Anna terassille uusi ilme

Pintakäsittely lisää puuterassin käyttöikää ja muuttaa sen ulkonäköä. Voit valita käsittelyaineen sen mukaan, minkä näköisen terassin haluat. Esittelemme kolme erilaista vaihtoehtoa.

Tämä terassi on käsitelty läpinäkyvällä öljyllä. Puun pintakuvio näkyy öljyn läpi.

Tämä terassi on käsitelty läpinäkyvällä öljyllä. Puun pintakuvio näkyy öljyn läpi.

Siisti ja hyväkuntoinen puuterassi tuntuu mukavalta jalan alla. Lisäksi pintakäsittely pitää terassilaudat kunnossa sekä tekee puun pinnasta kestävän ja hyvän värisen. Etenkin terassin kansilaudat, kaiteet ja muut vaakapinnat kannattaa suojata hyvin, sillä ne ovat jatkuvasti veden ja sään armoilla.

Värilliset aineet suojaavat puuta paremmin

Puuterassin voi suojata monella tavalla. Osa suojausaineista on läpinäkyviä öljyjä ja kuullotteita, mutta joihinkin on lisätty väriaineita. Voit valita öljyn tai kuullotteen oman makusi ja talon tyylin mukaan.

Läpinäkyvät aineet sopivat terassille hyvin, sillä ne jättävät puun pintarakenteen näkyviin. Markkinoilla on sekä öljy- että vesiohenteisia suojausaineita, jotka imeytyvät syvälle puuhun ja suojaavat lautoja homeilta ja lahottajilta. Osa aineista on lisäksi uv-suojattuja.

Jotkut suojausaineet ovat värillisiä. Yleensä öljyt ja kuullotteet suojaavat puuta sitä paremmin, mitä enemmän niissä on väriaineita.

Kiinnitä huomiota alustaan

Uuden terassin suojaaminen on sikäli helppoa, että suojausaineen voi valita vapaasti. Sen sijaan vanhan puuterassin käsittelyssä pitää varmistaa, että uusi suojausaine sopii yhteen vanhan kanssa.

Nyrkkisääntö on, että vesiohenteista tuotetta voi levittää öljypohjaisen päälle, mutta aineita ei voi käyttää toisinpäin. Jos haluat käsitellä terassin Sioo-suojausaineella, terassin pinta pitää hioa. Hyvän lopputulos edellyttää, että terassi puhdistetaaan kunnolla ja puu on kuivaa. Kosteusprosentti saa olla korkeintaan 18 ennen käsittelyä.

Millä terassin pinta kannattaa käsitellä?

Näissä tee se itse -ohjeissa käydään läpi 3 erilaista puuterassin pintakäsittelytapaa. Lue lisää:

  • läpinäkyvästä öljystä
  • värillisestä öljystä
  • sioosta

Kirkas öljy

Läpinäkyvä öljy korostaa puun luonnollista hehkua ja jättää puun rakenteen ja syykuviot näkyviin.

KUVAUS: Suojaa terassi läpinäkyvällä öljyllä, jos haluat pinnasta mahdollisimman luonnollisen. Öljy imeytyy syvälle puuhun ja ”kyllästää” sen. Öljy antaa puulle syvyyttä ja saa värit hehkumaan. Samalla öljy tekee pinnasta vettä hylkivän ja pidentää puun käyttöikää.

Tässä jutussa käytetään vesiohenteista öljyä, koska se on ympäristöystävällisempää kuin öljypohjaiset vaihtoehdot. Ota huomioon, ettei läpinäkyvä öljy suojaa puuta yhtä hyvin kuin öljy, jossa on väriaineita. Läpinäkyvää öljyä käytetään yleensä silloin, kun terassilautojen pintarakennetta ja syykuvioita halutaan korostaa.

Jos haluat saada terassiin kestävän pinnan, joka näyttää puulta, voit valita öljyn, jonka sävy on mahdollisimman lähellä terassin puulajia.

KESTÄVYYS: 1-2 vuotta.

KÄYTTÖKOHTEET: Puuterassit, pihakalusteet, aidat ja muut sään armoilla olevat puurakenteet. Vaaleat puulajit ja kestopuu. Lehtikuusiterassin suojaamiseen kannattaa käyttää erikseen lehti kuuselle kehitettyä ainetta.

TEE NÄIN: Levitä öljy puhtaalle ja kuivalle terassille pensselillä tai telalla puun syiden suuntaisesti. Pensselillä öljy painuu syvälle puuhun ja pinnassa olevien urien pohjalle. Levitä öljyä hyvässä järjestyksessä, jotta pinnasta tulee yhtenäinen.

Toista käsittely, kunnes öljy on kyllästänyt puun kokonaan, mutta älä jätä lautojen päälle öljylammikoita. Jos puun pinnalla on liikaa öljyä, voit pyyhkiä lammikot pois kuivalla puuvilla-pyyhkeellä.

Öljyn kuivumisaika vaihtelee sään ja tuotteen mukaan. Öljy kuivuu sitä nopeammin, mitä lämpimämpää ja kuivempaa on.

Terassi kannattaa öljytä poutasäällä, mutta suoraa auringonvaloa pitää välttää. Muuten öljy voi kuivua liian nopeasti ja jähmettyä terassin pinnalle kalvoksi, joka irtoaa helposti.

HINTA: Noin 40 euroa/2,7 litraa

Värillinen öljy

Värillinen öljy antaa terassille väriä ja suojaa puuta mutta jättää puun syykuvion näkyviin.

KUVAUS: Markkinoilla on paljon värillisiä öljyjä, joiden sävyt vaihtelevat puuta muistuttavista ruskeista painekyllästetyn puun värisiin vihreisiin. Kaupoissa on myös harmaita ja tum­ mia sävyjä. Mitä tummempaa aine on, sitä paremmin se suojaa terassia, ja sitä harvemmin terassia pitää huoltaa.

Jos pidät terassin luonnollisesta sävystä, voit käyttää ainetta, jonka väri on mahdollisimman lähellä puun omaa sävyä. Sävytettyä öljyä voi kuitenkin käyttää myös terassin värin vaihtamiseen. Voit esimerkiksi värjätä edullisen kesto­ puu ruskeaksi, jotta se näyttää arvokkaalta jalo jalo­ puulta. Tumma puuterassi sopii hienosti monen talon tyyliin. Tummaksi öljytty terassi ei tunnu paljaan jalan alla sen kuumemmalta kuin vaalea terassi.

KESTÄVYYS: Noin 4-6 vuotta.

KÄYTTÖKOHTEET: Puuterassit ja pihapolut, jotka on tehty paine­ kyllästetystä puusta tai jalopuusta. Lehtikuusiterassi kannattaa suojata lehtikuuselle tarkoitetulla tuotteella.

TEE NÄIN: Uutta, kestopuusta tehtyä terassia ei tarvitse pohjus­ taa ennen sävytetyn öljyn levittämistä. Pohjustus on tarpeen vain, jos vanhan terassin pinta on kulunut kokonaan rikki. Silloinkin riittää, että puhki kuluneet kohdat pohjustetaan.

Värillinen öljy levitetään kahteen kertaan pensselillä tai te­ lalla noin 24 tunnin välein, jotta pinnasta tulee siisti ja kestävä. Se tarkoittaa, että terassin öljyämiseen kannattaa varata pari peräkkäistä poutapäivää. Älä koskaan öljyä terassia suorassa auringonpaisteessa, jotta öljy ei kuivu liian nopeasti. Liian nopeasti kuivuneesta pinnasta tulee heikko ja epätasaisen näköinen.

Pyyhi ylimääräinen öljy pois nukkaa­ mattomalla pyyhkeellä 15-30 minuu­ tin kuluttua. Muuten öljy jää puun pinnalle kerroksiksi, jotka hilseilevät irti. Sekoita sävytetty öljy perus­ teellisesti ennen levittämistä, jotta väriaineet leviävät pinnalle tasaisesti.

HINTA: Noin 30 euroa/2,7 litraa

Sioo

Sioo tekee terassista tyylikkään vaaleanharmaan. Pinta muistuttaa käsittelemätöntä, taivasalla ollutta tiikkiä.

KUVAUS: Sioo on uudenlainen puunsuojausmenetelmä, joka perustuu piioksidiin. Aineen nimi tulee piioksidin kemiallisesta kaavasta SiO2. Piioksidia eli kvatsia on maaperässä valkoisina kokkareina, jotka näyttävät kalkilta. Sioolla käsitelty terassi näyttää hyvin vaalealta. Piitä sisältävä neste kovettaa terassin pinnan muodostamalla suojaavia kiteitä. Kiteet ehkäisevät levien kasvua, hylkivät likaa ja estävät kosteuden imeytymisen puuhun.

KESTÄVYYS: Jopa 12 vuotta, jos terassi käsitellään toiseen kertaan 6-12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä pinta­ käsittelystä.

KÄYTTÖKOHTEET: Terassit ja pihapolut, jotka on tehty paine­ kyllästetystä puusta. Sioo sopii myös aitoihin, ulkoseiniin, räystäslautoihin ja pihakalusteisiin. Sioota voi käyttää myös sisätiloissa.

Sioo sopii sekä painekyllästetylle puulle, lehtikuuselle että koville jalopuille. Aine sopii erityisen hyvin rakenteisiin, joita on vaikea huoltaa.

TEE NÄIN: Käsittely on kaksivaiheinen. Aluksi puu pohjustetaan kahteen kertaan lähes värittömällä nesteellä. Puu kyllästetään, ja ensimmäisen kerroksen pitää kuivua ennen toisen kerroksen levittämistä. Pohjuste levitetään pensselillä tai telalla.

Kun pohjuste on kuivunut, on Sioo­käsittelyn vuoro. Sioo on maidonväristä nestettä. Puu pitää kyllästää kunnolla myös Sioolla, mutta terassin pinnalle ei saa jäädä lammikoita. Ylimää­ räinen neste pitää pyyhkiä pois nukkaamattomalla kankaalla, jotta puun pinnalle ei jää hilseileviä kerroksia.

Puu ei muutu vaaleaksi heti vaan asteittain 1-2 kuukauden kuluessa. Paras ja kestävin lopputulos saavutetaan, kun käsittely uusitaan 6-12 kuukautta ensimmäisen käsittelyn jälkeen.

HINTA: 3 litran astia pohjustetta ja Siooainetta maksavat noin 100 euroa.