Ainutlaatuinen puunsuoja: Punamulta

Puutalojen punamultamaali juontaa juurensa 1700-luvun ruotsalaistaloihin, mutta punamullan puunsuojaominaisuudet ovat yhä lähes vertaansa vailla. Se kestää, sitä on helppo levittää ja sitä saa muunkin värisenä.

Punamullan sävy muuttuu auringon-valossa ja sadekelillä kalkitun pinnan tavoin.

Yksi parhaista puunsuojista tunnetaan nimellä punamulta, tai täsmällisemmin keittomaali. Nimestään huolimatta maalia saa myös vaaleanpunaisena ja ruskeana. Oikeaoppisempi tuotenimi on Falu Rödfärg. Punamullan historia yltää 1700-luvulle, jolloin sitä valmistettiin Ruotsissa kaivosjätteestä. Maali täyttää puunsuojalle asetetut nykyajan vaatimukset, ja sen kemiallinen koostumus ja ympäristövaikutukset vastaavat luontoystävällisen remontoijan ja rakentajan toiveita. Toki punamultaa tulee käsitellä huolellisesti, eikä sitä saa päästää maaperään, viemäriin tai vesistöön. Maali kohentaa puurakenteiden esteettisyyttä ja vastaa aikamme teknisiä vaatimuksia. Ja sen voi jopa valmistaa itse, jos haluaa.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Tämän takia kannattaa omistaa kosteusmittari

Ei mitään tehdassalaisuuksia

Punamulta koostuu vedestä, ruisjauhosta, rautasulfaatista (vihtrilli), pigmentistä ja pellavaöljystä. Pigmenttiä saadaan mm. kaivosjätteenä. Se sisältää kvartsikiteitä, joka saa mate-riaalin kiiltämään. Rautasulfaatti vaikuttaa myös väriin ja tekee siitä elävän rautahiukkasten ruostuessa ajan myötä. Väri tummuu tummumistaan, toisin kuin useimmat muut maalit, jotka haalistuvat ajan myötä.

Maalin käyttö

Punamulta on tarkoitettu ulkokäyttöön, mieluiten sahalautaan tai karkeaan hirsipintaan. Se sopii uuteen tai sään puremaan puupintaan, jota ei ole käsitelty tai jonka vanha puunsuojaus on kovin kulunut. Punamultaa voi sivellä myös harmaaseen painekyllästettyyn puupintaan.

Uusi puu harjataan puhtaaksi ja sivellään punamullalla kahdesti vuorokauden välein. Vanha, irtoava punamulta-maali harjataan pois teräsharjalla ennen maalausta.

Moni ihmettelee, kuinka ruisjauhoista koostuva sideaine kestää ulkokäyttöä, mutta 250 vuoden kokemukset osoittavat, että näin vain on. Käsittely antaa suojan 10-15 vuodeksi.

Väriä ja jauhetta

Aitoa Falu Rödfärg -punamultaa myy-dään valmiina tuotteena, jonka sävyt yltävät vaaleanpunaisesta ruskeaan ja mustaan. Maalin voi ostaa myös veteen sekoitettavana jauheena, johon lisätään pellavaöljyä. Tämä on kätevää, jos maali on toimitettava maalauspaikalle. Jopa punapigmenttejä voi ostaa erikseen, jos haluaa itse keittää maalin.

Jauheen sekoitus

Aito Falu Rödfärg -punamultajauhe sekoitetaan veteen, pellavaöljyyn ja pieneen määrään nestesaippuaa. Jauhe kestää kylmää eikä sen kestävyyttä ole rajoitettu. Joten voit säästää jauheen ja sekoittaa aina vain kulloinkin tarvitsemasi määrän väriä. Värin sekoittaminen vie vain minuutteja eikä edellytä keittä-mistä, jollet valmista väriä alusta alkaen.

Puunsuoja

Puurakenteiden kestävyys ulkotiloissa riip-puu useasta puunsuojan ominaisuudesta. Punamultamaalilla on kaikki nämä ominaisuudet. Se pysäyttää auringonvalon, joka yleensä halkaisee puun pinnan ja saa sen imemään kosteutta. Punamulta on hengit-tävä maali, joten se edesauttaa puun nopeaa kuivumista. Tämä on erityisen tärkeä ominaisuus, joka nykyajan maaleista usein puuttuu. Rautasulfaatti estää leväkasvua. Ei ole todis-tettu, että mineraalit estävät myös lahoa, mutta jo puun nopea kuivuminen sateen jäljiltä torjuu lahoa ja sieniä, jotka uhkaavat puuta, kun puun kosteusprosentti ylittää 20. Pellavaöljy puolestaan vähentää kosteuden imeytymistä puuhun.

Keitä itse maalisi

Punamullan punainen väri tulee pigmentistä, jota louhitaan mm. kuparimalmikaivoksen kaivosjätteestä Ruotsissa. Myös nykyaikaisia pigmenttejä voi käyttää, jos haluaa itse keittää maalin. Jos rautasulfaatin vaihtaa sinkkisulfaattiin, keitettävään liisteriin voi käyttää vaaleita tai muun värisiä pigmenttejä.

Lue lisää...

Punamultatuotteista löytyy lisätietoa internetistä. Kts. esimerkiksi: www.uula.fi. Myyjiltä voi kysyä punamultamaalin keitto-ohjetta, jos haluat valmistaa maalin itse. Aiheesta on kirjoitettu myös monia kirjoja, joista löytää paljon lisätietoa.

Punamullan tapainen lietemaali jättää elävän, samettimaisen, kalkitusta muistuttavan pinnan. Mutta pigmentit säilyvät punamultamaalissa pal-jon paremmin kuin kalkissa ja väri vain korostuu ajan myötä. Punamulta leviää kalkin tavoin, mutta tämä on vain hyvä, sillä näin pinta puhdistuu itsestään maalin hitaasti hajaantuessa. Punamulta ei muodosta paksua ja kuoriutuvaa maalikerrosta kuten vahvoja sideaineita sisältävät maalit.

Uusi puu puhdistetaan pölys-tä. Vanhat pinnat puhdiste-taan irtomaalista teräsharjalla.

Maalia ohennetaan 10-20% vedellä. Maalin annetaan kuivua vuorokauden.

Toinen kerros maalataan ohen-tamattomalla maalilla. Välineet pestään saippuavedessä.

Kaksi maalikerrosta suojaa puun 10-15 vuodeksi, seuraa-vaan maalaukseen asti.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puunsuoja-aineet