Ongelma:

Rakensin autokatoksen painekyllästetystä puusta, joka oli vielä kosteaa. Kauanko puun pitää kuivua, ennen kuin katoksen voi maalata peittävällä puunsuoja-aineella?

Ratkaisu:

Jos puu on niin märkää, että vettä tunkeutuu ruuvinrei'istä, sinun kannattaa odottaa vähintään kaksi kesäkuukautta, ennen kuin maalaat.

Kun puu on hyvin märkää, maali ei tartu siihen kunnolla. Maalattu puu taas ei pääse kuivumaan kunnolla. Jos maalaat liian aikaisin, maalaamaton puu tulee näkyviin lautojen saumakohdista, kun puu kutistuu kuivuessaan.

Kun arvioit, että puu voisi olla sopivan kuivaa, varmista asia kosteusmittarin avulla, niin tiedät varmasti. Jäännöskosteuden tulee olla noin 20 %, jotta puun voi maalata. Edullisimmat mittarit maksavat alle 20 euroa, ja niitä myydään rakennustarvikeliikkeissä. Suosittelemme, että suojaat autokatoksesi puun kuivumisen ajaksi auringon säteilyltä, sillä muuten auringon säteily "puhkoo" osan puun pintasoluista – maali ei tartu kuolleisiin (harmaisiin) soluihin. Suojaa katos esimerkiksi parilla pressulla. Niiden tulee suojata puuosia auringolta kunnolla mutta päästää ilma kiertämään.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Käytä kosteusmittaria, ennen kuin maalaat puuta!

Jos puu maalataan kosteana, maali kuoriutuu myöhemmin irti, kun puussa oleva kosteus nousee pintaan ja haihtuu ilmaan. Pahimmassa tapauksessa maalin alle jäänyt kosteus lahottaa puun. Suosittelemme, että mittaat puun kosteuden ennen maalaamista kosteusmittarilla. Jos puun kosteusprosentti on korkeampi kuin 15, odota, kunnes aurinko ja tuuli ovat kuivattaneet puun.

Saat juuri nyt monitoimitunnistimen, jossa on kosteusmittari sekä 2 numeroa Tee Itse -lehteä.

Kyllä, kiitos: haluan nähdä tunnistimen!