Tippanokka pidentää puun käyttöikää

Tippareunalla on tärkeä tehtävä. Se johtaa pois veden, jolloin puuhun tai tiiliin ei pääse kosteutta.

Tippanokka pidentää puun käyttöikää

Tämän ikkunan alla oleva tippareuna on pieni ura ikkunalaudan alapuolella.

Tippanokka ei tunnu kovin kummoiselta asialta, mutta sillä on oma tarkoituksensa. Se johtaa veden maahan ja ehkäisee kosteusvahinkoja.

Rakentamisessa kannattaa aina miettiä, miten vesi valuu maahan mahdollisimman nopeasti, jotta puu kestää kosteutta pitkään.

Tässä jutussa näytetään kolme tavallista tippanokkaa ja niiden käyttöpaikat.

3 tavallista tippareunatyyppiä

  1. Tippareuna poikittaisena urana sekä pysty- että vaakasuuntaisten puumateriaalien pohjassa.
  1. Tippareuna listana, jossa on viisto reuna ja pyöristetty alapuoli.
  1. Tippareuna urana vaakasuoran laudan alla.

Tippareunojen käyttäminen on fiksua

1. Ulko-oven alla
Ulko-ovi on aina sään armoilla, ja se on yleensä tehty puusta, joten se kannattaa suojata niin hyvin kuin mahdollista. Oven eteen asennettu kynnyspelti johtaa veden kynnyksen yli portaille. Oven edessä oleva kynnys on yleensä osa niin sanottua potkupeltiä, joka on oven alaosassa oleva metallisuojus.

2. Ikkunoiden ja ovien päällä
Ikkunat ja ovet ovat yleensä puuta, joten ne kannattaa suojata vedeltä mahdollisimman hyvin asentamalla niiden päälle laudan, jonka pohjaan on jyrsitty tai sahattu ura. Ura estää vesipisaroita valumasta ikkunalaudan reunasta seinään asti ja pidentää puun käyttöikää. Ikkunan päällä olevaan lautaan sataa paljon vettä, mutta pilalle lahonnut lauta on onneksi helppo vaihtaa uuteen. Se tulee paljon halvemmaksi kuin ikkunan vaihtaminen.

3. Ikkunalaudoille
Ikkunan ulkopuolella on yleensä ikkunalauta, jonka on tarkoitus olla muutakin kuin tyylikäs elementti. Ikkunalauta toimii myös tippanokkana, joka johtaa veden pois talon seinästä. Se on tärkeä etenkin siinä tapauksessa, että seinä on tehty puusta.

Tämä ikkunalauta on tehty komposiitista, joten sitä ei tarvitse maalata tai huoltaa. Laudan pohjassa on ura, joka ulottuu laudan päästä päähän. Se estää vesipisaroita valumasta laudan etureunasta seinään asti.

4. Puuseinän alareunaan
Veden pitää valua nopeasti pois puisen ulkoverhouksen alareunasta. Tässä seinässä vaakasuuntaisen puuverhouksen alle on asennettu pelti, joka johtaa veden myös sokkelin ulkopuolelle.

Sokkelin päälle voi kertyä paljon vettä, jos se ulottuu seinälinjan ulkopuolelle. Sokkeliin imeytyvä vesi voi jäätyä pakkasella, jolloin sokkeliin tulee halkeamia. Jäätyminen on haitallista etenkin tiilisokkeleille, sillä huokoiset laastisaumat hapertuvat helposti jäätymisen takia.

5. Aidassa
Puuaitaan voi tehdä monenlaisia tippanokkia eri paikkoihin.

Laudat pysyvät kunnossa pitempään, jos sahaat niiden ylä- ja alapäät viistossa kulmassa. Myös tolppien välissä olevat vaakalaudat voi halkaista viistossa kulmassa, jotta vesipisarat valuvat maahan nopeasti.

6. Puuseinien keskellä
Jos talossasi on pystylaudoitus, päätyjen lautoja pitää joskus jatkaa, jotta ne yltävät harjalle asti. Yksi vaihtoehto on tehdä päätyyn selkeä raja, josta kaikki laudat katkeavat. Rajalinjalle asennettava pelti johtaa veden maahan ja katkaisee laudoituksen siististi.

7. Päädyissä ja otsalaudoissa
Lautojen päät imevät herkästi vettä ja lahoavat nopeammin kuin puun muut osat. Se tarkoittaa, ettei lautojen päihin saa kertyä vettä. Päätylaudat kannattaa viimeistellä alumiinipellillä, jossa on tippanokka, jotta vesi valuu maahan. Tämä tippanokka on alumiinipeltiä, jonka alla oleva taite johtaa veden maahan, ennen kuin se valuu seinään asti.

Myös talon päädyssä olevat otsalaudat on yleensä tehty puusta. Ne kannattaa suojata yläpuolelta räystäspellillä, joka estää veden valumisen rakenteisiin yläpuolelta. Lisäksi pellissä oleva taite johtaa veden maahan laudan etupuolelta.

Muut lukevat juuri nyt …