Erilaisia puuöljyjä

Puuöljyllä on paljon hyviä ominaisuuksia. Öljy elvyttää puun alkuperäisen hehkun, pidentää puun käyttöikää, suojaa puuta kosteudelta ja lahottajilta. Täältä voit lukea lisää erilaisista puuölyistä.

Puuöljyt: Puun käyttöikää voi pidentää lähes loputtomiin vuosittaisella öljyämisellä.

Puun käyttöikää voi pidentää lähes loputtomiin vuosittaisella öljyämisellä.

Puuöljyllä on paljon hyviä ominaisuuksia. Öljy elvyttää puun alkuperäisen hehkun, pidentää puun käyttöikää, suojaa puuta kosteudelta sekä ehkäisee sienten ja lahottajien aiheuttamaa kulumista. Öljyämisen ainoa haittapuoli on, että käsittely pitää uusia joka vuosi.

Mihin puuöljyä käytetään?

TERASSIT JA PIHAKALUSTEET Harmaantuneet kalusteet ja terassit voi elvyttää lähes alkuperäiseen kuntoonsa puhdistamalla ja öljyämällä. Levitä öljy isoille pinnoille telalla ja rakoihin pensselillä

LATTIAT Öljytyt lattiat hehkuvat ja näyttävät silkinhimmeiltä, ja ne on helppo pitää puhtaana. Öljy levitetään lattialle telalla ja imeytetään puuhun kiillotuskoneella.

KEITTIÖN PÖYTÄLEVY Öljyllä kyllästetty pöytälevy kestää vettä ja kulutusta. Levitä öljy rätillä ja hiero se puun sisään syiden suuntaisesti karkealla nylonsienellä.

Miten puuöljyä levitetään?

Öljyä levitetään telalla, pensselillä tai rätillä sen mukaan, kuinka iso käsiteltävä pinta on ja kuinka paljon siinä on hankalia rakoja ja koloja. Tuoli, jossa on koristeleikkauksia, kannattaa öljytä rätillä, mutta lattian öljyämiseen kannattaa käyttää telaa tai leveää pensseliä. Pihakalusteet on helpointa öljytä pensselillä.

Työkalusta riippumatta tärkeintä on, että ylimääräinen öljy pyyhitään kunnolla pois, kun öljy on saanyt imeytyä puuhun jonkin aikaa. Muuten ylimääräinen öljy kovettuu pinnalle pieniksi lammikoiksi, jotka näyttävät rasvatahroilta. Niitä on mahdotonta saada pois pyyhkimällä, joten ne pitää hioa pois. Öljynpurkin kyljessä lukee, kuinka nopeasti öljy kuivuu. Aika vaihtelee varttitunnista kahteen tuntiin.

Erilaisia puuöljyjä

VALKOINEN TAI KIRKAS LATTIAÖLJY Vesiohenteinen ja kulutusta kestävä pintakäsittelyaine uusille ja vanhoille puulattioille. Hajuton ja myrkytön, kuivuu nopeasti. Kirkasta öljyä voi levittää toisen kerroksen jo tunnin kuluttua.

KOSTEAN SISÄTILAN LATTIAÖLJY Kosteille sisäpinnoille kuten saunan lattiaritilöille tarkoitettu suojaöljy. Öljyä on helppo levittää, ja yksi kerros riittää suojaamaan pinnat kosteudelta. Öljyn voi

PIHAKALUSTEÖLJY Kalusteissa on rakoja, koristeleikkauksia ja pintoja, joihin on vaikea päästä käsiksi pensselillä. 400 millilitran spraypurkissa myytävä öljy riittää parin neliön kokoisen alueen suojaamiseen.

TERASSIÖLJY Liuotinohenteinen terassiöljy, joka sopii sekä uusille että aiemmin öljytyille terasseille. Öljyläikät pitää pyyhkiä pois, kun öljy on kuivunut puoli tuntia. Yksi kerros riittää terassin suojaamiseen.

PÖYTÄLEVYÖLJY Kirkas tai kevyesti sävytetty öljy, joka suojaa puisen työtason turvallisesti eikä aiheuta terveyshaittoja. Öljyä levitetään 1–4 kerrosta siitä riippuen, kuinka paljon pinta imee öljyä.

PELLAVAÖLJY, SISÄKÄYTTÖÖN Aito kylmäpuristetty pellavaöljy ei sisällä liuottimia tai lisäaineita, joten sitä voi käyttää myös sisätiloissa. Ylimääräinen öljy pitää pyyhkiä pois kahden tunnin kuluttua levittämisestä.

PELLAVAÖLJY, ULKOKÄYTTÖÖN Lakkabensiinillä ohennettava kylmäpuristettu pellavaöljy, joka sopii muun muassa kalusteiden, laitureiden ja veneiden suojaamiseen. Öljy imeytyy syvälle puuhun ja laajenee kovettuessaan.

Puuöljyt: Menekki

Puuöljyä myydään kaikenkokoisissa purkeissa pienistä, alle delilitran astioista aina yhdeksän litran ämpäreihin. Erikoisöljyt on yleensä pienissä purkeissa, sillä ne ovat kalliita. Isoissa purkeisa myydään lähinnä terassi- ja lattiaöljyjä. Alla olevissa esimerkeissä kerrotaan, kuinka paljon öljyä tarvitaan 20 neliön pinnalle, joka öljytään kahteen kertaan. Jos puu imee öljyä runsaasti, öljyä tarvitaan enemmän.

  • Pihakalusteet: 3,1 litraa/20 m2.
  • Terassi: 2,9 litraa/20 m2.
  • Vaalea puulattia: 3,5 litraa/20 m2.
  • Jalopuulattia: 2 litraa/20 m2.
  • Keittiön pöytä: 3–3,5 litraa/20 m2.