Puunsuoja-aineet

Puunsuojaus pidentää puutavaran käyttöikää. Löydät täältä apua ja ohjeita miten ja milloin puut kannattaa maalata.

  Puun suojaaminen

  Puun suojaaminen on tärkeää, jotta ulkona olevat puurakenteet kestävät mahdollisimman pitkään. Puut pitää suojata oikeaan aikaan, jotta työ ei mene hukkaan. Kuiva sää ja auringonpaiste eivät aina tarkoita sitä, että puu on kuivaa. Puun pitää olla tarpeeksi kuivaa, jotta puunsuojausaineet imeytyvät puuhun.

  Suojaa ulkona olevat puut oikeaan aikaan

  Kevät ja alkukesä ovat parasta aikaa ulkona maalaamiseen. Puurakenteet kuivuvat juhannukseen asti, minkä jälkeen niiden kosteusprosentti alkaa hiljalleen nousta. Ulkona voi kuitenkin maalata aina, kun puun kosteusprosentti on enintään 15. Ihanneolosuhteet ovat pilvipoutainen sää, 10-25 asteen lämpötila ja noin 60 prosentin suhteellinen ilmankosteus. Älä maalaa suorassa auringonpaisteessa, jotta maali tai kuullote ei kuivu liian nopeasti.

  Voit lukea lisää maalausajankohdasta tästä jutusta: Painekyllästetyn puun maalaaminen

  Monenlaisia ja -värisiä puunsuojausaineita

  Puunsuojausaine valitaan yleensä värin perusteella sekä sen mukaan, minkä näköistä puusta halutaan. Puun rakenne näkyy parhaiten läpinäkyvän öljyn läpi, mutta kuullotteet toimivat enemmän perinteisen maalin tapaan. Mitä peittävämpää kuullote on, sitä paremmin ja pitempään se suojaa puuta. Puunsuojausaineen valinnassa pitää harkita, kuinka usein rakenne halutaan maalata.

  Yleensä puurakenteet kannattaa suojata samalla aineella kuin aiemmin, eli vesiliukoisella maalilla maalatut puut kannattaa käsitellä uudelleen vesiliukoisella maalilla.

  Useimmista tuotteista on sekä vesi- että öljyliukoisia versioita. Öljymaalilla maalattu pinta pitää puhdistaa huolellisesti, ennen kuin sen voi maalata vesiliukoisella maalilla, sillä muuten maali ei tartu kunnolla kiinni.

  Peittävä ja läpikuultava kuullote

  Peittävä kuullote muistuttaa perinteistä maalia. Niiden ainoa ero on, että perinteinen maali sisältää enemmän öljymolekyyleja ja imeytyy paremmin puuhun. Markkinoilla on paljon erilaisia kuullotteita, joiden peitto- ja himmeusaste vaihtelevat. Kuullotteissa on fungusideja, jotka estävät puun homehtumista ja lahoamista. Peittävät kuullotteet ovat paksuja ja niitä pitää sivellä voimakkaasti.

  Kuullotteet kestävät pitkään, joten ne sopivat erinomaisesti talon seinään. Niitä voi käyttää esimerkiksi aitoihin ja autotalleihin, mutta kuuloteella on vaikea maalata sahapintaisia lautoja.

  Läpinäkyvä kuullote

  Läpinäkyvä tai kirkas kuullote korostaa puun ulkonäköä. Myös läpinäkyvässä kuullotteessa on puuta suojaavia fungisideja. Läpinäkyvä kuullote peittää ja suojaa puuta hieman paremmin kuin värillinen puuöljy. Öljy on juoksevaa, joten sen kanssa on helppo työskennellä.

  Läpinäkyvä puuöljy sopii hyvin sahapintaisten lautojen maalaamiseen, sillä läpinäkyvää kuullotetta on helppo levittää.

  Puuöljy

  Puuöljy on kirkasta tai värillistä öljyä, jota käytetään viimeistelyyn. Öljy sisältää fungisideja, jotka suojaavat puuta homesieniltä ja lahottajilta. Värillisessä öljyssä on väriaineita, mutta puun rakenne näkyy selvästi öljyn läpi. Puuöljy on ohutta, ja sitä on helppo levittää. Kaupoissa on nopeasti kuivuvia puuöljyjä, jotka sopivat esimerkiksi terassin käsittelyyn..

  Puuöljyt sopivat esimerkiksi terassien ja pihakalusteiden suojaamiseen.

  Halpa kuullote

  Kuullotteiden hinnoissa on isoja eroja. Jos aiot ostaa halpaa kuullotetta, varmista, että se sisältää hometta ja lahottajia torjuvia fungisideja.

  Puut voi suojata myös rakenteellisesti. Se tarkoittaa rakennustapaa, jossa otetaan huomioon ennen kaikkea veden vaikutus puurakenteiden säilymiseen.

  Katso tästä, miten suojaat aidan rakenteellisesti