Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Testasimme puuöljyt – halpa vai kallis?

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Toinen puuöljy on neljä kertaa kalliimpaa kuin toinen, mutta onko niillä mitään muuta eroa?

Paras terassiöljy

Pitääkö terassi öljytä kaikkein kalleimmalla puuöljyllä, vai ajaako halvin puuöljy saman asian? Puuöljyt näyttävät samanlaisilta, eivätkä tuoteselosteet kerro juuri mitään.

Siksi ostimme purkillisen HALPAA, KESKIHINTAISTA ja KALLISTA puuöljyä ja teimme testin. Tulosten perusteella asia on selvä.

Puuöljyjen hintaero on niin huima, että se vaatii selityksen. Miten on mahdollista, että merkkituote maksaa neljä kertaa enemmän kuin rautakaupan halvin puuöljy?

Suojaako kallis puuöljy puuta vedeltä neljä kertaa paremmin? Kestääkö kallis puuöljy pitempään? Kuluuko sitä vähemmän?

Päätimme selvittää asian ostamalla kolmea erihintaista puuöljyä. Halvin maksoi noin kahdeksan euroa litra, kallein neljä kertaa enemmän eli 32 euroa litra. Keskihintainen puuöljy maksoi 16 euroa litra.

Jutussa kerrotaan, miten kolme erihintaista puuöljyä menestyivät testissä. Kävimme läpi:

  • puuöljyjen ominaisuudet
  • puuöljyjen vesitiiviyden
  • puuöljyjen imeytyvyyden
  • puuöljyjen kestävyyden

TOIMITUS SUOSITTELEE: Tämän takia kannattaa omistaa kosteusmittari

Testissä puuöljyt

Näin öljyt pysyivät järjestyksessä

Puuöljyille omat värikoodit teipeillä

Värikoodit

Poistimme puuöljyistä tuotemerkit kaatamalla puuöljyt samanlaisiin astioihin, jotka merkittiin eri väreillä. Pensselit merkittiin samoilla väreillä, jotta niihin ei sekoittuisi väärää puuöljyä. Tuotemerkit eivät ole tässä testissä tärkeitä, sillä tarkoitus on keskittyä puuöljyjen hintaeroihin.

KALLIS
Harvinainen merkki. Ostettu maalikaupasta 32 euron litrahinnalla.

KESKITASO
Suosittu merkki. Ostettu rautakaupasta 15 euron litrahinnalla.

HALPA
Tuntematon merkki. Ostettu automarketista 8 euron litrahinnalla.

Samanlaiset laudat kaikille öljyille

Koetta varten ostettiin pari lehtikuusi lautaa, sillä kaikki puuöljyt sopivat lehtikuusen käsittelyyn. Laudoista sahattiin kuusi samanpituista pätkää, kaksi jokaiselle puuöljylle. Lautojen kosteusprosentti mitattiin ennen öljyämistä, jotta se oli varmasti alle suositellun tason. Lopuksi laudanpätkät merkittiin nauloilla, jotta laudat oli helppo erottaa toisistaan.

TESTI: Koostumus ja sisältö

Testi aloitettiin vertailemalla puuöljyjen ominaisuuksia. Liian ohut puuöljy valuu helposti, mutta liian paksua puuöljyä on vaikea levittää. Tarkistimme myös puuöljyjen kuivumisajat.

KOOSTUMUS
Puuöljyjen viskositeetissa eli paksuudessa ei ollut isoja eroja. Kaikki puuöljyt pysyivät pensseleissä yhtä hyvin ja valuivat yhtä helposti. Eri puuöljyillä työskentely oli hyvin samanlaista.

VÄRI
Puuöljyjen väreissä oli pieniä eroja, ja kun puuöljy kuivui, laudat näyttivät hieman erivärisiltä. Sillä ei kuitenkaan ole mitään käytännön merkitystä.

SISÄLTÖ
Kaikissa puuöljyissä on sieniä ja muita pieneliöitä torjuvia biosideja. Sitä lukuun ottamatta on vaikea tietää, mitä kaikkea puuöljy sisältää.

KUIVUMISAIKA
Puuöljyjen kuivumisajoissa on pieniä eroja. Taulukossa kerrotaan eri puuöljyjen suositellut kuivumis-, uudelleenkäsittely- ja kovettumisajat. Valmistajien ilmoittamat aikarajat vastasivat pitkälti testituloksia. Kovettumisajalla ei ole käytännön merkitystä, sillä puuöljyttyä kohtaa voi koskettaa, kun puuöljy on pölykuivaa. Terassilla voi liikkua, kun puuöljy on kuivunut sen verran, että sen voi öljytä toiseen kertaan.

YHTEENVETO

Puuöljyjen kovettumisajoissa on isoja eroja, mutta sillä ei ole käytännössä mitään merkitystä. Kaikissa puuöljyissä on sieniä torjuvia aineita. Erihintaisten puuöljyjen koostumuksessa ja käsittelyssä ei ollut mainittavia eroja.

Puuöljyjen kovettumisajat taulukko

TESTI: Sade

Sade kastelee terassia tämän tästä. Testasimme, kuinka hyvin puuöljy estää veden imeytymisen puuhun ja pitää veden laudan pinnalla.

Testikapuloiden öljyäminen puuöljyllä

Käsittelimme kaikki testikapulat puuöljyllä. Yksinaulaiset kapulat käsiteltiin kalliilla puuöljyllä, kaksinaulaiset kapulat keskihintaisella ja kolmen naulan kapulat halvalla puuöljyllä. Testikapulat öljyttiin huolellisesti joka puolelta.

Ylimääräisen puuöljyn pois pyyhkiminen puukapulasta

Puuöljyn annattiin imeytyä puuhun noin 20 minuutin ajan. Sen jälkeen ylimääräinen puuöljy pyyhittiin pois valmistajien ohjeiden mukaisesti.

Puuöljyttyihin testikapuloihin sumutetaan vettä

Vuorokauden kuluttua testikapuloihin sumutettiin vettä, ja veden annettiin jäädä seisomaan seuraavaan päivään asti. Vuorokauden kuluttua vesi helmeili edelleen kaikkien kolmen puukapulan pinnalla. Toisin sanoen vaikuttaa silti, että kaikki puuöljyt pitävät vettä yhtä hyvin.

YHTEENVETO
Kaikki kolme puuöljyä estävät veden imeytymisen puuhun.

TESTI: Imeytymiskyky

Kuinka hyvin puuöljy imeytyy puuhun? Sitä on vaikea nähdä vain öljyämällä puun pinta, joten päätimme liioitella ja upottaa laudan pään öljyyn.

Sahasimme aluksi laudanpätkät poikki ja tarkistimme, kuinka syvälle öljy oli imeytynyt. Sitä ei näe puun pinnalta.

Sen jälkeen upotimme lautojen päät öljyyn ja annoimme lautojen imeä öljyä vuorokauden ajan. Kallis puuöljy imeytyi syvimmälle, mutta tulos on epävarma.

Puuöljyjen imeytymiskyky testi

YHTEENVETO
Puuöljyn imeytyminen voi riippua pitkälti puun tiheydestä eli vuosirenkaista. Kallis puuöljy näytti imeytyneen syvimmälle.

TESTI: Lämpö, kylmyys ja kestävyys

Kestääkö kallis puuöljy muita pitempään? Emme voineet odottaa koko vuotta, joten jäljittelimme luonnollisia olosuhteita raapimalla, lämmittämällä, pakastamalla ja kastelemalla laudat. Punnitsimme laudat ennen kokeita ja niiden jälkeen. Siten saimme selville, kuinka paljon ne imivät vettä.

Puuöljyttyjen kapuloiden lämpö testi

Testilautoja pidettiin ”auringossa” eli infrapuna-lämmittimen alla 60 asteessa 3x16 tuntia.

Puuöljyttyjen kapuloiden kylmyys testi

Lämmityskertojen välissä lautoja pakastettiin 8 tunnin ajan -18 astessa.

Puuöljyttyjen kapuloiden kestävyys testi

Lämmittämisen ja pakastamisen välissälautoja naarmutettiin siklillä. Se jäljitteli kulutusta.

Puuöljytyt puupalat vesi testi

Lopuksi laudat upotettiin veteen, ja niitä pidettiin pinnan alla vuorokausi.

Puuöljytyn puupalan punnitus

Puukapulat punnittiin kokeiden jälkeen. Punnitus kertoo, kuinka paljon vettä laudat olivat imeneet.

YHTEENVETO

Punnitus kertoo, ettei veden imeytymisessä ole suuria eroja. Kahden gramman ero mahtuu punnituksen virhemarginaaliin.

Puuöljytyjen puukapuloiden vesi testi taulukko

Mitä valmistajat sanovat

Puuöljyjen valmistajat ovat samaa mieltä yhdestä asiasta: ulkona olevat puurakenteet ja etenkin kovan kulutuksen kohteena olevat terassit pitää öljytä joka vuosi. Se on hieman ristiriitaista, sillä kalliimpien puuöljyjen hintaa perustellaan yleensä sillä, että niiden vaikutus kestää pitempään. Ei ole loogista väittää, että kallis puuöljy kestää pitempään, jos sitä pitää levittää yhtä usein kuin halpaa.

TÄMÄN TAKIA SANOMME: EI MITÄÄN EROA!

Emme huomanneet mitään eroa kalliin, keskihintaisen ja halvan puuöljyn välillä. Kun lautoja katsotaan aivan läheltä, näyttää itse asiassa siltä, että halpa puuöljy esti veden imeytymisen puuhun hieman paremmin kuin kalliimmat puuöljyt. Erot olivat kuitenkin niin pieniä, että ne saattoivat olla täysin sattumanvaraisia.

Valmistajat puhuvat itsensä pussiin suosittelemalla, että terassi käsitellään joka vuosi myös ”pitempään kestävällä” puuöljyllä. Suosittelemme ostamaan halpaa puuöljyä ja öljyämään terassin joka vuosi.

Öljyäminen kestää yhtä kauan kaikilla tuotteilla, mutta halpa puuöljy tulee neljä kertaa halvemmaksi.

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Paras puuöljy testi
Erilaisten puuöljyjen testaus
Parhaiden puuöljyjen testaaminen
Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin