Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Laatat vahvistavat ulkoportaita

Ulkoportaiden laatoittamisesta on paljon hyötyä.

Laatoittaminen pidentää portaiden käyttöikää huomattavasti. Laatoitetut portaat ovat entistä vahvemmat, paremman näköiset ja tasapainoisemmat.

Kun valmistelut tehdään oikein, portaiden laatoittaminen onnistuu yhdessä viikonlopussa, jos työt aloitetaan perjantaina.

Ulkoportaiden laatoitus voi kestää jopa 50 vuotta. Se vaatii kuitenkin, että laatat asennetaan tasaisin välein ja saumataan oikein. Kosteus ei saa päästä tunkeutumaan betonin sisään.

Mittaa portaiden laatat

Jotta laatoitetut portaat näyttäisivät tasapainoisilta, oikein kuvion suunnitteluun ja laattojen mittaamiseen pitää käyttää riittävästi aikaa.

Kuvion pitää ennen kaikkea näyttää tasapainoiselta, jotta portaita on mukava katsella. Aloita mittaamalla ja luonnoksen tekemisellä. Piirrä pari kuviota ja kokeile, miltä niiden mukaan asennetut laatat näyttävät.

Käytä laattojen leikkaamiseen vesileikkuria ja hyvää terää. Älä leikkaa laatoista puolikasta pienempiä palasia. Valitse portaisiin sopivan kokoiset laatat, joita tarvitsee leikata mahdollisimman vähän.

Valmistele portaat

Varmista ennen laatoittamista, että portaissa on sopivat kaadot ja portaiden pinnat ovat tasaiset. Se on helppoa, jos portaat on tasoitettu uusiksi.

Lataa artikkeli ”Vankat portaat klinkkereistä” ja lue, miten laatoitat ulkoportaat.