Portaiden valaminen

Betoniportaisiin tulee ajan myötä koloja ja halkeamia. Mitä aiemmin viat korjataan, sitä helpompaa se on. Portaat voi kuitenkin korjata myös siinä tapauksessa, että niihin on ehtinyt tulla isoja reikiä ja pahoja pintavaurioita.

Sää ja lämpötilavaihtelut kuluttavat portaita. Niitä pitää huoltaa, jotta betoni pysyy kunnossa.

Sää ja lämpötilavaihtelut kuluttavat portaita. Niitä pitää huoltaa, jotta betoni pysyy kunnossa.

VALA UUSI NURKKA

1. Nurkka korjataan lautamuotin avulla. Ruuvaa lautojen päät kiinni toisiinsa ja paina laudat askelmaa vasten isoilla kivillä. Poraa askelmaan reikiä ja asenna niihin ohuita rautoja, jotta betoni tarttuu kiinni.

2. Sekoita betoni (raekoko 0–8 milliä) ja kaada se muottiin. Sekoita betoni säkin ohjeiden mukaan. Levitä betoni tasaiseksi kerrokseksi laastikauhalla.

3. Painele betoni tiiviiksi laastikauhalla. Voit tehdä viimeisestä laastierästä hieman juoksevamman, jotta betonin pinta tasoittuu siististi.

4. Anna valetun nurkan kovettua yön yli. Irrota laudat sen jälkeen varovasti. Tässä vaiheessa pintaa voi vielä tasoittaa jonkin verran, jos tarve vaatii.

TÄRKEÄÄ ENNEN VALAMISTA!

Portaista pitää irrottaa kaikki irtokappaleet ennen uuden nurkan valamista. Muista harjata portaat, jotta uuden betonin sekaan ei jää pölyä ja irtokiviä.

Kostuta pinta vedellä ja levitä pohjuste, jotta betoni tarttuu kunnolla kiinni alustaan. Levitä pohjustetta joka puolelle esimerkiksi kalkkiharjalla.

Betoni ei saa kuivua liian nopeasti, jotta siihen ei tule halkeamia. Peitä portaat muovilla 1–2 päiväksi ja kastele portaita kaksi kertaa päivässä vähintään viikon ajan.

VAAKAPINTOJEN KORJAAMINEN

1. Tee lautamuotti ja tue se oikeaan korkeuteen kivillä ja laudanpätkillä. Pidä huoli, että askelma kallistuu ulospäin 1–2 prosenttia.

2. Täytä muotti betonilla ja tasoita se laastikauhalla. Painele betoni tiiviiksi. Ole erityisen huolellinen paksuimmissa kohdissa.

3. Tasoita pinta suoralla laudalla vetämällä sitä kahta lautaa pitkin. Hierrä pinta lopuksi sileäksi.

PYSTYPINTOJEN KORJAAMINEN

1. Pystypinnat korjataan käsivaralla käyttämällä ohjaimena yläreunassa olevaa lautaa. Paina betoni kunnolla kiinni laastikauhalla alhaalta ylöspäin.

2. Tasoita pinta hiertimellä. Pystypintoja ei voi tasoittaa laudalla, joten liika betoni pitää kaapia pois laastikauhalla.

3. Betoniportaiden nurkat särkyvät helposti, joten ne kannattaa pyöristää hiertimellä. Siten portaat pysyvät kunnossa pitempään.

2 TAPAA TEHDÄ TODELLA KESTÄVÄ PINTA

Betoniportaat kestävät kulutusta melko hyvin, mutta niiden käyttöikää voi pidentää huomattavasti pintakäsittelyllä. Portaat on helpointa maalata vahvalla kaksikomponenttisella epoksimaalilla.

Toinen vaihtoehto on päällystää portaat kovaksi poltetuilla laatoilla. Laattaportaat voivat kestää jopa 50 vuotta, jos niiden väliset saumat pidetään kunnossa.