Portaat

Löydät näiltä sivuilta neuvoja ja ohjeita portaiden rakentamiseen. Näytämme, miten mittaat portaat oikein ja rakennat kaiteet.

Portaat – rakenna itse portaat

Uudet portaat voi tehdä itse. Itse tehdyt portaat tulevat paljon halvemmiksi kuin ammattilaisen tekemät tai valmiina ostetut portaat. Se pätee sekä sisä- että ulkoportaisiin.

Portaat kaavat mukaan

Portaat pitää rakentaa tietyn kaavan mukaan, jotta niitä pitkin on mukava kävellä. Muuten askelmista voi tulla liian syvät, korkeat tai matalat. Väärän kokoisia portaita pitkin käveleminen tuntuu erittäin ärsyttävältä.

Uudet portaat kannattaa rakentaa tarkasti kaavan mukaan. Portaiden rakennuskaavio kertoo tarkat mitat, joiden mukaan rakennettuja portaita on mukava kävellä.

Lue lisää: Laske portaiden mitat oikein porraskaavallal

Sisäportaat

Seinät ja ovet rajoittavat sisäportaiden rakentamista. Joskus tilaa on niin vähän, että portaiden sijaan pitää rakentaa tikapuut esimerkiksi parvelle.

Lue lisää sisäportaista

Joskus tyyli on tärkeintä. Nämä tyylikkäät portaat ovat kuin taideteos.

Lue myös: Rakenna itse upeat leijuvat portaat

Kunnosta vanhat portaat

Jos vanhat portaat ovat kunnossa, niiden ulkonäön voi uudistaa helposti esimerkiksi maalaamalla tai vaihtamalla askelmien pinnan.

Lue lisää: Maalaa portaat kestävästi

Valmisportaat ovat hyvä ratkaisu

Ellet halua rakentaa uusia portaita alusta asti, voit ostaa portaat valmiina osina. Valmisportaiden asentaminen on melko helppoa, mutta mittojen mukaan tilatut portaat tulevat melko kalliiksi.

Ulkoportaat

Ulkoportaiden rakentaminen on suhteellisen helppoa, sillä seinät eivät yleensä rajoita niiden rakentamista. Lisäksi ulkoportaiden rakenne on yleensä yksinkertaisempi kuin sisäportaiden.

Kaikkein yksinkertaisimmat ulkoportaat ovat yhden tai kahden askelman puuportaat tai pelkkiä oven eteen asetettuja kiviä.

Lue lisää ulkoportaista.

Portaiden kaiteet

Portaisiin tarvitaan yleensä kaiteet sekä turvallisuuden että mukavuuden vuoksi. Markkinoilla on lukematon määrä erilaisia kaiteita.

Lue lisää: Tee kaiteet ulkoportaisiin

Sivu 1 / 3