Tämä terassi on käsitelty läpinäkyvällä öljyllä. Puun pintakuvio näkyy öljyn läpi.

Tämä terassi on käsitelty läpinäkyvällä öljyllä. Puun pintakuvio näkyy öljyn läpi.

Siisti ja hyväkuntoinen puuterassi tuntuu mukavalta jalan alla. Lisäksi pintakäsittely pitää terassilaudat kunnossa sekä tekee puun pinnasta kestävän ja hyvän värisen. Etenkin terassin kansilaudat, kaiteet ja muut vaakapinnat kannattaa suojata hyvin, sillä ne ovat jatkuvasti veden ja sään armoilla.

Värilliset aineet suojaavat puuta paremmin

Puuterassin voi suojata monella tavalla. Osa suojausaineista on läpinäkyviä öljyjä ja kuullotteita, mutta joihinkin on lisätty väriaineita. Voit valita öljyn tai kuullotteen oman makusi ja talon tyylin mukaan.

Läpinäkyvät aineet sopivat terassille hyvin, sillä ne jättävät puun pintarakenteen näkyviin. Markkinoilla on sekä öljy- että vesiohenteisia suojausaineita, jotka imeytyvät syvälle puuhun ja suojaavat lautoja homeilta ja lahottajilta. Osa aineista on lisäksi uv-suojattuja.

Jotkut suojausaineet ovat värillisiä. Yleensä öljyt ja kuullotteet suojaavat puuta sitä paremmin, mitä enemmän niissä on väriaineita.

Kiinnitä huomiota alustaan

Uuden terassin suojaaminen on sikäli helppoa, että suojausaineen voi valita vapaasti. Sen sijaan vanhan puuterassin käsittelyssä pitää varmistaa, että uusi suojausaine sopii yhteen vanhan kanssa.

Nyrkkisääntö on, että vesiohenteista tuotetta voi levittää öljypohjaisen päälle, mutta aineita ei voi käyttää toisinpäin. Jos haluat käsitellä terassin Sioo-suojausaineella, terassin pinta pitää hioa. Hyvän lopputulos edellyttää, että terassi puhdistetaaan kunnolla ja puu on kuivaa. Kosteusprosentti saa olla korkeintaan 18 ennen käsittelyä.

Millä terassin pinta kannattaa käsitellä?

Näissä tee se itse -ohjeissa käydään läpi 3 erilaista puuterassin pintakäsittelytapaa. Lue lisää:

  • läpinäkyvästä öljystä
  • värillisestä öljystä
  • sioosta