Kaikki puun suojaamisesta

Taivasalla olevat puurakenteet pitää maalata sopivalla säällä huolellisten valmistelujen jälkeen. Muuten asiat voivat mennä pahasti pieleen, ja kaikki pitää tehdä ensi vuonna uudestaan.

Kaikki puun suojaamisesta

Hyvä puunsuojausaine pitää puurakenteet kunnossa pitkään. Lue tästä, miten pidät puurakenteet kuivina ja kunnossa.

Puurakenteet pitää suojata, jotta ne pysyvät kunnossa mahdollisimman pitkään. Taivasalla olevat puurakenteet joutuvat kokemaan kovia.

Auringon uv-säteet murtavat puun kuituja. Kosteus altistaa puun homeelle ja lahottajille. Pakkanen halkaisee puun, jos sen sisään on valunut kosteutta.

Puun suojaamiseen on monta hyvää syytä.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Tämän takia kannattaa omistaa kosteusmittari

Voit lukea muun muassa:

  • miten ulkona olevat puurakenteet pitää suojata
  • millaista puunsuojausainetta kannattaa käyttää
  • miten tarkistat, pitääkö puurakenteet suojata
  • miten käsittelet puurakenteet ennen suojaamista

HUOM! Tämä artikkeli on osa pakettia, johon olemme koonneet kaiken, mitä ulkona maalaamisesta pitää tietää.

Vältä suoraa auringonvaloa

Taivasalla olevat puurakenteet voi maalata heti keväällä, kun sää on kuiva ja lämpötila pysyy yli viidessä asteessa vuorokauden ympäri. Alku- ja keskikesä ovat parasta maalausaikaa, mutta mikään ei estä ulkona maalaamista kuivalla ja lämpimällä syyssäällä. Puu on yleensä tarpeeksi kuivaa kesän jäljiltä.

Sää on kaikkein kuivin keväällä, ja ulkona olevat puurakenteet kuivuvat juhannukseen asti. Sen jälkeen ilman ja puurakenteiden kosteusprosentti alkaa hiljalleen nousta. Puurakenteet voi kuitenkin maalata myös syksyllä, jos puun kosteusprosentti on enin-tään 15 ja lämpömittarin lukemat pysyvät viiden asteen yläpuolella myös öisin.

Parhaat maalausolosuhteet ovat pilvi-poutainen sää, 10-25 asteen lämpötila ja noin 60 prosentin ilmankosteus. Suorassa auringonpaisteessa maalaamista kannattaa välttää, jotta maali ei kuivu liian nopeasti.

Luonnonvoimat kuluttavat ulkona olevia puurakenteita. Auringon ultravioletti säteet rikkovat puun kuituja, ja kosteus luo hyvät olosuhteet homesienille ja lahottajille. Jos lautoihin pääsee kosteutta, puu halkeaa pakkasella. Siksi ulkona kannattaa maalata nyt, kun siihen on vielä aikaa.

Vältä virheet!

Taivasalla olevat puurakenteet pitää maalata sopivalla säällä huolellisten valmistelujen jälkeen. Muuten asiat voivat mennä pahasti pieleen, ja kaikki pitää tehdä ensi vuonna uudestaan.

  • Jos puu on liian kosteaa, kaikki puun­ suojausaineet sulkevat kosteuden puun sisään. Öljy, maali tai kuullote ei imeydy kunnolla liian kosteaan puuhun vaan jää kalvoksi puun pinnalle. Lopulta puusta haihtuva kosteus työntää aineen irti puun pinnasta, jolloin puu halkeaa ja lahoaa.
  • Suorassa auringon paisteessa maalaaminen kuivattaa kaikki puunsuojausaineet liian nopeasti, eivät kä ne ehdi imeytyä kunnolla puuhun. Puun pintaan voi jäädä pensselin jälkiä, jos maali tai kuullote ei ehdi vetäytyä kokoon ennen kuivumista. Pensselinjälkiä voi jäädä vain maaliin ja kuullotteeseen, ei öljyyn.
  • Kuivan puun maalaaminen ilman pohja maalia voi johtaa siihen, ettei maali sekoitu kunnolla. Pintamaaliksi tarkoittu maali tai kuullote voi alkaa toimia pohja maalina, sillä liian kuiva puu imee pinta käsittelyaineesta kaiken kosteuden ja puun pintaan jää pelkkä väri. Irtonainen väripigmenttikerros ei suojaa puuta oikealla tavalla.
  • Liian harvoin maalatun puun tunnistaa irti hilseilevästä maalista. Hilseileminen on huono asia, sillä pintamaali suojaa puuta auringon säteiltä ja kosteu delta. Paljas puupinta kuluu, halkeilee ja lahoaan opeasti. Halkeamiin pääsee kosteutta, joka jäätyy ja laajenee pakkasella. Se saa puun halkeamaan entistä pahemmin.
  • Maali ei tartu kunnolla kiinni huonosti puhdistettuun puuhun. Jos puun pinnassa on pölyä, hilseillyttä maalia tai rasvaa, maali voi kuoriutua irti varsin nopeasti. Pinnat pitää harjata puhtaiksi hämähäkinverkoista ja muusta näkyvästä roskasta, mutta se ei riitä. Puu pitää puhdistaa perusteellisesti, jotta sen pintaan ei jää pehmeää pintakerrosta ja irtotikkuja. Se pätee tuoreeseen puuhun, joka pitää puhdistaa epäpuhtauksista ennen maalaamista.
  • Maali tai kuullote ei tartu kunnolla kiinni huonosti hiottuun puuhun. Hiominen rikkoo puun pintaa sen verran, että maali tarttuu kiinni paremmin. Lisäksi hiominen poistaa puun pinnasta tikut. Maali on helpompi levittää kiinteäl­ le ja tasaiselle alustalle.
  • Vanhan, vääränlaisen maalin päälle levitetty maali voi alkaa kuplia ja hilseillä irti. Ilmiö johtuu siitä, että kaikki maalit eivät sovi yhteen. Uusi maali saattaa ir­ rottaa alemman kerroksen, jolloin koko pintakerros lähtee irti.
  • Pellavaöljyn päälle levitetty tavallinen maali alkaa kuplia, silllä pellava öljy ei sovi yhteen nykyaikaisten maalien kanssa. Se koskee sekä vesi ohenteisia että öljypohjaisia maaleja. Vanha pellavaöljymaali pitää poistaa kokonaan ennen maalaamista, minkä lisäksi pinnasta pitää hioa pois noin millin verran puuta. Vanhan pellava­ öljyn poistaminen on erittäin tärkeää hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Pellava öljykerroksen voi poistaa siklillä.

Näin tarkistat, pitääkö puurakenteet maalata

Ulkona olevien puurakenteiden kunto kannattaa tarkistaa kerran vuodessa.

Puut eivät lahoa, kun ne maalataan ENNEN kuin vanha maali on kulunut kokonaan pois.

Säännöllinen huolto maalaus pitää puurakenteet kunnossa ja helpottaa seuraavaa huoltomaalausta, kun maalia ei tarvitse hioa kokonaan pois. Alla näytetään, miten puun maalaustarpeen voi arvioida.

Katso, onko puun pinta kuiva ja haalistunut. Jos niin on, puu kaipaa uutta maalia. Pinta kannattaa maalata myös siinä tapauksessa, että siinä näkyy pieniä hiushalkeamia.

Kokeile lastalla, lähteekö maali irti. Jos maali irtoaa, puu on aika maalata.

Kokeile, jääkö maali kiinni maalarinteippiin. Liimaa pintaan pätkä teippiä ja nykäise se nopeasti irti. Saat vastauksen saman tien.

Valitse oikea puunsuojausaine

Puunsuojausaineen väri ja peittävyys vaikuttavat eniten aineen valintaan.

Puun rakenne näkyy selvästi kirkkaan öljyn läpi, mutta peittävä kuullote kätkee puun syykuvion lähes yhtä tehokkaasti kuin tavallinen maali.

Mitä peittävämpää kuullote on, sitä paremmin se suojaa puuta. Lisäksi peittävät kuullotteet kestävät pitempään kuin läpikuultavat puunsuojausaineet.

Öljyn, kuullotteen tai maalin valinnassa pitää ajatella myös sitä, kuinka usein pinnat halutaan huoltomaalata.

Käytä samaa maalia kuin aiemmin

Nyrkkisäännön mukaan pinnat kannattaa maalata samantyyppisellä maalilla kuin aiemmin.

Monista puunsuojausaineista on sekä vesiliukoisia että öljypohjaisia versioita. Öljypohjaisella aineella maalattu pinta pitää puhdistaa erittäin hyvin, ennen kuin sen voi maalata vesipohjaisella aineella. Muuten pintaan tulee liian suuri jännitys, eikä aine tartu kunnolla kiinni.

Tältä se näyttää

Erllaisia puunsuojausaineita

Pohjustusöljy

MITÄ: Kirkas öljy, joka imeytyy syvälle puuhun ja suojaa sitä kosteudelta ja lahoamiselta. Öljyssä on fungisideja eli homesieniä ja lahottajia torjuvia aineita, jotka saavat puun kestämään pitempään.

MIHIN: Öljyä käytetään tuoreen, käsittelemättömän puun suojaamiseen ja kokonaan hiotun vanhan puun käsittelemiseen. Öljyä kannattaa levittää myös aiemmin maalatuille, kuluneille ja kuivuneille pinnoille, jotta puu ei ime pintakäsittelyaineesta kaikkea nestettä. Etenkin lautojen päät kannattaa öljytä huolellisesti, sillä ne imevät vettä sata kertaa nopeammin kuin laudan muut pinnat.

KESTÄVYYS: Riippuu pintakäsittelyaineesta.

HINTA: 3 litran astia maksaa tuotteesta riippuen noin 25 euroa.

Pohjamaali

MITÄ: Pohjamaali tukkii puun huokoset ja saa pohjamaalin tarttumaan parem­ min. Pohjamaalattu puu on helppo viimeistellä siististi.

MIHIN: Pohjamaalia tarvitaan etenkin silloin, kun puu maalataan eri värillä kuin ennen. Esimerkiksi punaiset laudat pitää pohjamaalata, ennen kuin niiden päälle voi levittää valkoista pintamaalia. Pohjamaalia voi käyttää myös oksan kohtien maalaamiseen, jotta pihka ei tihku pintamaalin läpi. Pohjamaalia kannattaa käyttää myös peittävän kuullotteen kanssa, sillä pohjamaali helpottaa kuullotteen levittämistä, saa maalin tarttumaan paremmin ja varmistaa siistin loppu­ tuloksen.

KESTÄVYYS: Riippuu pinta käsittely­ aineesta.

HINTA: 3 litran purkki pohja­ maalia maksaa noin 50 euroa.

Puuöljy

MITÄ: Puuöljy on läpinäkyvää tai värillistä öljyä, jota käytetään puupinnan viimeistelyyn. Joissakin puuöljyissä on homesieniä torjuvia aineita eli fungisideja. Aineet imeytyvät öljyn mukana puuhun ja pitävät puun kunnossa pitkään. Markkinoilla on erivärisiä puuöljyjä, joille on yhteistä se, että puun rakenne näkyy selvästi öljyn läpi. Jos haluat pitää puun mahdollisimman luonnollisena, se kannattaa käsitellä puuöljyllä. Puuöljy on ohutta, ja sitä on helppo levittää. Jotkut puuöljyt kuivuvat erittäin nopeasti, joten terassilla voi kävellä pian öljyämisen jälkeen.

MIHIN: Puuöljy sopii terasseille, pihakalusteisiin ja pystypinnoille kuten aitoihin.

KESTÄVYYS: Noin 4 vuotta.

HINTA: 2,7 litran purkki maksaa noin 40 euroa.

Läpinäkyvä kuullote

MITÄ: Läpinäkyvä kuullote säilyttää puun luontaisen ulkonäön, sillä kuullote korostaa puun rakennetta. Kuulloteet sisältävät yleensä home­ sieniä torjuvia aineita eli fungisideja, jotka suojaavat puuta ja pitävät sen kunnossa pitkään. Läpinäkyvä kuullote peittää hieman paremmin ja kestää pitempään kuin värillinen puuöljy. Läpinäkyvä kuullote on ohutta, joten sitä on helppo levittää.

MIHIN: Läpinäkyvä kuullote sopii erittäin hyvin pystyrakenteisiin kuten aitoihin. Sitä on helppo levittää sahattuihin lautoihin, sillä se ei takerru tikkuihin yhtä pahasti kuin maali.

KESTÄVYYS: Noin 8 vuotta.

HINTA: 2,7 litran purkki maksaa noin 40 euroa.

Peittävä kuullote

MITÄ: Peittävä kuullote muistuttaa perinteistä maalia. Niiden ainoa ero on, että perinteinen maali sisältää enemmän öljymolekyyleja, joten maali imeytyy puuhun tehokkaammin kuin kuullote. Markkinoilla on sekä peittäviä että puolipeittäviä kuullotteita, joista on sekä himmeitä että kiiltäviä versioita. Niissä on yleensä fungisideja, jotka auttavat puuta pysymään hyvässä kunnossa. Peittävä kuullote on yleensä paksua, joten se pitää hieroa voimakkaasti puun sisään.

MIHIN: Peittävä kuullote sopii erinomaisesti talon seinään, sillä kuullote kestää pitkään. Sitä voi käyttää myös esimerkiksi aitojen ja autokatosten maalaamiseen, mutta sitä ei ole helppo levittää karkeille pinnoille.

KESTÄVYYS: Noin 15 vuotta.

HINTA: Kolmen litran purkki maksaa noin 40 euroa.

Ulkomaali

MITÄ: Ulkokäyttöön tarkoitettu maali muistuttaa peittävää kuullotetta, mutta maalissa on enemmän öljy molekyylejä, joten se imeytyy syvemmälle ja suojaa puuta paremmin kuin kuullote. Maalissa on myös akryylia, joka jää puun pinnalle ja suojaa sitä auringon säteiltä. Joissakin maaleissa on myös teflonia, joka suojaa puuta vedeltä ja lialta. Maalissa on lisäksi homesieniä ja lahottajia torjuvia aineita. Maalin levittäminen on suhteellisen helppoa.

MIHIN: Ikkunoihin, oviin, seiniin, aitoihin.

KESTÄVYYS: Tyypistä riippuen 10-20 vuotta.

HINTA: Riippuu maalista, yleensä noin 45 euroa 2,7 litraa

Tee nämä ennen maalaamista

Puhdas alusta on hyvän näköisen ja kestävän lopputuloksen tärkein edellytys.

Puhdista maalattavat pinnat huolellisesti, ennen kuin tartut pensseliin.

Näytämme, miten se tehdään.

Puhdista pinnat maalattavan pinnan pesuaineella. Huuhtele puhtaalla vedellä. Seinän yläosat voi pestä harjan ja jatkovarren avulla.

Kaavi irtomaali pois lastalla, teräsharjalla tai kaapimella. Tarkista myös, ettei puusta törrötä ylimääräisiä ruuveja tai nauloja.

Hio pinta käsin tai hiomakoneella. Käytä keskikarkeaa hiomapaperia, jotta pinnasta tulee tasainen mutta hieman karhea. Siten maali tarttuu kunnolla kiinni puuhun

Irrota ärsyttävät esteet kuten syöksytorvet ja lamput. Maalaaminen sujuu nopesti ilman esteitä, ja työn jälki näyttää paljon siistimmältä.

Käytä tarvittaessa levää torjuvaa ainetta. Suihkuta aine puuhun ja anna sen kuivua.

Suojaa ikkunat ja ovet, jotta maali ei leviä vääriin paikkoihin.

Valitse oikeat työkalut

Maalaamiseen kannattaa hankkia kunnon työkalut. Katso tästä, mitä välineitä tarvitset.

Kosteusmittari
Käytä kosteusmittaria, jos haluat varmistaa, että puu on tarpeeksi kuivaa maalattavaksi. Siitä on hyötyä etenkin ulkona maalaamisessa. Nyrkkisäännön mukaan maalattavan puun kosteusprosentti saa olla korkeintaan 15.

Maalikaavin
Kaavin on hyvä työkalu hilseilevän maalin poistamiseen. Maalikaapimen pää on terävä, ja se poistaa kerralla paksun kerroksen maalia leveältä alueelta. Pitkävartisen maalikaapimen kahvasta saa helposti tukevan otteen.

Hiomapaperi
Ulkona olevan puutavaran hiomiseen tarvitaan suhteellisen karkeaa hiomapaperia. Esimerkiksi jyväkoon 100 hiomapaperi on hyvä vaihtoehto.

Maalarinteippi
Kaupoissa on erikseen ulkokäyttöön tarkoitettua maalarinteippiä. Se kestää hyvin auringon ultraviolettisäteilyä eikä pala kiinni alustaan edes pitkän ajan kuluessa. Myös tavallinen maalarinteippi sopii ulos lyhytaikaiseen käyttöön.

Suojamuovi
Ohut suojamuovi sopii erittäin hyvin esimerkiksi ikkunoiden peittämiseen. Muovi on helppo kiinnittää maalarinteipillä. Älä käytä muovia terassilla tai muilla lattiapinnoilla, sillä muovi on liukasta eikä ime maalia sisäänsä.

Pensselit
Seinät kannattaa maalata pensselillä, jotta maali imeytyy kunnolla puuhun. Käytä pensseliä, joka on suunnilleen yhtä leveä kuin maalattavat laudat. Lautojen nurkat ja hankalat paikat kannattaa maalata kapealla ja pyöreällä pensselillä, joka sopii hyvin ahtaisiin paikkoihin.

4 tavallista maalausprojektia

1

Otsalaudat

Sopiva pintakäsittely:
Otsalaudat ovat alttiina sään vaikutuksille, joten ne kannattaa käsitellä maalilla tai peittävällä kuullotteella. Ne suojaavat puuta hyvin ja pitävät sen kunnossa pitkään.

Maalaaminen:
Käsittele puu yhteen kertaan pohjustusöljyllä, joka sopii yhteen pintamaalin tai kuullotteen kanssa. Voit käyttää öljyn asemesta pohjamaalia, sillä se tukkii puun huokoset ja saa maalin tarttumaan paremmin. Levitä pintamaalia tai kuullotetta 2–3 kerrosta. Maalaa lautojen päät huolellisesti.

2

Seinät

Sopiva pintakäsittely:
Puolipeittävä kuullote suojaa puuta hyvin ja korostaa puun luonnollista ulkonäköä. Voit käyttää myös läpinäkyvää kuullotetta, mutta sitä pitää levittää seinälle usein. Maali suojaa puuta paremmin kuin kuullote, mutta se peittää vuosirenkaat näkyvistä.

Maalaaminen:
Käsittele tuoreet tai perusteellisesti hiotut laudat pohjustusöljyllä tai pohjamaalilla ennen pintakäsittelyä. Pohjamaali sopii hyvin puolipeittävän kuullotteen alle, sillä pohjamaali täyttää puun huokoset ja parantaa kuullotteen tarttumista. Käsittele pinta lopuksi maalilla tai kuullotteella kahteen tai kolmeen kertaan.

3

Aidat

Sopiva pintakäsittely:
Läpinäkyvä kuullote tai puuöljy, johon on lisätty väriaineita ja sieniä torjuvia fungisideja. Läpinäkyvä kuullote korostaa puuta ja suojaa sitä lahoamiselta. Sekä öljyä että läpinäkyvää kuullotetta on helppo levittää, mistä on hyötyä isoilla pinnoilla. Laudat voi suojata myös maalilla tai peittävällä kuullotteella, mutta niiden levittäminen on vaikeampaa.

Levittäminen:
Levitä aluksi pohjustusöljy, joka sopii yhteen kuullotteen kanssa. Käytä vesiohenteista pohjustetta vesiohenteisien kuullotteen tai maalin kanssa. Maalaa lautojen päät huolellisesti. Maalaa pinnat lopuksi 2–3 kertaan puuöljyllä tai läpinäkyvällä kuullotteella.

4

Terassit

Sopiva pintakäsittely:
Sieniä ja levää torjuva puuöljy on paras aine puuterassin suojaamiseen. Öljy imeytyy syvälle puuhun ja pitää sen kunnossa pitkään. Se pätee etenkin kestopuun suojaamiseen, sillä painekyllästeytty mänty on erittäin huokoista. Valitse öljy, joka sopii laudoille ja korostaa puun omaa hehkua. Voit käyttää myös pigmentoitua öljyä, mutta ota huomioon, että väri kuluu helposti jalkojen alla. Aiemmin öljytty kohta pitää hioa perusteellisesti, ennen kuin sen voi öljytä uudelleen.

Maalaaminen:
Levitä öljyä pensselillä monta ohutta kerrosta. Kerrosten määrä riippuu puun kunnosta. Yleensä 2–3 kerrosta on tarpeeksi.

    Lisää samasta aiheesta Puunsuoja-aineet