelillä ja poistamalla ylimääräiset puusuikaleet taltalla.

4

Sahaa kaaret palkkeihin (C) ja osiin (D). Piirrä kaaret sapluunan avulla, jotta kaikista päistä tulee samanlaiset. Voit sahata kaaret pistosahalla. Hio pinnat lopuksi tasaisiksi.

5

Piirrä palkkien (C) ja palkinpäiden (D) paikat kantaviin palkkeihin (B). Lovien pitää olla niin isoja, että osat uppoavat kantaviin palkkeihin. Kun olet valmis, nosta palkit (C) ja palkinpäät (D) pois.

6

Kiinnitä kantavat palkit (B) tolppiin pulteilla ja muttereilla. Pidä huoli, että palkit ovat vaakasuorassa. Palkkien päissä on samanlaiset kaaret kuin osissa (C) ja (D)

7

Asenna palkit (C) ja palkinpäät (D) kantaviin palkkeihin (B). Upota lovet palkkeihin ja säädä tuplapalkit ja palkinpäät tarkasti yhtä kauas toisistaan. Kiinnitä osat pitkillä ruuveilla.

8

Maalaa pergola mustaksi, jotta osat kestävät säätä. Voit maalata osat, ennen kiinnittämistä. Tolppiin asennetaan myös vinotuet (F), jotka kiinnitetään pulteilla. Vinotuet vakauttavat rakennetta.

9

Takapuolen vaakalaudat (H) kiinnitetään risteihin (G). Yläosaan asennetaan rimat (J). Niiden väliin jätetään pienet raot, jotta takaseinän läpi voi katsoa ulospäin.

Materiaalit

100x100 mm tolppia:

 • 4 tolppaa (A) á 230 cm

48x148 mm lankkua:

 • 4 palkkia (B) á 354 cm
 • 10 palkkia (C) á 354 cm
 • 20 palkinpäätä (D) á 29,5 cm
 • 40 välikapulaa (E) á 50 cm
 • 6 vinotukea (F)

48x98 mm lankkua:

 • 2 ristitukea (G) pergolan takaseinustalle

25x100 mm lautaa:

 • Vaakalautoja (H) pergolan takaseinustalle

21x43 mm rimoja:

 • Pystyrimat (J) pergolan takaseinustalle

Lisäksi:

 • Muoviputkia
 • Kuivabetonia
 • Tolppakenkiä
 • Pultteja, 10 mm + muttereita
 • Ruuveja, 5x70 ja 120 mm
 • Mustaa maalia

Erikoistyökalut

 • Taltta

Vie aikaa

Noin 2-3 viikkoa.

Hinta

Noin 700 euroa ilman puuterassia.

Vaikeusaste

Projektissa tarvitaan huolellisuutta ja tarkkuutta, jotta kaikki osat sopivat yhteen.

Piirustus

Pergola on rakennettu näin

Useimmissa pergoloissa on avoin katto ja yksinkertaiset palkit. Tässä pergolassa on tuplapalkit, jotka näyttävät ylhäältä katsottuna tikapuilta. Toiseen suuntaan menevät palkit (C) ovat yhtenäisiä, mutta toisensuuntaiset palkit koostuvat välikapuloista (E) ja palkinpäistä (D).

Pergola on rakennettu näin

3D-malli

3D-malli

Pergola

Pergola koostuu tolpista, pisteperustuksista, jäykistetyistä kulmaliitoksista ja kaksinkertaisista palkeista. Pergolan mittoja voi muokata tarpeen mukaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Nurkkaliitokset

Palkit ovat kaksikertaisia, ja ne on upotettu toisiinsa. Se näyttää hyvältä, tekee rakenteesta vahvan ja korvaa metallikiinnikkeet.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pisteperustukset

Pisteperustukset koostuvat muoviputkista, jotka on upotettu 90 sentin syvyyteen. Putket on täytetty betonilla.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Vinotuet

Kaarevat vinotuet vahvistavat rakennetta ja tekevät siitä hyvän näköisen.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Takaseinä

Yläosan rimojen välissä on pienet raot. Seinän läpi tulee valoa, mutta rimojen välistä ei näe kunnolla sisään.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Pergolan katto

Pergolassa on kaksoispalkit, jotka näyttävät ylhäältä päin katsottuna tikapuilta. Ne vahvistavat rakennetta ja näyttävät koristellisilta.

Avaa 3D-malli

Video

Putkeen valetut tolppakengät

Siten saat tolppakengät vaakasuoraan ja samaan linjaan keskenään

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Pergola