Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Suojaa puusi oikeilla aineilla

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Ulkokalusteisiin ei sivellä useita öljy- ja maalikerroksia vain näön vuoksi. Öljy ja maali lisäävät puun käyttöikää, sillä ne suojaavat puuta kosteudelta, sieniltä ja auringon ultraviolettisäteilyltä. Lue tästä, millaisia puunsuojausaineita on olemassa ja mihin eri aineita käytetään.

puunsuoja-aine

SUOJAAMINEN: Maali muodostaa puun päälle suojakerroksen, joka pitää sateen poissa mutta päästää puun sisällä olevan kosteuden haihtumaan.

MIHIN PUUNSUOJAUSAINEITA KÄYTETÄÄN?

puunsuoja-aine

AIDAT, SÄLEIKÖT JA SEINÄT
Pohjustusöljy ja puunsuoja pidentävät puun käyttöikää reilusti. Uusiin lautoihin kannattaa sivellä kerros puunsuojausainetta, jos niitä käytetään ulkona.

puunsuoja-aine

OVET JA IKKUNAT
Hyvin huolletut ovet ja ikkunat lisäävät talon arvoa, joten ne kannattaa maalata säännöllisesti. Vanhat ja laadukkaat ikkunat voivat kestää lähes ikuisesti.

puunsuoja-aine

PIHAKALUSTEET JA TERASSIT
Puuöljy suojaa pihakalusteita ja terasseja kosteudelta. Jos haluat suojata terassin myös auringon UV-säteiltä, maali on paljon tehokkaampi suoja.

MITEN PUUNSUOJAUSAINEITA KÄYTETÄÄN?

Käsittelemättömän puun suojaaminen kannattaa aloittaa oksien lakkaamisella. Sivele oksalakkaa pari–kolme kerrosta. Ellei oksia lakata, niistä alkaa tihkua myöhemmin pihkaa, mikä pilaa käsitellyn puun pinnan.

puunsuoja-aine

Jos puun pinta on harmaa, se pitää hioa ennen pohjustamista ja maalaamista. Harmaa väri kertoo, että puun pinta on vahingoittunut, eikä pohjuste tai maali pysy siinä kiinni. Hiomisen jälkeen voit siirtyä pohjustamiseen.

puunsuoja-aine

Pohjuste suojaa puuta ja muodostaa hyvän tartuntapinnan kaikenlaisille puunsuojausaineille. Lopuksi voit käsitellä puun haluamallasi puunsuojausaineella. Käytä puuöljyä, puunsuojausainetta tai maalia.

LUE LISÄÄ: Tämän takia kannattaa omistaa kosteusmittari

TÄRKEÄÄ!

Ulkokäyttöön tarkoitetut pohjusteet sisältävät sieniä torjuvia aineita. Niitä voi käyttää vain ulkona. Öljy kyllästää puun solut ja muodostaa pinnan, johon maali tarttuu hyvin.

ERITYISTÄ MAALISTA

Maali muodostaa paksumman kerroksen ja sisältää enemmän väripigmenttiä kuin puunsuojausaineet. Maali suojaa puuta auringonvalolta paremmin kuin läpinäkyvät puunsuojausaineet. Maalaaminen vaatii kuitenkin muita aineita enemmän pohjatyötä.

puunsuoja-aine

POHJUSTUSÖLJY JA PUUÖLJY
Puuöljyllä voi suojata laudat kosteudelta, mutta ei auringolta. Pohjustusöljyä käytetään vain käsittelemättömään puuhun. Se kyllästää puun ja luo maalille hyvän tartuntapinnan.

puunsuoja-aine

AKRYLAATTIMAALI
Akrylaattimaali suojaa puuta sekä kosteudelta että valolta. Maali tekee puuhun kestävän pinnan, jos se sivellään oikein käsitellylle pohjalle. Diffuusioavoin eli ”hengittävä” maali.

puunsuoja-aine

ÖLJYMAALI (ALKYDIMAALI)
Alkydiöljymaali tunkeutuu hyvin puuhun ja suojaa sitä sekä kosteudelta että valolta. Ohennettua alkydimaalia voi käyttää myös pohjusteena varsinaisen pintamaalin alla.

puunsuoja-aine

VESIOHENTEINEN ÖLJYMAALI
Joitakin uusia öljymaaleja voi ohentaa vedellä, vaikka ne sisältävät muovia. Myös pensselit voi pestä vedellä. Tämä maalityyppi suojaa puuta hyvin sekä kosteudelta että auringolta.

puunsuoja-aine

PELLAVAÖLJYMAALI
Pellavaöljy tunkeutuu puuhun syvemmälle kuin alkydi, joten maali suojaa puuta hyvin ja kestää pitkään. Pellavaöljymaali pitää sivellä pintaan useana ohuena kerroksena. Maali säilyy hyvänä pitkään.

puunsuoja-aine

KUULLOTE
Kuulloteessa on vähemmän pigmenttiä kuin ulkomaalissa. Pohjatöitä ei tarvita yhtä paljon kuin maalaamisessa. Kuullote suojaa puuta kosteudelta, mutta ei kunnolla auringonvalolta.

puunsuoja-aine

TERVA
Terva torjuu hometta ja suojaa puuta kosteudelta. Tumma terva suojaa myös auringolta. Tervaa voi käyttää sekä pohjusteena että pinnassa. Sitä on helppo levittää, eikä pohjatöitä tarvita paljon.

puunsuoja-aine

LAKKA
Lakkaa käytetään usein puuveneissä. Lakka suojaa puuta kosteudelta, mutta ei auringolta. Maalla lakkaa käytetään useimmin uuden puun suojaamiseen. Lakka muodostaa tiiviin ja lujan pinnan.

MITTASUHTEET:

puunsuoja-aine

Joitakin tuotteita myydään etupäässä isoissa pöntöissä, kun taas joitakin erikoistuotteita myydään vain pienissä purkeissa. Yleisimmät pakkauskoot ovat:

  • 0,9 litraa
  • 2,7 litraa
  • 9 litraa
  • 18 litraa
Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin