Puuöljyt: Puun käyttöikää voi pidentää lähes loputtomiin vuosittaisella öljyämisellä.

Puun käyttöikää voi pidentää lähes loputtomiin vuosittaisella öljyämisellä.

Miten puuöljyä levitetään?

Öljyä levitetään telalla, pensselillä tai rätillä sen mukaan, kuinka iso käsiteltävä pinta on ja kuinka paljon siinä on hankalia rakoja ja koloja. Tuoli, jossa on koristeleikkauksia, kannattaa öljytä rätillä, mutta lattian öljyämiseen kannattaa käyttää telaa tai leveää pensseliä. Pihakalusteet on helpointa öljytä pensselillä.

Työkalusta riippumatta tärkeintä on, että ylimääräinen öljy pyyhitään kunnolla pois, kun öljy on saanyt imeytyä puuhun jonkin aikaa. Muuten ylimääräinen öljy kovettuu pinnalle pieniksi lammikoiksi, jotka näyttävät rasvatahroilta. Niitä on mahdotonta saada pois pyyhkimällä, joten ne pitää hioa pois. Öljynpurkin kyljessä lukee, kuinka nopeasti öljy kuivuu. Aika vaihtelee varttitunnista kahteen tuntiin.

Puuöljyt: Menekki

Puuöljyä myydään kaikenkokoisissa purkeissa pienistä, alle delilitran astioista aina yhdeksän litran ämpäreihin. Erikoisöljyt on yleensä pienissä purkeissa, sillä ne ovat kalliita. Isoissa purkeisa myydään lähinnä terassi- ja lattiaöljyjä. Alla olevissa esimerkeissä kerrotaan, kuinka paljon öljyä tarvitaan 20 neliön pinnalle, joka öljytään kahteen kertaan. Jos puu imee öljyä runsaasti, öljyä tarvitaan enemmän.

  • Pihakalusteet: 3,1 litraa/20 m2.
  • Terassi: 2,9 litraa/20 m2.
  • Vaalea puulattia: 3,5 litraa/20 m2.
  • Jalopuulattia: 2 litraa/20 m2.
  • Keittiön pöytä: 3–3,5 litraa/20 m2.

Tärkeää puuöljystä!

Öljyiset rätit voivat syttyä itsestään, joten ne pitää hävittää käytön jälkeen polttamalla tai viemällä kaatopaikalle. Siihen asti rättejä pitää säilyttää ilmatiiviissä astiassa kuten kannellisessa hillopurkissa.

Erityistä: Pellavaöljy

Kylmäpuristettu pellavaöljy koostuu pienistä molekyyleista, jotka imeytyvät syvälle puun huokosiin. Puulle levitetty öljy kovettuu 3–6 päivässä hapen ja auringon ultraviolettisäteiden vaikutuksesta. Öljy laajenee kovettuessaan 20 prosenttia ja vahvistaa puuta.