Johda vesi pois
1. Sahaa päät vinoiksi
Vesi valuu nopeasti maahan pystyrima aidan päältä, kun rimojen päät sahataan vinoiksi. Voit sahata rimat viistoiksi toiselta puolelta tai teroittaa rimat sahaamalla päät poikki molemmista suunnista.
Voit sahata myös tolppien päät vinoiksi. Toinen vaihtoehto on asentaa tolppien päihin metalliset tolpanhatut tai huovasta leikatut palaset. Myös pystyrimojen alapäät sekä vaakalautojen ylä ja alareunat kannattaa sahata viistoiksi. Silloin vesipisarat putoavat nopeasti maahan eivätkä jää lautojen päälle tai roikkumaan niiden alareunasta. Terävässä reunassa on vähemmän tarttumapintaa kuin suorassa pohjassa, joten vesipisara putoaa maahan helpommin.
2. Tee tippanokat
Tippanokka toimii samalla tavalla kuin viistoksi sahattu laudan reuna. Molemmat pudottavat vesipisaran maahan nopeammin kuin suorat pinnat.
Tippanokka tehdään sahaa malla pieni ura laudan alapuo lelle lähelle reunaa. Ura estää vesipisaraa valumasta pidem mälle laudan alle ja pudottaa pisaran maahan.
Ikkunan alareunoissa olevissa lasilistoissa on yleensä tippanokat. Lasilistojen lisäksi tippanokat kannattaa tehdä esimerkiksi aidan ylempiin vaakalautoihin.
Urat on helppo tehdä esimerkiksi pöytäsirkkelillä tai yläjyrsimellä ja urajyrsinterällä.
3. Jätä päätypalkin ja seinän väliin pieni rako
Puuterassin toinen pää kiinnitetään yleensä puu• tai tiiliseinään. Seinän puoleisen päätypalkin ja seinän väliin kannattaa jättää pieni rako, jotta vesi pääsee valumaan maahan eikä jää seisomaan lankun ja seinän väliin. Rako on helppo tehdä asentamalla seinän ja palkin väliin pari paksua aluslevyä tai huopapalasta.
4. Estä kosteuden nouseminen maasta
Puu voi kastua myös alhaalta päin niistä kohdista, joissa se osuu maahan. Kosteus voi siirtyä maasta esimerkiksi terassin runkolankkuihin, jos ne on asennettu suoraan vanhan laattaterassin päälle.
Kosteuden nousu on helppo estää asentamalla lankun alle huopapalanen. Muista muotoilla huopa siten, että vesi valuu oikeaan suuntaan. Vesi ei saa kerääntyä lankun ympärille, sillä se vain pahentaa tilannetta.
Voit nostaa lankut irti maasta myös muovijaloilla. Muovi jalat on muotoiltu niin, etteivät ne kerää vettä.
5. Väännä ruuvit oikeaan syvyyteen
Lautojen kiinnitystapa ei ole yhdentekevä asia. Esimerkiksi terassilaudat kannattaa kiinnittää kokonaan ilman näkyviä ruuveja. Jos laudat ruuvataan kiinni suoraan yläpuolelta, ruuveille kannattaa porata valmiit reiät. Silloin ruuvit eivät riko puun kuituja ja eivätkä laudat halkea. Jos lautoihin tulee halkeamia, niihin kertyy vettä, joka imeytyy syvemmälle puuhun. Valmiiden reikien pitää olla niin pieniä, ettei vesi pääse valumaan puun sisään ruuvien vierestä.
Lisäksi ruuvinkannat kannattaa upottaa pinnan tasolle tai jättää hieman pinnan yläpuolelle, jotta vesi ei keräänny ruuvinkantojen viereen ja lahota lautoja.
VAARANPAIKKA 1: Ruuvinreikää ei porattu valmiiksi, ja puu on haljennut.
VAARANPAIKKA 2: Ruuvi on väännetty liian syvälle, joten vesi jää ruuvinkannan päälle.
6. Viimeistele terassi puutulpilla
Terassilautojen kiinnitys ruuvien peittäminen puutulpilla on iso urakka, mutta tulpat ovat tyylikkäitä ja estävät veden imeytymisen puuhun. Tulpat pitävät terassin pinnan tiiviinä ja veden loitolla ruuveista. Tulpat ovat hyvä sijoitus, sillä ne lisäävät puun käyttöikää merkittävästi.
7. Älä jätä pintaan ruuvinreikiä
Ellet jaksa porata terassilautoihin tulpanreikiä ja tehdä tulppia, voit kiinnittää laudat piilokiinnikkeillä. Kaupoissa on erilaisia piilo kiinnikkeitä, jotka ruuvataan lautojen pohjaan tai reunoihin. Nämä piilokiinnikkeet ruuvataan lautojen pohjaan ja kiinnitetään ruuveilla runkolankkuihin.
8. Käännä kestävämpi puoli ylöspäin
Puun ydin on tiheämpää kuin ulkokerrokset. Se tarkoittaa, että jokaisessa laudassa on tiheämpi ja harvempi puoli. Sydänpuu kestää kulutusta ja kosteutta paremmin kuin puun pintakerrokset. Se tarkoittaa, että terassilaudat kannattaa asentaa sydänpuoli ylöspäin ja vuorilaudat sydänpuoli ulospäin.
Asennussuunta on helppo tarkistaa katsomalla laudan päätä. Sydänpuu on yläpuolella, kun puu ”hymyilee” eli vuosi renkaat kääntyvät ylöspäin.
9. Jätä lautojen väliin pienet raot
Terassilautoja ei saa koskaan asentaa kylki kylkeen, vaan lautojen väliin pitää jättää vähintään viisi milliä leveät raot. Silloin vesi pääsee valumaan lautojen välistä ja puu mahtuu laajenemaan kostealla säällä.
Päätä rakojen leveys sen mu kaan, ovatko laudat asennus hetkellä kuivia vai kosteita. Kosteat laudat kutistuvat kui vuessaan, joten ne voi asentaa tiheämmin kuin kuivat laudat.
Myös terassilautojen päihin kannattaa jättää pienet raot. Jos lautojen välissä on vain parin millin rako, vesi kerääntyy saumaan ja lahottaa puuta.
10. Käytä palkkikenkiä
Palkkikengät eivät näytä hyviltä, mutta ne auttavat pitämään puut hyvässä kunnossa.
Palkkikenkiin asennettavien puiden ei tarvitse osua toisiinsa. Silloin puiden väliin jää pieni mutta tarpeellinen ilmarako.
Tiiviit puuliitokset näyttävät hyviltä, mutta vesi kerääntyy helposti niiden saumoihin. Palkkikenkien avulla asennettavien puiden päihin kannattaa jättää noin sentin levyiset raot, jotta vesi valuu nopeasti maahan.
Myös aidan peitelaudan voi asentaa rimojen yläpuolelle, jolloin niiden päät pää sevät tuulettumaan. Peitelaudan kiinnittämi seen kannattaa käyttää kulmarautoja.
Pidä vesi loitolla
11. Käytä tolppakenkiä
Tolpan juuri pysyy irti maasta, kun tolppa pystytetään maahan tolppakengän avulla. Maakosketuksen välttäminen pidentää etenkin tavallisen puun käyttöikää, mutta se hidas taa myös painekyllästetyn puun lahoamista. Lisäksi tolppa kenkä nostaa tolpan sen verran maan pinnan yläpuolelle, ettei sadevesi roisku maasta tolpan juureen.
12. Vala suojus tolpan ympärille
Jos pystytät tolpan ilman tolppakenkää, voit valaa tolpan ympärille betonisuojuksen lähelle maan pintaa. Suojus auttaa pitämään tolpan kunnossa, sillä tolppa lahoaa nopeimmin maan pinnan tasolta. Voit tehdä suojuksen halkaisemalla pie nen muoviastian ja kokoa malla sen tolpan ympärille esimerkiksi ilmastointiteipillä. Täytä astia betonilla ja varmista, että betonin pinta kallistuu reunoja kohti noin 15 asteen kulmassa. Silloin vesi valuu maahan eikä keräänny tolpan juureen.
13. Suojaa tolppien päät hatuilla
Rautakaupoissa on erilaisia vesitiiviitä tolpanhattuja, jotka pitävät tolppien päät kuivina. Se on erittäin tärkeää, sillä tolpan päät imevät vettä tehokkaammin kuin muut pinnat. Myös muiden kuin näkyvien tolppien päät kannattaa suojata. Terassin alla olevien lyhyiden tuki tolppien päälle ei voi asentaa tolpanhattuja, mutta niiden tilalle voi kiinnittää huopapalaset. Toinen vaihtoehto on levittää tolpan päähän kerros vedenpitävää liimaa tai saumamassaa.
14. Suojaa otsalaudat
Otsalaudat ovat säiden armoilla enemmän kuin monet puurakenteet. Lisäksi otsalautoja on vaikea korjata, joten ne kannattaa suojata reunapelleillä. Reunapelti pitää otsalaudan yläpuolen kuivana, ja pellin pystyosassa oleva tippanokka pudottaa veden nopeasti maahan. Ilman peltiä ja tippanokkaa vesipisarat valuvat otsalautaa pitkin ja voivat jäädä roikkumaan otsalaudan alareunaan.
15. Ruuvaa aidan päälle peitelauta
Pystyrima-aidan tolppien ja rimojen päät on helppo suojata peite laudalla. Aidan päälle satava vesi valuu nopeasti alas, kun peitelauta asennetaan hieman vinoon. Peitelaudan ansiosta rimojen ja tolppien päät pysyvät kunnossa. Jos peitelauta lahoaa, se on helppo vaihtaa uuteen.