NÄIN: Korjaa betoniportaat

Vesi ja pakkanen kohtelevat betoniportaita kaltoin, eikä halkeamia ja pinnan murenemista voi välttää. Viat jäävät sitä pienemmiksi, mitä nopeammin ne korjataan. Korjauksen lykkääminen vain pahentaa ongelmia.

Nopea reagointi on kaikki kaikessa, kun betoniportaiden pinta alkaa rapista irti. Mitä pienempi vika on, sitä nopeampaa sen korjaaminen on.

ASKELMIEN VAURIOT

1. Poista aluksi irtolaasti ja betoni vasaralla, meisselillä ja jäykällä harjalla. Poista pöly ja pienet betonimuruset kaikista nurkista ja kostuta korjattava kohta vedellä.

2. Sivele pintaan betonille tarkoitettua tartuntapohjustetta. Pohjan pitää olla mahdollisimman puhdas ja pölytön.

3. Kaada kuivabetoni veteen ja sekoita perusteellisesti. Tee betonista niin paksua, että voit muovailla sitä.

4. Paina betoni lujasti kiinni portaaseen laastikauhalla. Ota betonia vähän kerrallaan ja jatka, kunnes kolot ovat täynnä. Kun betoni on kuivunut hieman, tasoita sen pinta laastikauhalla.

5. Poista ylimääräinen betoni ja tasoita pinta kostealla hiertimellä. Puhdista askelmat lopuksi.

NIKSI: Pyöristykset

Betoniportaat ovat alttiina iskuille ja kulutukselle, joten askelmien reunat kannattaa pyöristää hiertimellä. Pyöreät reunat pysyvät ehjinä ja siistin näköisinä pitempään kuin teräväreunaiset askelmat.

HALKEAMAT TIILISEINÄN VIERESSÄ

1. Poista vanhat saumat vasaralla ja meisselillä. Poista irtolaasti kokonaan, jotta uusi pinnoite tarttuu joka paikassa kiinteälle pohjalle.

2. Poista pöly ja irtobetoni harjalla. Portaiden pitää olla puhtaat ennen uuden betonin levittämistä. Pese pinta sienellä ja runsaalla vedellä, jotta betoni kuivuu hitaasti ja tarttuu kunnolla kiinni.

3. Sekoita betoni tai korjauslaasti ohjeen mukaan. Noudata suositeltua sekoitusaikaa. Ota laastia kauhalle ja paina laasti sauman pohjaan. Mitä syvemmälle laasti painuu, sitä parempi.

4. Pystysaumoissa laastin voi painaa sauman pohjaan saumaimella. Voit suojata alla olevan vaakasauman laastikauhalla.

5. Poista ylimääräinen laasti saumaimella. Tasoita sauman pinta, ennen kuin laasti alkaa kovettua.

Tärkeää kuivumisesta!

Betoni ei saa kuivua liian nopeasti, jotta se ei halkea. Sen takia portaat kannattaa peittää muovilla vähintään pariksi päiväksi korjaamisen jälkeen. Isot paikkaukset voi kostuttaa kaksi kertaa päivässä viikon ajana.

KÄTEVÄ KONSTI: VALUMUOTTI MURTUNEILLE ASKELMILLE

Halkeamat ja raot on helppo korjata vapaalla kädellä, mutta murtuneen askelman korjaamiseen tarvitaan yksinkertainen valumuotti, joka pitää korjauslaastin paikallaan ja oikeassa muodossa. Voit rakentaa valumuotin parista laudasta ja levynpalasesta.

Voitele muotin sisäpinta esimerkiksi ruokaöljyllä, jotta muotti ei tartu kiinni betoniin.

Muut lukevat juuri nyt …