Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Suojaa puusi oikeilla aineilla

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Ulkokalusteisiin ei sivellä useita öljy- ja maalikerroksia vain näön vuoksi. Öljy ja maali lisäävät puun käyttöikää, sillä ne suojaavat puuta kosteudelta, sieniltä ja auringon ultraviolettisäteilyltä. Lue tästä, millaisia puunsuojausaineita on olemassa ja mihin eri aineita käytetään.

SUOJAAMINEN: Maali muodostaa puun päälle suojakerroksen, joka pitää sateen poissa mutta päästää puun sisällä olevan kosteuden haihtumaan.

MIHIN PUUNSUOJAUSAINEITA KÄYTETÄÄN?

AIDAT, SÄLEIKÖT JA SEINÄT
Pohjustusöljy ja puunsuoja pidentävät puun käyttöikää reilusti. Uusiin lautoihin kannattaa sivellä kerros puunsuojausainetta, jos niitä käytetään ulkona.

OVET JA IKKUNAT
Hyvin huolletut ovet ja ikkunat lisäävät talon arvoa, joten ne kannattaa maalata säännöllisesti. Vanhat ja laadukkaat ikkunat voivat kestää lähes ikuisesti.

PIHAKALUSTEET JA TERASSIT
Puuöljy suojaa pihakalusteita ja terasseja kosteudelta. Jos haluat suojata terassin myös auringon UV-säteiltä, maali on paljon tehokkaampi suoja.

MITEN PUUNSUOJAUSAINEITA KÄYTETÄÄN?

Käsittelemättömän puun suojaaminen kannattaa aloittaa oksien lakkaamisella. Sivele oksalakkaa pari–kolme kerrosta. Ellei oksia lakata, niistä alkaa tihkua myöhemmin pihkaa, mikä pilaa käsitellyn puun pinnan.

Træbeskyttelse udendørs

Jos puun pinta on harmaa, se pitää hioa ennen pohjustamista ja maalaamista. Harmaa väri kertoo, että puun pinta on vahingoittunut, eikä pohjuste tai maali pysy siinä kiinni. Hiomisen jälkeen voit siirtyä pohjustamiseen.

Træbeskyttelse udendørs

Pohjuste suojaa puuta ja muodostaa hyvän tartuntapinnan kaikenlaisille puunsuojausaineille. Lopuksi voit käsitellä puun haluamallasi puunsuojausaineella. Käytä puuöljyä, puunsuojausainetta tai maalia.

LUE LISÄÄ: Tämän takia kannattaa omistaa kosteusmittari

TÄRKEÄÄ!

Ulkokäyttöön tarkoitetut pohjusteet sisältävät sieniä torjuvia aineita. Niitä voi käyttää vain ulkona. Öljy kyllästää puun solut ja muodostaa pinnan, johon maali tarttuu hyvin.

ERITYISTÄ MAALISTA

Maali muodostaa paksumman kerroksen ja sisältää enemmän väripigmenttiä kuin puunsuojausaineet. Maali suojaa puuta auringonvalolta paremmin kuin läpinäkyvät puunsuojausaineet. Maalaaminen vaatii kuitenkin muita aineita enemmän pohjatyötä.

POHJUSTUSÖLJY JA PUUÖLJY
Puuöljyllä voi suojata laudat kosteudelta, mutta ei auringolta. Pohjustusöljyä käytetään vain käsittelemättömään puuhun. Se kyllästää puun ja luo maalille hyvän tartuntapinnan.

AKRYLAATTIMAALI
Akrylaattimaali suojaa puuta sekä kosteudelta että valolta. Maali tekee puuhun kestävän pinnan, jos se sivellään oikein käsitellylle pohjalle. Diffuusioavoin eli ”hengittävä” maali.

ÖLJYMAALI (ALKYDIMAALI)
Alkydiöljymaali tunkeutuu hyvin puuhun ja suojaa sitä sekä kosteudelta että valolta. Ohennettua alkydimaalia voi käyttää myös pohjusteena varsinaisen pintamaalin alla.

VESIOHENTEINEN ÖLJYMAALI
Joitakin uusia öljymaaleja voi ohentaa vedellä, vaikka ne sisältävät muovia. Myös pensselit voi pestä vedellä. Tämä maalityyppi suojaa puuta hyvin sekä kosteudelta että auringolta.

PELLAVAÖLJYMAALI
Pellavaöljy tunkeutuu puuhun syvemmälle kuin alkydi, joten maali suojaa puuta hyvin ja kestää pitkään. Pellavaöljymaali pitää sivellä pintaan useana ohuena kerroksena. Maali säilyy hyvänä pitkään.

KUULLOTE
Kuulloteessa on vähemmän pigmenttiä kuin ulkomaalissa. Pohjatöitä ei tarvita yhtä paljon kuin maalaamisessa. Kuullote suojaa puuta kosteudelta, mutta ei kunnolla auringonvalolta.

TERVA
Terva torjuu hometta ja suojaa puuta kosteudelta. Tumma terva suojaa myös auringolta. Tervaa voi käyttää sekä pohjusteena että pinnassa. Sitä on helppo levittää, eikä pohjatöitä tarvita paljon.

LAKKA
Lakkaa käytetään usein puuveneissä. Lakka suojaa puuta kosteudelta, mutta ei auringolta. Maalla lakkaa käytetään useimmin uuden puun suojaamiseen. Lakka muodostaa tiiviin ja lujan pinnan.

MITTASUHTEET:

Joitakin tuotteita myydään etupäässä isoissa pöntöissä, kun taas joitakin erikoistuotteita myydään vain pienissä purkeissa. Yleisimmät pakkauskoot ovat:
? 0,9 litraa
? 2,7 litraa
? 9 litraa
? 18 litraa

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
null: Suojaa puusi oikeilla aineilla
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin