Älä unohda pohjustusöljyä

Pohjustusöljy ei näytä kovin kummoiselta. Se on lähes näkymätöntä, mutta sillä on tärkeitä ominaisuuksia. Jos haluat, että aita tai seinä pysyy kunnossa mahdollisimman pitkään, maalin alle kannattaa levittää pohjustusöljyä. Tässä jutussa näytetään, miten öljy toimii ja milloin sitä pitää käyttää.

Tämän takia pohjustusöljyä pitää käyttää

 • SIENIÄ TORJUVAT AINEET eli fungisidit ovat tärkeä osa pohjustusöljyä. Ne tappavat sienten itiöt, jotka tarttuvat ulkona säilytettäviin puihin ja aiheuttavat sienikasvustoja eli hometta. Itiöiden kasvu ja homeen leviäminen pitää estää.

 • PINTAMAALI TARTTUU paremmin, jos puu on käsitelty aluksi pohjustusöljyllä.

 • ”KYLLÄSTETTY” PUU KESTÄÄ PITEMPÄÄN eikä ime niin paljon maalia kuin käsittelemätön puu. Pohjustusöljy imeytyy syvälle puuhun ja kyllästää sen. Lisäksi öljy täyttää pienet halkeamat, joihin kosteus voisi tunkeutua.

 • YHTENÄINEN PINTA on pohjustusöljyn ansiota. Puu on luonnontuote, joten jokainen lauta imee maalia eri tavalla riippuen siitä, millaisista olosuhteista se on peräisin. Öljyllä pohjustettu puu imee maalia tasaisesti ja saa maalatun pinnan näyttämään yhtenäiseltä.

 • POHJUSTUSÖLJY ON HALPAA verrattuna pintamaaliin. Öljyämällä voi säästää selvää rahaa, jos se vähentää tarvittavien maalikerrosten määrää. Öljytty puu imee vähemmän kallista pintamaalia kuin käsittelemätön puu.

Näihin pitää käyttää pohjustusöljyä:

 • Vanhat, hiotut seinät
  Vanhan seinän maalaamisessa on tär-keää hioa pois kaikki vanha, irtonainen maali ennen uuden maalin levittämistä. Yleensä se tarkoittaa, että osa seinästä pitää hioa niin perusteellisesti, että vanha puupinta paljastuu maalin alta. Paljas puupinta kannattaa pohjustaa samalla tavalla kuin uudet, käsitte-lemättömät laudat. Vanhoja seiniä ei kuitenkaan tarvitse pohjustaa koko-naan, vaan riittää, että öljyä levitetään paljaisiin laikkuihin.

 • Kaikki uudet ja käsittelemättömät puut
  Ulkona olevat käsittelemättömät puut homehtuvat, lahoavat ja harmaantuvat nopeasti.

 • Painekyllästetyt puut
  Kyllästysneste jää usein puun pintaker-roksiin eikä imeydy kovin syvälle. Aine voi haihtua melko nopeasti, jos laudat ovat pitkään sään armoilla esimerkiksi rautakaupan noutopihalla. Useimmat pohjustusöljyt ovat pellavaöljypohjaisia, joten ne imeytyvät syvemmälle puuhun kuin veteen perustuva kyllästysneste.

 • Puun päät
  Lautojen päät kannattaa öljytä erityi-sen huolellisesti, sillä ne imevät paljon kosteutta.

Näihin ei tarvita pohjustusöljyä:

 • Puulajit, jotka kestävät säätä ilman käsittelyä Joissakin puulajeissa on luo-nostaan niin paljon öljyjä, että ne kestävät ulkona kosteissa oloissa ilman öljyämistä. Sellaisia puita ovat esimerkiksi valeakaasia, mahonki ja tiikki.