Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Testasimme puuöljyt – halpa vai kallis?

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Toinen puuöljy on neljä kertaa kalliimpaa kuin toinen, mutta onko niillä mitään muuta eroa?

Puuöljy

Pitääkö terassi öljytä kaikkein kalleimmalla öljyllä, vai ajaako halvin öljy saman asian? Öljyt näyttävät samanlaisilta, eivätkä tuoteselosteet kerro juuri mitään. Siksi ostimme purkillisen HALPAA, KESKIHINTAISTA ja KALLISTA öljyä ja teimme testin. Tulosten perusteella asia on selvä.
Terassiöljyjen hintaero on niin huima, että se vaatii selityksen. Miten on mahdollista, että merkkituote maksaa neljä kertaa enemmän kuin rautakaupan halvin terassiöljy? Suojaako kallis öljy puuta vedeltä neljä kertaa paremmin? Kestääkö kallis öljy pitempään? Kuluuko sitä vähemmän?

Päätimme selvittää asian ostamalla kolmea erihintaista öljyä. Halvin maksoi noin kahdeksan euroa litra, kallein neljä kertaa enemmän eli 32 euroa litra. Keskihintainen öljy maksoi 16 euroa litra.

Jutussa kerrotaan, miten kolme erihintaista öljyä menestyivät testissä. Kävimme läpi:

  • puuöljyjen ominaisuudet
  • puuöljyjen vesitiiviyden
  • puuöljyjen imeytyvyyden
  • puuöljyjen kestävyyden

TOIMITUS SUOSITTELEE: Tämän takia kannattaa omistaa kosteusmittari

Puuöljy

Näin öljyt pysyivät järjestyksessä

Puuöljy

Värikoodit

Poistimme öljyistä tuotemerkit kaatamalla öljyt samanlaisiin astioihin, jotka merkittiin eri väreillä. Pensselit merkittiin samoilla väreillä, jotta niihin ei sekoittuisi väärää öljyä. Tuotemerkit eivät ole tässä testissä tärkeitä, sillä tarkoitus on keskittyä öljyjen hintaeroihin.

KALLIS
Harvinainen merkki. Ostettu maalikaupasta 32 euron litrahinnalla.

KESKITASO
Suosittu merkki. Ostettu rautakaupasta 15 euron litrahinnalla.

HALPA
Tuntematon merkki. Ostettu automarketista 8 euron litrahinnalla.

Samanlaiset laudat kaikille öljyille

Koetta varten ostettiin pari lehtikuusi lautaa, sillä kaikki öljyt sopivat lehtikuusen käsittelyyn. Laudoista sahattiin kuusi samanpituista pätkää, kaksi jokaiselle öljylle. Lautojen kosteusprosentti mitattiin ennen öljyämistä, jotta se oli varmasti alle suositellun tason. Lopuksi laudanpätkät merkittiin nauloilla, jotta laudat oli helppo erottaa toisistaan.

TESTI: Koostumus ja sisältö

Testi aloitettiin vertailemalla öljyjen ominaisuuksia. Liian ohut öljy valuu helposti, mutta liian paksua öljyä on vaikea levittää. Tarkistimme myös öljyjen kuivumisajat.

KOOSTUMUS
Öljyjen viskositeetissa eli paksuudessa ei ollut isoja eroja. Kaikki öljyt pysyivät pensseleissä yhtä hyvin ja valuivat yhtä helposti. Eri öljyillä työskentely oli hyvin samanlaista.

VÄRI
Öljyjen väreissä oli pieniä eroja, ja kun öljy kuivui, laudat näyttivät hieman erivärisiltä. Sillä ei kuitenkaan ole mitään käytännön merkitystä.

SISÄLTÖ
Kaikissa öljyissä on sieniä ja muita pieneliöitä torjuvia biosideja. Sitä lukuun ottamatta on vaikea tietää, mitä kaikkea öljy sisältää.

KUIVUMISAIKA
Öljyjen kuivumisajoissa on pieniä eroja. Taulukossa kerrotaan eri öljyjen suositellut kuivumis-, uudelleenkäsittely- ja kovettumisajat. Valmistajien ilmoittamat aikarajat vastasivat pitkälti testituloksia. Kovettumisajalla ei ole käytännön merkitystä, sillä öljyttyä kohtaa voi koskettaa, kun öljy on pölykuivaa. Terassilla voi liikkua, kun öljy on kuivunut sen verran, että sen voi öljytä toiseen kertaan.

YHTEENVETO

Öljyjen kovettumisajoissa on isoja eroja, mutta sillä ei ole käytännössä mitään merkitystä. Kaikissa öljyissä on sieniä torjuvia aineita. Erihintaisten öljyjen koostumuksessa ja käsittelyssä ei ollut mainittavia eroja.

Puuöljy

TESTI: Sade

Sade kastelee terassia tämän tästä. Testasimme, kuinka hyvin öljy estää veden imeytymisen puuhun ja pitää veden laudan pinnalla.

Puuöljy

Käsittelimme kaikki testikapulat öljyllä. Yksinaulaiset kapulat käsiteltiin kalliilla öljyllä, kaksinaulaiset kapulat keskihintaisella ja kolmen naulan kapulat halvalla öljyllä. Testikapulat öljyttiin huolellisesti joka puolelta.

Puuöljy

Öljyn annattiin imeytyä puuhun noin 20 minuutin ajan. Sen jälkeen ylimääräinen öljy pyyhittiin pois valmistajien ohjeiden mukaisesti.

Puuöljy

Vuorokauden kuluttua testi-kapuloihin sumutettiin vettä, ja veden annettiin jäädä seisomaan seuraavaan päivään asti. Vuorokauden kuluttua vesi helmeili edelleen kaikkien kolmen puukapulan pinnalla. Toisin sanoen vaikuttaa silti, että kaikki öljyt pitävät vettä yhtä hyvin.

YHTEENVETO
Kaikki kolme öljyä estävät veden imeytymisen puuhun.

TESTI: Imeytymiskyky

Kuinka hyvin öljy imeytyy puuhun? Sitä on vaikea nähdä vain öljyämällä puun pinta, joten päätimme liioitella ja upottaa laudan pään öljyyn.

Sahasimme aluksi laudanpätkät poikki ja tarkistimme, kuinka syvälle öljy oli imeytynyt. Sitä ei näe puun pinnalta.

Sen jälkeen upotimme lautojen päät öljyyn ja annoimme lautojen imeä öljyä vuoro kauden ajan. Kallis öljy imeytyi syvimmälle, mutta tulos on epävarma.

Puuöljy

YHTEENVETO
Öljyn imeytyminen voi riippua pitkälti puun tiheydestä eli vuosirenkaista. Kallis öljy näytti imeytyneen syvimmälle.

TESTI: Lämpö, kylmyys ja kestävyys

Kestääkö kallis öljy muita pitempään? Emme voineet odottaa koko vuotta, joten jäljittelimme luonnollisia olosuhteita raapimalla, lämmittämällä, pakastamalla ja kastelemalla laudat. Punnitsimme laudat ennen kokeita ja niiden jälkeen. Siten saimme selville, kuinka paljon ne imivät vettä.

Puuöljy

Testilautoja pidettiin ”auringossa” eli infrapuna-lämmittimen alla 60 asteessa 3x16 tuntia.

Puuöljy

Lämmityskertojen välissä lautoja pakastettiin 8 tunnin ajan -18 astessa.

Puuöljy

Lämmittämisen ja pakastamisen välissälautoja naarmutettiin siklillä. Se jäljitteli kulutusta.

Puuöljy

Lopuksi laudat upotettiin veteen, ja niitä pidettiin pinnan alla vuorokausi.

Puuöljy

Puukapulat punnittiin kokeiden jälkeen. Punnitus kertoo, kuinka paljon vettä laudat olivat imeneet.

YHTEENVETO

Punnitus kertoo, ettei veden imeytymisessä ole suuria eroja. Kahden gramman ero mahtuu punnituksen virhemarginaaliin.

Puuöljy

Mitä valmistajat sanovat

Öljyjen valmistajat ovat samaa mieltä yhdestä asiasta: ulkona olevat puurakenteet ja etenkin kovan kulutuksen kohteena olevat terassit pitää öljytä joka vuosi. Se on hieman ristiriitaista, sillä kalliimpien öljyjen hintaa perustellaan yleensä sillä, että niiden vaikutus kestää pitempään. Ei ole loogista väittää, että kallis öljy kestää pitempään, jos sitä pitää levittää yhtä usein kuin halpaa.

TÄMÄN TAKIA SANOMME: EI MITÄÄN EROA!

Emme huomanneet mitään eroa kalliin, keskihintaisen ja halvan öljyn välillä. Kun lautoja katsotaan aivan läheltä, näyttää itse asiassa siltä, että halpa öljy esti veden imeytymisen puuhun hieman paremmin kuin kalliimmat öljyt. Erot olivat kuitenkin niin pieniä, että ne saattoivat olla täysin sattumanvaraisia.

Valmistajat puhuvat itsensä pussiin suosittelemalla, että terassi käsitellään joka vuosi myös ”pitempään kestävällä” öljyllä. Suosittelemme ostamaan halpaa öljyä ja öljyämään terassin joka vuosi.

Öljyäminen kestää yhtä kauan kaikilla tuotteilla, mutta halpa öljy tulee neljä kertaa halvemmaksi.

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Puuöljy
Puuöljy
Puuöljy
Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin